3.3.8.4 Πηγές Χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έχει διάφορες μορφές ανάλογα με την συμμετοχή του συνεισφέροντα στο εγχείρημα. Διακρίνονται σε δανειστική και μερισματική μορφή.

Δανεισμός

Ο δανεισμός είναι πράξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και απαιτεί πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των μέρων (δανειοδότη-δανειολήπτη). Συνήθεις πηγές δανεισμού είναι:

  • Οικογένεια: το άμεσο περιβάλλον των μελών του εγχειρήματος υποστηρίζει τους υποστηρίζει με την παροχή των ευνοϊκότερων συνθηκών δανεισμού. Στο κλίμα αυτό συνεισφέρουν επίσης φίλοι και συγγενείς.
  • Κρατικές ενισχύσεις: κυβερνητικοί οργανισμοί συνηγορούν στην διαμόρφωση κλίματος ανάπτυξης με την δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Κύριες κατευθύνσεις χρηματοδότησης είναι τα ερευνητικά προγράμματα, οι ενέργειες προώθησης της απασχόλησης και η ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
  • Υποθήκες: όταν ο δανεισμός είναι μεταξύ προσώπων χωρίς δεσμούς οικειότητας, κυρίως μεταξύ των φορέων και των ληπτών, χρησιμοποιείται η δέσμευση της προσωπικής περιουσίας ως εχέγγυο της αξίας των δανειζόμενων χρημάτων.
  • Μισθώσεις: η διάθεση μιας επιχείρησης ή υποδομής που είναι σε δραστηριότητα σε τρίτος με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
  • Τραπεζικός δανεισμός: η κλασική μορφή λήψης χρημάτων με την μεσολάβηση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.


Χρηματοδότηση μπορεί να προκύψει και από συμμετοχή τρίτων στο εγχείρημα σε μερισματική μορφή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Προσωπικές οικονομίες: η συμμετοχή στην χρηματοδότηση το εγχειρήματος με ύψος συνεισφοράς ανάλογο των χρηματικών διαθεσίμων.
  • Επιχειρηματικοί επενδυτές (Venture capital): η υποστήριξη του εγχειρήματος σε σημαντικό βαθμό με την μερική συμμετοχή στην απολαβή της ωφέλειας που θα προκύψει. Επιχειρηματικοί επενδυτές μπορεί να είναι άτομα (ιδιώτες) ή φορείς (επιχειρήσεις).
  • Συνεταιρισμοί με επιχειρήσεις για ερευνητικές συνεργασίες: η ερευνητική δραστηριότητα περικλείει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αποτελεσμάτων μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων αλλά και τον επιμερισμό των επενδύσεων για ερευνητική δραστηριότητα.
  • Χρηματιστήριο με αρχική δημόσια διάθεση μετοχών: η απώτερη μορφή χρηματοδότησης από το ευρύ κοινό με διάθεση μετοχών.

Σε γενικές γραμμές οι πηγές χρηματοδότησης διακρίνονται ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα βέλτιστης χρήσης τους, όπως παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Εργασία 3.3.8.4 – Μελέτη

Αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την φράση “Why not securitise the Parthenon?” και παραθέστε την άποψη σας αναφορικά (α) για τη μέθοδο ανεύρεσης χρηματοδότησης και (β) για την απάντηση στο ερώτημα με βάση τις πληροφορίες. Τεκμηριώστε την άποψη σας, ποσοτικά όπου είναι δυνατόν.

Χρηματοδότες

Οι χρηματοδότες διακρίνονται με βάση την μορφή της χρηματοδότησης σε κατηγορίες. Η μορφή χρηματοδότησης αναφέρεται στην σχετική θέση προέλευσης της (εσωτερική-εξωτερική) καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή (προσωποπαγή-μερισματική). Έτσι συμπληρώνεται ο ακόλουθος πίνακας:

Κάθε χρηματοδότης στοχεύει σε όφελος με διαφορετικά κριτήρια. Έτσι υπάρχουν χρηματοδότες που αποσκοπούν στη διασφάλιση του κέρδους τους και χρηματοδότες διατιθέμενοι να ρισκάρουν για μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.