מידול - CAD

מבוא

לימוד בסיסי של מידול נמצא בתכנית הלימודים של המקצועות המובילים. וחומרי לימוד רבים נמצאים בלשונית תכן הנדסי. כל מה שמוצג בעמוד זה ערוך לפי נושאים בקובץ מידול בתיקייה.

מטרת פרק זה להראות שימושים מתקדמים במידול. כל הדוגמאות כאן נלקחו מהאתר האינטרנט של הספק הרשמי Team-CAD של תוכנת Autodesk Inventor. מרבית הדוגמאות, הנמצאות בעמודה הימנית הן מהשנים 2017-2019 ובעמודה שמאלית מהשנים 2020-2022, הן מגירסאות התוכנה החדשות 2019 ומעלה. תוכנת Autodesk Inventor היא תוכנה חינמית למערכת החינוך. כל מורה יכול ליצור חשבון באתר של חברת AutoCad העולמית אם הוא מוכיח שהוא מורה (תעודת מורה בינלאומית, או מכתב מהבעלות של בית הספר באנגלית). לאחר הוכחה זו, הוא יקבל אפשרות להקצות רשיונות בחינם של הגירסה המלאה של התוכנה לעד 150 עמדות. דוגמאות של תפריטי תוכנת אינוונטור ומדריך מלא לגירסת 2015 נמצאים בדף המשנה של עמוד זה. אני מניח שכל הדוגמאות של רמה מתקדמת בשימוש בתוכנה, שאספתי כאן, ניתנות ליישום גם באמצעות תוכנות CAD אחרות.

שרטוט ממוחשב? - לא מה שחשבתם!!! - CAD-CAM

מצב Model State ב- Autodesk Inventor-2022, אלעד מוסקוביץ, 23/05/2021

גרסת Inventor 2022 "יצאה" לאוויר העולם וניתן להתקינה מחשבונכם האישי מאתר Autodesk. הגרסה החדשה מכילה מספר שינויים ושדרוגים. אחד מהם הוא Model State. הגדרה זו מאפשרת לשמור שלבי עבודה על ידי suppress לפיצ'רים. בגרסאות ישנות הינו צריכים להשתמש בצורות שונות כדי לקבל את מבוקשינו , התוצאה ברוב המקרים דרשה יצירת קבצים נלווים, בעיקר אם השתמשנו בפקודות Derived או בשימוש ב iPart. הפקודה נמצאת בשימוש גם ברמת ההרכבה , שם היא מחליפה את ההגדרה של Level of Detail. אך כאן נראה את השימוש שלה לרמת החלק. למשל לחלק הבא:


נרצה להוסיף את שלבי הייצור בדף השרטוט. ז"א כל פעם ליצור מבט עם כמות פיצ'רים שונה. לאחר שסיימנו את בניית המודל. ניצור Model state חדש:

נבצע Suppress על הפיצ'רים:

התוצאה, שברמת ה Master, נשמרים כל הפיצ'רים. ב-Model State הראשון שיצרנו שמרנו את המצב רק עבור הפיצ'ר הפעיל שם הגדרנו את צורת חומר הגלם. כך נמשיך גם לשלב הבא, ניצור מבט חדש ונבטל את ה-Suppress מהפיצ'ר הבא:

נוכל לבצע Rename כדי לתת שם לכל Model State ולהוסיף את כל המצבים הרצויים:

לכל Model State ניתן להגדיר iProperties (שונה מההגדרה של הקובץ עצמו), לחצן ימני על ה- Model state ויפתח לנו חלון הפקודה, נבחר למשל בשדה Description ונמלא את התיאור:

בדף השרטוט, כפי שהגדרנו בעבר הכנסת View למבט, כך נעשה זאת עם Model State

תוצאה סופית בדף השרטוט, הכנסנו את התוצאה הסופית ואת כל השלבים

בדף השרטוט פקודת Overlay מאפשרת לראות ב Place Views אחד מספר Position . המבט המקורי יהיה בקווים מלאים וכל Position שנוסיף יהיה עם קווים מקווקוים.

לצפייה בסרטון הדגמה

חיתוך חלק בעזרת פקודת Punch Tool, אלעד מוסקוביץ, 25/01/2022

בסביבת עבודה שלSheet Metal , פקודתPunch Tool מאפשרת לנו להכניס iFeature שגורם לחיתוך החלק בעזרת צורות שונות, מיקום הפקודה:

כדי להיעזר בה יש לייצר סקיצה בה נגדיר את מיקום, על ידי נקודה או אובייקט (קו , מלבן וכדומה). בהפעלת הפקודה נבחר את אחת מהאפשרויות:

אם נרצה להוסיף צורה נוספת יש לייצר קובץ מסוג IDE. בקובץ עזר, נייצר את הצורה, עדיף לתת למידות שם ושתהיה תלות בפרמטר (למשל עובי וכדומה), חשוב שהסקיצה תכיל נקודה אחת בלבד, למשל, הצורה הבאה:

בגמר הסקיצה, נפעיל פקודת CUT כדי לקבל את התוצאה:

כדי לייצא לקובץ ide – הגדרת Punch: Manage -> Extract iFeature


בחלון שנפתח נגדיר את הפיצ'ר, נחליט על מידות שנוכל לשנות כאשר נשתמש בפקודה בקבצים אחרים, לכל מידה ניתן להגדיר טווח, רשימת אפשרויות או אפשרות כללית, לסיום נשמר את הקובץ בתיקייה המתאימה

בקובץ חדש, ניצור סקיצת עזר (עבור מיקום האובייקט) ונפעיל את הפקודה:

בלשונית Geometry נוכל לסובב את הסקיצה ובלשונית Size נוכל לתת מידות אחרות מהסקיצה המקורית. בחלקו התחתון של החלון נוכל להגדיר איך להראות את הפקודה במצב פריסה, למשל במקום הצורה הזו שיהי סימון של Center Mark:

כפי שרואים, כאשר ביצענו פריסה לחלק אין שינוי בתצוגה. כדי לקבל תוצאה זו יש לבצע דבר נוסף. נלחץ על הפריסה ונבחר Edit flat pattern definition

בחלון שיפתח, בלשונית Punch representation נבטל את הסימון ב- ignore individual punch representation settings

ונקבל, כתוצאה סופית

ניהול קבצים בספריה - Library proxy path, אלעד מוסקוביץ, 22/12/2021

חלקים מסוג Ipart הם חלקים אשר מכילים בקובץ אחד מספר קונפיגורציות . בתוכנת Inventor המונח נקרא Member . למשל לחלק הבא, אנו רוצים שהמידות החיצוניות(90x55) ישתנו, אך לא לשמור בקובץ חדש כל אחת מהגרסאות.

לכן בלשונית Manage נשתמש בפקודת Create iPart

בחלון שיפתח נוסיף עוד אפשרויות ונשנה את המידות הרצויות :

עקרון המנחה בעבודה שלנו הוא שהקובץ הראשי יכיל את כל המידע על ה – Member וכל שינוי יהיה בו, אך ברגע שנשתמש באחת מהגרסאות ייווצר לנו קובץ חדש שיכיל רק את הגרסא (קונפיגורציה) איתה השתמשנו (למשל אם הקובץ "נכנס" להרכבה או דף שרטוט). הקובץ החדש יהיה בתיקיה חדשה בשם של קובץ המקור באותו נתיב במחשב בו הקובץ הראשי שמור. הקובץ החדש יהיה לקריאה בלבד, לא ניתן לערוך אותו. כדי לשנות את מיקום התיקייה שבה ישמר יש לעשות שתי פעולות. האחת היא לשמור בתיקיית Library. נגדיר לקובץ הפרויקט תיקייה במחשב שתהיה לקריאה בלבד, לשם נשמר את ה- iPart. כאשר כל הקבצים בתוכנה סגורים, בלשונית Get started נלחץ על Projects

יפתח לנו החלון הבא :

תחת השדה Libraries נוסיף על ידי Add Path תיקיה.

הפעולה השנייה היא להגדיר Proxy Path על תיקיית ה Library אליה החלטנו לשמור את קבצי ה- iPart

ונבחר תיקייה חדשה במחשב שלשם ייווצרו קבצי ה Member

גיבוי קבצים בעזרת ILogic design copy, אלעד מוסקוביץ, 23/11/2021

בעיה נפוצה ושאלה מוכרת לכולם היא כיצד לעשות העתקה להרכבה הראשית שלי ולשנות את שמות הקבצים.

לדוגמא כאשר רוצים לשמור את התכנון עד כה ולבצע הרכבה שונה. רוצים להפריד בין שתי ההרכבות באמצעות שמות קבצים שונה. תחילה נסגור את כל הקבצים הפתוחים בתוכנה. בלשונית Tools – Ilogic Design Copy

בהפעלת הפקודה יפתח החלון הבא, נוודא שאנו עם קובץ הפרויקט הנכון ונבחר את ההרכבה:

בחירת ההרכבה תגרום לבחירה אוטומטית של החלקים. את דפי השרטוט יש לבחור באופן ידני. לאחר NEXT נגיע לשלב האחרון, נבחר תיקייה לשם כל הקבצים ישמרו וניתן להוסיף לכל קובץ אפשרות של Prefix או Suffix. נחליט אם ליצור קובץ פרויקט חדש (וכך נפריד באופן מוחלט בין ההרכבות) וניתן גם לאפשר שכל קובץ יקבל Part Number חדש:

במידה ולא רוצים לשנות שם לחלק מהקבצים פשוט נסיר את הסימון מעמודת Rename.

פקודה זו יוצרת את הקבצים בסגנון Folder Hierarchy כמו פקודת Pack and Go. ז"א ייוצרו תתי התיקיות שבהם הקובץ האוריגינלי שמור. אך בניגוד לפקודה הזו ניתן לתת שינוי שם ולהגדיר האם לשמור על שדה Part number

חישובי חוזק כתלות בזרימה, CFD to Nastran, אלעד מוסקוביץ, 22/10/2021

לעיתים אנו צריכים לבצע חישוב חוזק כתלות בזרימה, אנו צריכים לקבל את פילוג הלחצים לאורך החלק. את חישוב החוזק נבצע בעזרת Inventor Nastran, אך את תלות הלחצים עקב זרימת הזורם נקבל בעזרת Autodesk CFD. למשל לחלק הבא:

נרצה לבדוק מאמצים ותזוזות (displacement), בגמר התכנון נפתח את הקובץ בתוכנת Autodesk CFD. הפרויקט מכיל Body אחד. החישוב אותו אנו מבצעים מצריך "גוף" נוסף שיגדיר את הזורם. ניתן למדל אותו בתוכנת CAD, או ש"נאטום" את ה"פתחים" שלנו במודל על ידי פקודת Void Fill:

נבחר את ה-edge המגדיר כניסה/יציאה מכל צד ונבצע Build surface. לאחר אטימת שני הפתחים נלחץ על Void Fill ונקבל Body נוסף.

נגדיר את תנאי הגבול, למשל לחץ וספיקה בכניסה, והגדרת Unknown ביציאה:

השלב הבא הוא הגדרת Mesh, עדיף שיהיה כמה שיותר "עדין". לסיום נבצע Solve. בגמר החישוב נוכל לראות את תוצאות החישוב. למשל תצוגה וקטורית של המהירות:

או תצוגה "רגילה" של פילוג המהירות על גבי מישור:

בכל מישור נוכל לבחור תוצאה של מהירות , לחץ וכדומה. נוכל לבחור את מישור היציאה ולקבל עליו חישובים המעניינים אותנו כמו מהירות ממוצעות ספיקה מסית ועוד:

אנו יכולים לקבל גם תוצאה של כוחות על משטח בעזרת Wall calculator, נבחר את המשטח הרצוי ונקבל את התוצאה:

אך לא תוצאה של תזוזה . עבור זה נשתמש ב Nastran In-CAD אשר בתוכנת Inventor. נגדיר את חומר הגלם ואת מיקום הריתום:

כדי להגדיר את המאמצים הקיימים בחלק, Load, נגדיר From File ונבחר את קובץ התוצאות מתוכנת CFD:

נגדיר Mesh ונריץ את האנליזה לקבלת התוצאות:

סרטון קצר (כ- 4.5 דקות ) CFD-NASTRAN

יצירת בלוק - Sketch block, אלעד מוסקוביץ, 22/10/2021

תוכנת Inventor מאפשרת לנו לייצר ברמת סקיצה אובייקט סגור הנקרא בלוק. לאחר שרטוט בסקיצה (צורה הנדסית), נוכל להוסיף טקסט, נקודות ומידות, נבחר את מה שאנו צריכים ונהפוך אותם לבלוק. שאנו הופכים מספר אלמנטים לבלוק הם יתנהגו כמקשה אחת. לכן יהיה יותר קל להגדיר אותם במרחב ולהזיז. למשל מודל דו-מימדי, קובץ מסוג DWG. במקום לפתוח בתוכנה אותו כדף שרטוט, נרצה להכניסו לתוך סקיצה אשר ב- Part. נייבא אותו בעזרת הפקודה Import DWG:

נאשר את ההגדרות כדי שהקובץ יפתח בסקיצה. נשים לב שיש לנו אפשרות כבר לקבל באופן אוטומטי בלוקים, במידה וכבר מישהו בנה עבורנו בתוכנת AutoCAD את הבלוקים:

לבסוף המודל יפתח בסקיצה:

במקרה שלנו עדיין לא מוגדר הבלוק, לכן אם ננסה לתת מידה או להזיז קו נוכל "להרוס" את הסקיצה:

לכן נמיר את האובייקט לבלוק מתוך Create - > Create Block. בחלון שיפתח נסמן את הצורה הרצויה, נגדיר נקודת הכנסה ונוכל לתת תיאור:

לאחר מכן , ב- Browser תופיע תיקיית Block. בכל סקיצה חדשה נוכל להוסיף את הבלוק על ידי גרירתו לסקיצה:

הפיכתו לבלוק תאפשר לעבוד בצורה קלה יותר ותמנע "הרס" של הצורה עקב הזזה. סיבה נוספת ליצירת בלוק היא מידול מנגנון בצורה פשוטה, ברמת החלק, לפני שבונים כל חלק בנפרד, מכניסים להרכבה ומגדירים אילוצים. למשל המנגנון הבא:

לכל בלוק הגדרנו את המידות, הסקיצה מכילה ארבעה בלוקים והמנגנון (ההרכבה בסופו של דבר) אמורה להיות מורכבת מכמות מסוימת, נוכל לייבא את הכמות הנדרשת ובעזרת אילוצים בשרטוט לראות את התנועה ומתי יהיה כשל הנדסי. ניתן להזיז ביד חופשית את המנגנון או לתת מידות:

אם נשנה את אחת המידות ונקבל הודעת שגיאה:

נבין שיש לנו בעיה בתכנון ונוכל לשנות את מידות הבלוק במהירות כדי שהמנגנון ללא בעיות.

