Θεματικές Εργασίες 

Οι Θεματικές Εργασίες είναι περισσότερο επικεντρωμένες σε εξειδικευμένα αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο τα κριτήρια αξιολόγησης είναι γενικά και αφορούν περισσότερο μορφολογικά και δομικά χαρακτηριστικά παρά το περιεχόμενο τους. Ο  επιμερισμός των κριτηρίων έχει την ακόλουθη μορφή:

 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

40%   πληρότητα ανάπτυξης του θέματος (αναφορά σε ακαδημαϊκά έγκυρες πηγές βιβλιογραφίας, προσήκοντας λόγος, ανάλυση και κριτική αξιολόγηση θεματικών περιοχών ενδιαφέροντος, συμπεράσματα με προτάσεις περαιτέρω μελέτης)

20%   αναγνωσιμότητα και ομαλή ροή πληροφορίας, μορφή κειμένου (γραμματοσειρά 10-12 στιγμές, στοιχισμένη από-άκρο-σε-άκρο, διάστοιχο 1-1,5 γραμμές, μορφοποιημένες επικεφαλίδες)

20%   ευρύτητα ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών (αντικειμενικότητα και αποτελεσματική με βάση τον σκοπό και στόχο παράθεση πληροφοριών ενδιαφέροντος), συνολική έκεταση κειμένου (50 σελίδες Α4, χωρίς εξώφυλλό, πίνακες και αναφορές)

20%   παρουσίασης της εργασίας (εικόνες, διαγράμματα, πίνακες και στατιστικά) και δημοσίευση εργασίας

100%   ΣΥΝΟΛΟ

Το μέγεθος τους είναι της τάξης των 50 σελίδων και τα αντικείμενα τους μπορεί (α) να επιλεγούν από τα ακολούθως προτεινόμενα ή (β) να προταθούν από τον/την ενδιαφερόμενη/η.

Η εργασία είναι ατομική. Θα πρέπει να υποβληθεί ΠΡΙΝ την ημερομηνία ορόσημο προκειμένου να αξιολογηθεί. Προθεσμία υποβολής είναι η Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:55 στο ακόλουθο ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ. Για την υποβολή της εργασίας θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί η πρόθεση ανάληψης με email και η έγκριση του διδάσκοντα

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 οι προτεινόμενες Θεματικές Εργασίες είναι:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Τεχνολογική Εξέλιξη

Σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη διεειεσδλυει σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, πολλές φορές παραγκωνίζοντας τον. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο ραγδαία που η ανθρωπότητα δισκολεύεται να ανταποκριθεί. Όχι όμως και η ίδια η τεχνολογία που είναι σε θέση να εξελίσσται μόνη της!

Σκοπός της Θεματικής  Εργασίας είναι να διερευνήσει βιβλιγοραφικά τις τεχνολογικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και τις δυνατές εφαρμογές στο εγγύς μέλλον. Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μοντέλλα για το Κλίμα και την Οικονομία

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι αισθητή στην καθημερινότητα μας αλλά επίσης έχει αφείσει το αποτύπωμα της και στην οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στον πρωτογεννή τομέα, βασίζετα σε σημαντικό βαθμό στις κλιματολογικές συνθήκες. Η πρόβλεψη και πρόγνωση του καιρού συμβάλει σημαντικά στην προπαρασκευή για επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην οικονομία κλίμακας.

Τα μοντέλα πρόγνωσης συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, προϊδεάζοντας για τις επερχόμενες κλιματολογικές συνθήκες. Ένα ανάλογο μοντέλο χρησιμοποιείται και επό την Εθνική Στατιστική Αρχή για την πρόβλεψη της εξέλιξης της οικονομίας.

Στόχος της Θεματικής Εργασίας είναι να διερευνήσει βιβλιογραφικά τα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού και πρόβλεψης της οικονομίας, να τα παραθέσει και να τα αξιολογήσει σαν εργαλεία λήψης απόφασης.

