3.3.7.1 Διαχείριση Κινδύνου

Για να είναι εφικτή η αντιμετώπιση των καταστάσεων κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση τους σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Η διαχείριση περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που αναλύονται ακολούθως:

  • Προσδιορισμός κινδύνων: η κατανόηση και καταγραφή όλων αυτών των συνθηκών που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση κινδύνου θα πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στάδιο της διαδικασίας διαχείρισης του. Ο σαφής ορισμός του στόχου του εγχειρήματος και των αξιών της επιχείρησης θα επιτρέψει την συσχέτιση ενδεχομένων καταστάσεων με αυτές κινδύνου.
  • Αξιολόγηση κινδύνων: η επίδραση που έχει μια κατάσταση κινδύνου στο εγχείρημα κυμαίνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιφέρει. Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις σχετικά με την αντιστρεψιμότητα της διαταραχής ή καταστροφής που επιφέρει η κατάσταση κινδύνου.
  • Επιλογή μεθόδων διαχείρισης κινδύνων: η διαχείριση κινδύνου είναι μια διαδικασία που εναπόκειται στην φιλοσοφία και τα μέσα που διαθέτει η επιχείρηση. Γενικά διακρίνονται ενεργητικές, αναδραστικές και παθητικές μέθοδοι διαχείρισης που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση κινδύνου με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα δράσης.
  • Έλεγχος κινδύνου: η εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης κατάστασης κινδύνου. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί ασφαλιστικό μέτρο απογραφής της κατάστασης προκειμένου να προληφθεί ή να περιοριστεί το ενδεχόμενο αυτό.
  • Χρηματοδότηση για αντιμετώπιση κινδύνου: η απόδοση πόρων προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα εμφάνισης κατάστασης κινδύνου αλλά και η έκταση της επιρροής της στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
  • Υλοποίηση της απόφασης: η εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνου στην πράξη με πρόνοια για τις λειτουργικές και διαδικαστικές δυσχέρειες που θα επιφέρει στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
  • Αξιολόγηση και επανεκτίμηση: η παρακολούθηση της συνολικής ωφέλειας από την εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνου και η βέλτιστη προσαρμογή τους με στόχο την αύξηση της συνολικής ωφέλειας.