ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ 5.4.2013

Ημερομηνία δημοσίευσης: Apr 09, 2013 5:41:10 PM

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

            Ι. Κατά τη συνεδρίαση της 5.4.2013 του Δ.Σ. της ΕΔΕ καταθέσαμε το παρακάτω υπόμνημα με τις θέσεις μας, τις οποίες υποστήριξε και προφορικά ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης (ο Χριστόφορος Σεβαστίδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανυπέρβλητου προσωπικού κωλύματος). Επίσης, δεν παρευρέθηκαν λόγω κωλύματος και τα μέλη του Δ.Σ. α) Γεώργιος Ευστρατιάδης και β) Βαρβάρα Πάπαρη.

«ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ της 5-4-2013

ΘΕΜΑ 1ο

            Στο περασμένο διάστημα κάναμε ήδη την αποτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την ΓΣ της 19.1.2013. Εκφράσαμε την άποψη ότι το ενδιαφέρον που όψιμα έδειξε η Κυβέρνηση για συνάντηση των ΔΣ των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό ήταν προσχηματικό και έγινε με μοναδικό σκοπό να σταματήσουμε τις συνεχώς εντεινόμενη πίεση που μέχρι τότε ασκούσαμε. Οι μετέπειτα εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν πλήρως. Το χρονικό περιθώριο που δώσαμε στο Προεδρείο της Ένωσης για διαπραγματεύσεις παρήλθε άπρακτο. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε για ενσωμάτωση του ενός επιδόματος στο βασικό μισθό, ώστε να μετριαστούν οι τεράστιες μισθολογικές μας απώλειες, έχουν ήδη ξεχαστεί. Έχουμε δύο δρόμους πλέον να διαλέξουμε: ή θα αποδεχτούμε την κατάσταση ως έχει και θα πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από τη φράση «αναστολή των κινητοποιήσεων» που μοναδικό σκοπό έχει να κατευνάσει τον θυμό και την πίεση των συναδέλφων ή θα προχωρήσουμε σε συμβολική καταρχήν διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων για μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τα ΔΣ των λοιπών Δικαστικών Ενώσεων κοινή Γενική Συνέλευση όλων των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας, ώστε να γίνει προσπάθεια να ακουστούν για πρώτη φορά συνολικά όλες οι τοποθετήσεις και απόψεις των συναδέλφων (δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι κοινό) και να συγκροτηθεί έτσι κοινό μέτωπο που θα είναι πολύ δυνατότερο και αποτελεσματικότερο. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή από το ΔΣ η παραπάνω πρότασή μας ζητούμε και πάλι να γίνουν εκλογές σε κάθε εφετειακή περιφέρεια της Χώρας με τον ίδιο τρόπο που γίνονται και οι αρχαιρεσίες για τα όργανα της ΕΔΕ, όπου οι συνάδελφοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την μελλοντική μας στάση.

ΘΕΜΑ 2ο

            Στα πλαίσια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν ζητήματα, που θα διασφαλίζουν πλήρως την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών και θα προστατεύουν το κύρος τους. Πρέπει, επομένως, να συσταθεί ειδική Επιτροπή από την ΕΔΕ, η θα επεξεργαστεί σε πρώτη φάση τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, αλλά στη συνέχεια πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή του συνόλου των Δικαστικών Λειτουργών στο σχετικό διάλογο με υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων (π.χ. με αξιοποίηση της ηλεκτρονικής σελίδας της ΕΔΕ, με διοργάνωση ειδικού συνεδρίου).

ΘΕΜΑ 3ο

            Να διασφαλιστεί (με υπογραφή νέας σύμβασης) η χρονικά απεριόριστη και με μειωμένο κόστος συνδρομή των Δικαστικών Λειτουργών σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, αφού ελλείψει υποδομών και οργανωμένης βιβλιοθήκης, ιδίως στα επαρχιακά Δικαστήρια, οι τράπεζες νομικών πληροφοριών αποτελούν το σημαντικότερο μέσο ενημέρωσης των συναδέλφων.

ΘΕΜΑ 4ο

            Να απαιτηθεί η αύξηση των οργανικών θέσεων σε Πρωτοδικεία και Εφετεία, αλλά κυρίως η κάλυψη όλων των οργανικών κενών. Η μείωση των οργανικών θέσεων, τη στιγμή που σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν οργανικά κενά σε όλα σχεδόν τα Δικαστήρια, πρώτου και δεύτερου βαθμού, δεν δικαιολογείται ούτε από δημοσιονομικούς λόγους, ενόψει και του μικρού αριθμού εισακτέων στην ΕΣΔΙ.

