Lapsen osallisuutta vahvistava etätutustumiskäynti kotiin

Kuvituskuva. Kuvan sisältö on avattu alapuolella olevassa tekstissä.

Etätutustumiskäynti kotiin -malli on kehitetty etäyhteysmentorointi-hankkeessa osaksi Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen aloituskäytäntöjä. Etätutustumiskäynti kotiin mahdollistaa sen, että lapsi tapaa ensimmäistä kertaa varhaiskasvatuksen työntekijän itselleen tutussa ja turvallisessa ympäristössä, vaikka perinteinen tutustumiskäynti kotiin ei olisi mahdollinen. Etätutustumiskäynti kotiin toteutetaan etäyhteyksiä hyödyntäen varhaiskasvatuksesta perheen kotiin.

Lapsen osallisuutta vahvistava etätutustuminen

Keskeistä etätutustumiskäynnissä on lapsen osallisuus sekä vuorovaikutus lapsen ja työntekijän välillä. Etätutustumiskäynnillä kotiin tutustutaan lapseen ja hänen tapaansa toimia kotiympäristössä. Osallisuuden eri osa-alueiden huomioimiseksi etätutustumiskäynnin suunnittelun pohjana on käytetty Tasa-arvo 6 -hankkeessa laadittua mallia asiakkaan ensikohtaamisesta.

Mallissa on otettu huomioon lapsen kokemusmaailma. Työntekijällä on mukana etätutustumiskäynnillä etäyhteys-nalle tai muu pehmolelu, joka tuo keskusteluun leikillisyyttä ja kiinnittää lapsen huomion. Nallen kanssa esitellään perheelle varhaiskasvatusryhmän tuttu laulu tai sylileikki, jota lapsi ja vanhempi voivat leikkiä mukana.

Lapsen ja työntekijän välinen vuorovaikutus korostuu

Vuorovaikutus on positiivista ja kiireetöntä. Lapsi saa kertoa tai näyttää työntekijälle itselleen tärkeitä asioita. Molemminpuolinen ymmärrys perheen kanssa keskustellessa varmistetaan tarvittaessa tulkkauksen avulla.

Etätutustumiskäynnillä kotiin voidaan myös esitellä perheelle päiväkodin tiloja esimerkiksi valokuvien tai videon kautta. Näin lapsi saa mielikuvan siitä, miltä päiväkodissa näyttää, ja tiloihin tutustuminen mahdollistuu myös huoltajalle etäyhteyden avulla.

Etätutustumiskäynti kotiin on perheelle vapaaehtoinen ja lapsen ikä huomioidaan tutustumiskäynnin kestossa. Tutustumisjakson varhaiskasvatusyksikössä on hyvä alkaa mahdollisimman pian etätutustumiskäynnin jälkeen, jotta lapsi voi muistaa ja tunnistaa tutun työntekijän.

Tavoitteena on, että etätutustumiskäynti kotiin lisää perheen ja lapsen osallisuutta sekä turvallisuuden tunnetta varhaiskasvatuspolun alussa.