חיווט חשמלי בעזרת איחוד Segment, אלעד מוסקוביץ, 23/08/2021

היום נראה כיצד נאחד מספר Segments לאחד, כאשר אנו יוצרים חיווט חשמלי , Cable and Harness, בסביבת ההרכבה. המטרה בסביבת העבודה הזו היא להוסיף את חוטי החשמל העוברים בהרכבה. שלבי העבודה בסביבה זו:

  • יצירת Pin בחלקים מהם מתחברים חוטי החשמל.

  • יצירת Wire בין החלקים

  • יצירת ה-Segment והכנסת כל ה- Wires אליו. יצירת ה-Segment היא על ידי יצירת קו תלת מימדי בין נקודות , או שהכנו מבעוד מועד או על ידי הוספת נקודה כזאת בתוך הפקודה.

למשל להרכבה הבאה, נרצה לחבר בין שני הרכיבים, אך שהחיווט יהיה מתחת למשטח PCB:

תחילה נוסיף לחלק את ה – PIN. בתוך Part בPANEL שנקרא HARNESS, נוסיף נקודה - PIN, בכל מקום שממנה נרצה לחבר Wire. את ההגדרה הזו נוסיף בעזרת סקיצת עזר או בעזרת נקודת מסוימות על גבי המודל, תלוי בגיאומטריה. בחלון שיפתח ניתן ל- Pin ערך מספרי. אפשר לייצר מספר נקודות כאלה בבת אחת ע"י פקודת Pin Group אשר יוצרת Pattern של נקודות אלו.

בהרכבה, בה נרצה להוסיף את קובץ תת ההרכבה של החיווט, בלשונית Cable and harness אשר ב- Ribbon -> Environment. בחלונית שתפתח נגדיר שם של קובץ שייווצר וניתובו:

לאחר מכן נפעיל פקודתCreate wire ונגדיר נקודה התחלתי וסופית. בנוסף נקבע את סוג ה- Wire הדרוש מהרשימה:

לסיום נייצר את ה- Segment, נפעיל פקודת Create segment ונתחיל לייצר נקודות במרחב, לחצן ימני ניתן להגדיר את המרחק של הנקודה ממישור Edit offset:

כך נבנה נקודת לאורך ההרכבה. יכול להיות שהנתיב מסובך ודורש לסובב את המודל וכדומה. כל פעם שנתחיל את הפקודה ייווצר Segment חדש , גם אם התחלנו מהנקודה האחרונה של ה-Segment הקודם. במקום לקבל Segment אחד ארוך נקבל מספר Segment מחוברים . כמו בדוגמא הבאה שיש לנו שלושה:

נשתמש בפקודת Route כדי להכניס את הWire ל Segment. מכיוון שיש לנו רק חיבור פשוט נשתמש בחיבור Auto Route. נסמן את All Unrouted Wires

והתוצאה:

עכשיו מגיע הנושא של הטיפ כיצד לקבל Segment אחד ארוך? התשובה פשוטה ביותר, נמחק את נקודות החיבור, לחצן ימני על הנקודה Delete:

ונקבל Segment אחד:

בזכות האפשרות הזאת, נוכל לייצר את ה- Segment במהירות ונכל לתקן או לערוך אחר כך במידת הצורך. למשל , עקב המחיקה הכבל חודר את ה"קיר":

נוסיף נקודה על גבי ה- Segment , לחצן ימני Add point:

לאחר מכן, נבצע מיקום חדש על ידי Redefine, נרצה שהנקודה תהיה במרכז הקדח לכן פשוט נבחר את המרכז והנקודה תזוז למיקומה החדש:

לאחר מכן, נבטל את חדירת הכבל על ידי הזזה של נקודה נוספת בעזרת פקודת 3D move:

נבחר את הכיוון המתאים ונזיז למיקום הרצוי:

לסיום קיבלנו את התוצאה הרצויה:

סרטון של כ- 3 דקות – Cable and harness

שיתוף הרכבה או חלק באמצעות Shared View, אלעד מוסקוביץ, 25/07/2021

בלא מעט מקרים עלינו לשתף את ההרכבה / חלק עם משתמשים נוספים. אם המטרה היא צפייה ומדידה בלבד אין צורך להמיר ל- PDF או- PDF D3. מגרסת 2021 ניתן להתקין את תוכנת Autodesk Inventor ולאחר 30 יום היא תהפוך להיות תכנה לצפיה (Viewer-read only mode). בתיקיית התוכנה אשר בכפתור התחל של מערכת ההפעלה יש אפשרות לפתוח את התוכנה לצפיה:

כך שכל אחד יכול להתקין זאת ולקבל מכם את הקובץ ולבדוק, למדוד, לבצע חתכים וכדומה. דרך נוספת היא לשלוח קישור, אשר יפתח בדפדפן ולראות שם את ההרכבה/חלק. על מנת לייצר מהתוכנה את הקישור ולשלוח לכ"א כדי שיצפה וימדוד להנאתו נשתמש בפקודת Shared Views. למשל להרכבה הבאה:

מתוך לשונית Annotate -> Shared Views

לאחר לחיצה על הפקודה יתווסף לנו Pallet חדש

ניצור מבט חדש על ידי New shared View. בחלון שיפתח ניתן שם ונגדיר האם להסתיר שמות חלקים ומאפיינים. ז"א מי שיפתח את הקובץ בדפדפן יראה את שמות החלקים. אם לא מעוניינים לשתף מידע זה נסמן את האפשרות Hide:

לאחר האישור, בתוך הקובץ נקבל את ה"מבט". "מבט" זה יהיה תקף ל 30 יום. לחיצה על שלושת הנקודות מצד ימין נבחר view in browser ואז אנו רואים את הקובץ כצפיין בדפדפן, או שנבחר copy link, קישור זה נשלח למי שנרצה באמצעות ה-mail. על מנת להאריך את תקופת הקישור נבחר על Extend.

כל אדם שיקבל את הקישור יוכל למדוד, ל"פוצץ" את ההרכבה ולרשום הערות – פקודת Markup. כך נראית ההרכבה מתוך הדפדפן:

לאחר הוספת ההערה נבצע שמירה (פקודת SAVE מצד ימין למעלה) ובתוך תוכנת Inventor נראה שרשום 1 comment:

נלחץ על שורה זו נראה תצוגה מקדימה:

לא משנה איזה קובץ פתוח בתוכנה, תמיד אם נפתח את חלון הפקודה נראה את כל הקבצים שמהם יצרנו shared view כך שלא צריכים לבזבז זמן בחיפוש הקובץ הזה.

פקודת Create UCS, אלעד מוסקוביץ, 22/06/2021

לכל חלק או הרכבה אנו יכולים להוסיף מערכת UCS) User coordinate system) נוספת. במקום להוסיף נקודה, ציר או מישור, הוספת UCS מוסיפה בנקודה שנבחר שלושה צירים ושלושה מישורים. כמו בתיקיית Origin. הפקודה נמצאת בפאנל Work Feature:

למשל לחלק הבא:

על ידי הוספת נקודה בסקיצה נגדיר את מיקום ראשית הצירים של המערכת חדשה:

נוסיף את ה- UCS.

לאחר בחירת הנקודה או שנפעיל פקודת FINISH אשר בלחצן הימני או נבחר שתי נקודות שיגדירו כיוון ציר X ו- Y. כדי לסובב את מערכת הצירים, נבצע עריכה ל-UCS נבחר את אחד הצירים ונסובב, זווית הסיבוב נשמרת כפרמטר כך שנוכל לשנות את הזווית בשנית אם נרצה מחלון Parameter:

אם נפעיל את פקודת HOLE ונבחר את ה- Center point נוכל לבחור כיוון לפי אחד הצירים. בחירת הכיוון לא תוכל להתאפשר בפקודת זו כאשר בוחרים את מישור "העבודה".

נוסיף מערכת צירים נוספת כדי לבצע אילוץ בין חלק זה לחלק נוסף ברמת ההרכבה. נפעיל את פקודת Constraint וניגש ללשונית Constraint Set ונבחר שני מערכות צירים:

פעולה זו מקלה על הגדרת האילוץ, בחירת מערכת צירים, מוסיפה 3 אילוצי FLUSH בין המישורים XY , ZX , ZY בהתאמה:

צפו בסרטון הקצר להדגמה מפורטת (רק 2.5 דקות)

פקודת iMate, אלעד מוסקוביץ, 25/01/2021

הרבה חלקים שאנו ממדלים, יהיה להם תמיד אותו Constraint בהרכבה. עבור החלקים הללו לא יכול להיות שלפעמים הם יתחברו לחלק אחד במרחק או בזווית מסוימת ולחלק שני בצורה שונה. תמיד החיבור יהיה זהה. למשל החלק הבא, תמיד יהיה אילוץ מסוג insert על משטח עליון וציר מרכזי של הקדח:


בלשונית Manage ישנה פקודה הנקראת iMate


שנפעיל את הפקודה, יפתח חלון:


חלון זה זהה לחלון Constraint ברמת ההרכבה, ההבדל הוא שכאן יש לבחור רק Selection אחד. נבחר את האפשרות insert ונסמן את המשטח והציר לבחירה


התוצאה שב- Browser תתווסף תיקיית iMate ועל החלק יהיה סימן לפקודה.

החלק נכנס להרכבה הבאה, מספר פעמים, למשל:

כדי למקם את החלק בהרכבה יש להפעיל את פקודת constraint ולבחור את שני החלקים שרוצים לחבר. מכיוון שעבור חלק זה כבר הגדרנו את האילוץ, אנו חוסכים זמן בבחירה (בטח אם החלק נכנס להרכבה מספר פעמים) כאשר נכניס את החלק להרכבה ונבחר אותו, סימן ה- iMate יופיע.


בעזרת כפתור Alt ברגע שנגרור את החלק, הסימון יהפוך לירוק


ונוכל להצמיד אותו לחלק השני והתוכנה תיצור את האילוץ במיקומנו.


למען האמת, גם ללא iMate, אם נגרור חלק בעזרת Alt יווצר אילוץ. אך יכול להיווצר סוג אחר של אילוץ ונצטרך לבצע עריכה לאילוץ.


פקודת Extents ופקודת Flat Pattern, אלעד מוסקוביץ, 21/03/2021

הרבה פעמים אנו מעוניינים לייצא פרמטר של פריסה, כמו אורך ורוחב לטבלת חלקים (או לטקסט). כל חלק ניתן לדעת את נתוני אורך, רוחב ושטח הפח בעזרת פקודת Extents

יפתח לנו חלון המראה את הנתונים

עובי החלק אינו מהווה בעיה מכיוון שהוא פרמטר ברירת מחדל שקיים בטבלת פרמטרים, אך פרמטר (מידות) של פריסת החלק (אורך, רוחב ושטח), לא נמצאים ברשימה. על מנת לייצא אותם, יש לנו שתי אפשרויות. הראשונה, ניצור סקיצת עזר עם נתוני הפריסה. למשל לחלק הבא:

נפתח סקיצה חדשה ובעזרת פקודת Project flat pattern נקבל את הפריסה (יש ללחוץ על האזור המכופף כדי לייצר את ההיטל). נוסיף את המידות המבוקשות שיהיו מסוג Driven. עתה יהיו לנו שתי מידות בפרמטרים שנוכל לייצא. מתוך טבלת פרמטרים נסמן את האפשרות Export.

את הסקיצה הזו נוכל להעלים או לגרור מתחת ל EOP כדי שלא תפריע לנו. אפשרות שנייה היא ליצור custom iProperties למשל Flat_Len והערך שלו יהיה לפי הנוסחה:

= cm

עבור רוחב ניצור משתנה Flat width השווה FLAT PATTERN WIDTH> cm> =

עבור שטח ניצור משתנה Flat area השווה FLAT PATTERN AREA> cm> =

המידות יהיו בס"מ, גם אם המודל ביחידה אחרת. עתה בטבלת החלקים נוכל להוסיף את שלושת הפרמטרים הללו, נבחר Column chooser ונלחץ על New Property

טבלת החלקים תתעדכן

פקודת Grip Snap, אלעד מוסקוביץ, 26/04/2021

פקודת Grip Snap יכולה לאפשר הזזת חלקים מנקודה אחת לשנייה ברמת ההרכבה. הפקודה יעילה מאוד כי היא יכולה לשמור על מישור מיקום החלק. תזוזת חלק בעזרת גרירת החלק עם העכבר היא אקראית ולא על מישור מסוים. שימוש יעיל מאוד עם הפקודה הוא לאחר פקודת Mirror. החלק המשוכפל אינו מקבל אילוץ ואם לא נבצע Grounded הוא יכול לזוז ממקומו. בנוסף אם מיקום החלק המקורי זז חלק המראה אינו ינוע איתו ויישאר במקום. למשל להרכבה הבאה:

לחלק המקורי נשנה את ערך האילוץ, לחיצה על האילוץ ובחלונית שתופיע ניתן ערך אחר:

חלק ה-Mirror אינו זז. נשתמש בפקודת Grip Snap אשר נמצאת בלשונית Position:

לאחר הפעלת הפקודה נוכל לבחור משטח, Edge או נקודה על החלק, כ"א יגדיר את התנועה באופן אחר. החלק המיועד במצב Grounded לכן, לחצן ימני לאחר הפעלת הפקודה ונבחר Options ונסמן אפשרות לבחור גם חלקי Grounded:

בגלל שנרצה להוריד את החלק על הציר נבחר את ה- Edge ויפתח חלון:

נבחר את האפשרות Along ray ונגדיר את הערך הרצוי:

לסיום לחצן ימני OK. אפשרות נוספת שניתן להשתמש איתה בפקודה היא העברת חלק ממקום אחד לשני, למשל המכסה הבא:

נבחר את החלק ונפעיל את הפקודה, נבחר אחת מנקודות הקצה של החלק:

נשתמש באפשרות Move point using reference, נבחר נקודה התחלתית וסופית של ההזזה (כדי שלא נצטרך למדוד את המרחק תחילה) ולבסוף אפשר OK או לחצן ימני grounded and commit


מכיוון שלחלק יש אילוץ נקבל את ההודעה הבאה:


נבחר האם למחוק או Suppress כדי להשלים את הפקודה.

