3.3.7.3 Τύποι Κινδύνων

Οι κίνδυνοι επηρεάζουν τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης με ποικίλους τρόπους. Τα συστατικά στοιχεία της επιχείρησης που επηρεάζονται σηματοδοτούν και τους τύπους κινδύνου που ενδιαφέρουν την επιχείρηση:

Περιουσία: η διαταραχή ή μεταβολή των στοιχείων τα οποία συνθέτουν την υποδομή της επιχείρησης και εγγυοδοτούν τον κύκλο εργασιών και μεταβάλουν την αξία του εγχειρήματος.

  • Πυρκαγιά: η καταστροφή δια πυρός της περιουσίας της επιχείρησης.
  • Φυσικές καταστροφές: η επίδραση φυσικών φαινομένων στην περιούσια της επιχείρησης πέρα από τις προβλέψεις κινδύνου και τον έλεγχο του ανθρώπινου παράγοντα.
  • Διαρρήξεις: η είσοδος και επίδραση στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης τρίτων στοιχείων με κυριότερο σκοπό την αφαίρεση, στρέβλωση ή διαταραχή πόρων ή μέσων του κύκλου εργασιών.
  • Κλοπές: η αφαίρεση πόρων ή μέσων από τη περιουσία της επιχείρησης με χρήση απειλής.

Προσωπικό: ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί στοιχείο δυναμικά εξελισσόμενο και εν γένει απρόβλεπτο. Προσοχή απαιτείται στο επίπεδο συνεργασίας σε σχέση με τα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου προκειμένου να προληφθούν καταστάσεις όπως:

  • Δολιότητα προσωπικού: άτομα που για διάφορους λόγους δραστηριοποιούνται ώστε να διαταράξουν τον κύκλο εργασιών για προσωπικό όφελος.
  • Ανταγωνισμός από παλιούς υπάλληλους: η αποχώρηση στελεχών της επιχείρησης έχει ως σύνηθες αποτέλεσμα την χρήση της τεχνογνωσίας προς ίδιο όφελος με αποτέλεσμα την ανταγωνιστική δραστηριότητα προς την επιχείρηση.
  • Απώλεια στελεχών σε καίριες θέσεις: τα ανώτερα στελέχη επιδρούν ουσιαστικά στον κύκλο εργασιών παρέχοντας λύσεις και κατευθύνσεις με πολλά προσωπικά στοιχεία. Η αποχώρηση ενός τέτοιου στελέχους επηρεάζει τον κύκλο εργασιών ουσιαστικά.

Πελάτες: η συνδιαλλαγή με πελάτες εμπεριέχει τον κίνδυνο της περιορισμένης επικοινωνίας με αποτέλεσμα την κατάληξη σε καταστάσεις όπου λαμβάνουν χώρα ανεπιθύμητα γεγονότα όπως:

  • Τραυματισμοί σε χώρους / με υπαιτιότητα της επιχείρησης: η πρόκληση τραυματισμών από τις δραστηριότητες της επιχείρησης, σε όλο τους το φάσμα, συνεπάγεται και ευθύνη της για το γεγονός αυτό.
  • Ελάττωμα προϊόντος: η διάθεση αγαθού το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές από πελάτες οδηγεί στον περιορισμό της ικανοποίησης του και της αντίδρασης του για αυτό, γεγονός που πρέπει να αποκαταστήσει η εταιρία.

Παράδειγμα: Ενδεχόμενοι Κίνδυνοι εγχειρήματος

· Οργάνωσης και λειτουργίας: αδυναμία σύστασης γραφείων και έναρξης λειτουργίας επιχείρησης,

· Πρόσληψης και διατήρησης προσωπικού: αδυναμία προσέλκυσης των κατάλληλων στελεχών για πλήρωση των θέσεων και ταχεία εκκένωση των θέσεων.

· Ανάπτυξης της απαραίτητης τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων: λόγο έλλειψης πόρων ή μεθόδων.

· Δημιουργίας σημείου διάθεσης και εγκαθίδρυσης επικοινωνίας με τους πελάτες: αδυναμία διάθεσης αγαθού στο αγοραστικό κοινό.

· Αποτυχία επίτευξης στόχου διάθεσης: μείωση του χρόνου διάθεσης των αγαθών από 30 ημέρες σε 15 ή λιγότερες με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των εξόδων λόγω περιορισμού του κόστους κεφαλαίου.

· Ικανοποιητική ανάπτυξη αγοράς: επηρεάζει την οικονομία κλίμακας.

· Υποτίμηση της δυναμικής της αγοράς.

· Υπερτίμηση της δυναμικής της αγοράς.

· Οι συνεργασίες με τεχνολογικούς φορείς θα πρέπει να εγκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να καλλιεργηθούν ως μακράς διαρκείας με αμοιβαίο όφελος.

· Αποτυχία σύναψης συνεργασίας με τεχνολογικούς φορείς.

· Η ανυπαρξία ανταγωνισμού, μιας και θα ωφελήσει στην διεύρυνση της αγοράς.

· Αδυναμία επίτευξης ενός της βασικής υπόθεσης ότι η περίοδος πληρωμής δεν θα υπερβεί τις 60 ημέρες.