.את חוזרי המפמ"ר ניתן למצוא גם בתיקיית המורים. להלן קישור לחוזר מפמ"ר מספר 1 לתשפ"ד
כל המכללות נדרשות ללמד לפי תכניות הלימודים המעודכנות המופיעות בתיקיית המורים בה מצויים גם מסמכי הלימה. דגשים יפורסמו בכנס המכללות. בהחלטה של הפיקוח הטכנולוגי העל-תיכוני תלמידים שאין להם הסמכה מהתיכון לפחות של 2.1 יידרשו לעבור מבחן חיצוני המסכם את לימודי המכינה במועד פברואר.
מבחן זה יהיה במתכונת המרכיב בכתב של שאלון 838387 או שאלון 838381 למעט פרק השרטוט). בשאלון זה יהיו 4 שאלות בפרק מכניקה הנדסית ו- 3 שאלות בפרק בקרת מכונות. יש לענות על שאלה אחת מכל פרק ועוד 2 שאלות מכלל השאלון. כל שאלה שווה 25 נקודות.
כ"ח באב התשפ"ד
01 ספטמבר 2024
לכבוד
מרכזי ומורי מגמות המכונות
שלום רב,
הנדון: חוזר מפמ"ר 1 לתשפ"ה
א.ג.נ.
שנה לא פשוטה עברה על מדינת ישראל, ובמיוחד על תושבי הדרום והצפון. שנה"ל תשפ"ד השפיעה לרעה על שיגרת הפיתוח של המגמות שלנו ועל ההתנהלות של בתי הספר בשוטף. ובפתח צפויה לנו שוב שנה לא פשוטה, וכרגע העתיד לוט בערפל. אולם, דבר אחד יישאר קבוע – מגמות הנדסת מערכות הן ה- "האי של אפשר". חוזר המפמ"ר של השנה יתעדכן, בזמן אמת ובאופן מקוון, כאן. הנה עידכון ראשון: טרם ידועות הקלות לאזורים שונים בעקבות המלחמה שאנחנו עדיין מצויים בה.
ולכן, בנימה זו אני מבקש מכל אחד מהמורים, רכזי המגמות, הבוחנים והמדריכים לקרוא לעומק את חוזר מפמ"ר 1 תשפ"ד.
תכנית העבודה של המגמה לתשפ"ה כוללת מספר אירועי שיא:
01/11/2024 – מרכזי מגמה במכללות מגישים DR1 לבוחני תשפ"ד. במהלך חודש נובמבר סיום העלאת הצעות נושא לפרויקטים על סמך המשוב שהתקבל מהבוחנים ל- DR1.
31/12/2024 – מועד אחרון להעלאת הצעות נושא לפרויקטי גמר במערכת מוקד מקצוע החדשה.
03/12/2024 – יום עיון מכללות: יתקיים במכללת הרמלין נתניה.
12/02/2025 – יום עיון מכין לתחרות. כל המידע בנוגע לתחרות מתעדכן בתיקיית התחרות.
תחרות לאומית לרובוטיקה והנדסה, תתקיים במרכז הטכנולוגי בחיפה ביום ג' בתאריך 06/05/2025 ובמרכז הטכנולוגי באשדוד ביום ד' תאריך 07/05/2025. אירוע הגמר אליו יעלו הזוכים בשלושת המקומות הראשונים בכל קטגוריה יתקיים במשרד החינוך בתל אביב, קומה 1, ביום ד' בתאריך 11/06/2025.
02/04/2025 – כנס ארצי של מורי המגמה: יתקיים בטכניון, מהשעה 17:00 עד השעה 21:00.
מערכת מוקד מקצוע החדשה שרכזי המגמות יוצרים נועדה לטיפול פדגוגי בלבד בהזמנות לבחינות שאינן בכתב. המרכזים מתבקשים לוודא שרכזי הבחינות מזמינים את הבחינות במערכת השילובית. לא יתאפשר שיבוץ בוחנים לבית ספר שאינו פועל לפי ההנחיות של אגף הבחינות!!!
