• הגלגש

ספר לימוד לכיתה י' (לפי תכנית לימודים מעודכנת תשע"ח), תשפ"ד - ינואר 2024 פיתוח כתיבה ועריכה: דר' ירון דופלט – מפמ"ר מגמת הנדסת מכונות

ספר זה נכתב כדי לפתח חשיבה הנדסית מערכתית סביב מוצרים מחיי היום יום של התלמידים או באמצעות דוגמאות מוחשיות ואפילו מצחיקות.

במקום ללמד אוסף מושגים לעיתים ללא קשר ברור ביניהם תוך הישענות מרבית על שינון ידע ולמידה של נוסחאות חסרות משמעות כדי לפתור תרגילים נעשה נסיון באמת ללמד את המושגים כפועל יוצא של צרכים, אילוצים, ניתוח תיפקודי של מערכת, ואופטימיזציה של מערכות שההנדסה בכלל והנדסת מכונות בפרט נשענת עליהם ומנצלת אותם לטובת האדם.

דה בונו המציא את המושג חשיבה יוצרת (Creative Thinking) והרי זאת בדיוק מהות ההנדסה שיוצרת מוצרים באמצעות תהליכי חשיבה כדי לפתור בעיות של האדם ושל החברה. משחר ימי קדם האדם השתמש בחשיבתו כדי להמציא תהליכים ושיטות כדי לייצר מוצרים שיועילו לו.

הביקורת הגדולה ביותר ששמענו על הספר הזה שהוא מנסה ללמד את התלמיד לחשוב. אנחנו שמחים להעלות לפורטל התוכן של המגמה את גירסתו הנוכחית של הספר. הגירסה הקודמת של הספר נוסתה לראשונה בבית הספר העל יסודי משגב בשנת 1993. המורה הגיע רכוב על סקייטבורד (בעברית גלגש) כאשר הוא נושא בידיו את הספרים. בעת הפנייה לכיתה התהפך המורה עם הספרים לעיני התלמידים המופתעים. אירוע ששימש כפתיח מצוין ללימוד מערכת הגלגש, כוחות שגורמים לתנועה, מרכז כובד ועוד ועוד.

מחברי הספר מאמינים בגישת הלמידה הפעילה סביב מערכות אמיתיות. מכניקה הנדסית, המהווה את אחד המקצועות המובילים של מגמת מכונות, הינו מקצוע עשיר ומבוסס על נסיון טכנולוגי רב שנים מחד, ועל תיאוריות מדעיות שפותחו בעקבות הטכנולוגיה מאידך. מוצרים כמו: גלגש, מזחלת, מפצח אגוזים, רפסודה, דלת, ועוד משמשים במהלך הספר כדי לחשוף את התלמיד בכיתה י' לעולם מרתק זה של הנדסה במיטבה.

בגירסה מורחבת זו, נוספו פרקים של גלגלות וחיכוך של היו בגירסה המקורית. כמו כן, אנחנו מראים את הוכחת נוסחת מציאת מרכז כובד לגוף שאינו מורכב מחומר אחד וממנה מפתחים את הנוסחה השימושית למציאת מרכז כובד לגוף בעל חומר אחיד.

אנחנו (ואני מאמין שאני מדבר בשם כל צוות הפיתוח המקורי של הספר: רונן יחיאב, רון איזנברג ז"ל, ירון דופלט ושמואל כהן) מאמינים שכל התלמידים גם המצטיינים שבהם, ובוודאי בעלי ההישגים הלימודיים הנמוכים בעבר, יכולים להגיע למצוינות באמצעות גישה לימודית זו העומדת בבסיס ספר זה. גישה זו מלווה גם את הספר: חוזק על אופניים המהווה את ספר ההמשך בסידרה בו מעמיק הקורא את ידיעתו ורוכש גם הבנה ברמה גבוהה של מושגים שנלמדים בגישה מקורית שלא קיימת באף ספר אחר בעולם (למשל: הוכחת נוסחת הפיתול). הספר השלישי בסידרה שמעולם לא יצא לאור היה אמור לעסוק במערכת האופנוע, ולהיכנס באמצעות מערכת זו להבנה עמוקה של כל הנושא העשיר של פרקי מכונות (אולי עוד נשלים את המלאכה בעתיד).

כתב: דר' ירון דופלט - מפמ"ר מגמות הנדסת מכונות, 21/01/2023, תשפ"ג.

בספר הגלגש: תוכן העניינים מפנה לפרקים השונים בגירסת Word.

מומלץ ללמד את מושגי היסוד בסטטיקה לפי השלבים המתוארים בספר (ראו תוכן עניינים):

1. מהו כוח
2. דיאגרמת גוף חופשי- דג"ח
3. הרבים והיחיד - הכוחות והשקול (כוח שקול של כוחות מקבילים)
4. הפרדת כוח לרכיבים ישרי זווית
5. פירוק כוחות והרכבה של רכיבים יישרי זווית
6. שיווי משקל בכל כיוון

מי שלומד את ששת השלבים הללו אינו צריך לזכור נוסחאות בע"פ. ולכן בפרק הסטטיקה בנוסחאון יש רק ארבעה נוסחאות.

החומר הכוח והחוזק או: מה קורה כאשר פיל עולה על גלגש