לנוחיותכם צפו בסרטון קצר בנושא:

תיכנות באמצעות בפקודת Ilogic – Form, אלעד מוסקוביץ, 27/12/2020

למשתמשי תוכנת Inventor ישנה אפשרות להוסיף מימד של "תיכנות". בכלים פשוטים ניתן לקבל עדכון מהיר של המודל. במקום להיכנס לפקודת Parameters ולשנות את המידה ולבדוק את השינוי, ניתן לייצר חלון מיוחד שיכיל מידות מסוימות לפי מה שנבחר. כדי להתחיל, ניגש לפקודה הנקראת iLogic אשר בלשונית Manage, לאחר לחיצה על סימן ▼ כדי להגדיל את החלון נפעיל פקודת Form


לאחר לחיצה על הפקודה ניתן שם ל- Form ונבחר האם יהיה רק בקובץ הנוכחי או לכל הקבצים שבתוכנה. לאחר מכן יפתחו שני חלונות, חלון תצוגה מקדימה וחלון Form Editor


המטרה שלנו, היא לבחור מידות (פרמטרים) שאותם אנו נשנה, אם שמות המידות מופיעות בכל הקבצים שלנו אזי נוכל להשתמש ב-Form בכל קובץ בתוכנה, נקרא Global Form, אך אם לא, ה-Form יהיה רק לקובץ שבו אנו ניצור אותו. בחלק השמאלי למעלה נמצאים כל הפרמטרים בחלק, נגרור אותם לחלקו הימני של המסך.

למשל לחלק הבא:


אבחר מספר מידות שארצה לבדוק אותם, כברירת מחדל התוכנה תציג רק מידות אם שם . ניתן לשנות לאפשרות All Parameters כדי לראות את כל המידות.

עבור כל מידה, נקבע בחלקו הימני התחתון כיצד להגדיר את המידה: הגדרה ידנית Text Bo או שניתן להגדיר טווח ולהשתמש ב Slider


לכל מידה , בשדה Tooltip ניתן להוסיף תיאור אשר יופיע כאשר העכבר ירחף על חלון ה-Form. צפו בסרטון של 2.5 דקות: Form

פקודת PRESET, אלעד מוסקוביץ, 25/11/2020

בחלק מהפקודות התווספה אפשרות הנקראת Preset. בעזרתה ניתן לשמור את אוסף התוכנות שהוגדרו מראש לפיצ'ר. מאפשר שימוש חוזר בתכונות הללו. שנשתמש שוב בפיצ'ר בקובץ אחר, נבחר את ה- Preset הרצוי כדי לא להגדיר כל פעם מחדש את ההגדרות לפקודה.

האפשרות נמצא גם ברמת ההרכבה (למשל Frame Generator) וגם ברמת השרטוט (למשל Symbol) ברמת החלק, נמצא ב-Coil וגם בפקודת Hole:

בחלון הפקודה מצוין No Preset ז"א לפקודה הזו לא נשמרו עדיין הגדרות. בחלק התחתון נגדיר את המידות קדח הרצוי . נגדיר הברגת 1/4 עבור קדח מסוג Counter bore, אורך הברגה, Class ופסיעה:


לאחר סיום כל ההגדרות, נלחץ על סימן + וניתן את השם הרצוי. בקובץ חדש, נפתח את הפקודה Hole, נלחץ על סימון החץ ונבחר את ה- Preset ששמרנו


ההגדרות ימולאו באופן אוטומטי

כל מה שנשאר זה למקם את הקדח על המשטח במיקום הרצוי.

כל ההגדרות נשמרות בקובץ , סיומת preset אשר נמצא בתיקייה שמוגדרת ב Tools-> Application Option

כך שקובץ זה ניתן להעביר בין משתמשים או שניתן להגדיר לתיקייה המשותפת לכל העובדים בארגון.

פקודת Rest, בתכנון פלסטי - לשונית Plastic, אלעד מוסקוביץ, 25/10/2020

בלשונית Plastic "מתחבאות" לנו מספר פקודות שמיועדות לתכנון חלקי פלסטיקה. בעבר דיברנו על שתי פקודות: Grill ,Boss. עכשיו הגיע תורו של Rest. מטרתו היא לתת משטח ישר כדי שנוכל להניח עליו רכיב אחר. למשל לחלק הבא:

הפקודה נמצאת ברמת החלק, בלשונית Plastic Part. במידה ו- Ribbon זה חסר, לחצן ימני על שטח ריק ומתוך Show Panel נבחר Plastic Part

תחילה יש ליצור משטח חדש עליו נמקם את הסקיצה, נשתמש ב Offset plane מתחתית החלק

על משטח זה נייצר את המידות הרצויות:

נפעיל את פקודת Rest:

מצד ימין, Thickness נקבע את מידות המשטח שיתקבל כתלות במידות הסקיצה, ניתן לתת עובי דופן, פנימי, חיצוני או סימטרי. בחלק השמאלי נבחר האם הסקיצה "תמשיך" עד למשטח הקרוב – Through all או שניתן לשנות לאפשרות Distance או To surface. כיוון הפקודה ייתן שתי תוצאות. הראשונה:

אפשרות השנייה תייצר את התוצאה הבאה:

כיוון זה תלוי היכן נמצא המישור שיצרנו. למקרה שלנו נשתמש באפשרות הראשונה. בלשונית More ניתן להגדיר זווית Draft – Leading Taper. ניתן להנמיך את מישור הסקיצה באפשרות Distance:

לסיום נלחץ OK ונקבל

ניתן Fillet לכל הפיצ'ר:

לסיום נבצע Mirror ונקבל את התוצאה הסופית

למעשה אפשר להגדיר את הפקודה של שילוב של שני פקודות Extrude + Shell.

לא ניתן להתחיל את הפקודה לפני שנוצר Solid בקובץ, אך אפשר לנצל את הפקודה בהמשך תהליך מידול החלק. למשל החלק הבא:

צריך לשנות תכנון כדי שיראה, מכל סיבה שהיא, כך:

במקום "להסתבך" עם Revolve או לייצר פעמיים Extrude. ניצור סקיצה אחת במישור חדש (במקום ליצור קודם מישור על ידי Offset plane ואז להפעיל פקודת 2D Sketch נפעיל את פקודת הסקיצה ונגרור את העכבר למרחק המתאים כדי שייווצר מישור חדש) נשרטט את המעגל הדרוש, למשל ע"י Project geometry (אפשר יותר מאחד – כדי לחסוך Circular Pattern)

נפעיל פקודת Rest ונגדיר את המרחק הרצוי, עובי דופן וכיוון העובי:

נקבל תוצאה סופית :

זה לא חלק ליצור בפלסטיק, אך השתמשנו בפקודה אחת וחסכנו בשימוש במספר פקודות.

המרת קבצים מכל תוכנה/אלעד מוסקוביץ, 24/09/2020

בתוכנת Inventor ניתן לפתוח קבצים מפורמטים שונים. עד גרסת 2018 כל פתיחת קובץ שאינו בפורמט Inventor היה נפתח לאחר המרה, לקובץ חלק – ipt או הרכבה – iam. היה ניתן לשלוט האם הקובץ שיפתח יהיה חלק או הרכבה. מגרסת 2018 הפורמטים הבאים נפתחים בטכנולוגיית AnyCAD :

  • DWG – קובץ שנוצרו בתוכנת AutoCAD

  • STEP - קובץ ניטרלי

  • RVT – קובץ מתוכנת Revit

  • קבצי תוכנת SolidWorks

  • קבצי תוכנת SoidEdge

  • קצבי תוכנת 360 Fusion

ההבדל מתבטא בחלון הפקודה, שהאפשרות Reference Model ניתנת לסימון

פתיחת הקבצים באפשרות של Reference גורמת להם להיפתח בקובץ חדש (הרכבה). לתוך הקובץ החדש הקובץ המוכנס יכנס בפורמט שלו בלי המרה למודל של Inventor.

בשיטה זו אנו חוסכים בכמות הקבצים במחשב, אין כפילות. אם נפתח/נכניס את הקובץ באפשרות של Convert הקובץ יומר לפורמט Inventor ואז יהיה לנו בנוסף לקובץ המקור קובץ Inventor. שינוי המודל (קובץ המקור) יתעדכן ב- Inventor רק באפשרות Reference. בשני המקרים נוכל להשתמש בפקודת Measure ,Joint ,Constrain ועוד עם הקבצים הללו. למשל להרכבה הבאה, בעזרת פקודת Place Imported CAD File נכניס להרכבה את החלק:

נבחר את האפשרות של Reference, בלשונית Select, ניתן לבחור האם להביא את כל חלקי ההרכבה או שחלק מסוים מההרכבה אינו יכנס להרכבה הראשית.

מערכת גלגלי השיניים נכנסה להרכבה וניתן להשתמש בגיאומטריה שלה כדי לתת אילוצים:

תבניות על משטח שאינו ישר, אלעד מוסקוביץ, 26/08/2020

בתוכנת Inventor קיימת אפשרות נהדרת ליצירת תבניות Patterns על משטח שאינו ישר. הבעיה ביצירת הנקודה הראשונה למיקום הקדח והשנייה היא יצירת האובייקט שיגדיר מסלול. למשל לחלק הבא, נראה כיצד ליצור את הקדחים:

אפשר לייצר את הקדחים בעזרת Cut Revolve, אך תיווצר בעיה בצורת הקדח ומיקומו. תחילה, לאחר שבנינו את הבסיס נשרטט במישור את מיקום הקדחים. בסקיצה, בעזרת Project Geometry נשרטט את קצוות החלק. פקודת Offset נשרטט מלבן (אפשרי רק קו אחד) וניתן את המידה הרצויה:

נפעיל את פקודת 3D Sketch

בעזרת פקודת Project to surface נבצע "הטלה" של הקו מהסקיצה הקודמת על גבי המשטח. הפקודה הזו תגרום לדיוק של המסלול ומיקומן של הקדח

נוסיף שני אובייקטים גיאומטריים. נקודה בקצה הקו על ידי פקודת Point ונוסיף ציר מהנקודה שתהיה נורמל לקו על ידי פקודת Axis:

ניצור את הקדח בעזרת פקודת Hole, נבחר את הנקודה כמיקום של הקדח ואת הציר ל-Direction. נבחר את סוג הקדח בהגדרת Type-השתמשתי ב-Counter Bore ואת מידות הקדח בהגדרות Behavior.

נבצע Patterns לקדח. נגדיר כמות קדחים וכיוון. במרחק, נשנה את האפשרות ל Curve length, זאת הייתה הסיבה לביצוע הסקיצה התלת מימדית. נגדיר את חלון הפקודה בסימון >> אשר בתחתית החלון, את הגדרת Orientation נשנה ל- Direction1 כדי שכל הקדחים יהיו נורמל למשטח.

קיבלנו את התוצאה הרצויה בעזרת פקודת Section View נוכל לראות תוצאה מושלמת על גבי המישור.

יצירת תמונות ו/או סרטונים, אלעד מוסקוביץ, 27/07/2020

תוכנת Inventor מכילה לא מעט סביבות עבודה, אחת מהן היא האפשרות לבצע Render לתמונה או סרטון. לאחר סיום שלב התכנון נרצה לשתף אחרים בעזרת תמונה או סרט את מה שתכננו. בפקודת File ניתן לבצע Export לתמונה, אך במקרה כזה לא ניתן לשלוט על אפקטים ותאורה. בלשונית Environment נכנס לסביבת עבודה של Studio:

למשל להרכבה הבאה:

נגדיר את סביבת החלק בפקודת Studio Lighting Style:

החלק יתמקם בתוך התמונה שבחרנו למשל מחסן, Old Warehouse. כל תמונה מכילה הגדרות תאורה, נוכל להוסיף מקור אור נוסף על ידי פקודת Local Lights. נמקם את התמקדות האור על החלק ונגרור את העכבר כדי למקם את מקור האור. נבחר Spot או Point כמקור אור ובלשונית Illumination נוכל לשנות את צבע האור:

נבחר את המבט הרצוי ע"י סיבוב החלק. ב-Browser, נלחץ על Camera,

-> Create Camera from View

אפשרות נוספת היא ללחוץ על פקודת Camera ולהגדיר את מיקומה. כדי לייצא לתמונה נשתמש בפקודת Render image בהגדרות Render נבחר רזולוציה, Camera ואת הסביבה:

בלשונית Render Image נבחר האם לקבל תוצאה לפי כמות איטרציות, Render by iteration, ככל שהמספר גבוה יותר תוצאה טובה יותר אך יותר זמן חישוב. התוכנה תבצע Ray tracing כדי לקבל את התוצאה של השתקפות החלק. מינימום לטעמי זה 50. ניתן להגדיר טיב התאורה, Lighting and Material Accuracy, אם זה קריטי.

כשיסתיים שלב ה- Render נבצע שמירה או שנמשיך את ה- Render עד שנקבל תוצאה טובה יותר.

ב-Inventor Studio ניתן לבצע Render גם לסרטון. תחילה נלחץ Animation Timeline, נגדיר ב- Animation Options את אורך, Length, זמן הסרטון שנרצה שייווצר, למשל 10 שניות.

לאחר מכן נחליט מה יקרה במהלך הסרטון. ניתן להגדיר תזוזת חלק על ידי פקודת Components או על ידי שינוי האילוץ שלו, פקודת Constraints. פקודת Fade תגדיר על חלק כשקוף, כדי שלא יסתיר חלקים אחרים. במידה ויצרנו Position בהרכבה, פקודה אשר שומרת ערך נוסף לאילוץ, נוכל להגדיר קטע בסרט שבו יתבצע שינוי בין Position אחד לשני.

בכל פקודה נגדיר את החלקים הרצויים ואת פרק הזמן שבו האירוע יתבצע.

לסיום נבצע Render Animation כדי לייצר סרטון WMV AVI.

הכנתי סרטון קצר של 2.5 דקות - צפו בסרטון:

הוספת מידע והערות לקובץ ה- CAD, אלעד מוסקוביץ, 28/06/2020

תוספת מידע והערות לשרטוט/קובץ היא עניין שבשגרה. פקודת Note זמינה ברמת חלק והרכבה. לחצן ימני על שם הקובץ ב- Browser ונפעיל פקודת Create Notes

נעבור לסביבת עבודה חדשה. תחילה יופיע שדה כותרת עם שם המשתמש ותאריך, בשדה זה נוכל להוסיף את ההערות הרלוונטיות. בנוסף נקבל חלון המכיל את תמונת החלק.

עבור חלון התצוגה של החלק, אם נרצה לשנות את התצוגה, לסובב ולהזיז את התמונה, נלחץ עליה, לחצן ימני ונבחר את האפשרות הרצויה כגון: Rotate, Pan, Display.

ניתן להוסיף עוד תיבות טקסט על ידי הפקודה Comment ועוד מבטים על ידי הפקודה View ולקשר ביניהם על ידי חץ: פקודת Arrow

לכל תיבת דו שיח שהוספנו נוכל להוסיף קובץ, למשל עבור הקדחים נרצה שישתמשו במקדח מסוים. לדוגמא האתר הבא מגדיר את המקדח הרצוי:

נשמור כתמונה או PDF נשתמש בפקודה Insert object כדי להכניס את הקובץ ל-Comment. נגדיר את האפשרות Display s Icon – כדי שלחיצה כפולה תגרום לקובץ להיפתח במחשב

רעיונות נוספים לקבצים מצורפים הם קבצי ה- G code עבור פעולת CAM, או אם החלק ייוצר בעזרת הדפסה תלת מימד נצרף את קובץ ה- STL.

