Rigshospitalet 1924

Ole Kristensen var indlagt på rigshospitalet i 1924. Ved hjælp af brevene, som han skrev hjem til sin kone og lille søn Kristen, der var født i 1923 er det efter en tur på rigsarkivet lykkedes at finde ud af hvor og hvorfor, at han var indlagt.

Helt præcis hvad han fejlede fremgår ikke af brevene, men i et af brevene skriver han hjem til hustruen Kirstine, som han i flere breve kalder lille mor, fortæller han, at det heldigvis ikke var tuberkulose, som han havde i kinden. Han nævner flere gange, at han får røngtenbehandling.

"Jeg synes det er en køn samling her er på stuen, der er børn, der er gamle mænd, der er unge københavnere, og i går fik jeg en kineser til nabo"

Sådan skriver Ole i et af brevene. Udover en kineser var der også patienter fra Færøerne. I et af brevene skulle han have vedlagt et billede af to fra Færøerne. Det må have været meget eksotisk for en vestjysk bonde at møde folk, der stammede langt væk fra hjemegnen. Uden at kunne bevise det kan kineseren måske have været Jesper Wung-Sungs oldefar, i hvert fald var det lidt et dejavu at læse bogen "En anden gren".

Han har i et brev noteret, at hans adresse er Rigshospitalet 5 Pavillionen I sal København.

Link til brevene

Ud fra brevene har det været muligt at finde afdelingen, hvor han var indlagt. Ole nævner Professor Rovsing, som arbejdede på kirurgisk afdeling C. På rigsarkivet har jeg fundet Ole Kristensens journal.

Kartotekskortene og journalen viser, Ole Kristensen led af actinomycosis maxilla, som er en sjælden infektion i kæben. Den er forårsaget af actinomyces israelli bakterie. Den kan opstå i forbindelse med tandudtrækninger mm. I et af brevene hjem skriver han, at han har fået at vide, at det ikke er godt at tygge på græsstrå, om det har forårsaget infektionen er ikke godt at vide, men hensigtsmæssigt har det næppe været.

På bagsiden af et stort billede af rigshospitalet har sønnen Kristen skrevet, at det var en klog kone, der helbredte faderen ved at sætte igler på kinden. Før turen til rigsarkivet var jeg nu temmelig skeptisk, men måske har det virkelig hjulpet med igler, når man nu penicillinen ikke var opfundet. Operationen foretaget på rigshospitalet har nu nok også været medvirkende.

Link til fotos af patientjournal