Ας κλείσουμε και τα δικαστήρια…

Ημερομηνία δημοσίευσης: Jul 21, 2013 6:33:57 PM

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

*** ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το 1832 μετά τη δολοφονία του Εθνικού μας  Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια,  αναρχία  ενέσκηψε  στον Τόπο μας που έφτασε  ακόμη και στο τερατώδες: «τα δικαστήρια εκλείσθησαν και οι δικασταί απελύθησαν προς καλυτέραν απονομήν της Δικαιοσύνης!!!!»

Μπορεί σήμερα να μην έχουμε παρόμοια κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ομαλά λειτουργούσα Δικαιοσύνη ή μάλλον στη Χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, έχουμε φθάσει πλέον οριστικά στα όρια της αρνησιδικίας, η οποία επιδεινώνεται και συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας.

Σε λίγες μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο θα προβεί στην επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η πιο σημαντική κυβερνητική ενέργεια από την ανάληψη της διακυβερνήσεως της Χώρας  από την παρούσα Κυβέρνηση.

Η εξαιρετική σημασία του γεγονότος αυτού διαγράφεται από την σημερινή τρομακτική και εφιαλτική πραγματικότητα.

Ενδεικτικά: Σήμερα στην Αθήνα προσδιορίζονται υποθέσεις αρμοδιότητος Πολυμελούς Πρωτοδικείου, για να δικασθούν το 2016 με πιθανότητα ολοκλήρωσης όλων των σταδίων της δίκης μετά  δεκαετία!!!

Αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας σοβούσης νέας εθνικής τραγωδίας, αντίστοιχης της επικρατούσης κρίσεως.

Τελευταία ήρθαν και στον τόπο μας νέοι τρόποι επίσπευσης των δικαστικών διαδικασιών, όπως η διαμεσολάβηση η δικαστική μεσολάβηση. Ευχόμεθα να επιτύχουν, όμως η Ελλάδα χρειάζεται μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη, γρήγορη, ακριβοδίκαιη, αυστηρή, εμπνέουσα εμπιστοσύνη, ελπίδα και βεβαιότητα ότι θα προασπίσει το δίκαιο και τα νόμιμα συμφέροντα του πολίτη και έναντι του οικονομικά, πολιτικά κοινωνικά ισχυρού αντιπάλου του ακόμη. Mια δικαιοσύνη ανεπηρέαστη από κομματικές παρεμβάσεις και με διασφαλισμένη την προσωπική και τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών.

Είναι ανάγκη να εμπεδωθεί στο λαό μας (γιατί δυστυχώς αμφισβητείται) κλίμα εμπιστοσύνης στη δικαστική λειτουργία και στην ελεύθερη και ανεξάρτητη κρίση της.

Γι’ αυτό επιβάλλεται:

• Eπιμονή στην Aναθεώρηση του Συντάγματος  ως προς την επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μέχρι της Aναθεωρήσεως του Συντάγματος, επιλογή με βάση της αδαμάντινες αρχές της αρχαιότητας αλλά  και της αξιοκρατίας. Στόχος μας θα πρέπει να  είναι να επιλέγουν την ηγεσία τους οι ίδιοι οι δικαστές.

Παρά  τα ελάχιστα και θλιβερά που συνέβησαν στο παρελθόν στην επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και εν πολλοίς γνωστά, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Έλληνας δικαστής  μοχθεί και μάχεται για να επιτελέσει το καθήκον του αμειβόμενος ελάχιστα ,με υψηλό επιστημονικό κύρος και ακόμη ακέραιη την ανεξαρτησία του από κάθε παρέμβαση.

Έτσι σήμερα η επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης  από την παρούσα Κυβέρνηση αναμένεται από την κοινωνία ως το ουσιώδες  και ενδεικτικό γεγονός των αληθινών προθέσεων της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν επελέγησαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι άριστοι Δικαστές  ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως, όπως ο Δ. Σκούμπης και ο Κ .Καυκάς..

Υπάρχουν βέβαια ζητήματα άμεσης προτεραιότητας στο χώρο της Δικαιοσύνης τα οποία  εκκρεμούν άλυτα από χρόνια και εκθέτουν την Χώρα και το νομικό μας πολιτισμό.

Το πρώτο όμως κεφαλαιώδες  ζήτημα είναι η άμεση ενδυνάμωση της αξιοκρατίας και η απόδοση Δικαιοσύνης σ’ εκείνους τους  σιωπηλούς ,έντιμους και ακεραίους δικαστικούς λειτουργούς που  αγόγγυστα τόσα χρόνια μοχθούν  και δικαιούνται άμεσης δικαίωσης. Ο στόχος είναι κάποιοι να τρέξουν «το καράβι» και αυτοί είναι γνωστοί και στην Κοινωνία και στην Πολιτεία Ας επιλέξουν τους αξίους και ας τους δώσουν τα μέσα, αλλά κυρίως να τους αφήσουν να κάνουν την δουλειά τους. Ας σταματήσει η πολυνομία που οδηγεί στην «ανομία» και οι νόμοι «κουρελού» που κάθε μέρα κατασκευάζονται, αλλιώς το επόμενο στάδιο σύντομα είναι να ακουσθεί: «ας κλεισωμε τα Δικαστήρια».

Πιστεύω ότι ο άμεσος στόχος της  Κυβερνήσεως είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η διακηρυγμένη της θέση για αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος ,ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΧΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑ.

* Ο Αντώνης Π. Αργυρός είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

==============

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 

http://news247.gr/eidiseis/gnomes/antonis-argyros/as_kleisoyme_kai_ta_dikasthria.2277406.html