בגמר יצירת ההערות, יתווספו Icon של Note בסביבת העבודה וב- Browser

משם ניתן לערוך את ה- Note. ברמת Part ניתן לבחור פיצ'ר ולתת לו הערה באופן פרטי (לחצן ימני Create notes).

ה-Note יהיה שייך לפיצ'ר ולא יופיע בחלקו העליון ב –Browser. מחיקת הפיצ'ר, תמחק את ההערה. כל note ניתן להדפסה, על ידי File -> Print

בהגדרות התוכנה Tools – Application option -> Notebook, אפשר לשנות את הגדרות ברירת המחדל, למשל שלא יופיע הסמל בסביבת העבודה (יתעדכן לאחר פתיחה מחדש של הקובץ) או שינוי ברירת המחדל של צבע הרקע והכיתוב:

אנליזת מאמצים, אלעד מוסקוביץ, 25/05/2020

נראה אפשרות לבצע חישוב חוזק בתוכנת Inventor Professional. נדגים כיצד ניתן לקבל תוצאות למודל גם בגודל אותו לא מידלנו. סביבת העבודה נמצאת בלשונית Environments:

למשל למודל הבא, אורכו 40 מ"מ ועובי פח 1 מ"מ. נוכל לקבל תוצאות גם לאורכים אחרים ללא שינוי הסקיצה או הפיצ'ר.

נרצה לחשב את המאמץ שייווצר לאחר הפעלת העומס. לאחר הפעלת הפקודה Stress Analysis נבחר Create study:

ניתן לתת שם ל-Study, באפשרות Design Objective נבחר Parametric dimension. באפשרות Single point לא ניתן לשנות את המידות והחישוב הוא רק עבור המודל שנבנה. באותו חלון ניתן לבצע חישוב נוספים:

  • Modal analysis - מציאת תדרים עצמים

  • Shape Generator מציאת אזורים "מיותרים" בחלק אשר אינם משפיעים על המאמצים שפועלים.

אנו נבחר Static Analysis. תחילה נפתח את הטבלה, פקודת Parametric Table:

כדי להוסיף פרמטר, נרחף ב- Browser על שם הקובץ -> Show Parameter

בחלון שיפתח נמצא את הפרמטרים הרצויים , נבחר את עובי הפח ומידת האורך:

הפרמטרים יתווספו בטבלה:

נכתוב את המידות הרצויות לחישוב, יש לכתוב בסדר עולה: למשל 1,1.5,2. או שניתן לפי טווח, למשל בין 38 ל- 42 , סה"כ 3: 38-42:3, לסיום לחצן ימני על תא value >

Generate all configuration. התוכנה תבנה את המודלים החדשים לפי המידות.

בחלקו העליון של הטבלה נוסיף ערכים שחשוב להדגיש כמו: mass ,Displacement על ידי לחצן ימני Add Design Constraint, בלשונית Constraint Type ניתן לשנות להגדרת Upper Limit, כאשר התוצאה תחרוג מהערך שנקבע התוצאה תודגש באדום. ניתן להגדיר טווח: Fit in Range, חריגה מהגבולות התוצאה תסומן באדום. אם רוצים לראות את התוצאה, נשאיר את הערך View the Value.

השלב הבא, הוא הגדרת חומר גלם ואילוצים כמו בסימולציה הרגילה.

נגדיר ריתום מסוג Fixed:

נגדיר עומס:

נבצע Mesh אוטומטי לחלק בעזרת פקודת Mesh View, אך נגדיר באופן ידני באזורים החשובים, למשל במיקום הכוחות והריתום בעזרת פקודת Local Mesh.

נלחץ Simulate כדי לקבל את התוצאה. נשנה לאפשרות של Exhaustive Set of Config. כדי לקבל את כל תשעת התוצאות:

נראה את התוצאות, באפשרות Result אשר ב-Browser. למשל מבחינת המאמץ אנו רואים שיש חריגה מהדרישה (גדול מהמאמץ המותר לחלק)

נגרור את ה-Slider לערך אחר, למשל עובי 1.5 מ"מ, והטבלה תתעדכן:

התוצאה של המאמץ "טובה יותר", נמשיך לבדוק את תוצאות לשאר הקונפיגורציות. תוצאות שהגדרנו בחלון Parametric Table יופיעו בו, שאר התוצאות נשנה ב- Browser.

ניתן לקבל גרף של התוצאות לפי הערכים שנבחר בעזרת פקודת XY Plot. אם התוצאה עומדת בתקן שהגדרנו לעצמינו, נוכל לשנות את המידה של החלק ישירות מהתוצאה בעזרת הפקודה - Promote configuration to model

למידע נוסף- צפו בסרטון (כ- 3 דקות)

חלוקת מים במתקנים אידיאליים - Free Surface, אלעד מוסקוביץ, 26/04/2020

המטרה היא ליצור תנועת זורם בצינור/מיכל. הזורם אינו יכול להיות גז אלא נוזל. אך נקבל את תצוגה של זורם הנשפך ונע בכלי כמו בטבע. דוגמא כמו זרימה במשאית:

או פשוט מים הנשפכים ממיכל או בריכה

בדוגמא שלנו, צינור המתפצל לארבע יציאות ומתחבר למיכל:

לאחר הכנסת המודל, נסגור את הפתח כדי שייווצר לנו נפח נוסף פנימי במקום החלל שבצינור ובמיכל.

נגדיר חומרים, הזורם הנבחר הם מים. הצינור והמיכל יהיו מברזל:

נגדיר תנאי הגבול. למשל מהירות כניסה של 1 m/s

אין עוד יציאה/כניסה ואין עוד צורך בסוג סימולציה שכזאת לעוד תנאי גבול. במידה ונרצה שבמיכל יהיו כבר מים בגובה מסוים יש צורך למדל אותם בתוכנת ה-CAD. נשתמש בפקודה Initial condition - > height of fluid, במקרה שלנו המיכל ריק ולכן נדלג על השלב הזה.

השלב הבא הוא MESH, בכל אנליזה זהו השלב הקריטי לקבלת תוצאות מדויקת. בסימולציה שלנו השלב הוא קריטי אף יותר ויש לעדן כמה שאפשר, לא לחסוך. לאחר מידול אוטומטי ועידון ידני, הוספתי שני אזורים שבהם נרצה MESH עדין יותר. הראשון על הרצפה ושני בצינור והיציאה למיכל . חשוב לתפוס את הצורה המדויקת של תנועת הזורם וככל שה-MESH עדין יותר הצורה תהיה חלקה יותר.

בשלב הגדרת צורת הרצה - SOLVE, בלשונית Physics נבחרFree surface ונבחר את כיוון כוח הכובד, במקרה שלנו ציר Y השלילי:

בחלקו התחתון של חלון זה, ניתן להגדיר תאוצות בשלושת הכיוונים אם רוצים שהמיכל יזוז.

כשנחזור ללשונית CONTROL ההרצה תשתנה ל Transient עם Time step size 0.01 שניות, הגדרת inner iteration של 3 מספיק טובה עבור ההתחלה .נבחר כמות של שמירת תוצאות ונגדיר כמה זמן ההרצה. ללא שמירת תוצאות לא נוכל לבצע אנימציה של התנועה . את ההרצה ניתן להריץ על המחשב או בענן – תלוי בכמות נקודת שרכשנו.

שתסתיים ההרצה נוכל לראות את התקדמות הזורם. בד"כ אנו משתמשים בתוצאות על מישור מסוים כאן התוצאות בלשונית Iso Volume

נפעיל את האפשרות של Enable visualization

לחצן ימני בסביבת העבודה נפעיל את האפשרות של Animation ונראה את ההתקדמות:

תוצאות Trace תמיד עוזרת להבנה של תנועה:

הכנתי סרטון של כ- 3 דקות Free surface- מוזמנים לצפות:

יצירת מעגל חלוקה, אלעד מוסקוביץ, 25/03/2020

בדוגמא זו נראה על יצירת מעגל חלוקה לקדחים בדף שרטוט. למשל לשרטוט הבא:

במבט על יש לנו 8 קדחים ואנו רוצים לתת מידה למעגל החלוקה, האפשרות הראשונה היא פקודת Centered Pattern:

בהפעלת הפקודה יש ללחוץ תחילה על מרכז מעגל החלוקה, התוכנה רושמת לנו זאת בתחתית המסך בצד ימין: Select Center of Circular Pattern.

רק לאחר מכן נבחר את כל הקדחים לפי הסדר. לא משנה מי יהיה הראשון, העיקר שתהליך הבחירה יהיה בסדר עוקב. את הקדח הראשון יש לבחור גם אחרון כדי לקבל מעגל חלוקה מושלם, לסיום, לחצן ימני:

ניתן לבחור את האפשרות Type שמאפשרת שינוי צורת המעגל, למשל Bisector תיתן תוצאה:

אפשרות Free Point:

רובינו נבחר את ברירת המחדל Centered Pattern כדי לקבל את התוצאה הרצויה:

פקודה זו מחייבת קדח במרכז, מה היה קורה לו זה היה המקרה:

אין לנו נקודה מרכזית שנוכל להתחיל איתה. פתרון אפשרי הוא הוספת סקיצה בדף השרטוט שתכיל מעגל , או להשתמש בפקודת Centerline

נבחר את שני המעגלים הראשונים וייווצר לנו קו ישר:

אבל מהמעגל השלישי ועד לאחרון ייווצר מעגל חלוקה ונקבל את התוצאה כמו מקודם.

לעיתים כמות הקדחים גדולה מאוד למשל:

נצטרך לבצע לא מעט לחיצות עם העכבר. יש פתרון פשוט שכמובן נכון לשני המקרים הקודמים. פשוט נבחר את המבט, לחצן ימני - > Automated Centerlines

יפתח חלון ופשוט נבחר לאיזה "מצב" יש לתת את הקו המרכזי, במקרה שלנו, את אפשרות הקדח ואת ה- Pattern

ולתוצאה:

מצורף סרטון הסבר (כ- 2.5 דקות)

פקודת מדידה, אלעד מוסקוביץ, 25/02/2020

כאן, נתמקד בפקודת Measure. חלון הפקודה השתנה מגרסה 2018, הוא כולל יותר מידע ואופן הבחירה של האובייקטים משפיעה על תוצאה סופית. למשל לחלק הבא בגרסת 2017 בחרנו את שני הקדחים ונקבל מידה מינימלית

בגרסה המתקדמת, בבחירת אותם אובייקטים בדיוק, ברירת המחדל היא מרחק בין המרכזים אך אנו מקבלים באופן אוטומטי בנוסף גם את המידה המינימלית וגם מידע על שני האובייקטים שנבחרו

על מנת לקבל גם מידה מקסימלית באותו חלון, במקום לבחור את הקדח נבחר את שפת הקדח

בכל בחירה, נוכל ללחוץ על Delta כדי להבין בצורה טובה יותר את המרחק בין האובייקטים:

אם נרצה למדוד מרחק בין אובייקטים חדשים, נלחץ עם העכבר באזור ריק בסביבת העבודה וחלון הפקודה יתאפס. בשביל מדידת היקף, יש לבחור Loop, נרחף על אחד מהקווים, לחצן ימני בעכבר - > Select Other - > נבחר את האפשרות Loop (לעיתים יכול להיות יותר מאפשרות אחת)

כל תוצאה, היקף, שטח, מרחק וכדומה, נוכל לשמור כדי לסכום תוצאות. יש ללחוץ על סימן + שמצידו הימני של התוצאה הרצויה

לאחר איפוס החלון (בחירת אזור ריק בסביבת העבודה) נבחר אובייקט נוסף ונלחץ שוב על +

האובייקט הנבחר יתווסף לרשימה שבחלקו העליון של החלון.

על מנת לנקות את ההיסטוריה של בחירת האובייקטים, נלחץ על סמליל פח האשפה:

פקודת בוס, אלעד מוסקוביץ, 28/01/2020

נלמד על פקודת Boss. היא מוסיפה אזור מיוחד שמטרתו חיבור בעזרת בורג לחלק אחר עם אפשרות לתוספת חיזוק מסוג RIB. לרוב אנו נשתמש בפקודה זו עבור חלקים המיוצרים ביציקת פלסטיק. את התוצאה הסופית ניתן לעשות גם בדרכים המקובלות במספר פיצ'רים (Revolve , Extrude וכדומה) ולכן הפקודה תחסוך לנו זמן מכיוון שהיא כוללת את כל הפיצ'רים. הפקודה נמצאת ב- PANEL הנקרא Plastic בסביבת עבודת Part.

במידה וחסר Panel זה, נוסיף אותו בפקודת Show Panel אשר בלחיצה על אזור ריק ב- Ribbon.

למשל לחלק הבא :

נוסיף סקיצה עם Points אשר יגדירו את מיקום ה- Boss.

לאחר סיום הסקיצה, נפעיל את פקודת Boss. התוכנה תזהה את הנקודות מהסקיצה ותבחר אותם כבסיס למיקום ה-Boss. בצד ימין נקבע האם להוסיף אזור מסוג Head - היכן שימצא ראש הבורג, או Thread - אזור ההברגה. בלשונית Shape נגדיר האם למקם לפי נקודות בסקיצה (כמו בדוגמא שלנו) או על ידי האפשרות Work Point. ניתן לבצע Offset מהמישור ההתחלתי ולהוסיף Fillet לבסיס.

לפני אישור, נראה תצוגה מקדימה, למרות שאנו רואים שהחיזוק אינו ממקום כראוי בחלק ויוצא מגבולותיו:

התוכנה תאשר את הפקודה ותמזג את המשטחים ליצירת הפתרון, ולא נקבל הודעת שגיאה.

צפו בסרטון ההדרכה: כ- 2.5 דקות בלבד

תוכנות CAD או: ממשקים דומים, יכולות דומות

מרחק שווה בין קדחים, אלעד מוסקוביץ, 29/10/2019

שיטה למציאת מרחק שווה בין אובייקטים בסקיצה ללא צורך בחישוב. למשל בסקיצה הבאה יש 5 עיגולים זהים (לא חובה) ואני רוצה שהמרחק ביניהם והמרחק בין שני המעגלים שבקצוות לצלע יהיה זהה.

תחילה ניתן מידה למעגל הראשון, אין צורך לכתוב מידה, רק לאשר את הערך שהתקבל:

נוסיף את המידות הבאות אשר יהיו שוות למידה הראשונה. זאת אומרת במקום לרשום ערך נלחץ על המידה הראשונה (מידות פרמטריות הסימון fx: יצטרף למידה). עד אשר הסקיצה במצב של Fully Constrained .