זכרו, המבחנים המסכמים הם לא גולת הכותרת של החינוך במגמה שלנו. גולת הכותרת היא טיפוח המיומנויות של בוגר מגמות הנדסת מערכות, כלומד פעיל, בעל מיומנויות בין אישיות של עבודה בצוות וחשיבה הנדסית יוצרת רעיונות ופותרת בעיות: כמפורט בחזון החינוכי של המגמה.
בשם צוות מדריכי המגמה אני מאחל לכם: שנת לימודים בסימן: תהא שנת פעילות הנדסית.
בברכה,
דר' ירון דופלט – מפמ"ר מגמת הנדסת מכונות ומגמת מערכות ייצור ממוחשבות
העתקים:
דר' מאיה גורדין – מנהלת אגף חינוך טכנולוגי
להלן חוזר מפמ"ר תשפ"ד בגירסה הדיגיטלית:
בחוזר מפמ"ר זה אנחנו מבקשים לפרוס בפניכם את תכנית העבודה השנתית. נדגיש שתכנון ההוראה במגמה מתבצע בסיוע המסמכים המעודכנים הקיימים בתיקיית המורים, בתיקיית תכנון ההוראה, בתיקיית עבודת גמר, ובתיקיית חוזרי מפמ"ר. ניתן לשלוח חומרי לימוד, מצגות, דפי עבודה, מבחנים או כל רעיון אחר שאתם רוצים לשתף בפורטל חומרי הלימוד של מורי המגמה לדוא"ל של המגמה. בתיקיית חומרי הלימוד עודכנו 3 ספרים המכסים את כל תכנית הלימודים לשאלונים 838/819387 (גלגש תשפ"ד, אופניים תשפ"ד ובקרת מערכות הנדסיות תשפ"ד) וגם - מערכות תיב"מ תשפ"ג. פורסמו מאגרי שאלות ופתרונות לשאלוני המכללה ושתי חוברות למידה התנסותית "מחשבה בפעולה י' ו-יא'-טיוטה". כל החומרים במהדורת תשפ"ד מרוכזים בתיקיית "הספרים של ירון".
ימי העיון וההשתלמויות שהתקיימו בשנים האחרונות מתועדים בתיקיית השתלמויות ובתיקיית כנסים. בתיקיית המשנה של תכניות לימודים/תיכון מצויות תכניות לימודים מעודכנות. בתיקיית עבודת גמר מצויים מחוונים חדשים להערכת פרויקטי גמר בתיכון ובמכללות.
ממערכת מוקד מקצוע החדשה ערוכה כל שנה מתאריך 1 לספטמבר, לטיפול פדגוגי בלבד בהזמנות לבחינות שאינן בכתב. גם השנה נקפיד מאוד על איכות הזמנת הבחינות ועל צירוף הצעות נושא ראויות לפרויקט גמר בהקדם האפשרי. דיווח במוקד מקצוע אחרי 31/12, פוגע בשיבוץ הבוחן המיטבי לבית הספר. המרכזים מתבקשים לוודא שרכזי הבחינות מזמינים את הבחינות במערכת השילובית. לא יתאפשר שיבוץ בוחנים לבית ספר שאינו פועל לפי ההנחיות של אגף הבחינות!!!
תוספת בעקבות המלחמה:
דיווח מקוון חדש על פרויקטים בתיכון, על מעבדות בתיכון, על פרויקטים במכללות ועל מעבדות במכללות
בכל שאלוני מועד אביב תשפ"ד - תוספת זמן של 45 דקות, יש לענות על 4 שאלות בלבד לבחירה חופשית מכל השאלון, במקום 5 שאלות בשיגרה. ובשאלוני קיץ תשפ"ד - תוספת של 30 דקות. בכנסים השנתיים יפורסמו הערות לתכניות הלימודים שמטרתן למקד את הלמידה לפרקים מסוימים מתוך תכניות הלימודים.
