Opstrup - Madum

Min oldemor Dorthea Simonsen Jeppesen var datter af Simon Jeppesen Feldgaard og Ane Marie Christensdatter. Hun var min fars farmor. Det er de to, som på billedet fra sidst i tyverne har været i skoven.

Simon Jeppesen var født på Feldgaard i Madum i 1829 og Ane Marie blev født i 1835. I 1857 blev de gift og Simon Jeppesen Feldgaard fik skøde på Sønderby i Opstrup i Madum (opslag 419). Sælgeren var Christen Jensen, Ane Maries far. Christen Jensen og hustruen Ane Magrete Pedersdatter var aftægtsfolk på gården i mange år. Aftægtskontrakten kan findes i skødeprotokollen efter skødet, men den er ikke nem at læse.

Simon Jeppesen og Ane Maries børn:

Christen Simonsen Jeppesen (1858)

Ane Magrete Simonsen Jeppesen (1860)

Jeppe Simonsen Jeppesen (1862)

Mariane Simonsen Jeppesen (1864)

Dorthea Simonsen Jeppesen (1866-1932)

Karen Nygaard Simonsen Jeppesen (1869)

Jens Peder Jeppesen (18719

Kirstine Jeppesen (1874)

Maren Jeppesen (1875 -1905)

Helt vant til de nymodens slægtsnavne var man tydeligvis ikke helt der ude vestpå, men ved de tre yngste børn har man åbenbart accepteret, at slægtsnavnet var Jeppesen. Bemærk, at datteren Karen har fået mellemnavnet Nygaard, det må da næsten være en markering af, at gården på matrikel 25a i Opstrup er blevet fornyet.

Den 15. juni 1888 fik Eduard Lauridsen skøde på gården i Opstrup i Madum. Den tidligere ejer Simon Jeppesen Feldgaard og hustruen Ane Marie Christensdatter var Eduard Lauridsens kommende svigerforældre.

I forbindelse med overdragelsen af ejendommen blev der udfærdiget en meget detaljeret aftægtskontrakt, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Hele den afskrevne kontrakt kan læses via dette link

I kontrakten fremgår det , at aftægtsyderen skal sørge for bolig, drikke, klæder og fodtøj, lys og varme, renlighed og vask, daglig opvarten, lægehjælp og medicin samt sjælelig omsorg. Han skal køre aftægtsparret på besøg hos slægt og venner, det kan de dog ikke forlange i den travle høst og sædetid.

Det har jo nok været datteren Kirstine, som har sørget for 1 ½ pot nymalket mælk hver dag, 1 pund godt nykærnet hver smør søndag morgen og alle de andre fornødenheder, der er nævnt under punkt 4 og herunder samt i udsnittet fra protokollen. Madum ligger kun 5½ km fra Vesterhavet og der indgår 5 havtorsk nemlig 3 om foråret inden 1. maj og 2 om efteråret inden 1. november i de årlige fornødenheder.


36 pund rugbrød

180 pund rugmel

96 pund flormel

40 pund malt

3 lispund fersk oskekød

1 lispund fårekød

2 lispund flæsk

4 pund tælle

3 snes hønseæg, ferske

8 pund kaffe

4 pund cikorie

8 pund skåret sukker

16 pund melis

4 pund tvist

3 pund uld om foråret

2 pund uld om efteråret

5 talføre havtorsk

52 pund godt nykærnet smør - 1 pund hver søndag morgen

1 ½ pot nymalket mælk daglig

24 potter petroleum

20 kr i rede penge

6 læs klyner a 40 snese per læs

3 traver tørt brændelyng

Udsnit af aftægtskontrakten for Simon Jeppesen Feldgaard og hustruen Ane Marie Christensdatter. Tegnet efter tallene er symbolet for pund. 1 lispund = 8 kilo.

Brandforsikring på selvejergården i Opstrup, Madum (opslag 22)

Simon Jeppesen nåede ikke at få meget glæde af alle goderne, han døde kun tre måneder efter den 22. september 1898. I dødsanmeldelseprotokollen kan man læse, at efterladenskaberne medgår til begravelsen, der bekostes af anmelderen Edvard Lauridsen

Boet blev herefter udlagt Edvard Lauridsen for begravelsesudgifterne. Det stemmer jo fint overens med aftægtskontrakten, hvor det er anført, at aftægtsyderen bekoster og besørger vor hæderlige og anstændige begravelse efter egnens skik og brug. Ane Marie Christensdatter levede indtil 1919. I folketællingen fra 1916 kan hun også findes sammen med Edvard og Kirstine Lauridsen og deres 7 børn, hvor sønnen Simon Opstrup Lauridsen var blevet opkaldt efter den afdøde morfar. Gravstenen for Simon Opstrup, som han kaldes på stenen og hustru Ane Marie står stadig på kirkegården i Madum, et billede kan ses her

Den 25.1 1899 blev et pantebrev på 2000 kr udslettet dvs. overstreget i i realregisteret. I aftægtskontrakten fremgår det ,at hvis ægteskabet med datteren Kirstine ikke blev til noget, så skal aftægtsyderen efter et varsel betale Simon Jeppesen og Ane Marie Christensen 2000 kr, men at kravet bortfalder ved vielsen. 11. november 1898 blev han gift med datteren Kirstine Jeppesen.

Den yngste datter Maren Jeppesen blev nævnt i punkt 7, Eduard Lauridsen forpligtiger sig til at sørge for hendes bryllup eller give hende 80 kr såfremt hun ikke ønskede at blive gift. Maren blev gift med Torben Iversen, mølleejer i Ulfborg og søn af gårdmand Jens Pugflod Iversen. Eduard var forlover ved bryluppet, som han har måtte bekoste i 1901.