לאחר שכל המידות מוגדרות נוסיף מידה אחרונה שתגרום לסקיצה להיות Over Constrain, בדוגמא שלנו נוסיף את המרחק בין הקדח הימני לקצה החלק, נקבל את ההודעה הבאה:

נאשר את ההודעה , והמידה תתוסף:

השלב האחרון הוא לשנות את המידה הראשונה שתהיה שווה למידה האחרונה , פשוט לחיצה כפולה על המידה הראשונה (מצב של עריכת המידה), בחלון הפקודה שתפתח לבחור עם העכבר את מידת ה- Over Constrained. התוצאה היא שנקבל את הערך של המידה שחיפשנו מלכתחילה. התוכנה חישבה את המרחק הרצוי , אורך החלק לחלק למספר המידות הקיימות.

פקודת פקודת Fillet בסביבת Part, אלעד מוסקוביץ, 24/12/2017

הכירו את היכולות הנהדרות בפקודת Fillet בסביבת Part .

הפקודה טומנת בחובה הרבה הפתעות:

שינוי סוג הבחירה : לרוב אנו בוחרים Edge ונותנים ערך להעגלת הפינה . כדי להקטין את כמות הבחירה שלנו ל- Edges ניתן לשנות את סוג הבחירה. בחלון הפקודה מצד ימין, בחלק העליון, ניתן לשנות את סוג בחירת האובייקט ל- Loop או את כל ה- Feature שנוצר. בחלק התחתון של החלון ניתן לבחור את כל ה- Fillets וה- Rounds בבת אחת כך שכל ה- Edges שבחלק יהיו קצוות קעורים או קמורים בהתאמה כתוצאה מכך.

שיטת חישוב הרדיוס: בבחירת Edge יש שתי אפשרויות חישוב הקשת: Tangent או Smooth. האופציה האחרונה לא רלוונטי לחלק ממתכת, אלא פלסטיק. האופציה הזו רלוונטית יותר למעצבי מוצר.

Variable Fillet: רדיוס שונה לאורך ה- Edge. בוחרים את ה- Edge ומוסיפים עליו נקודת לאורך. לכל נקודה ניתן לתת רדיוס שונה. מיקום נקודה היא לפי המיקום היחסי שלה בקו (לא מרחק במ"מ אלא בחלק יחסי מההתחלה - באחוזים).

:Setback כאשר יש מפגש של יותר משני קצוות ניתן לשלוט על הרדיוס של כ"א מאזורי המפגש. בוחרים את נקודת המפגש וניתן לשנות לכל Edge את הרדיוס.

:Full Round Fillet מעגלת את המשטח לרדיוס מלא בין שני משטחים.

נבחר שלושה משטחים, האמצעי יעוגל לפי המרחק בין שני המשטחים האחרים

הפקודה תמנע מאתנו לחשב מרחק בין ה Edge ולתת לכ"א Fillet בערך ממחצית המרחק.

Fillet Sucsses: מגרסה 2014, אם אחד ה- Edge "נכשל" בהגדרת ה- Fillet כל הפקודה הייתה נכשלת. מגרסה זו הפקודה תסתיים בהצלחה ונקבל רק הודעה שעל חלק מה- Edge לא בוצעה הפקודה. הקצוות ה"בעייתיים" יצבעו בצבע סגול.

פקודת RULE FILLET, אלעד מוסקוביץ, 21/02/2017

פקודה שמשתמשים איתה כמעט בכל תכנון של חלק Fillet. יש לנו בתוכנה פקודה "חכמה" יותר שנקראת Rule Fillet שמתחבאת לה בפאנל שנקרא Plastic Part. אמנם היא מיועדת לעוסקים בתכנון פלסטיק אך כמובן אפשר לנצל את יכולותיה לכל החומרים. בסביבת עבודה של חלק (קובץ Ipt) אם לא מופיע Panel זה ב- Ribbon נוסיף אותו:

ניקח לדוגמא את החלק הבא:

אנו מכרסמים כדי ליצור את ה"שקע" הפנימי. נפעיל את הפקודה Rule Fillet. במקרה שלנו נבחר באופצייה שלא קיימת לפקודת Fillet הרגילה Face והתוכנה בחרה באופן אוטומטי את ה- Edges של המשטח.

לפקודה זו יש אפשרויות יחודית של Incident Edges - קצה חופשי, יש לבחור לפקודה זו כיוון, בד"כ נורמל למשטח, אם נרחיב את חלון הפקודה נוכל לראות שאפשר גם לבטל בחירה של Edge מסוים - Exclude. והתוצאה המתקבלת:

אם מסיבה מסויימת נשנה את הסקיצה של ה- Feature שיצר את ה"שקע" ה- Fillet ישתנה בהתאם לכלל:

אם היינו משתמשים בפקודת Fillet רגילה, לאחר שינוי הסקיצה היינו צריך לשנות/להוסיף את ה Edge שנוספו או במקרה גרוע יותר היינו מקבלים הודעת שגיאה

תוצאה המתקבלת לפקודת Fillet "רגילה"

נשנה את הסקיצה:

ונקבל שהפעם אין שינוי אוטומטי ל Edge שהתווספו, ונצטרך להגדיר מחדש את ה Fillet

הפקודה מצויינת כאשר מזיזים את ה Feature לפקודת Fillet "רגילה"

נזיז את ה Feature ויש צורך לבחור מחדש את Edge שעכשיו אין להם העגלת פינה

עבור פקודת Rule Fillet

נזיז את ה Feture ועכשיו שומרים על העגלת הפינה

שימוש במידות מהסקיצה גם בשדות Iproperties, אלעד מוסקוביץ, 26/03/2017

רבים מהמקרים שתיאור החלק מורכב מהמידות שלו (למשל: אוגן בקוטר, פלטה אורך X רוחב, צינור קוטר וכו') היום נראה כיצד אפשר להשתמש במידות מהסקיצה גם בשדות ב Iproperties. עבור החלק הבא:

ניקח דוגמא ששם החלק יהיה FLANGE Ø200 X 14 (הקוטר החיצוני והעובי). תחילה ניתן למידות הללו שמות (בעיקר כדי לא להתבלבל). נפעיל את פקודת PARAMETERS שנמצאת בלשונית MANAGE:

בעמודה MODEL PARAMETERS נשנה את שם המידה ונסמן V בעמודה EXPORT PARAMETERS

נפתח Iproperties ובשדה DESCRIPTION, נרשום: Flange X =

והתוצאה

כאשר מרחפים עם העכבר מעל הערך בשדה, המשוואה תופיע בחלונית. כדי לשנות את המשוואה לחצן ימני על השדה ונבחר פקודת EDIT בתוצאה שקיבלנו יש לנו גם את היחידות וגם ואפסים מיותרים. כדי לשנות תצוגה זו נחזור ל PARAMETERS ולחצן ימני על המידה נבחר Custom Property Format

בחלון שיפתח UNITS STRING יבטל את היחידות וביטול TRAILING ZERO את האפסים המיותרים שמימין לנקודה:

כך נעשה לכל מידה שהשתמשנו ב Iproprties. למען הסר ספק גם אם נרצה ששדה אחד ב Iproperties יקרא משדה אחר במשוואה שנכתוב נכניס את שם השדה הרצוי בין הסימנים < >, לדוגמא: תיאור = +. חובה להתחיל את המשוואה עם הערך =

אם יש טקסט ב- TEMPLATE דף השרטוט שמוגדר שהוא נלקח משדה של Iproprties מהחלק , אז שינוי מידה בסקיצה יעדכן אוטומטי את דף השרטוט.

הרבה לקוחות מבקשים להוסיף שדה בטבלת PART LIST, שמציינת מידה, לרוב זה אורך של פרופיל, בנוסף לשדות הרגילים כגון: DESCRIPTION ,PART NUMBER ,MASS ,QTY ועוד. נוכל להוסיף עמודה לפי המידה כמו הקוטר החיצוני או האורך של כל חלק. העיקר שבכל חלק נסמן P בעמודה EXPORT PARAMETERS שבחלון של פקודה PARAMETERS.

למשל עבור ההרכבה הבאה:

נוסיף עמודת קוטר חיצוני בטבלה

זה יכול לחסוך לנו מתן מידות או כל רעיון אחר.

הסקת אילוצים, דני מרגוליס, 27/01/2016

אילוצים תוך כדי עבודה על סקיצה מאיצים את תהליך העבודה ומקלים את בניית השרטוט. בדוגמא שלהלן תוכנת Inventor בונה אוטומטית באופן עצמאי שני אילוצים אופקיים כדי להבטיח יצירת קווים ישרים. המידות נוספו לאחר מכן.

במידה ולא מעוניינים בבניית אילוצים אוטומטית, כמו למשל כאשר מעוניינים לשרטט קו בזווית של 88 מעלות במקום ב- 90 מעלות, ישנן שתי אפשרויות:

  • משרטטים קו בזווית גדולה יותר מ-90 מעלות ולאחר מכן מתקנים את המידה, אך אופציה זו מאריכה את התהליך וגוזלת זמן.

  • האופציה השניה והמומלצת יותר מאפשרת לשרטט בחופשיות מה שרוצים ע"י ביטול תכונת בניית האילוצים האוטומטית לזמן קצר באמצעות לחיצה על פקודת Ctrl תוך כדי שרטוט וי אפשר לנסות זאת במגוון מצבים.


להבנה מעמיקה יותר של הנושא ולשליטה מיטבית בפקודה זו מומלץ לחפש חומר על הנושא בתפריט ההגדרות

מקום טוב באמצע, אלעד מוסקוביץ, 26/08/2019

רבים המקרים בהם אנו רוצים להתחיל את שרטוט הקו או מיקום חלק בהרכבה באמצע של שני אובייקטים אחרים. היום נראה כיצד למצוא את המרכז.

ברמת הסקיצה נרצה להתחיל קו מהמרכז (סימון X בסקיצה שלמטה ) של הקו הדמיוני בין שני הקווים האלכסוניים.

כשנתחיל את פקודת הקו, נלחץ כל הלחצן הימני בעכבר -> mid of 2 points< - Point Snap

נבחר שתי נקודות קצה של הקווים האלכסוניים, התוכנה תתחיל קו חדש במרכז הקו שייווצר משתי הנקודות הללו (פקודה חדשה מגרסת 2016). שינוי מיקום אחד משתי הנקודות יגרום לחישוב חדש של נקודות האמצע והנקודה/קו יזוז אוטומטי.

ברמת החלק, נוכל ליצור מישור במרכז שני משטחים אחרים:

ברמת ההרכבה על מנת למקם חלקים שלא נבנו סימטריים (אחרת נוכל לתת אילוצים למישורים המרכזיים) נשתמש בפקודת Joints. למשל להרכבה הבאה נרצה למקם את מרכז הצינור במרכז גלגל השיניים:

לפני בחירת כל חלק, לחצן ימני -> Between Two Faces

נבחר את שני המשטחים הרצויים שמהם נחשב את האמצע לכל חלק

סרטון קצר (כ-דקה)


יצירת תבנית - Pattern /אלעד מוסקוביץ, 25/04/2017

התוכנה בנויה עבור הצרכים המתפתחים ללא הרף של העיצוב המודרני והנדסי מקצועי. נראה את חמשת השיפורים המעניינים ביותר ברמת ה Part

1. Model Base Definition

התווספה לשונית Annotate

שבגמר הסקיצה ובניית המודל ניתן להוסיף את סימוני השרטוט. המשמעות היא שאפשר לתכנן את החלק ולשתף עם אחרים לפני שעושים את שרטוט הדו-מימד. אפשר לייצא את המבט ל 3D Pdf או לפורמט Step 242 שתומך בתוספת הזאת. בדף השרטוט פקודת Retrive "תכניס" את הטולרנס הגיאומטרי אוטומטית (צפו בדוגמא בסרטון).

2. Extrude – Distance From Face

ניתן מעכשיו לבצע את פקודה לא רק מהמישור שבו נמצאת הסקיצה אלא גם ממישור אחר , כך נחסוך זמן בשרטוט. הפקודה יוצרת עותק למישור שנבחר, לא נדרשים צעדים נוספים לבניית מישורי עזר.

צפו בדוגמא בסרטון

3. Hole Enhancement

בפקודת Hole התווספה אפשרות Extend Start, הקדח ירחיב את מישור ההתחלה

צפו בדוגמא בסרטון

1. Partial Chamfer

מעתה ניתר ליצור Edge חלקי, ולא על כל ה Edge. התווספה לשונית Partial בתיבת הדו-שיח בה מגדירים את החלק מה Edge עבורו רוצים לבצע את הפאזה

צפו בדוגמא בסרטון

5. Multiple Thickness

כבר מגרסה קודמת ניתן לעשות Multibody Solid בסביבת Shet Metal, מגרסה זו ניתן שכל Solid יהיה בעובי שונה הפקודות איתם ניתן לשנות את העובי

  • Face

  • Contour Flanfe

  • Lofted Flange

  • Contour Roll

ז"א ניתן לתכנן את ההרכבה ברמת החלק ובעזרת פקודת Make Components נוכל ליצור מכל Solid קובץ נפרד של חלק. כדי לשנות לכל Solid את העובי נשנה ב Browser את Sheet Metal Rule

יצירת תבנית - Pattern /אלעד מוסקוביץ, 12/12/2017

טריק בפקודת Pattern ניקח את הדוגמא הבאה:

למיכל הנ"ל הוספנו תמיכה בין הדפנות האלכסונית של החלק בעזרת פקודת Extrude של פרופיל ריבועי . אם נרצה לבצע Pattern של התמיכה (למשל של עוד 3 במרחק מסוים) התוצאה בסיום הפקודה:

כפי שרואים לא היה שינוי באורך של שאר התומכים, התוצאה של שלושת התומכים זהה בגודלה למקור. כדי שהתומך יתאים עצמו למרחק מהדופן נבחר באפשרות Adjust בפקודת ה- Pattern (בפקודת ה- Extrude יש להשתמש באפשרות Between ולבחור את הדפנות)

והתוצאה:

בזכות זה חסכנו הוספת פיצ'רים נוספים לשינוי האורך. אפשרות נוספת בפקודת Pattern היא דפוס חוזר לפי מסלול, למשל נרצה לעשות 15 קדחים לאורך ההיקף של החלק. לפי סקיצה ששרטטנו .

בשימוש רגיל בפקודה, הבעיה תהיה שהקדחים לא יהיו במצב Normal למישור:

כדי לקבל את התוצאה הרצויה נשנה את ההגדרות ל- Curve Lenhth במקום Distance ובחירת Adjust כאשר נגדיל את החלון בלחיצה על >>

ביצוע פקודת Pattern בחלק יכולה לשמש אותנו גם בסביבת ההרכבה. שם נבחר ביצוע Pattern לחלק בעזרת Associated Pattern Feature במקום האפשרויות הרגילות של Rectangular ,Circular.

