2.2.5 Ιδέα-κτησία

Η δημιουργικότητα δύσκολα μεταφράζεται σε αγαθό, λόγο της έλλειψης συντονισμού πόρων, μέσων, τεχνογνωσίας και ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό είναι σύνηθες οι Επιχειρηματικές Ιδέες να αποσκοπούν στο κέρδος από πώληση σε επιχειρήσεις και επενδυτές.

Όμως οι εταιρίες σπάνια αγοράζουν Ιδέες. Μια Ιδέα χωρίς το υπόβαθρο ερευνητικής δραστηριότητας και σχεδιασμού από μόνη της δεν αξίζει κάτι σημαντικό. Ακόμα και αν σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχε δημιουργικός ενθουσιασμός, μόνο ένα μικρό ποσοστό εφευρετών θα κατάφερνε να δει την Ιδέα του υλοποιημένη στην αγορά. Αναφορές λένε πως η συμμετοχή της Ιδέας για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί ένα 5% της προσπάθειας, με το κύριο βάρος στην εκτέλεση του Επιχειρηματικού Πλάνου και την προώθηση του.

Είναι λοιπόν επόμενο να αναρωτηθεί κάθε ενδιαφερόμενος:

  • Είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος πραγματικά;
  • Τι θα πείσει τον επενδυτή να εμπιστευτεί τα κεφάλαιά του;

Η δημιουργία μίας καινοτόμου Ιδέας είναι διαδικασία προσοδοφόρα μόνο όταν συνδυαστεί με τον συντονισμό των παραγόντων που είναι απαραίτητοι για να την υλοποιήσουν, με κυριότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον. Η παραμονή μιας Ιδέας σε αναμονή έως ότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου για αυτή δεν συνεπάγεται και την επιτυχία της, μιας και το περιβάλλον εφαρμογής (κοινωνικό, οικονομικό, τεχνολογικό, κ.α.) εξελίσσεται και μεταβάλλεται διαρκώς. Η συσπείρωση ετερογενών παραγόντων προς υλοποίηση μιας Επιχειρηματικής Ιδέας αποτελεί ευνοϊκότερη περίπτωση μιας και το βάρος του συντονισμού των απαραίτητων παραγόντων διαμοιράζεται σε περισσότερους συντελεστές. Ένας ικανός πυρήνας συντελεστών μπορεί να ωθήσει την Επιχειρηματική Ιδέα κατά την εκκίνηση της ασφαλέστερα και ταχύτερα σε τροχιά επιτυχίας.