Digipudokkuudelle stop!  Esittely ja tavoitteet

Tavoitteet

1)

Tavoite: Luodaan rakenne ja toimintamalli esi- ja perusopetuksen  digipystyvyyden vahvistamiseksi ja varmistamiseksi. Hankkeeseen luodaan kahdeksan yksikön yhteinen rakenne kokeiluun, jossa mallinnetaan yhtenäinen oppimisen polkupedagogiikan ja oppimisympäristön osalta.

Toiminta: Luodaan yhtenäinen ymmärrys yhtenäisestä pedagogiikasta ja sitä tukevasta oppimisympäristöratkaisusta, jossa huomioidaan esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmat

Tulokset: Perehdytetään kokeiluun osallistuvien yksiköiden henkilöstö lapsen yhtenäiseen oppimisen polkuun, opetussuunnitelmiin ja niiden edellyttämään oppimisympäristöön

2) 

Tavoite: Tavoitteena on esi- ja perusopetuksen kokeiluyksiköiden pedagogiikassa kiinnittää huomioita niihin tekijöihin, joita koronapandemian aikana on tullut digipudokkuuden riskinä ja toteutumista estävinä tekijöinä esille. Hankkeessa pyritään erityisesti vahvistamaan niitä kasvatuksen ja opetuksen osa-alueita, pedagogiikkaa ja toimintamalleja, joilla minimoidaan digipudokkuuden riskitekijöitä. Toiminnan taustalla hyödynnetään Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tekemää "Miten ehkäistään digipudokkuutta? Koulunkäynti, opetus ja hyvinvointi kouluyhteisössä koronapandemian aikana" kartoitusta.

Toiminta: Luodaan yhtenäiset toimintamallit digipudokkuuden estämiseksi. Vahvistetaan toiminnalla, pedagogiikassa ja oppimisympäristön suunnittelussa esi- ja perusopetuksessa olevien lasten digipystyvyyttä.

Tulokset: Haetaan yhtenäisiä toimintamalleja, joiden jatkumon avulla lasten osaaminen, tiedot ja taidot sekä asenne omaan digipystyvyyteen vahvistuu.

3)

Tavoite: Otetaan käyttöön Uudet lukutaidot -ohjelmassa tuotetut ohjelmoinnin, mediataitojen sekä tvt-taitojen osaamista osoittavat kuvaukset ja erityisesti tuottamisen näkökulmasta rakennetaan yhtenäinen tavoitteisto ja sitä tukeva ymmärrys pedagogiikasta ja tarvittavasta oppimisympäristöstä. Hankkeessa toimivat yksiköt luovat yhtenäiset toimintamallit lasten digitaalisen tuottamisen taidoille, sitä tukevalle pedagogiikalle sekä tavoitteita tukevalle digitaaliselle oppimisympäristölle.

Toiminta: Perehdytään laaja-alaisesti digitaalista tuottamista koskeviin mahdollisuuksiin esi-ja perusopetuksessa. Luodaan laaja-alainen ja yhtenäinen digitaalista tuottamista koskeva tavoitteisto, kuvataan pedagogiikka ja suunnitellaan ja rakennetaan tavoitteita tukeva digitaalinen ja muu oppimisympäristö.

Tulokset: Vahvistetaan kokeilussa mukana olevien esi- ja perusopetuksen yksiköiden ymmärrystä ohjelmoinnin, mediataitojen ja digitaalista osaamisesta hyödyntäen uusien lukutaitojen osaamiskuvauksia.

4)

Tavoite: Suunnitellaan ja luodaan kokeilun vaikuttavuuden varmistamiseksi ja laadun arvioimiseksi toimintamallit digipystyvyyden, -osaamisen sekä tuottamisen arvioinnin ja taitojen kehittymisen osa-alueille.

Toiminta: Luodaan seuranta- ja arviointimenettelyt, joiden avulla voidaan luotettavasti tunnistaa lasten digiosaamisen, pystyvyyden ja taitojen lähtötilanne sekä niiden kehittyminen kokeilussa toteutettavien uusien toimintamallien myötä.

Tulokset: Hankkeessa luodaan monialainen seuranta- ja arviointimalli, jonka avulla luotettavasti ja osana arjen tavanomaista toimintaa pystytään seuraamaan ja arvioimaan lasten digiosaamisen, -tuottamisen ja viimevaiheessa digipystyvyyden kehittymistä.

5)

Tavoite: Hankkeessa luotuja parhaimpia oivalluksia, toimintamalleja, rakennetta sekä tuotettuja materiaaleja hyödynnetään laajennettaessa toimintamallia paikallisesti ja siitä kansallisesti viestittäessä.

Toiminta: Kootaan hankkeen toteutuksen yhteydessä syntyneet ratkaisut, materiaalit ja mm arviointiväline levitettäväksi paikallisesti, alueellisesti ja kansallisesti hyödynnettäväksi.

Jupperin päiväkoti 

Jupperin koulu

Lähderannan päiväkoti 

Lähderannan koulu

Rastaalan koulun esiopetus  

Rastaalan koulu

Rödskogs förskola 

Rödskogs skola

Espoon esiopetussuunnitelmasta 2022 poimittua:

"Espoossa esiopetusta kehitetään osana yhtenäistä oppimispolkua varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Yhtenäisen toimintakulttuurin kehittäminen edellyttää jatkuvaa yhteistyötä oppimispolun muiden toimijoiden kanssa."

"Varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle."

"Toimintakulttuuria kehitetään muun muassa kokeilemalla monipuolisia työtapoja, uusia ratkaisuja oppimisympäristöihin sekä kehittämällä ammatillista osaamista yhteistyöverkostoissa. "

"Yhteistyön tulee olla suunnitelmallista. Yhteistyötä kehitetään ja arvioidaan yhdessä opetuksen järjestäjän johdolla"

"Ryhmän esiopetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan yhteistyökäytännöt lähikoulujen ja esiopetuksen liittyvän varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa."

"Kasvatusyhteistyön jatkumo toteutuu varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja kouluun. Yhteistyö on arvoistavaa, monipuolista ja aktiivista. Esiopetuksen henkilöstö rakentaa aloitteellisesti yhteistyötä ja kehittää sen edellytyksiä."