ז"א שלא נצטרך לחשב מרחק או ליצור סקיצת עזר. העיקר היא לבחור את ה- Feature שנבחר להיות המקור לפקודת ה- Pattern בחלק.

לסרטון הסבר באורך 3 דק'-לחצו כאן

יצירת תבנית לא אחידה/אלעד מוסקוביץ, 29/07/2019

פקודת Pattern משכפלת חלק במרחק קבוע בין החלקים, למשל כל 100 מ"מ. אין צורך להכניס את אותו חלק מספר פעמים ולכ"א לבצע אילוצים כדי למקם אותו בהרכבה. היום נראה כיצד לבצע בהרכבה Pattern לא אחיד לחלק, למשל בהרכבה הבאה, נרצה לבצע שכפול לתומך במרחקים לא שווים.

תחילה ניצור קובץ עזר באמצעות פקודת Create:

נגדיר שם לקובץ החדש ואת התיקייה שבה הקובץ ישמר.

בקובץ החדש, בסביבת הסקיצה, ניצור קו (שיתחיל לפי מיקום החלק שאותו רוצים לשכפל) לפי האורך הכולל הרצוי. נוסיף Point בתחילת הקו ונקודת נוספות לפי המרחק הרצוי של שכפול החלק:

לאחר סיום הסקיצה נוסיף Point בתחילת הקו:

נוסיף Sketch Driven Pattern לנקודה הזו, ייווצרו נקודות לפי הנקודות שנוצרו בסקיצה:

נסיים את עריכת החלק ונחזור לסביבת ההרכבה. נבצע Pattern לחלק. לאחר הפעלה הפקודה (1) נבחר את ה-Component (החלק אותו רוצים לשכפל). ב-Browser נשנה את התצוגה מ-Assembly ל-(Modeling (2 ונבחר את ה- sketch driven של החלק כמסלול את ה- Pattern בהרכבה, לסיום נאשר את הפקודה (3).

לסיום, נפעיל את פקודת BOM, נשנה את ה- Bom Structure של קובץ העזר מ-Normal ל- Phantom כדי שלא יקבל מיספור בטבלת בחלקים (זהו חלק עזר בלבד).

אפשרות חדשה ל- SWEEP, אלעד מוסקוביץ, 26/11/2019

גרסת Inventor 2020 ממשיכה להוסיף פקודות חדשות ומשופרות. אחת מהן היא אפשרות חדשה לפקודת Sweep. נוכל לבחור Solid ולא רק לסקיצה כפרופיל של הפקודה. למשל לקובץ הבא נבנה גוף אחד כגליל והגוף השני ישמש ככלי החיתוך, מה שנקרא Multi Body Part. נוכל להחסיר גוף אחד מהשני לפי מסלול מסוים.

סקיצת ה- Path תהיה מסוג Coil ונבנית כ- 3D.

נפעיל את הפקודה, תחילה נסמן מצד ימין את האפשרות לבחור Solid ולא סקיצה. נבחר את הגוף שישמש Toolbody, ולאחר מכן את המסלול. ב-Output נבחר את הגוף ממנו נרצה להחסיר או להוסיף את חומר הגלם. באפשרות Advanced שבחלק התחתון נוכל לבחור האם לשמור את הגוף שמשמש כ-Toolbody לאחר אישור הפקודה.

שימוש נהדר לפקודה הזו היא לראות כיצד יראה חומר הגלם לאחר כרסום. למשל לחלק הבא , נוסיף את מסלול הכרסום ואת הכלי . לאחר ביצוע הפקודה נקבל את התוצאה הסופית.

יצירת קדח קטום, אלעד מוסקוביץ, 26/05/2019

כיצד לייצר במהרה את הקדח הבא:

הפתרון הפשוט ביותר הוא ליצור שני קדחים על ידי פעולת Hole או Extrude.

הפתרון המהיר ביותר הוא להשתמש בפקודת Hole, יש לנו מספר אפשרויות, קדח, הברגה וגם לכ"א מהם תת קטגוריה כגון : Spotface, Counterbore, Countersink

עבור המקרה שלנו נשתמש בקדח מסוג Spotface. הסיבה העיקרית שמגרסת 2018 אנו יכולים לתת עומק של 0 מ"מ לקדח העליון. מכיוון שהקדח הגדול כיוונו מנוגד לקדח הקטן נוסיף את האפשרות Extend Start

נוכל לייצר גם את הקדח השני באותה פקודה (מספר קדחים בבת אחת). כדי למקם את הקדח במרחב נכנס לסקיצה מתוך פקודת Hole:

נוכל להשתמש בפקודת מידות ואילוצים, בדיוק כמו סקיצה רגילה:

לאחר שסיימנו, רגע לפני האישור, נוכל לשמור את ההגדרה של הקדח הזה גם לקבצים הבאים על ידי שמירת ב Presets

הרכבות והעברת תנועה, אלעד מוסקוביץ', 24/05/2017

הרכבות רבות כוללות חלקים "נעים" שמעבירים תנועה: כמו בוכנה. אנו רוצים להראות את התנועה של כל המכלול בדף השרטוט או בהרכבה הראשית. בדוגמא הבאה יש מספר בוכנות. אותו קובץ של בוכנה "הוכנס" שלוש פעמים.

המטרה היא לראות איך משפיע מהלך הבוכנה על שאר החלקים. מכיוון שמהלך הבוכנה מוגדר בקובץ תת-ההרכבה הנקרא, Cylinder.iam, ולא בהרכבה הראשית הנקרא, Arm System.iam, לא נוכל להזיז את זרוע הרובוט בסביבת ההרכבה הראשית.

ישנן שלוש אפשרויות כדי לאפשר תנועה של חלק כלשהו בקובץ ההרכבה הראשית:

  1. Adaptive

  2. Flexible

  3. Position

אפשרות Adaptive :

הפעלת הפקודה ע"י לחיצה על אחד מקבצי תת הרכבה ב BROWSER לחצן ימני בעכבר --> ADAPTIV, יתאפשר רק אם יש דרגת חופש (הבוכנה יכולה לנוע בחופשיות בסביבת תת-ההרכבה).


כאשר נסובב את הזרוע הימנית של הרובוט נגרום לתנועת כל הבוכנות בהרכבה:

כאשר נשנה מהלך בבוכנה אחת, מהלך זה יהיה זהה בכל שלושת הבוכנות ורק בוכנה אחת יכולה להיות Adaptive (גם אם נכניס קובץ זה להרכבה אחרת לא נוכל לשנות אותו ל Adaptive ).

אפשרות Flexible :

בחירת קבצי תת הרכבה ב BROWSER עם לחצן ימני בעכבר --> Flexible

ונוכל לסובב כל חלק בהרכבה.

היתרון של אפשרות זו הוא שניתן לבחור את כל שלושת הבוכנות למצב Flexible ושלכל אחד יהיה אורך מהלך שונה.

אפשרות Position : בתיקיית Representations שבתוך ה BROWSER. יצירת Position חדש נעשית על ידי לחצן ימני על Position --> NEW:

פקודה זו מאפשרת לנו לשמור עוד אפשרויות של Constrain מבלי לדרוס את המקורי.

ניצור שתי אפשרויות ,אחת בוכנה במצב דחוס (מהלך של 0 מ"מ) ושנייה במצב פתוח (מהלך של 150 מ"מ).

כאשר ה Position המתאים פעיל (אקטיבי) נמצא את ה- Constrain המגדיר את התנועה לחצן ימני --> Override

יפתח חלון בו נגדיר את המרחק של מהלך הבוכנה:

אותו דבר גם לאפשרות הראשונה ב- Position :

נחזור להרכבה הראשית וניצור למשל שלוש אפשריות של Position, בכ"א נשנה את ה -Position בתת ההרכבה של הבוכנה

שקיפות חלקים - Transparent, דני מרגוליס, 29/05/2016

במהלך עבודתינו אנחנו רוצים להפוך חלקים מסוימים לשקופים על מנת לראות את האילוצים המוסתרים או כדי לזהות גאומטריות. הוותיקים ביניכם זוכרים שהיינו צריכים להחליף צבע עבור הגדרה כזו. בגרסה החדשה קיבלנו פונקציונליות חדשה ועל ידי קליק ימני על החלק נוכל להפוך אות לשקוף, במילים אחרותTransparent .

הגדרה זו תקפה לסביבת ההרכבה ונועדה להקל על המשתמש בעבודת התכנון.

כמו כן, ניתן להגדיר Transparent גם בסביבת השרטוט. מסמנים את החלק, ועל ידי סימון קליק ימני נוכל לבחור עם החלק יהיה Transparent או לא. תוצאה בשרטוט נוכל לראות בדוגמא למטה:

מערך מבוסס סקיצה

גרסת Inventor 2017 מלאה בחידושים ואחד מהם מבוסס על מערך (Pattern) סקיצה.

אנחנו יכולים היום לבנות מערכי סקיצות וגופי הסוליד שתכננו יהיו מבוססים על אותן סקיצות.

כלומר אם עד היום היינו נדרשים לסמן כל נקודת מרכוז כדי למקם את הקדח, היום זה מתבצע אוטומטית.

להלן דוגמא: יש לנו פלטת מתכת עם המון נקודות סקיצה, בכל נקודה אנחנו נדרשים לבנות קדח.

לאחר בניית קדח (סקיצה נוספת והחסרת חומר) נוכל להפעיל את הפקודה ונקבל את כל הקדחים באופן מיידי:

כאן נוכל לבחון את התוצאה הסופית:

אפשרויות הבחירה בתוכנת ה-Inventor, אלעד מוסקוביץ, 28/03/2019

הכוונה ל- Selection Priority. תרגומה הפשוט "עדיפות הבחירה" מעיד על מטרתה, זאת ההגדרה של מהו האובייקט הנבחר כאשר אנו בוחרים אותו. בתוכנה יש לנו מספר סוגי אובייקטים, כמו: Body, Component, Part ,Surface, Solid וכו'. בכל סוג קובץ: חלק, הרכבה או שרטוט יהיו אפשרויות בחירה אחרים. הפקודה נמצא בשני מקומות, בסרגל העליון בתוכנה:

או בעזרת לחיצה בו זמנית על SHIFT והלחצן הימני בעכבר:

ההשפעה היא בסוג הפקודות שנוכל לבצע לאחר בחירת האובייקט. מכיוון שאם בסביבת עבודה של חלק נבחר Feature Priority לא נצטרך לחפש את ה-Feature ב-Browser שם אולי לא נדע את מיקומו אבל אנו יודעים היכן נמצא מיקומו בחלק. לכן שנבחר אותו לאחר לחיצה על עכבר ימני נוכל לבצע Edit.

בסביבת ההרכבה האפשרויות מגוונות יותר. ברירת המחדל היא: Component, והכוונה היא להיררכיה הכי גבוהה ב- Browser, חלק או תת הרכבה (תלוי איזה קובץ הוכנס בעזרת פקודת Place). אם נרצה לבצע עריכה לחלק שבתוך תת ההרכבה, נצטרך לבצע פעמיים Edit, כדי לערוך את החלק. בפעם הראשונה לתת ההרכבה ובשנייה לחלק עצמו. אם נשנה את עדיפות הבחירה ל-Part, נגיע לעריכת החלק כבר באפשרות הראשונה.

אפשרות נוספות היא מציאת כל החלקים הזהים באותה, נבחר אחד מהם ואז נשתמש ב Select All Occurrences וכך נבחר את כולם, נוכל למחוק אותם במכה אחת, או לבטל את הנראות שלהם ועוד. אפשרות אחרת היא בחירת כל החלקים חוץ מחלק אחד או כמה מהם. כאן נשתמש ב- Invert Selection. למשל בהרכבה עבור View נרצה לצבוע את כל החלקים בצבע מסוים למעט שניים. נבחר את החלקים שנרצה להשאיר להם את הצבע ואז נפעיל את הפקודה כדי שהחלקים הנותרים יבחרו. אפשרות בחירה נוספת היא לבחור את כל החלקים שמעל מישור מסוים בעזרת פקודה Select By Plane:

גם בדף השרטוט יש את האפשרויות השונות שיעזרו לנו בעבודה מהירה. נוכל לבחור את כל המידות בלבד, כדי לשנות להם את ה- Style, למשל, באפשרות Select All Model Dimensions:

לאחר הפקודה, כל המידות יבחרו ונוכל לעשות איתם את אשר תכננו.

מי הזיז את ה- Content Center שלי?, אלעד מוסקוביץ, 25/02/2019

נראה פתרון ליצירת קבצי content center שלא "נפתחו/נמצאו" כאשר נפתחת ההרכבה. במקרה שלנו נבנתה ההרכבה הבאה בגרסת 2018:


בנוסף לחלקים שנבנו והוכנסו להרכבה, התווספו גם מיסב וברגים מהספרייה. שנפתח את אותה הרכבה בגרסת 2019, נקבל הודעת השגיאה מכיוון שחלקי הספריה מנותבים לתיקייה שהוגדרה בתוכנה בגרסה הישנה. יש שתי אפשריות לחלון ההודעה- הראשון :

לאחר לחיצה על OK ההרכבה תפתח ללא החלקים הללו והשני :

שנצטרך למצוא את החלקים הללו לפני פתיחת ההרכבה. את ההודעה השנייה נקבל במידה ולא מסומן בהגדרות התוכנה Skip all unresolved file:

כאשר קובץ ההרכבה יפתח אנו נגלה שחסרים חלקים:

אם התוכנה המשודרגת הותקנה על אותו מחשב אזי נוצרה תיקייה content center חדשה ויש להעתיק את הקבצים מהמיקום הישן לחדש , המיקום מוגדר: tools-> appl. Option -> files

אך במידה שלא קיימים במחשב הקבצים הללו, אפשר ליצור אותם מחדש על ידי פקודת: Replace from Content Center

שנפתח החלון של מציאת החלק מהספרייה, נוכל לחפש אותו בפקודת search


כדי לדעת האם החלק שהחלפנו זהה למקורי נוכל לראות בלשונית Table View בעמודת File Name כיצד יקרא הקובץ החדש (השם הישן נמצא ב-BROWSER). יתרון גדול שניתן להחליף את כל הקבצים הזהים במכה אחת על ידי סימון Replace All בחלון הפקודה.

מצורף סרטון קצר (כ- 3 דקות):

הוספת ריתוכים, אלעד מוסקוביץ, 27/06/2019

תוכנת Autodesk Inventor מאפשרת לנו להוסיף ריתוכים בין חלקים בהרכבה. יש להתחיל ב-Template שנקרא weldment.IAM, קובץ זה מכיל סדרת פקודות שאינם נמצאות ב-Template הרגיל:

ההבדל העיקרי בקובץ זה שפעולות של חיתוך, יצירת פאזה וכדומה מתבצעות תחת הגדרת Preparation ו- Machining.

