2.2.6 Ιδέα_αξία

Εργασία 3.2.6 – Μελέτη

Μελετήστε το κεφάλαιο 5 από το [9] και περιγράψτε ποια τεχνική αξιολόγησης ιδεών σας ικανοποιεί περισότερο ή λιγότερο και γιατί.

Η αξιολόγηση μιας Ιδέας αποσκοπεί στην ποιοτική τεκμηρίωση της και ελέγχου της ελκυστικότητας της. Δηλαδή στο να αποτιμήσει πόσο πιθανό είναι να οδηγήσει σε αυτό που υπόσχεται, στην επιτυχία. Σειρά μεθοδολογιών έχουν προταθεί [9] για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών, προσεγγίζοντας το θέμα από διαφορετική σκοπιά. Σε κάθε μία μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά που σας βοηθούν να εκφράσετε καλύτερα την άποψη σας για την αξία της ιδέας σας.

Προκειμένου να έχουμε μια σφαιρική εικόνα για την αξία της Ιδέας μας μπορούμε να την αξιολογήσουμε κάτω από το πρίσμα των ακολούθων κριτηρίων:

Χρονοδιάγραμμα: Προσδιορίζει τον βαθμό κεφαλαιοποίησης για την επιχείρηση με βάση τα στάδια εισαγωγής της στην αγορά. Για παράδειγμα, εταιρίες που σχετίζονται με ανάπτυξη λογισμικού χρειάζονται μεγάλα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας μέχρι την εισαγωγή στην αγορά, πράγμα μη ελκυστικό για τους επενδυτές.

Προστασία: Για να είναι δόκιμη η προστασία μιας Ιδέας με πατέντα, θα πρέπει να είναι νέα, να περιλαμβάνει ένα ερευνητικό στάδιο και να είναι ικανή για εφαρμογή στη βιομηχανία. Η χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι σκόπιμη και μπορεί να παρακαμφθεί με μία συμφωνία αμοιβαίου μη αποκλεισμού.

Δεξιότητες: Ποιες άλλες δεξιότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της Ιδέας σε επιχείρηση και την είσοδο της υπηρεσίας/προϊόντος στην αγορά; Τα βασικότερα σημεία που χρήζουν υποστήριξης είναι η σχεδίαση, η παραγωγή πρωτοτύπου, η μαζική παραγωγή, και η υποστήριξη πωλήσεων.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να υποβάλουμε την Ιδέα στα ακόλουθα ερωτήματα:

· Θα υπάρξουν αρκετοί πελάτες που θα πληρώσουν για την ιδέα; Οι πελάτες ενδιαφέρονται για νέες ιδέες που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες στην αγορά.

· Είναι καινούργια ιδέα; Πρέπει να γίνει έλεγχος για την ύπαρξη παρόμοιας Ιδέας σε μορφή πατέντας, διαφήμισης ή εμπορικής αποκλειστικότητας και την εύρεση ανταγωνιστριών εταιριών στην αγορά. Η ύπαρξη ενδιαφέροντος από εταιρίες-πελάτες μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της υπηρεσίας/προϊόντος και η ύπαρξη προμηθευτών με την συνδρομή λειτουργικών δομικών τμημάτων.

· Είναι βιώσιμη Ιδέα; Πολύπλοκη ερώτηση που περιέχει τις ακόλουθες αμφιβολίες: (α) θα υπάρχουν ικανοποιητικές πωλήσεις ώστε να υπάρξει κέρδος; (β) ποιος είναι ο όγκος των πωλήσεων που θα αποφέρουν ικανοποιητικό κέρδος; (γ) πόσους πελάτες χρειάζεσαι για την υπηρεσία σου;

Η ικανοποιητική απάντηση στα παραπάνω κριτήρια ενισχύει την συνολική εικόνα της Ιδέας και την καθιστά ελκυστική. Τα παραπάνω δεν αποτελούν τα αποκλειστικά κριτήρια αξιολόγησης, είναι όμως ένα ικανό σύνολο που αναδεικνύουν την ποιότητα της υπό αξιολόγηση Ιδέας.