Kapitel 7

ANNEBERG-CHAUFFØR BLEV SELVSTÆNDIG

Laurids Husted havde kørt som chauffør for Anneberg Transport i fem år, da han i 1970 købte en vognmandsforretning i Spjald og dermed blev selvstændig.

”Det var drømmen om at få sit eget, der gjorde udslaget. Jeg havde jo også en fornemmelse af, at det var meget bedre at være selvstændig vognmand frem for at være lønmodtager. Det var nok den generelle opfattelse den gang – man troede, at selvstændige vognmænd skovlede penge ind. At det var en guldgrube. Men det var det nu ikke. Det var og er stadig en hård branche,” siger Laurids Husted.

Han var 22 år, da han i 1965 begyndte hos Anneberg Transport – eller G. Anneberg & Søn, som firmaet hed den gang.

”Jeg havde benzin i blodet. Jeg ville gerne køre lastbil, og det begyndte jeg med allerede som 18-årig. Jeg havde tjent på landet og kørt lidt maskinstation, men jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville køre lastbil,” fortæller Laurids Husted, der stammer fra Højmark.


Laurids Husted har underskrevet denne køreseddel. Han har i tre timer kørt kantsten og fliser til Ørnhøj.

I øvrigt var Laurids Husted ikke den eneste fra Husted-familien, der fik arbejde hos Anneberg Transport. Hans bror Martin Husted kørte i en periode for Grønbjerg-firmaet, og det samme gjorde lillebror Ernst Husted for en kort bemærkning. Sidstnævnte havde dog mere flair for tal, og gennem et revisionsfirma har han i alle årene været Anneberg Transports revisor.

”Hos Anneberg begyndte jeg med at køre grise til slagteriet. Det var som regel dét, man begyndte med. Der gik dog ikke så lang tid, inden jeg kom til at køre grus, og det var mere spændende. Så sjovt var det heller ikke at skulle ind i staldene og hente grise hos landmændene,” siger Laurids Husted.

Bonus på 15 procent

Den gang i slutningen af 1960’erne var ugelønnen 250 kroner.

”De 250 kroner var den faste løn. Derudover fik vi en bonus på 15 procent af det beløb, vi kørte hjem til firmaet,” siger Laurids Husted.

Det kunne godt være indbringende – noget, som Georg Anneberg kan erindre fra sine drengeår.

”Jeg kan huske, at jeg som stor dreng hørte Laurids Husted fortælle de andre chauffører, at han i den pågældende uge havde tjent 500 kroner. Så det har været en god uge med næsten 70 timers arbejde til Laurids,” siger Georg Anneberg.

Laurids Husted havde en trist afbrydelse i sit arbejde hos Anneberg Transport. Han var nemlig impliceret i en færdselsulykke ved Vejle, hvor en knallertkører mistede livet. Laurids Husted fik skylden for ulykken, og han mistede sit kørekort i et år.

”Jeg ventede bare på, at det år skulle gå, så jeg kunne komme til at køre lastbil igen,” siger Laurids Husted, der kan huske, at Georg Anneberg – altså firmaets grundlægger – støttede ham gennem hele forløbet med ulykken.

Kolleger og ikke konkurrenter

Laurids Husteds meddelelse om at begynde for sig selv blev positiv modtaget hos Anneberg.

”Jeg kan ikke huske, hvad der præcist blev sagt, men jeg tror bestemt, at de har ønsket mig held og lykke med mit firma. Vi var kolleger og ikke konkurrenter, og jeg har hele tiden bevaret kontakten til Gutte Anneberg,” siger Laurids Husted.

Den vognmandsforretning, han overtog, talte blot to lastbiler – to lastbiler, der for længst havde passeret deres storhedstid. I øvrigt var der syv vognmandsforretninger i Spjald på det tidspunkt. Her i Annebergs jubilæumsår 2015 er der to-tre stykker tilbage.

”Forretningen kostede 50.000 kroner. Jeg skulle betale 40.000 kroner og overtage en veksel på 10.000 kroner.