הפעולות שמתבצעות בפועל לפני הריתוך נקראות: Preparation, הפעולות שמתבצעות בפועל לאחר הריתוך נקראות: Machining.

במידה והתחלנו עם Template אחר נוכל להמיר ע"י הפקודה Convert שנמצאת ב- Environment

בהרכבה הבאה נרצה להוסיף את הריתוכים לסעפת:

השתמשנו בחלקים תקניים (מספריית Content Center) ואין להם את הפאזה לריתוך. ברמת ההרכבה נוכל להוסיף זאת רק לאחר הפעלת Preparation, נשתמש בפקודת Chamfer (פעולה זו היא ברמת ההרכבה ולא תתווסף לחלק, כך שאם החלק הזה נמצא בהרכבות נוספות הוא לא ישתנה).

נבחר את ה-Edge המתאים, נגדיר מידה לפאזה ונקבל את התוצאה הסופית.

בגמר כל ההכנות לריתוך נסיים את הפקודה על ידי פקודת Finish.

להוספת הריתוך נפעיל את פקודת Weld. יש לנו שלושה סוגי ריתוך בתוכנה. הראשון Cosmetic שרק יוסיף לנו קו זוהר והמתכנן מגדיר את גודל הריתוך.

עבור הוספת חומר של ריתוך יש לנו שתי אפשרויות. הראשונה ריתוך מסוג Fillet. נבחר שני משטחים שאותם רוצים לרתך ואת גודל הריתוך.

באותה פקודה ניתן להגדיר ריתוך מעגלי על ידי שינוי סוג המתאר - Contour

אפשרות אחרונה לריתוך הוא Grove. נבחר את שני המשטחים אותם נרצה לחבר.

בגמר הוספות כל הריתוכים נחזור לרמת ההרכבה על ידי פקודת Finish. נוכל לדעת את משקל הריתוך על ידי פקודת iProperties של ה- Beads

התוכנה מאפשרת קבלת דו"ח של כל הריתוכים בעזרת הפקודה Bead Report:

נקבל קובץ EXCEL המכיל את כל המידע הדרוש:

אם נרצה להוסיף פעולות יצור לאחר הריתוך נפעיל את פקודת Machining. בדף השרטוט שנכניס את ההרכבה נוכל לבחור איזה שלב נרצה לראות, כך נוכל להכניס את כל שלבי הייצור לשרטוט מההרכבה ועד לפעולות לאחר הריתוך:

הוספת סמל שלא קיים, אלעד מוסקוביץ, 24/12/2019

כיצד ניתן להוסיף סימון, Symbol, אשר חסר בברירת המחדל של התוכנה. את הסימונים הקיימים, לדוגמת טיב שטח, ריתוך וכדומה, בדף השרטוט ניתן להוסיף על ידי לחיצה כפולה על הסימון המבוקש אשר בחלון:

כדי להוסיף סימון חדש נשתמש בפקודה Define New Symbol :

נכנס לסביבת עבודה של סקיצה :

נשרטט את ה-Symbol הרצוי. ניתן להשתמש באילוצים ומידות (אשר לא יופיעו בסמל עצמו). כמו בכל סקיצה.

קביעת נקודת ההכנסה, Insertion point, נקבעת על ידי בחירת הנקודה הרצויה באובייקט (כגון נקודת סוף קו או אמצע) והפעלת הפקודה Set Insertion point grip, במידה ורוצים נקודה במקום אחר לא על אחד מהקווים, פשוט נוסיף נקודה כאובייקט, פקודת Point.

הסימול החדש יעלם ונראה אותה בתיקייה ה-Symbol ב-Browser, כדי לשתף אותו גם לקבצים חדשים - > לחצן ימני עם העכבר ונשמור אותו לקובץ כללי.

בחלון שיפתח, ניצור קובץ חדש, נבחר אותו ונשמור את ה-Symbol (אין צורך לשמור כל Symbol בקובץ חדש)

מיקום שמירת קובץ זה נמצא בהגדרות התוכנה : Tools -> Application Option

בקובץ חדש, על מנת להכניס את ה-Symbol לשרטוט, נפעיל פקודת Insert Sketch Symbol, בחלון שיפתח נבחר את ה-Symbol, נקבע קנה מידה, להוסיף Leader וכדומה ונמקם אותו בשרטוט.

המרת תנועה סיבובית לקווית - Motion Constrain, אלעד מוסקוביץ, 25/12/2018

כיצד ניתן להגדיר המרת תנועה סיבובית לקווית בין שני חלקים, למשל להרכבה הבאה:

סיבוב הציר צריך להוריד/להעלות את תמסורת פס השיניים. נשתמש באפשרות Motion אשר בפקודה Constrain. פקודה זו מחקה את ההמרה של התנועה הסיבובית לקווית של שני חלקים מבלי להיות מחוייבים שיהיה מגע בין החלקים.

באפשרות של ה-Type, יש שתי אפשרות המרה: סיבובית והמרת תנועה סיבובית לקווית. למקרה שלנו, נבחר באפשרות השנייה. תחילה נבחר את החלק המסתובב. לפעמים שיש חלקים צמודים או קרובים מאוד אחד לשני, קשה מאוד לבחור בוודאות את המשטח של החלק הרצוי. נשתמש באפשרות של Pick Part First

קודם כל בוחרים את החלק ורק אחר כך את המשטח. לחלק השני נגדיר את ה-Edge שיגדיר כיוון התנועה של פס השיניים. לבסוף נגדיר את היחס של התנועה. כברירת מחדל אם החלק הראשון הוא משטח מעגלי הערך ימולא אוטומטי כהיקף המשטח (לכן חשוב לדייק במשטח שאנו בוחרים).

סרטון קצר (פחות מ-1 דקה)

בניית יישויות עזר, אלעד מוסקוביץ, 25/01/2017

יצירת קו ציר יכולה לעזור מאוד בבניית החלק או כאשר הוא מוכנס להרכבה ואז יהיה קל לתת אילוץ לחלק אחר. עבור חלקים עגולים או בעלי קשת הציר נוצר באופן אוטמטי כאשר מבצעים אילוץ בהרכבה.

היום נראה כיצד בונים AXIS במרכז של SLOT. למשל לחלק הבא:

נלחץ על הפקודה AXIS שבפאנל WORK FEATURE:

לפני בחירה כלשהי נלחץ על הלחצן הימני בעכבר ונבחר CREATE PLANE:

נבחר את הציר העליון של ה SLOT ונקודת האמצע של הקו:

ואז שוב לחצן ימני CREATE PLANE, ונבחר עתה את שני המישורים הישרים של הSLOT:

ותוצאה סופית – מישור במרכז ה SLOT:

עכשיו שחלק זה יכנס להרכבה יהיה לנו קל יותר לבצע CONSTRAIN.

מציאת שטח חתך, אלעד מוסקוביץ, 26/09/2017

בגרסת 2018 חל שיפור בפקודת Measure הראשון שכל אפשרויות החישוב נמצאות בפקודה אחת.

לפי מה שנבחר: נקודה, קו או שטח נקבל את המידע הזה בחלון הפקודה . למשל נבחר משטח ונפעיל את הפקודה והתוצאה:

נוכל להגדיר דיוק ובחירת יחידות נוספות. שיפור נוסף בגרסת 2018 שחלון זה ניתן לקבע כמו ה- Browser וכך החלון יהיה זמין כל הזמן. עבור מציאת שטח חתך יש לנו אפשרות נוספת. שאנו נמצאים בתוך סקיצה ויש לנו פרופיל סגור נעבור ללשונית Inspect ונשתמש בפקודה Region Properties

נבחר את הפרופיל הסגור ונלחץ על Calculate. לרוב כדאי להשתמש בפקודה Project Edge כדי לבחור ידנית את קצוות מישור העבודה עליו אנו עובדים או Project Cut Edge כדי לקבל בצורה אוטומטית את קצוות המישור. למשל בחלק הבא, בחרתי פרופיל סגור אחד ולאחר לחיצה על Calculate נקבל את כל הנתונים עליו.

כלי נוסף שקיים בתוכנה הוא: Section Analysis שבלשונית Inspect. משתמשים בפקודה כאשר אנו לא נמצאים בסביבת סקיצה. בחלון שיפתח יש שתי אפשרויות

  • Simple - חיתוך של החלק לפי מישור או ממרחק מהמישור (זהה לפקודת Section View רגילה).

  • Advanced - בחירת מישור לחתך עם אפשרות של יותר ממישור אחד בבדיקה. ניתן להגדיר עובי דופן מקסימלי או מינימלי, סטייה מערך זה יודגש בצבע אחר בטבלה.

למשל לחלק הבא נבדוק את שטחי החתך ועובי הדופן:

נבחר מישור התחלתי ונוסיף עוד ארבע מישורים במרחק כולל של 35 מ"מ. נגדיר שעובי דופן המקסימלי 4 מ"מ ומינימלי 3 מ"מ:

והתוצאה:

בטבלה רואים את הנתונים לשטח החתך, היקף מומנט אינרציה ועוד. בפקודה Column Chooser ניתן לשלוט איזה עמודות אנו רוצים לראות. אם יש חריגות לפי עובי החלק השורה תודגש בצבע, כמו בחתך מספר 1 ומספר 3. אפשר לייצא את הנתונים שחושבו לקובץ Txt. שנסיים את הפקודה ב- Browser תתוסף תיקייה Analysis ששם ישמרו כל החישובים שביצענו. אם נרחף על אחד ממישורי החתך בזמן העבודה יופיע ליד סמן העכבר את הנתונים שלו.

להסבר נוסף, צפו בסרטון:

בדיקת התנגשויות, דני מרגוליס, 26/06/2016

אחת הבעיות הכי קריטיות בתכנון זה חפיפה בין חלקים, בדיקת התנגשויות, חדירות בין גופים וכדומה. נושא זה קריטי מכיוון שאם המתכנן לא בודק את הנושא או אינו מודע לפונקציונליות זו הדבר מוביל לבעיה בייצור ובהרכבה של המוצר. טעויות אלה עולות כסף רב לחברה וזה כמובן יכול להשפיע על המוניטין של המוצר או החברה כולה.

לפנינו הרכבת Inventor, דוושות בלימה והאצה של מכונית קארטינג.

מעניין אותנו לבדוק את התנגשויות שיש בהרכבה זו.

ניגש בתפריט ה- Ribbon לפאנל Inspect, שם נמצא את הפקודה Analyze Interference

נפעיל את הפקודה ונסמן את כל ההרכבה:

ניתן גם לסמן בעץ Browser תתי הרכבות ולבדוק רק בין רכיבית ספציפיים את ההתנגשות.

בעזרת סימון של Crossing Window בעצם בוחרים הכל, אני מעוניין לבדוק את כלל ההתנגשויות.

לאחר סימון כלל החלקים וההרכבות נלחץ על OK .

כתוצאה אנחנו מקבלים רשימה של חדירות או התנגשויות בין החלקים השונים.

שימו לב שבחלון הגראפי כל ההתנגשויות מוצגות, רואים כאן בצבע אדום, כמו כן בכותרת יש לנו את מספר כלל ההתנגשויות בהרכבה. בנוסף מתקבלת רשימה של כל התנגשות בין החלקים הרלוונטים.

טיפ קטן נוסף הוא ללחוץ על האייקון של הזכוכית מגדלת וה- Inventor יבצע Zoom In לאותו אזור רלוונטי. למשל דאבל קליק על Int 17, ייתן לנו מידע שיש התנגשות בין המיסב לאחד הפדלים.

מומלץ מאוד לבדוק פונקציונליות זו ואני בטוח שהיא תעמוד לכם לעזר במהלך התכנון.

תכנון פלסטי - Mold Design, אלעד מוסקוביץ, 29/01/2019

לתוכנת Inventor professional מספר כלים לביצוע סימולציה. אחד מהם הוא כלי נהדר שיכול לעזור לנו לחלקי הזרקת פלסטיק שאנו ממדלים. נתמקד בפתרון של המתכנן המכני, למציאת זמן המילוי ומציאת פגמים שיכולים להיגרם בגמר הייצור. הכלי מתחבא בתוך Templates שנקרא Mold Design :

שנפתח אותו נקבע תחילה את שם הקובץ והיכן לשמור אותו:

נכניס קובץ Part בעזרת פקודת Plastic Part

בפקודת Adjust Orientation נבחר אוריינטציה של המודל לפי ההכנסה למכונת ההזרקה (אם בנינו את המודל בכיוון ציר אחר נוכל לסובב את המודל). לאחר מכן נגדיר חומר גלם. ניתן לעשות חיפוש מתקדם ולראות את נתוני חומר הגלם.

עבור תוצאות לחישוב לחלק אחד נשתמש בפקודת Core :

נבחר נקודה שמשם נזריק את חומר הגלם על ידי פקודת Gate Location , אך אם נבחר את האפשרות Suggest ניתן לקבל את המיקום הרצוי להזרקה מקסימום 10 נקודת הזרקה .

תוצאה של מיקום נקודה זאת נקבל כנתוני קואורדינטה XYZ שתתווסף לסימולציה באופן אוטומטי.

