מכניקה הנדסית

2. סטטיקה חוזק חומרים ופרקי מכונות

הערה:

מומלץ להשתמש בתוכנות מחשב כדי להדגים את התהליכים המופיעים בנושאי הלימוד בפרק זה. תוכנות מחשב וסימולציות הינן תוספת מומלצת למערכות אמיתיות איתם התלמידים חייבים לעבוד במעבדות המצויידות לפי תקן ההצטיידות הרשמי שמפורסם באתר המינהל למדע וטכנולוגיה. נושאים אלו משמשים מנשא מוביל גם לרעיונות חשובים של תכן הנדסי דיגיטלי בהנדסת מכונות. החשיבה שניתן לפתח, באמצעות תוכנות של תכן הנדסי דיגיטלי (בהיבטים של תכן המערכת, מרכז הכובד, מציאת המשקל של החלק, ואנליזות), מאפשרת ללמד את הנושאים בפרק זה ברמה של 5 יח"ל – ועד מהנדס בטכניון.

להלן נושאי הלימודי המרכזיים:

2.1.       מבוא לחומרים כיתה י' 20 שעות (שאלון 819387)

2.2.       סטטיקה כיתה י' 70 שעות (שאלון 819387)

2.3.       תורת החוזק יא' 90 שעות (שאלון 819387)

2.4.       פרקי מכונות כיתה יב' 90 שעות (שאלון 838283)

הנושאים הללו הם 4 נושאי הלימוד המרכזיים של פרק 2 בתכנית הלימודים של המקצוע המוביל מכניקה הנדסית תשע"ט והם גם תת-דפים של לשונית זו בפורטל.

רציונל

תלמיד הלומד תורת החומרים, סטטיקה, תורת החוזק ופרקי מכונות ירכוש את בסיסי הידע עליהם נשען תהליך התכן ההנדסי, התלמיד יפתח מיומנויות תכן הנדסי בהן: שיקולי חוזק, שיקולי עיווי, בחירת חומרים, קביעת מידות הנדרשים במערכות הנדסיות.

התכנית משלבת את תחומי הסטטיקה, החוזק, הנדסת חומרים ופרקי מכונות הנדרשים ככלים לחשיבה מערכתית לפתרון בעיות הנדסיות בתיכון מערכות.

סביבה לימודית

הסביבה הלימודית תהיה משולבת: נושאים עיוניים הכוללים חישובים מתמטיים ופיסיקליים יילמדו בכתה עיונית, תוך שימוש בעזרים דידקטיים נחוצים.

נושאים הנדסיים העוסקים במערכות ורכיביהן יילמדו במעבדה הכוללת מתקני בדיקה ומדידה (בהתאם לצורך ישולבו בלמידה מערכות ממוחשבות).

כל תכנית הלימודים המקושרת לשאלון 838387 (וגם 819387) מכוסה על-ידי הספרים הדיגיטליים החדשים שכתובים בגישה של למידה פעילה התנסותית המסבירה לעומק את מושגי הליבה של הנדסת מערכות.