Ποιότητα Ζωής

Ο άνθρωπος έχει έμφυτη την τάση να αναζητά το βάλτιστο στη ζωή του αλλά και για τήν ίδια τη ζωή του. Η ποιότητα ζωής είναι ζητούμενο κάθε ανθρώπου που κοπίαζει στην καθημερινότητα του. Διαχρονικά όμως αυτή έννοια έχει αλλάξει χροιά, ακόμα και υπόσταση.

Σκοπός της ΔΕ είναι να εντοπίσει τα βασικότερα στοιχεία που στοιχειοθετούν σήμερα την έννοια της  ποιότητας ζωής και να διεξάγει έρευνα πεδίου με σκοπό την απήχηση της κοινής γνώμης για αυτά αλλά και την αξία που τους αποδίδουν (σε καταναλωτικό χρήμα).

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 οι προτεινόμενες Θεματικές Εργασίες είναι:

Οι τεχνολογίες blockchain έχουν κατακλύσει το σύγχρονο κόσμο παρέχοντας δυαντότητα αποκεντρωμένης συναλλαγής και παρακολούθησης της ταυτότητας και πιστότητα της. Παράλληλα, η ανάγκη για εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας έχουν αναδειχθεί σε μείζωνα προτεραιότητα του σύγχρονου κόσμου. Στα πλαίσια της θα πρέπει να παρακολουθούνται οι εκπεμπόμενοι ρίποι και να τιμολογούνται ανάλογα. Θα μπορούσαν τα 2 αυτά θέματα να συνδενδυαστούν σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή;

Στόχος της Θεματικής Εργασίας είναι:

(α) να μελετήσει την τεχνολογία blockchain αναφορικά με τις ιδιότητες και εφαρμογές της

(β) να μελετήσει τις προταιρεότητες της "πράσινης" οικονομίας και τις πολιτικές που την υποστηρίζουν

(γ) να προτείνει μια καινοτόμα εφαρμογή που συνδυάζει τις δύο παραπάνω θεματικές περιοχές σε ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υπηρεσίας.

Η έλευση νέων τεχνολογιών επιτρέπουν την παραγωγή τεχνητών υλικών τα οποία έχουν φανταστικές ιδιότητες. Μια από αυτές είναι η άρση των φυσικών περιορισμών το πεδίου της όρασης, αναπαράγοντας εξασθενημένα είδωλα αντικειμένων ή ακόμα και εξαφανίζοντας τα! 

Σκοπός της Θεματικής εργασίας είναι να μελετήσει τις τεχνολογίες αυτές με στόχο την διαμόρφωση δικτύου παρατήρησης και έγκαιρης ειδοποίησης.

O Ψηφιακός Αδερφός 

Οι ΤΠΕ έχουν εξελίξει τον κύκλο παραγωγής προϊόντων σε τέτοιο βαθμό όπου μπορεί να σχεδιαστεί ένα προϊόν και να αναπαρασταθεί ψηφιακά σε κάθε του λεπτομέρια. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η καλύτερη συενργασία των συντελεστών του έργου και παράλληλα η αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης του.  Παρόλα αυτά, η πληροφορία που περιλαμβάνεται σε αυτές τις ψηφιακές προσομοιώσεις είναι πολύ μεγάλη και συχνά τόσο ποικίλη που καθίσταται μη διαλειτουργική.

Σκοπός της Θεματικής εργασίας είναι αν διερευνήσεις το περιβαλλον της τεχνολογίας Digital Twins καθώς και των βασικότερων εφαρμογών της με σκοπό να προσδιορίσει τη μορφή απεικόνισης και διατήρησης της βασικής δομής πληροφορίας. Ακολούθως να καθορίσει ένα κοινό πλαίσιο απαιτούμενων χαρακτηριστικών προκειμένου να καταστεί η πληροφορία από ένα σύστημα διαλειτουργική με ένα οποιοδήποτε άλλο.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι προτεινόμενες Θεματικές Εργασίες είναι:

ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο όρος "έξυπνο δίκτυο" αναφέρεται σε μια κλάση τεχνολογιών του 21ο αιώνα με απομακρυσμένο έλεγχο και αυτοματισμούς. Προσφέρουν πολλά οφέλη στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, τα οποία κυρίως γίνονται εμφανή στις μεγάλες βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης στο δίκτυο ηλεκτρισμού και στα σπίτια και τα γραφεία των καταναλωτών. 