Han begyndte med at køre grise og foderstoffer, og efter et par år fik han en god idé.

”Brejning-Muldbjerg Mejeri i Spjald hentede selv mælk hos landmændene på det tidspunkt, men det var en stor udgift for dem. Jeg spurgte bestyrelsen, om jeg ikke skulle overtage det job. De var naturligvis gode til at forarbejde mælken, men de var ikke nødvendigvis gode til at hente den. Den idé var de heldigvis med på,” fortæller Laurids Husted.

Hentede mælk hos landmændene

Han kørte mælk i 15 år – fra 1972 til 1987. Med enten to eller tre tankbiler. Og mælkebilernes ruter afslørede den strukturudvikling, som landbruget allerede den gang havde taget fat på.

”I 1972 hentede vi mælk hos 222 landmænd. Det var mange små steder – enkelte steder hentede vi kun 10 liter mælk ad gangen. I 1987 var vi nede på at hente mælk hos 86 landmænd. Og det var det samme område, vi kørte i,” siger Laurids Husted.

Mens antallet af afhentningssteder således faldt drastisk, så steg den samlede mængde mælk ganske kraftigt.

”I begyndelsen hentede vi to millioner kilo mælk på årsbasis. I 1987 var det tal steget til syv millioner kilo mælk,” husker Laurids Husted.

Var oppe på 18 lastbiler

I 1985 fik Laurids Husted tilladelse til at køre i Europa – han kørte blandt andet med fisk. Det var medvirkende til, at vognparken voksede støt og roligt. Han havde 18 lastbiler som det meste.

Laurids Husted fortsatte med at køre lastbil, selv om de administrative opgaver voksede i takt med firmaet.

”Jeg har aldrig været så god til det boglige, så det var min kone og søn, der tog sig af kontoret,” siger Laurids Husted.

Én af hans faste opgaver var at køre møllevinger for Vestas. De var tre lastbiler, der fulgtes ad. De to andre kom fra andre firmaer. Turen gik som regel ned gennem Tyskland, og her måtte den slags særtransporter kun finde sted om natten.

”Det var spændende og udfordrende at køre med så langt gods. Jeg har kørt med møllevinger på op til 49 meter. Vi havde hver en følgebil,” siger Laurids Husted.

I 12 år var han med i bestyrelsen for Ringkøbing-Skjern Vognmandsforening. Her var det blandt andet bestyrelsens opgave – sammen med andre vognmandsforeninger – at forhandle transportpriser med slagterier og foderstofsforretninger.

Det udløste en erstatning

Der var også klare regler for, at man ikke måtte stjæle hinandens kunder. Hvis f.eks. Laurids Husted havde kørslen med grise for en landmand, så måtte en anden vognmand ikke ringe til den pågældende landmand og tilbyde at hente hans grise.

”Det har jeg været udsat for én gang. Her overtog en vognmand min kørsel med grise, fordi han kendte den pågældende landmand. Men det var ikke lovligt, og det endte med, at vognmanden måtte betale mig en erstatning på 13.000 kroner,” siger Laurids Husted.

Gennem årene har han altid haft kontakt med Anneberg Transport og især Gutte Anneberg.

”Sammen besøgte vi transportmessen i Frankfurt i Tyskland, og ét år bestemte vi, at vi også skulle have vores koner med. Så tog vi en miniferie på fire dage i Frankfurt. Det var hyggeligt,” siger Laurids Husted.

Han har før lånt en lastbil af Anneberg Transport, hvis han stod og manglede én, og da lastbilerne skulle have installeret fartbegrænsning, skete det på Annebergs værksted.

Laurids Husted solgte sine lastbiler frem mod 2000, hvor han stoppede med at drive vognmandsforretning.

”Det var ganske enkelt ikke nogen forretning længere – det var en meget lille fortjeneste i forhold til det ansvar, man havde,” siger Laurids Husted.

Firmaet blev dog ikke helt lukket ned. Sønnen Kristian Husted har overtaget én lastbil. Han kører benzin for OK – det sker med en pæn stor tankvogn med syv aksler og en kapacitet på 42.000 liter.