Presa israeliana: ”Putin ar putea viza Polonia, Moldova, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia și statele baltice. NATO sa intre in lupta”

https://inpolitics.ro/presa-israeliana-putin-ar-putea-viza-polonia-moldova-romania-bulgaria-ungaria-slovacia-cehia-si-statele-baltice-nato-sa-intre-in-lupta_1820607852.html

Cotidianul israelian The Jerusalem Post avertizează, într-o analiză publicată astăzi, asupra faptului că pentru Rusia e doar o chestie de timp pînă va cuceri Ucraina, după care ar putea urma Polonia, Moldova, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia și statele baltice. Singura soluție de stopare a lui Putin, scrie presa israeliană, ar fi o implicare în război a trupelor NATO ori europene.

Regimul președintelui rus Vladimir Putin a invadat Ucraina în urmă cu 10 zile și e doar o chestiune de timp pînă la cucerirea ei, arata TJP.

”John R. Schindler, istoric militar și fost ofițer de contrainformații la Agenția de Securitate Națională a SUA, a surprins starea războiului lui Putin: „Pe Twitter, armata rusă din Ucraina arată ca o mulțime confuză, dezorganizată, predispusă la beție și jaf. Au fost la fel când au ajuns la Paris în 1814 și au luat Berlinul în 1945. Nu vă lăsați păcăliți. Rușii în război așa sunt, mereu așa.”

Viitoarele invazii ale lui Putin ar putea foarte bine viza Polonia, Moldova, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia și statele baltice.

Occidentul și alianța militară NATO au acceptat în mare măsură anexarea de către Putin a teritoriului confiscat ilegal în Georgia în 2008 și Crimeea în Ucraina, în 2014. Fără îndoială, Putin simte mirosul sîngelui și a văzut de mult Occidentul și NATO ca fiind anemice, epuizate, slabe: tigri de hârtie.

De asemenea, este de remarcat că forțele armate ale lui Putin au jucat un rol decisiv în salvarea dictatorului sirian Bashar Assad dintr-o probabilă înfrângere. Nu au lipsit crimele de război comise de forțele aeriane ale lui Putin în timpul campaniei militare de zdrobire a revoltei împotriva lui Assad. Numărul morților din războiul civil sirian în curs este de peste 500.000 de oameni.

Putin nu a plătit un preț pentru crimele sale împotriva umanității din Siria, unde a format o alianță militară cu Republica Islamică Iran – cel mai important stat-sponsor al terorismului din lume, potrivit SUA – și mișcarea teroristă libaneză Hezbollah.

Sancțiunile severe sunt utile și îi pot provoca probleme reale lui Putin, dar o contraofensivă militară în acest stadiu este singura opțiune realistă pentru a îndepărta forțele lui Putin din Ucraina și a împiedica viitoarele sale campanii militare.

Soldații ucraineni sunt angajați într-un efort de luptă curajos cu ursul rus.

Președintele dîrz al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a spus în replica sa de acum legendară, ca răspuns la solicitarea SUA de a fi evacuat: „Lupta este aici; Am nevoie de muniție, nu de o plimbare.”

Zelensky tocmai a declarat nevoia stringentă a țării sale de securizare a spațiului aerian și de avioane de luptă.

NATO, alianța militară în mare parte europeană care a fost concepută pentru a contracara Rusia sovietică, a respins cererea disperată a lui Zelensky.

Replica lui Zelensky: „Autoamăgirea celor slabi și neîncrezători a arătat că nu toată lumea consideră că lupta pentru libertate este obiectivul nr. 1 al Europei”.

Blocul de 27 de state membre ale UE a promis Ucrainei avioane de luptă duminică trecută. Josep Borrell, șeful politicii externe al UE a spus: „Vom furniza arme și chiar avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție. Oferim cele mai importante arme pentru a merge la război.”

Promisiunea s-a dovedit a fi o retorică goală. Marțea trecută, UE și națiunile sale membre și-au abandonat promisiunile.

De asemenea, UE nu este pregătită să accepte Ucraina – cea mai mare țară teritorială din Europa după Rusia.

Mathias Döpfner, scriind în cotidianul de cea mai mare circulație din Europa, Bild, le-a cerut membrilor NATO „să acționeze acum” și să-și aducă „trupele și armele” pentru a demonstra că „valorile și viitorul nostru vor fi în continuare apărate”.

Döpfner, care este președintele editurii Springer care deține Bild, a spus că dacă NATO nu se angajează, Europa trebuie să intervină.

„Franța, Anglia, Germania și America trebuie, ca alianță a libertății, să pună capăt activităților criminale ale lui Putin cu trupele și armele lor la Kiev și cu războiul cibernetic modern de la Moscova”, a scris el.

Döpfner este una dintre singurele voci proeminente din Europa care cere intervenția militară în Ucraina.

Este greu de imaginat o înfrângere militară a lui Putin în Ucraina fără securizarea spațiului aerian, livrări de avioane de luptă către Ucraina și trupe NATO și occidentale aduse la sol în țara est-europeană.

Miza este enorm de mare” conchide ziarul israelian. (Bogdan Tiberiu Iacob)