בנוסף ב- Browser נקבל תוצאה שתהווה אינדקציה להתנגדות הזרימה של הנוזל מנקודת ההזרקה:

לאחר הגדרת נקודות ההזרקה, נזין את נתוני התהליך בפקודת: Part Process Setting כמו טמפרטורה ולחץ בעת ההזרקה. השלב הסופי זה פקודת Part Fill Analysis שאיתה נקבל את המידע של תהליך ההזרקה כגון זמן מילוי, מציאת Weld Line ועוד. בגמר החישוב נקבל הערה האם החלק יוכל להתמלא בקלות:

כאשר נסגור את החלון נוכל לראות את התוצאות ב- Browser ולחלקם יש אפשרות להפעיל אנימציה, התוצאה הראשונה היא זמן המילוי:

בתוצאה בשם Quality Prediction נוכל לראות בעיות עתידיות בתהליך הייצור, נלחץ על פקודת Examine Result ונקבל חלון שנקרא Results Adviser עם נתונים לכל נקודה שנבחר על גבי המודל. מה שמסומן בירוק לרוב אינו מצביע על הבעיה אך אם נבחר נקודה שמסומנת באזור צהוב או אדום, בנוסף לנתונים בנקודה עצמה נקבל הערה על הסיבה שבגינה תיווצר בעיה באזור זה. תוצאה נוספת היא Air traps - מיקום הצטברות אוויר בזמן ההזרקה:

האזורים המסומנים בוורוד יהיו האזורים שבו ילכדו בועות האוויר וכנראה יגרמו לעיוותים בחלק לאחר הייצור. שנחזור לתוצאה של Fill time ונריץ את האנימציה נראה כיצד מתקדם המילוי ונבין מדוע שם יהיו האזורים של Air traps:

התוצאות יעזרו לנו בהבנה בסיסית למודל שתכננו ואם הוא בר ביצוע. מי שזקוק לתוצאות נוספות או לבצע השוואה בין תרחישים שונים, לחברת Autodesk ישנה "אחות" גדולה ומתקדמת שמיועדת אך ורק לתכנון הפלסטי, הנקראת Moldflow (הסבר בקישור : Moldflow ) . גם לתוכנה זו "נכניס" את המודל נגדיר מיקום נקודות הזרקה, חומר גלם ונתוני תהליך ונריץ את האנליזה:

פקודה לדימוי תנועה בהרכבה - Drive Me , אלעד מוסקוביץ, 28/01/2020

נלמד על הפקודה שמסוגלת לדמות תנועה ברמת ההרכבה .כך נוכל להבין את תנועת המנגנון . יש למצוא את ה- CONSTRAIN הנכון ולהפעיל את הפקודה DRIVE אשר נמצאת בתפריט המופיע ע"י לחיצה על הלחצן הימני של העכבר:

בחלון שיפתח נוכל להפעיל את הפקודה כאשר אנו מגדירים את המרחק ההתחלתי והסופי , ז"א הוגדר מרחק בין משטחים של 150מ"מ אך נרצה לדמות תנועה של מהלך בין 140 ל200 מ"מ למשל. אם נרצה הדמיה לא רציפה נוסיף ערך של PAUSE DELAY

בדוגמא נכין קודם קפיץ שיתכווץ ויתרחב בעזרת הפקודה DRIVE . למשל להרכבה הבאה:

הקפיץ יהיה תלוי בגיאומטריה של ההרכבה , ז"א ADAPTIVE . ניצור קובץ בעזרת פקודת Create ונעתיק את שני המישורים שתוחמים את הקפיץ:

ניצור סקיצה , נבצע PROJECT לשני המישורים המועתקים . נוסיף מידה שתגדיר את המרחק בין שני הקווים כדי להשתמש איתה בהמשך וניצור את פרופיל הקפיץ:

בפקודת Coil נגדיר את הפרופיל וציר הסיבוב . בלשונית COIL SIZE , נבחר את האפשרות Revolution & Height היא תגרום לתוצאה הנכונה בסופו של דבר. מה שחשוב כאן להשתמש בערך של HEIGHT במידה שמגדירה את המרחק בין המשטחים (מהסקיצה).

לאחר שנאשר את הפקודה ייווצר הקפיץ . בעזרת פקודת SPLIT נוכל לעשות חיתוך לקצוות של הקפיץ אם נרצה.

לבסוף אנו צריכים ארבעה קפיצים לכן נבצע PATTERN :

לאחר שסיימנו, נוכל לבצע את פקודת DRIVE , האילוץ המתאים הוא האילוץ שמגדיר את המרחק בין החלקים . נפעיל עליו את הפקודה DRIVE ונגדיר את המהלך (מרחק התחלתי וסופי):

כאשר נלחץ על כפתור ה- PLAY רק החלק העליון יזוז ולא ימתח את הקפיץ:

כדי לגרום לקפיץ להימתח ולהתכווץ נסמן Drive Adaptivity בחלון הפקודה. ניתן גם להגדיר תנועה שחוזרת על עצמה מספר פעמים . לחיצה על האפשרות REC תייצר עבורנו סרטון .

צפו כאן בסרטון הסבר באורך 3 דקות:


יצירת חלק וירטואלי, אלעד מוסקוביץ, 27/05/2018

רבות ההרכבות שיש בהן צורך להוסיף מוצרים שאינם דורשים מידול, כגון: מדבקה, דבק, טפלון וכו'. מכיוון שבהרבה חברות טבלת החלקים מיוצאת מההרכבה הראשית ל- EXCEL כדי שאנשי הרכש יוכלו לתמחר ולדעת את הכמויות הרצויות במחסן יש צורך לגרום שהחלקים הללו יופיעו בהרכבה ולא רק כהערה בדף השרטוט.

למשל לדוגמא הבאה:

נרצה להוסיף חלק שיקרא מדבקה. בסביבת ההרכבה נלחץ על פקודת CREATE (שבד"כ אנו משתמשים איתה כדי להתחיל למדל חלק מתוך סביבת ההרכבה) ונסמן את השדה Virtual Component. ניתן שם לחלק:

והתוצאה:

אמנם לא נוצר קובץ אך קיבלנו חלק עם כל ההגדרות הרגילות של iProperties. נוכל למלא את הנתונים כולל חומר גלם ומשקל (בלשונית Physical). ב BOM נוכל לשנות את הכמות במידה וצריך כדי שטבלת החלקים בדף השרטוט תהיה מדויקת.

מכיוון שהחלק שלנו מופיע בטבלת חלקים נוכל להוסיף לו בלון. אפשרות ראשונה היא להתחיל את פקודת BALLON, לבחור מיקום הבלון -> לחיצה על לחצן ימני בעכבר ולבחור Custom/Virtual תפתח טבלה עם כל החלקים הווירטואליים. נבחר חלק ומספר הבלון ישתנה בהתאם. אפשרות שנייה היא לשייך את החלק הווירטואלי לחלק אחר. לאחר סיום פקודה לבלון (למשל מספר חמש). נלחץ על הבלון -> לחצן ימני בעכבר ונבחר Attach Balloon From List ושוב תפתח טבלה שבה נבחר את החלק הווירטואלי הרצוי.

יצירת חלק וירטואלי ניתן לעשות גם מסביבת דף השרטוט. על ידי פתיחת PART LIST ולחיצה על עמודה ובעזרת הלחצן ימני בעכבר -> Insert Custom Part:

נמלא את המידע בשדות הרצויים ותוצאה:

קישור לסרטון הסבר (כ- 3 דקות) Virtual Component

שינוי הגדרת Part List, אלעד מוסקוביץ, 26/03/2018

כיצד ניתן לשנות את ההגדרה שבעזרתה התוכנה מחשבת את הערך כמות ב- PART LIST. למשל בשרטוט הבא אנו רוצים שהכמות של חלק מספר אחד לא יהיה 1 אלא האורך של הפרופיל 400 מ"מ.

המטרה היא שינוי ההגדרה רק לחלק אחד ולא לכל העמודה. כדי לעשות זאת נפתח את הקובץ של חלק. נפתח את פקודות PARAMETERS:

ונסמן EXPORT במידה הרצויה

מידה שסומנה כ- EXPORT יש אפשרות לערוך אותה על ידי CUSTOM PROPERTY FORMAT, נוכל להגדיר האם נרצה לראות את היחידות (Units String), אפסים לאחר או לפני הנקודה ודיוק לאחר הנקודה:

השלב הבא הוא להיכנס ל Document Settings שבלשונית TOOLS:

ובלשונית של BOM נשנה את הערך של BASE QUANTITY מהאפשרות של EACH למידה הרצויה:

והתוצאה הסופית

יצירת גלגל שיניים, אלעד מוסקוביץ, 22/02/2018

כדי ליצור גלגל שיניים אנו צריכים להיות בסביבת ההרכבה. הפקודה נמצאת בלשונית Design: ברירת המחדל היא יצירת שני גג"ש. כ"א מהם ישמר בקובץ מסוג PART ושניהם "יכנסו" לקובץ הרכבה אחד. ניתן ל"קבל" רק גג"ש אחד, אך עדיין קובץ זה "יכנס" לקובץ הרכבה.

כפי שרואים יש לנו שלושה סוגים של גג"ש. עקרון הפעולה זהה בכולם, חלון הפקודה שנפתח:

בחלק העליון של החלון אנו קובעים את סוג חישוב הגיאומטריה (לדוגמת: כמות שיניים, מודול ועוד) וניתן לקבוע: Pressure Angle ו- Helix Angle. סוג החישוב יקבע איזה שדות של פרמטר ניתנים לשינוי. למשל אם נרצה שהתוצאה תהיה Module, השדה הזה יהיה "נעול" (לא ניתן לשינוי) נגדיר פרמטר לכמות מספר השיניים לאחר לחיצה על Calculate נקבל את המודול שהתקבל. בחלק התחתון אנו בוחרים את מיקום הגלגל הראשון וכמות השיניים. לפי הנתונים בחלקו העליון של החלון נקבל נתוני הגג"ש השני ורק נצטרך למקם אותו.

להרכבה הבאה של ציר נרצה להוסיף גלגל שיניים אחד.

מכיוון שאנו יודעים את כל הפרמטר הדרושים. סוג החישוב יהיה Center Distance, כך נוכל לבחור את הפרמטרים מודול, מספר שיניים ועובי הגלגל - Facewidth. מכיוון שאנו רוצים רק גג"ש אחד באפשרות של Gear2 נבחר No Model. נגדיל את החלון בעזרת הכפתור << לאחר לחיצה על CALCULATE נוכל לראות את מידות גלגל השיניים שייווצר.

והתוצאה, תת הרכבה המכילה חלק אחד:

לדוגמא הבאה מידלתי כבר גג"ש אחד כגליל פשוט. אנחנו מסוגלים להפוך אותו לגג"ש ונרצה להוסיף אחד נוסף על הציר השני. כאן חשוב לדעת את מרחק בין הצירים:

כדי לעשות זאת הבחירה של הגליל תהיה כ- FEATURE. באפשרות של Cylindrical face נבחר את הגליל ונבחר את משטח הגליל ל- Start plane. לפי הדרישה נקבע יחס תמסורת, מודול ועובי. (צריך להבטיח שקוטר הגליל יהיה גדול מהתוצאה של קוטר גלגל השיניים).

והתוצאה היא שקיבלנו הרכבה מכילה רק קובץ אחד של גג"ש. והחלק שנבנה כציר וגליל התווסף לו FEATURE של גלגל שיניים:

למקרה הבסיסי של אפשרות ליצירת שני גלגלי שיניים כמו בהרכבה הבאה:

פשוט נבחר את האפשרות של COMPONENTS בשתי האפשרויות של ה- GEAR:

והתוצאה היא תת הרכבה המכילה שני חלקים:

לנוחיותכם הכנתי סרטון הדרכה קצר

יצירת פלטה מחוררת בעזרת פקודת Appearance , אלעד מוסקוביץ, 25/01/2018

לדוגמא, יצרנו גדר:

נרצה לבצע את החירור, בד"כ עושים CUT EXTRUDE ואז PATTERN והתוצאה:

חלק כזה יכול לגרום לאיטית בעבודה בכל תזוזה ושינוי ZOOM. בכלל יש אפשרות שפקודת PATTERN תסתיים לאחר זמן ממושך, במקרה בו אנו נרצה בכל זאת להשתמש ב- PATTERN עדיף להשתמש באפשרות של OPTIMIZED:

שימוש ב- PATTERN גורם שהקובץ שלנו יהיה "כבד" כמו במקרה שלנו שקובץ זה הוא MB 1.4 ויכול לגרום לאיטיות בעבודה, בטח אם חלק זה יכנס להרכבה מספר פעמים.

לכן יש פתרון אלגנטי יותר שזה להשתמש ב APPERANCE. לא כל חומרי הגלם מסוגלים לספק את הפתרון, אחד מהם הוא חומר גלם מסוג ALUMINUIM, נבחר אותו ונשכפל אותו:

ניתן לח"ג החדש שם ונוסיף הערות, KEYWORD וכו', בלשונית APPEARANCE ניתן שם ונסמן את האפשרות CUTOUT. אפשרות זו היא המחליפה של EXTRUDE CUT, ניתן לתת צורה ל"קדח" הרצוי: עגול, מלבן מעוין ועוד. ניתן גודל לקדח (ס"מ) ומרחק בין מרכזים (ס"מ).

באפשרות TINT נוכל לבחור צבע רקע, וב- RELIEF נוכל להוסיף צורת תבליט שתהיה על החלק:

לאחר שסיימנו את ההגדרות. נבחר את שני ה SURFACE שמייצגים את הרשת (אין טעם לבחור את כל החלק) וניתן להם את הצבע החדש:

נבדוק את גודל הקובץ ונראה את השינוי והחיסכון:

חומרי הגלם שאיתם אפשר לבצע פקודה זו הם: Bronze ,Copper ,Stainless steel ,Steel Mild ועוד, הרוב הם מתיקיית METAL.

פקודת Open Drawing, אלעד מוסקוביץ, 21/11/2016

פעמים רבות אני מתבקש מהמשתמשים הנהדרים בתוכנת INVENTOR פקודות שיקצרו את זמן העבודה, שיהיה פחות CLICKS עם העכבר. מפאת כבוד לכולם אני מציע לקצר את הפסקת הקפה והסיגריה משלוש שעות ביום לחצי, אך בתוכנה מתחבאות מספר פקודות כאלה. הבולטת מהם היא OPEN DRAWING של חלק מתוך סביבת ההרכבה (מבלי לפתוח את קובץ המודל תחילה) .

אחרי בחירת החלק עם העכבר נלחץ על לחצן ימני --> COMPONENT:

ודף השרטוט של חלק זה יפתח. אזכיר שהפקדות הנמצאות ב"מעגל" מעל חלון הפקדות נקרא MARKING MENU נוכל לשנות את הגדרת ברירת המחדל של פקודות אילו ב:

CUSTOMIZE <-- TOOLS <-- MARKING MENU


כאשר נבצע לחצן ימני על החלק הפקודה כבר תופיע ב MARKING MENU

אפשר ליצור לפקודה אפילו קיצור דרך במקלדת, כפי שאני עשיתי, למשל: ALT+O

CUSTOMIZE <-- TOOLS <-- KEYBOARD


אין צורך לפחד "לדרוס" את ההגדרות המקוריות של התוכנה, מכיוון שיש לנו את הפקודה: RESET ALL KEYS.

סביבת עבודה Sheet Metal, אלעד מוסקוביץ, 21/08/2016

נעסוק הפעם בטיפ שימושי שיקל עלינו בסביבת העבודה של SHEET METAL. המתכנן צריך לעיתים "לתפור" קצוות בקופסא והדבר יכול להיות מסובך לפעמים. כאשר אנו מבצעים פקודת HEM על מסגרת שכולה כפופה יכול להיות בעייה של חדירה בין הפחים עם הודעת השגיאה הבאה:

פתרון הבעייה תלוי בסדר הפעולות. לפני ביצוע פקודת HEM נבצע פקודת Unfold. תחילה נבצע עם פקדות Face Fold את צורת הפח ואח"כ פקודת Flange עבור כיפוף הפח:

השלב הבא היא פקודת Unfold:

עכשיו נבצע את פקודת Hem:

אם נרצה להוסיף Fillet או Chamfer נעשה Unfold נוסף (לפני ביצוע Refold ראשוני):

ולסיום נבצע Refold לכל Unfold שביצענו:


ולא קיבלנו את הודעת השגיאה ונוכל להמשיך לעבוד בשקט ובהנאה :)