3.3.4.3 Ανταγωνισμός

Η έναρξη δραστηριοτήτων θα φέρει την νέα επιχείρηση αντιμέτωπη με ανταγωνίστριες εταιρίες στο χώρο της αγοράς. Η θέση στην αγορά ενισχύεται με βάση την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την ποιότητα της προσφοράς προϊόντος/υπηρεσίας στον καταναλωτή. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είναι εμφανές προς κάθε κατεύθυνση πόσο μεγάλη ευκαιρία αποτελεί το προϊόν/υπηρεσία και ποια είναι η περιοχή εστίασης του ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, στην κινητή τηλεφωνία, για κάθε νέο προϊόν, συσκευή ή υπηρεσία, δίνεται έμφαση στα νέα χαρακτηριστικά του/της (π.χ. κάμερα ή φθηνότερο τιμολόγιο) και μια ένδειξη της χρησιμότητας του (περιεχόμενο διαφήμισης). Η επιτυχία όμως πηγάζει από την πίστη του καταναλωτή ότι η λύση που του προσφέρεται είναι μοναδική. Σε αυτό οδηγεί ο συνδυασμός πολλών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τις απαιτήσεις του καταναλωτή.

Το προφίλ των ανταγωνιστών, δηλαδή τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τα θέματα ενδιαφέροντος της νέας επιχείρησης, αποτελεί ένα εξαίρετο εργαλείο σχεδίασης της στρατηγικής μάρκετινγκ. Για να διαμορφωθεί αυτό θα πρέπει να γίνει πρώτα αναγνώριση των ανταγωνιστών και του τρόπου δραστηριοποίησης τους. Στη διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα αναζήτηση των κύριων προμηθευτών, αποτύπωση του μεριδίου αγοράς που τους αναλογεί, εκτίμηση του τρόπου λειτουργίας, καθώς και διαπίστωση των αδυναμιών και πλεονεκτημάτων τους. Απόρροια της παραπάνω διαδικασίας είναι η διαπίστωση των ομοιοτήτων και διαφορών που μπορεί να έχει η νέα επιχείρηση με ανταγωνισμό.

Σημαντικό επίσης στη φάση εκτίμησης του ανταγωνισμού έχει η αποτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς. Το στοιχείο αυτό χρησιμεύει για να εκτιμηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης στην αγορά της νέας επιχείρησης σε σχέση με το μερίδιο των ανταγωνιστών.

Στοιχεία για τον ανταγωνισμό απορρέουν από πλειάδα πηγών. Τα ακόλουθα αποτελούν μεθόδους εκμαίευσης πληροφορίας:

  • έρευνα αγοράς: με τις μεθοδολογίες έρευνας αγοράς,
  • ζήτηση προϊόντος/υπηρεσίας: προκύπτει από ίδιες προσπάθειες αναζήτησης πληροφοριών ή από στατιστικές φορέων,
  • πλησιέστεροι άμεσοι και έμμεσοι ανταγωνιστές: σε ένα αντικείμενο σχετικό με την καθημερινή δραστηριότητα θα είναι εύκολο να εντοπιστούν ανταγωνιστές στο άμεσο περιβάλλον. Ο εντοπισμός των εμμέσων ανταγωνιστών είναι έκδηλος σε περιπτώσεις προσφιλούς αντικειμένου. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες που αφορούν προπαρασκευασμένο φαγητό έχουν άμεσους ανταγωνιστές τα συσκευασμένα προϊόντα και έμμεσους τα ροφήματα/αναψυκτικά,
  • πλεονεκτήματα και αδυναμίες ανταγωνιστών: τα χαρακτηριστικά αυτά είναι διακριτά στον ανταγωνισμό μιας και αποτελούν τις ακραίες περιπτώσεις.

Άσκηση 4.3.4.3.1:

Αναπροσαρμόστε τα μεγέθη στο ακόλουθο σχήμα με βάση την τρέχουσα εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τα συστήματα LMS (learning management systems).