בהמשך חוזר זה מפורטים הנחיות פדגוגיות של הפיקוח על מגמות הנדסת מכונות בהתייחס למקצועות המובילים, הערכה חיצונית – 70% (שמומלץ לבצע בכיתה יב') והערכה בית ספרית 30% (שחובה לדווח רק בסוף יב'), ומקצוע ההתמחות - הערכה חיצונית (פרויקט גמר שמתחילים ביא').
מקצוע מוביל - הערכות וביצוע המבחן החיצוני
1. בקרה פדגוגית: על מרכזי המקצוע לדווח ולצרף טופס בחינת מעבדה המפרט את הציוד הנמצא במעבדות באמצעות מערכת מוקד מקצוע החדשה. באישור מפמ"ר בלבד, ניתן להגיש פרויקטון, הכולל את שתי המעבדות בטופס אישור המעבדות.
2. הזמנת השאלון: באחריות רכז המגמה להזמין את השאלון דרך רכזי הבגרויות בבית הספר ולקבוע תאריך עם הבוחן שישובץ לבחינה. מועד ראשון ואחרון לקביעת תאריכים לבחינה יקבע ע"י אגף הבחינות (רצוי לסיים את בחינות המעבדה עד 30/06).
3. מבנה הבחינה: לבחינה שני חלקים: מבחן בכתב ומבחן מעשי. המבחן בכתב מכיל 7 שאלות ב-3 פרקים. חובה להשתמש אך ורק בנוסחאון הרשמי למבחן בכתב המצוי בפורטל חומרי הלימוד. התלמיד חייב לכתוב את תעודת הזהות שלו על מחברת הבחינה. המבחן המעשי כולל שתי מעבדות (מעבדת CAD חובה ומעבדה לבחירה). בהתאם לנהלי בטיחות תלמידים במעבדה, מספר התלמידים הלומדים בקבוצת לימוד במעבדה לא יעלה על 13 תלמידים. למעט במעבדת מידול ממוחשב בה ניתן ללמד עד 20 תלמידים.
4. המרכיב בכתב של שאלון זה, אותו מביא הבוחן למבחן, מבוסס על שאלות הדומות לשאלות הנמצאות במאגרי תרגילים לפי נושאים, הנמצאים בפורטל חומרי הלימוד. המרכיב בכתב של השאלון נמשך שעה וחצי ומורכב משלושה פרקים לפי המבנה המופיע בתכניות הלימוד תיקיית מקצועות מובילים. תלמידים בעלי התאמות יקבלו אותן, בזמן אמת, בבחינה.
5. הערכת הבוחן לפי הקריטריונים הבאים: התלמיד נדרש לענות על שאלה מהפרק הראשון 15% מציון הבחינה החיצונית, שאלה אחת מהפרק השני 15% מציון הבחינה החיצונית, ועוד שאלה אחת מהפרק השלישי 20% מציון הבחינה החיצונית. יתרת 50% למרכיב המעבדות: מעבדת חובה (45 דקות - 25%) בתכן הנדסי דיגיטלי (לפי ספריית CAD) ומעבדת בחירה (45 דקות - 25%) ממגוון מעבדות המקצועות המובילים.
מכניקה הנדסית - פירוט הנושאים שלא יכללו בשאלון 838387/381:
2.1 מבוא לחומרים בכיתה י' (20 שעות), 1.1.2 הנדסה תיאורית (תיאור של מישור, בניות הנדסיות, גופים סיבוביים, מבוא לחדירות ופריסות - 17 שעות) 1.3 פרויקט מסכם יב (60 שעות) 2.1.2 מצמדים (4 שעות), 2.1.3 חישובי קפיצים (6 שעות), 2.1.7 חישובי מיסבים (6 שעות), 3.3.3 אלגברה בוליאנית (4 שעות), 3.3.5 ניתוח מערכות הידראוליות (6 שעות), 3.3.6 מדחסים ומצברים (4 שעות).
