3.3.7.5 Ανάλυση Ευαισθησίας

Η προσδιορισμός των παραμέτρων που επηρεάζουν την πορεία προς τον στόχο διακρίνεται από προβλέψεις. Οι προβλέψεις κυμαίνονται με βάση την εκτίμηση της μέλλουσας κατάστασης της αγοράς. Με βάση αυτές γίνεται και η εκτίμηση κινδύνου. Για να μπορέσουν να προσδιοριστούν ποσοτικά αυτές αποτυπώνονται σχηματικά ως ενδεχόμενα με βάση την ακόλουθη ανάλυση:

  • Σενάριο βάσης: αποτελεί την ουσιαστικότερη πρόβλεψη που δεσμεύει το εγχείρημα και περιγράφει τα επικρατέστερα σενάρια και προβλέψεις αποτυπώνοντας την καμπύλη βάσης.
  • Σενάριο καλύτερης περίπτωσης: αποτελεί την βέλτιστη δυνατή εκτίμηση και χρησιμοποιείται σαν όριο προβλέψεων.
  • Σενάριο χειρότερης περίπτωσης: αποτελεί την χείριστη δυνατή εκτίμηση και χρησιμοποιείται σαν όριο προβλέψεων.

Από το διάγραμμα παίρνω κρίσιμη πληροφόρηση:

  • Απαιτήσεις χρηματοδότησης: προσδιορίζονται με βάση το ύψος (βάθος) της καμπύλης βάσης που προσδιορίζει την εξέλιξη της χρηματοροής και των αναγκών του εγχειρήματος.
  • Σημείο καμπής (break even point): είναι το σημείο στο οποίο επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των εισροών σε σχέση με τις αρχικές επενδύσεις και η απαρχή της πραγματικής κερδοφορίας (θετική ροή χρήματος).
  • Εσωτερικός βαθμός επιστροφής (Internal Return Rate (IRR)): είναι ο βαθμός απόδοσης του κεφαλαίου που επενδύθηκε και υπολογίζεται ως το ποσοστό των κερδών των επενδυτών ως προς το αρχικά επενδυμένο κεφάλαιο, εξαιρουμένης της αρχικής εισφοράς κεφαλαίου, στο τέλος του χρονικού ορίζοντα υπολογισμού.

Άσκηση 3.3.7.5:

Χρησιμοποιήστε εργαλεία λογιστικών φύλλων, όπως το MS Excel, για την παράθεση των σεναρίων που θα δημιουργήσουν το αποτέλεσμα του διαγράμματος ανάλυσης ευαισθησίας