תכן הנדסי

תכנית הלימודים בתכן הנדסי תשע"ח - 180 שעות. התכנית כוללת את הנושאים הבאים המופיעים בתת-דפים של עמוד זה:

1.1 תכן הנדסי דיגיטלי כיתה י' - 60 שעות

1.2 סרטוט הנדסי מתקדם כיתה י' - 60 שעות

1.3 פרויקט מסכם בכיתה י"ב (שאלון 838283) - 60 שעות

תכן של מערכות הנדסיות נמצא בבסיס החשיבה ההנדסית. לכל תחום תוכן יש את השפה שלו ואת עולם המושגים שלו. תכן הנדסי כולל מכלול שלם של מושגי ליבה ושפת תקשורת. הלומד יאותגר לרכוש את שפת התקשורת של מהנדסי מכונות ומהנדסים בכלל.

בתת פרק זה הנקרא תכן הנדסי (יישומים) מודגשים הכלים החשובים ביותר של מהנדס המכונות:

  1. שרטוט טכני: מחקרים מראים שלימוד העקרונות של שרטוט טכני לפני חשיפת הלומד לסרטוט ממוחשב בתלת מימד משפרים מאוד את יכולת הראיה המרחבית וההבנה של שרטוטים בכל הרמות. להלן קישור לקבצים שהיו באתר המגמה הקודם.

  2. שרטוט ממוחשב: את נושאי השרטוט הממוחשב יש ללמד אחרי שהתלמידים נחשפו לעקרונות השרטוט הטכני ולעיתים כתרגול נוסף של מיומנויות שנרכשו בשלב הלימוד של השרטוט הטכני. בשלבים מתקדמים של תכן הנדסי דיגיטלי התלמיד יוכל ללמוד לשלוט באמנות השרטוט הממוחשב של גופים תלת מימדיים (Solid), ולפרק אותם לתת-המערכות שלהם. במפעלים, ניתן לשלוח שרטוטי עבודה ישירות למכונה באולם הייצור. הייצור הקונבנציונלי נשאר מרכיב הכרחי לייצור בודד וכן לטובת אחזקת מערכות הנדסיות. להלן דוגמא לקבצים ששימשו ראש צוות השרטוט במשגב כאשר ביצע השתלמות למורים.

  3. שרטוטי הרכבה: לאחר שהתלמיד רכש הבנה מעמיקה של עקרונות השרטוט הטכני, תורת ההיטלה, הנדסה תיאורית, שליטה במעבר בין איזומטריה להיטלים ובין היטלים לאיזומטריה, הבנה של מבטים, חתכים ומבטים משולבים יהיה לו קל יותר לשלוט בהבנת שרטוט ההרכבה.

בעתיד נדגים בפורטל כלים מתוחכמים נוספים כמו: אנימציה של המערכת המתוכננת, ניתוח עומסים ומאמצים (אך גם אנליזות אחרות) של חלקי המערכת, ועוד.

להלן קישורים למאגרי תרגילים בסוליד. לנוחיותכם תקן לשרטוט טכני.

חדש בתיקיית CAD: תיקיית CAD2019 של תרגילים המחולקת לפי רמות שהכינה סמדר וישניה.

בקלות היינו יכולים להוסיף כלים נוספים כמו: אנימציה של המערכת המתוכננת, ניתוח עומסים ומאמצים (אך גם אנליזות אחרות) של חלקי המערכת, ועוד.