Στόχος της Θεματικής Εργασίας είναι:

(α) να μελετήσει το οικοσύστημα των έξυπνων ενεργειακών δικτύων 

(β) να μελετήσει την επίδραση που έχουν στην  σύγχρονη οικονομία

(γ) να αποτυπώσει την αποδοτικότητα και αποτελεμαστικότητα μιας τέτειας επένδυσης σε οικιακό περιβάλλον καθώς και σε περιβάλλον ΜΜΕ

Η έλευση τεχνολογιών αιχμής που ονομάζουμε  5G αποτελεί την επιτομή της σύγχρονης τεχνολογίας ΤΠΕ. Παρέχοντας υπηρεσίες με εξαιρετική αποτελεσματικότητα προβάλλονται σαν η λύση της οικονομικής και τεχνολογική εξέλιξης του μέλλοντος. Σειρά από εφαρμογές και καινοτομίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές και να διαμορφώσουν ενά κόσμο εμπλουτισμένης αντίληψης όπου το όριο μεταξύ φυσικών και ψηφιακών αισθήσεων θα είναι δυσνόητο.

Παρόλα αυτά, όπου υπάρχουν ευκαιρίες υπάρχουν και κίνδυνοι. Αυτοί δεν επηρεάζουν μόνο την φυσική υπόσταση μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον.

Σκοπός της Θεματικής Εργασίας είναι:

(α) να προσδιορίσει τις βασικές τεχνολογικές καινοτμίες που οθούν την γενιά 5G

(β) να προσδιορίζει καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές που τις αξιοποιούν

(γ) να προσδιορίσει τους κινδύνους που απορρέονται από την χρήση τους

COVID-19

Η έλευση και διάδοαση του ιού αυτού άλλαξε ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική συναναστροφή. Η οικονομική πραγματικότητα ενσωμάτωσε τις υγειονομικές απαιτήσεις με σημαντικό κόστος. Η ανθρωπότητα αναζητά τρόπο να αντιμετωπ΄σιει τις συνέπειες της πανδημίας.

Στο εφειαλτικό αυτό περιβάλλον, καινοτόμες ιδέες που εμπλέκουν ΤΠΕ έρχονται να πορτείνουν λύσεις σε προβλήματα όπως η κίνηση των φορέων ιου στο κοινωνικό ιστό, η έγκαιρη ειδοποίηση για προσέγγιση φορέα τυ ιου, η ανίχνευση πασχόντων κλπ

Σκοπός της Θεματικής Εργασίας είναι:

(α) να περιγράψει το οικοσύστημα των ιδεών και προϊόντων που σχετίζονται με την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας COVID-19 και ειδικότερα των πασχόντων

(β) να αποτυπώσει το πλαίσιο των προσωπικών δεδομένων και της προστασίας τους

(γ) να διατυπώσει προβληματισμούς αναφορικά με θέματα ηθικής, εμπιστοσύνης και διακυβέρνησης που άπτονται της χρήσης των δεδομένων αυτών

Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 οι προτεινόμενες Θεματικές Εργασίες είναι:

Ακίνητη περιουσία

Η απόκτηση ακίνητης περιουσίας αποτελεί για τους νεοέλληνες όνειρο ευημερίας, αντίστοιχο του πάλαι ποτέ "american dream". Απεικονίζει την αποδέσμευση του από εξαρτήσεις και ετεροαναφορές και την ασφάλεια της διαβίωσης στο δικό του, ιδιωτικό άσυλο. Το κράτος θέσπισε πλαίσιο διασφάλισης της ιδιωτικής περιουσίας και ανέπτυξε δίκτυο υπηρεσιών για να καλύψει τις ανάγκες των οικισμών. 