בקרת מערכות הנדסיות - פירוט הנושאים שלא יכללו בשאלון 819387/381:
3.1.1 שרטוט טכני י' (20 שעות) 3.2.1 מבוא למערכות הנדסיות בכיתה י' (10 שעות), 1.7 אלגברה בוליאנית (9 שעות), 4.1.2 תכונות זורמים ומושגי יסוד (15 שעות), ו- 4.1.3 תכונות זוורמים המשך (15 שעות).
הסמכות ובקרה
משרד החינוך ממשיך בפעולות בקרה על פערים לא סבירים בין ההערכה הבית ספרית לבין ההערכה החיצונית. לשמחתנו יש מעט מאוד בתי ספר שהממוצע בשאלון 838283 גבוה באופן משמעותי מממוצע ציון הבחינה של שאלון 838387. בנוסף, משרד החינוך כבר שלח ויישלח התראות בעתיד לבתי ספר שלא נותנים את סך כל השעות הנדרש ומצד שני אחוז הזכאים להסמכה טכנולוגית נמוך. חובה לדווח ציונים בכל אחד משלושת המקצועות (מקצוע מדעי, מקצוע מוביל, ומקצוע התמחות) של המגמה. בשנתיים האחרונות אף נסגרו מגמות שלא פעלו לפי הנהלים.
מקצוע ההתמחות בתיכון ובמכללה
במהלך השנים האחרונות חודדו הקריטריונים, להערכת פרויקט 3/5 יח"ל בהתמחות, תוך חתירה למצוינות של תהליך הלימוד ושל התוצר בהתאם לרמה נאותה של יישום מיומנויות והבנת מושגי ליבה בכל תחומי הלימוד במגמה. מרכזי המגמות מתבקשים להקפיד שבתי הספר מנצלים את הקצאת השעות שמשרד החינוך מעביר לתלמידים באופן שאינו פוגע בתהליך הלמידה המשמעותית במקצועות המגמה. יש להקפיד על איכות ההצעות ולהתייעץ עם צוות ההדרכה והבוחנים המהווים מורים מובילים במגמה. במכללות חובה לשלוח DR1 לבוחן האחראי עד לתאריך 01/11/2023.
הערות לסיכום החוזר:
בשנים האחרונות נפתחו למעלה מ- 60 כיתות י' במגמות חדשות, וברוב המקרים בבתי ספר בהם לא הייתה קיימת מגמה בעבר. נוספו למערכת שלנו מורים רבים, בדרך כלל מורים חדשים ללא ניסיון בפדגוגיה שאנחנו מובילים במגמה. אנחנו מבקשים מכולם להתעדכן בפורטל חומרי הלימוד העשיר שהעמדנו לרשות המורים ולשלוח מורים חדשים להשתלמויות שמתקיימות כל השנה במגמה. כל השתלמויות המורים שהתקיימו בעשור האחרון מתועדות בתיקיית השתלמויות מורים.
אני מבקש באופן אישי, להביע את מלוא הערכתי למורים שהובילו השתלמויות: איל הרשקו, אמה מטייאב, דוד מלחוב, ראמז ח'טיב, פואד סעיד, ופאינה רוש. ולמורים שהשתלמו בהשתלמויות שקיימנו מאז שבועות ועד השבוע האחרון של חודש אוגוסט. הפיתוח המקצועי של המורים אינו מוגבל להשתלמויות. מומלץ להעזר בתיקיית מפגשי מקוונים שקיימנו ובהם חומרים שהכנתי עבור כלים דיגיטליים ולמידה היברידית ובתיקיית חומרי לימוד בה מתעדכנים כל העת חומרי לימוד איכותיים.