ΘΕΜΑ 5ο

            Στο ζήτημα αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη: να απαγορευτεί η ανάληψη οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος (π.χ. εκλογή βουλευτών, διορισμός Υπουργών, συμμετοχή σε Ανεξάρτητες Αρχές, κ.λ.π.) σε Δικαστικούς Λειτουργούς, μετά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από το Δικαστικό Σώμα, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απ’ αυτή.

            Είναι, πάντως, ξεκάθαρο ότι μέχρι να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία της ΕΔΕ για το ζήτημα αυτό, που επανειλημμένα έχουμε θέσει ως πρόταση, θα πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα επανόδου στο Δικαστικό Σώμα των συναδέλφων που μετά την αποχώρησή τους κατέλαβαν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

ΘΕΜΑ 6ο

            Πρέπει να ληφθεί απόφαση από το ΔΣ της ΕΔΕ σχετικά με το ανεφάρμοστο της διάταξης αυτής, η οποία με έμμεσο τρόπο καθιστά ιδιώτες (και συγκεκριμένα τις εταιρίες, στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο της απομαγνητοφώνησης) παράγοντες απονομής της Δικαιοσύνης. Ο κίνδυνος για επέκταση του μέτρου αυτού σε όλες τις διαδικασίες, ακόμα και σε ποινικά ακροατήρια είναι ορατός.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

            1. Η διοργάνωση του Συνεδρίου σχετικά με την συνταγματικότητα των Μνημονίων και των εκτελεστικών τους νόμων αποφασίστηκε ομόφωνα από την Γ.Σ. και το Δ.Σ. της ΕΔΕ, καθορίστηκε δε ως χρόνος διεξαγωγής του ο Μάρτιος του 2013. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από το προεδρείο του ΔΣ, παρά το ότι επανειλημμένα θέσαμε το ζήτημα και προτείναμε συγκεκριμένους ομιλητές (καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και διεθνείς προσωπικότητες), με τους οποίους είχαμε έρθει σε επαφή και εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή τους. Ζητούμε ενημέρωση από το προεδρείο για τους λόγους καθυστέρησης στη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού και (επανα)καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου.

            2. Επαναφέρουμε την πρότασή μας σχετικά με το ζήτημα παραπομπής των συναδέλφων Ι. Πενταγιώτη και Β. Μαρσιώνη στο 7μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Α.Π., καθώς και της περικοπής μισθού σε συναδέλφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΕΔΕ και προτείνουμε προς το ΔΣ της Ένωσης τα εξής: Α) Παράσταση όλων των μελών του ΔΣ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΑΠ, προς υποστήριξη των παραπεμφθέντων συναδέλφων, εφόσον το επιθυμούν και Β) Καταβολή του τμήματος του μισθού που περικόπηκε σε συναδέλφους από το Ταμείο της Ένωσης. Θεωρούμε απαράβατο ηθικό χρέος μας να καλύψουμε οικονομικά όλους τους Δικαστές και Εισαγγελείς που τιμωρούνται, γιατί πειθάρχησαν στις αποφάσεις της Ένωσης και φάνηκαν συνεπείς στον αγώνα μας και παράλληλα να αποφασιστεί για μια ημέρα διακοπή λειτουργίας των Δικαστηρίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή τέτοιων νόμων που υποβαθμίζουν τον ρόλο του Δικαστή.

            3. Σχετικά με τον χρόνο άδειας ανατροφής τέκνου σε δικαστικούς λειτουργούς πρέπει να απαιτηθεί από την εκτελεστική εξουσία η συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις. Να ενημερωθούν εκ νέου οι συνάδελφοι για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων. 

Αθήνα, 4 Απριλίου 2013».

ΙΙ. Επί των ουσιαστικότερων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η τοποθέτηση των λοιπών συναδέλφων-μελών του ΔΣ ήταν η εξής:

1) Αναφορικά με την εκτίμηση της κατάστασης και την περαιτέρω στάση μας κρίθηκε από το σύνολο των παρευρισκόμενων μελών του ΔΣ ότι η άσκηση και μόνο των προσφυγών ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και του ΣτΕ είναι ικανός λόγος για να εξακολουθήσει η «αναστολή» των κινητοποιήσεών μας και μάλιστα χωρίς κανέναν χρονικό ορίζοντα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι είναι άκομψο να συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε ενόσω εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών. Η Πρόεδρος της Ένωσης μας ενημέρωσε ότι ο Πρωθυπουργός ναι μεν δεν είχε μέχρι στιγμής συνάντηση με τα Προεδρεία των Ενώσεων, πλην όμως δεν απέκλεισε και κάποια μελλοντική συνάντηση. Αυτή η στάση των συναδέλφων-μελών του ΔΣ επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την πεποίθησή μας ότι η δήθεν «αναστολή» των κινητοποιήσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά παραίτηση από τον αγώνα, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλείται η πλειοψηφία των συναδέλφων που πίστεψαν και στήριξαν τις κινητοποιήσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μήνυμα που στέλνουμε έτσι στην Κυβέρνηση είναι ότι έχουμε αποδεχτεί πλέον την διαμορφωθείσα κατάσταση και δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία απολύτως αντίδραση, παρά την αφερεγγυότητα που αυτή (Κυβέρνηση) έδειξε όλο αυτό το διάστημα και την πεισματική άρνησή της να μας δεχτεί για διάλογο. Για όποιες περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις έχουμε στα μισθολογικά και θεσμικά ζητήματά μας, υπόλογη απέναντι στους συναδέλφους είναι η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, που οφείλει να εξηγήσει πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τον «δυναμικό» και «μαχητικό» χαρακτήρα που υποσχόταν ότι θα έχει η Ε.Δ.Ε. κατά τις περσινές αρχαιρεσίες.

2) Στο θέμα που αφορούσε την δυνατότητα ή μη επανόδου στο Δικαστικό Σώμα Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι παραιτούμενοι, διορίζονται σε θέσεις Ανεξάρτητων Αρχών ή άλλες παρόμοιες θέσεις του Δημόσιου Τομέα, η Πρόεδρος της Ένωσης, καθώς και τα μέλη Στενιώτη και Κασαλιάς τάχθηκαν υπέρ της άποψης να μην υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Τα λοιπά παρόντα μέλη είχαν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί νομοθετικά μια τέτοια δυνατότητα και ότι αυτό θα πρέπει να εκτιμάται κάθε φορά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Έχουμε την άποψη ότι με τον τρόπο αυτό μένουμε προσηλωμένοι σε μια κατάσταση που δημιουργήθηκε εδώ και καιρό και έχει βλάψει με πολλούς τρόπους τη Δικαιοσύνη, αρνούμενοι έτσι να λάβουμε πρωτοβουλία ενίσχυσης της αξιοπιστίας της.

3) Στα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης οι απόψεις ήταν κοινές με κάποιες επί μέρους διαφοροποιήσεις.

4) Το θέμα που προέκυψε σχετικά με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου ως προς την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του Νόμων, τέθηκε από εμάς εκτός ημερήσιας διάταξης: Η Πρόεδρος της Ένωσης ενημέρωσε ότι με δική της πρωτοβουλία δεν κρίθηκε σκόπιμη η διεξαγωγή του Συνεδρίου, που αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση και ομόφωνα από το Δ.Σ. Ο λόγος ματαίωσης του Συνεδρίου έγκειται κατά την τοποθέτηση της κ. Προέδρου στο ότι οι υποθέσεις αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου εκκρεμούν για εκδίκαση ενώπιον του ΣτΕ. Όλα τα λοιπά παρόντα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν με τη θέση της Προέδρου ότι δεν πρέπει να γίνει το Συνέδριο, δεχόμενοι ότι θα επανεξετάσουν την πιθανότητα διεξαγωγής του με το νέο δικαστικό έτος. Η θέση αυτή του ΔΣ είναι πρωτοφανής όχι μόνο στην ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου. Αναίρεσε αυθαίρετα το ίδιο το Προεδρείο απόφαση Γενικής Συνέλευσης και την τακτική αυτή επικρότησαν ουσιαστικά και τα λοιπά μέλη. Το ανώτατο όργανο της ΕΔΕ απαξιώθηκε πλήρως και υποκαταστάθηκε από την βούληση του Προεδρείου για τη σκοπιμότητα ή μη εφαρμογής των αποφάσεών του. Αποδεικνύεται έτσι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η παράλειψη της απόφασης για διεξαγωγή του Συνεδρίου στο Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης δεν οφειλόταν απλά σε αβλεψία, αλλά ήταν σκόπιμη ενέργεια. Η απόφαση του ΔΣ που επακολούθησε και προέβλεψε συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ελήφθη προφανώς με το σκεπτικό χαλάρωσης της έντασης που είχε δημιουργηθεί αλλά και με την ενδιάθετη βούληση τελικής ματαίωσης. Εκτεθήκαμε με τη σημερινή απόφαση ανεπανόρθωτα όχι μόνο έναντι αυτών που κλήθηκαν να συμμετέχουν ως ομιλητές, αλλά ιδίως απέναντι σε όσους πίστεψαν σε μια Ένωση Δικαστών που οφείλει να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις και να είναι πρωτοπόρος στην ελληνική κοινωνία.

Χριστόφορος Σεβαστίδης                                                    Χαράλαμπος Σεβαστίδης

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΕ                                                                     Μέλος Δ.Σ. ΕΔΕ