Yhteistyökumppanit

Kuvituskuva. Kuvan sisältö on avattu alapuolella olevassa tekstissä.

Kulttuuripalvelut lapsiryhmän kanssa

Etäyhteyksien käyttö mahdollistaa erilaisten kulttuuripalveluiden hyödyntämisen lapsiryhmän kanssa osana monipuolista varhaiskasvatusta. Eri kulttuuripalveluiden toimijoiden mahdollinen virtuaalitarjonta päiväkotiryhmille löytyy heidän omilta sivuiltaan toimintaohjeiden ja linkkien kera. Erilaisia espoolaisia kulttuuripalveluja löytyy esimerkiksi urbanespoo.fi – sivustolta. Etäyhteysmentorit tuovat tietoisuutta eri vaihtoehdoista hyödyntää kulttuuripalveluiden tarjontaa sekä mistä tarvittavat linkit löytyvät. Varhaiskasvatusyksikön ulkopuolisten toimijoiden kanssa liveyhteydellä toimiessa lapsella tulee olla tapahtumakohtainen Espoon varhaiskasvatuksen medialupa erityistilanteessa. Kulttuuripalvelujen käyttäminen etäyhteydellä varhaiskasvatuksessa edellyttää tekijänoikeuksien huomioimista ja kunnioittamista.

Varhaiskasvatusyksikön palaverit

Pandemian aikana kaikki erilaiset varhaiskasvatusyksikön palaverit ovat siirtyneet etäyhteyksillä pidettäviksi. Se on tuonut ammattikunnasta riippuen erilaista tarvetta etäyhteysmentoroinnille. Esimerkiksi esimiehet toivovat mentoreilta apua mm. tiimien ylläpitämiseen, palaverien elävöittämiseen, tyhy-toimintaan ideoita ja apua tutustumisvideoiden jakamiseen. Varhaiskasvatuksen opettajien kysymykset taas usein koskevat tiedostojen jakamista, juhlien järjestämistä, kuvien jakamista ja tietoturvaa. Etäyhteysmentorit ovat tuottaneet paljon erilaisia, kuvitettuja ohjeita materiaalipankkiin kaikille työntekijöille avoimeen teams-työtilaan.


Puhe- ja muut terapiat poikkeustilanteessa

Lasten puhe- ja toimintaterapia sekä lasten psykologipalvelut on mahdollista useimmissa tapauksissa toteuttaa etäyhteyksillä joko niin, että lapsi ja vanhempi ovat kotoa käsin yhteydessä terapiaa tarjoavaan tahoon tai niin että yhteyden ottaa varhaiskasvatusyksikkö lapsen tai vanhemman ja lapsen kanssa. Aina etäyhteys ei kuitenkaan ole mahdollista, ja silloin tulee toimia yhteistyötahon antamien ohjeiden mukaan.

Nivellysvaiheet esim. yhteys lähikouluun

Etäyhteydet mahdollistavat vallitsevasta tilanteesta ja muuttuvista säännöistä huolimatta nivellysvaiheisiin kuuluvat tärkeät yhteistyöpalaverit. Tämä tarkoittaa, että on mahdollista sopia yhteistyötahojen kanssa erilaiset tarvittavat kokoukset ja tapahtumat, kuten lähikouluun tutustuminen, etäyhteyksiä hyödyntäen. Etäyhteysmentorit opettavat yhteyksien luomista sekä antavat pieniä lisävihjeitä Teamsin käyttöön, joiden avulla yhteydenpito sujuu miellyttävästi.

Etäpalaverit yhteistyökumppanien kanssa

Myös eri yhteistyökumppanien kanssa on mahdollista käyttää etäyhteyksiä hyödyksi tapaamisissa ja yhteistyökuvioissa. Etäyhteysmentorit tukevat henkilökuntaa tuomalla esiin erilaisia mahdollisuuksia käyttää Teamsia sekä opettamalla ja harjoittamalla kutsun ja etäyhteyksien luomista. Etäyhteydet mahdollistavat myös ajansäästön paikasta toiseen siirtymisessä ja yhteistyökumppanien löytymisen sijainniltaan kauempaakin.

Kansainväliset etäyhteydet lasten kanssa

”Lapsia rohkaistaan tutustumaan toisiin ihmisiin, kieliin ja kulttuureihin ”, vasu ohjeistaa. Etäyhteyksiä hyödyntäen voimme toteuttaa tätä ohjeistusta aivan uudella tavalla ja saada uusia ystäviä, kokemuksia sekä tietoa eri kielistä ja kulttuureista ympäri maailmaa. Millaista olisi juhlia thaimaalaista uutta vuotta, sonkgrania, huhtikuussa? Miten sanotaan ”kissa” igboksi? Millaista on japanilaisessa esiopetuksessa? Miten häitä juhlitaan Pakistanissa? Näitä ja monia muita lasten kysymyksiä on mahdollista lähteä tutkimaan etäyhteyksien avulla.

Ensin on löydettävä turvallinen yhteistyökumppani ja sovittava yhteistyölle yhteiset säännöt. Yhteistyötahoja voi etsiä esimerkiksi työkavereiden mahdollisten kontaktien tai vaikka vanhempien kautta. Vai olisiko matkalle lähtevän perheen mahdollisuus ottaa koko ryhmään etäyhteys matkakohteesta ja siten koko ryhmä pääsisi jakamaan matkakokemuksen matkustavan lapsen kanssa. Lapsilla tulee olla medialupa erityistilanteisiin ja siinä tulee olla kerrottuna kenen kanssa ja millaista yhteistyötä tehdään.