זכרו, המבחנים המסכמים הם לא גולת הכותרת של החינוך במגמה שלנו. גולת הכותרת היא טיפוח המיומנויות של בוגר מגמות הנדסת מערכות, כלומד פעיל, בעל מיומנויות בין אישיות של עבודה בצוות וחשיבה הנדסית יוצרת רעיונות ופותרת בעיות: כמפורט בחזון החינוכי של המגמה.
בשם מליאת הפיקוח של המגמה אני מאחל לכם: שנת לימודים בסימן: תהא שנת פעילות דינמית.
בברכה,
דר' ירון דופלט – מפמ"ר מגמת הנדסת מכונות ומגמת מערכות ייצור ממוחשבות
הערכה בית-ספרית עבור שאלון 838/819283 כפי שיתקיים בתשפ"ד:
רק למידה של 180 שעות (לפחות) המוקצות להערכה בית-ספרית באמצעות דיווח על מטלות ביצוע עבור סמל שאלון 838/819283 מאפשרת לתלמיד לצבור 5 יח"ל. אנחנו ממליצים לגוון במטלות הערכה לאורך השנים בהם התלמיד לומד ומוערך בהערכה בית ספרית סביב נושאים מתוך מושגי ליבה של הנדסת מכונות ובהתאם לתכניות הלימוד המעודכנות בכל מקצוע (בתכנית הלימודים מפורטים במפורש הנושאים הלימודיים אותם נדרש ללמד במסגרת שאלון 819/838283). לצרכים פנימיים מומלץ לבחור לפחות 4 מרכיבי הערכה כגון: מבחן בכתב, ניסויי מעבדה, מטלות ביצוע של תרגילי בניה, תכנות ותכן של מערכות או כל פעילות התנסותית אחרת או פרויקטונים. ציון ההערכה הבית ספרית נתון לשיקול צוות ההוראה בבית הספר.
שני סמלי השאלון צוברים 5 יח"ל בסמל שאלון ראשי 838/819580 באופן הבא:
838283 + 838387 = 838580 = מכניקה הנדסית 5 יח"ל
819283 + 819387 = 819580 = בקרה במכונות 5 יח"ל
להלן המלצת הפיקוח לקריטריונים להערכת מטלות ביצוע (או פרויקטון) שהמורה ידווח לפי מרכיבי הערכה לשאלונים הללו, אותם חובה להזמין עבור כל תלמיד מצטיין שמגביר 5 יח"ל במקצוע המוביל. מורה שידווח את הציון לא בשילובית לא יקבל שכר על הערכה בית ספרית.
המלצת הפיקוח לקריטריוני הערכה בית ספרית – תשפ"ד:
דיווח הציון הסופי, באמצעות האפליקציה, על מרכיב הערכה אחד בלבד (המורה הבודק/המדווח מקבל תשלום על ביצוע ההערכה הבית ספרית אך ורק אם נרשם כבוחן הערכה חלופית לשאלון המתאים).
הטבלה המוצגת כאן, משאירה דרגות חופש רבות למורים לבחור נושאים למטלות ביצוע או פרויקטונים. תכנית הלימודים לשאלונים אלו מיועדת לכיתה יב' ולכן יש לדווח הערכה זו רק בסוף כיתה יב'!!!
רעיונות למטלות ביצוע, פרויקטונים קטנים סביב מספר מצומצם של מושגי ליבה מתוך תכנית הלימודים של כיתה יב' קיימים בשפע בפורטל חומרי לימוד. יש למורים 180 שעות לפחות להיות יצירתיים ולאפשר לתלמידים ללמוד גם נושאים שאינם בתכנית הלימודים. לצפייה בעמוד שנכתב על-ידי שאילת שאלות ממוקדות שהופנו לתוכנת AI ניתן לגלוש אל:
What is System Engineering עמוד חדש שנכתב השבוע!