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η κτήση ακίνητης περιουσίας έχει γίνει ασύμφορη. Το κράτος έχει επιβαρύνει τον κύριο με δασμούς κάθε φύσης (έμμεσους, άμεσους κλπ) ενώ το κόστος συντήρησης και λειτουργίας της περιουσίας είναι δυσανάλογο ως προς τα εισοδήματα του. Πέραν αυτών, η υστέρηση στην ανακαίνηση των τεχνολογιών δόμησης με σύγχρονες μεθόδους και υλικά έχουν καταστήσει τα ακίνητα οικονομικά αλλά και οικιστικά ασύμφορα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η τάση να καθίστανται κοινωνικά ανεπιθύμητα, όπως διαμορφώνεται με την αποποίηση κληρονομιών ή την εκχώρηση τους στο δημόσιο.

Στόχος της Θεματικής Εργασίας είναι:

(α) να μελετήσει την ακίνητη περιουσία αναφορικά με τις ανάγκες του χρήστη (κοινωνικά)

(β) να μελετήσει την ακίνητη περιουσία αναφορικά με το οικονομικό τους αντίκτυπο (κόστος κατασκευής-λειτουργίας-συντήρησης-ανακύκλωσης)

(γ) να μελετήσει τις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες προς το ακίνητο αναφορικά με την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα τους

(δ) να αξιλογήσει την αξία της ακίνητης περιουσίας αναφορικά με τις δυνατές επενδύσεις από αναπτυξιακά κεφάλαια

Η εργασία ιδανικά θα καταλήξει σε δημοσίευση των αποτελεσμάτων της.

Εικονική υπολογιστική πραγματικότητα

Η μεγάλη διείσδυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα έχει καταστήσει τη χρήση υπολογιστών πρωταρχικής σημασίας. Όμως  η εξέλιξη τη τεχνολογίας έκανε δυνατή την αποσύνδεση της παροχής υπολογιστικών υπηρεσιών από τους φυσικούς υπολογιστές. Έτσι με χρήση τεχνολογιών Cloud, IoT η ακόμα και Virtual Desktop μπορεί κανείς να αποκτήσεις την λειτουργικότητα που επιθυμεί ανεξάρτητα από την τεχνολογία υλικού ή λογισμικού.

Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τις τεχνολογίες που επιτρέπουν την λειτουργική φορητότητα πληροφοριακών συστημάτων καθώς και τη δυνατότητα των σύγχρονων συσκευών να υποστηρίζουν πολλαπλά πληροφοριακά συστήματα παράλληλα. Η παράθεση τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί από πίνακα που θα χρησιμεύσει για την συγκριτική αξιολόγηση τους.

Επίσης να προσδιορίσει τις τεχνολογίες που είναι πλέον χρήσιμες για μια νέα επιχείρηση παρέχοντας μια χρηματοοικονομική ανάλυση για αυτές. 

Light My Fire

Σήμερα οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν μεγάλη ζήτηση λόγο των αναμενόμενων επιπτώσεων τους στην κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, το επίπεδο διαβίωσης και οικονομικής ευμάρειας του πληθυσμού εξαρτάται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από την ενέργεια. Αποτέλεσμα είναι η οικιακή και εμπορική χρήση της ενέργειας να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα διαμόρφωσης της οικονομίας.

Σκοπός της εργασίας είναι να ταυτοποιήσει προϊόντα αλλά και ιδέες (αναζητώντας πληροφορίες στις κατατεθημένες πατέντες) που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς επίσης να εκτιμήσει την ελάχιστη επένδυση σε εγκατεστημένη υποδομή για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη μιας οικιακής μονάδας ή μιας μικρής εμπορικής μονάδας.

Παράλληλα, να παραθέσει τις υφιστάμενες μεθόδους παραγωγής ενέργειας από παραδοσιακές πηγές και να προβεί σε κριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων με βάση τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο τους.