3.3.7.2 Προσδιορισμός Κινδύνου

Οι κίνδυνοι προέρχονται από πολλούς παράγοντες και επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Διακρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά τους ως προς τον κύκλο εργασιών ως εξής:

Εσωγενείς (εταιρία): είναι οι καταστάσεις που προέρχονται από τις δραστηριότητες της επιχείρησης και οι οποίες μπορούν δυναμικά να απορυθμίσουν τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Αυτές οι καταστάσεις αναδεικνύονται όταν ο έλεγχος ομαλής λειτουργίας είναι χαλαρός με αποτέλεσμα να εκτραπεί σε μη ελεγχόμενη κατάσταση. Διαχωρίζονται σε:

  • Αδυναμία πλήρωσης θέσεων κλειδιών: η λειτουργία της επιχείρησης βασίζεται στην συγκρότηση ικανής ομάδας στελεχών ώστε να καλυφθούν οι βασικότερες λειτουργίες. Η έλλειψη στελεχών στις θέσεις αυτές θα προκαλέσει δυσλειτουργία και αναταραχή του όλου κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα την διαταραχή της πορείας προς τον στόχο.
  • Αποχώρηση στελέχους: η αποχώρηση στελέχους επιφέρει αλλαγές στον κύκλο εργασιών. Η θέση του στελέχους μένη κενή για ένα διάστημα και ακόμα μετά από την πλήρωση της πρέπει να λάβει χώρα φάση προσαρμογής του κύκλου εργασιών με βάση το νέο στέλεχος. Επίσης η αποχώρηση είναι δυνατόν να συνδυαστεί με απώλεια πόρων ή ακόμα και δέσμευση πόρων προς αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου.
  • Απώλεια πρωτοτύπου και αστοχία παραγωγής: η παραγωγή πρωτοτύπου είναι εξαιρετικής σημασίας μιας και αποτελεί το μέσο επικοινωνίας με τους πελάτες και την αγορά. Η απουσία του αποτελεί ουσιαστικά και απουσία της επιχείρησης από την αγορά. Η απώλεια του πρωτοτύπου ή η αστοχία παραγωγής οδηγεί την επιχείρηση εκτός αγοράς και κατά συνέπεια σε κλείσιμο.

Εξωγενείς (περιβάλλον): η δραστηριοποίηση στην αγορά επιφέρει εισροή και εκροή στοιχείων, υλικών και άυλων. Η ένταξη των στοιχείων αυτών στο κύκλο παραγωγής εμπεριέχει τον κίνδυνο της περιορισμένης εφαρμοσιμότητας με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία και ενδεχομένως την διαταραχή του κύκλου εργασιών. Διαχωρίζονται σε:

  • Αδυναμία επίτευξης στόχου πωλήσεων: οι προβλέψεις βασίζονται σε παραδοχές που καθοδηγούν τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Οι πωλήσεις αποτελούν ζωτικής σημασίας στόχο μιας και εξασφαλίζουν την εισροή πόρων στον κύκλο εργασιών. Η αδυναμία επίτευξης του στόχου πωλήσεων ισοδυναμεί με βηματική αποστράγγιση των πόρων και αδυναμία παραγωγής, άρα με κλείσιμο της επιχείρησης.
  • Απώλεια στρατηγικού προμηθευτή: ο στρατηγικός προμηθευτής συμβάλει ουσιαστικά στον κύκλο εργασιών παρέχοντας πρωτογενές υλικό για την ομαλή λειτουργία του. Απώλεια το σημαίνει και ουσιαστική μεταβολή του κύκλου εργασιών, που σε περίπτωση αντικατάστασης του θα οδηγήσει σε ριζική αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Έντονος ανταγωνισμός: το καθεστώς έντονου ανταγωνισμού οδηγεί σε συρρίκνωση των περιθωρίων ωφέλειας και κατά συνέπεια στην ευαισθησία των επιχειρήσεων σε καταστάσεις διαταραχής του κύκλου εργασιών. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ικανοποιητική αντοχή και αποθέματα ώστε να αντεπεξέλθουν στις διαταραχές και να αντέξουν στον ανταγωνισμό οδηγούνται σε κλείσιμο.
  • Αδυναμία προστασίας προϊόντος: η παραγωγή αγαθού αδυνατεί να αποκλείσει την υποκλοπή η αντιγραφή του από τρίτους. Στη περίπτωση αυτή η επιχείρηση έρχεται σε δυσχερή θέση όπου ανταγωνιστές απομυζούν το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης και την οδηγούν σε συρρίκνωση εισροών.
  • Διάλυση συνεργασίας διανομής: η διάθεση του αγαθού στην αγορά υποστηρίζεται με ένα κανάλι διανομής. Η υλοποίηση του γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένες επιχειρήσεις που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Η διάλυση της συνεργασίας συνεπάγεται και διαταραχή της προμήθειας της αγοράς με το αγαθό κα άρα της εισροής πόρων στην επιχείρηση.
  • Μη στατικοί: είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι μεταβάλλονται δυναμικά και οδηγούν σε κατάσταση κινδύνου όταν ξεπεράσουν κάποια όρια. Τέτοιοι κίνδυνοι επιφέρουν σημαντικές διαταραχές όταν επέρχονται συντονισμένα και για το λόγο αυτό χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας και πρόβλεψης κατά την διαχείριση κινδύνου.
  • Πρόληψη και αντίμετρα: η διαδικασία όπου προλαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενων καταστάσεων κινδύνου. Τα μέτρα αυτά είναι ανασταλτικά, και διακρίνονται σε προληπτικά ή αναδρομικά ανάλογα με τον χρόνο ενεργοποίησης τους.

Εργασία 3.3.7.3– Μελέτη

Ανατρέξτε στο διαδίκτυο για βιβλιογραφία αναφορικά με τη μέθοδο Octave [22] και τις παραλλαγές της προκειμένου να τις χρησιμοποιήσετε για την αποτίμηση και αντιμετώπιση κινδύνου στο επιχειρηματικό σας πλάνο, κατά η ακόμα και μετά το μέρος που αφορά πληροφορική.