Kapitel 25

KAN FØLGE LASTBILERNE PÅ COMPUTERSKÆRMEN

Den nyeste teknik betyder, at Anneberg Transport både kan kommunikere med chaufførerne og følge bilernes fysiske placering samt aflæse f.eks. brændstofforbrug og køre- og hviletid.

”Her kan vi se, hvor vores lastbiler kører rundt henne,” siger Sven Anneberg og klikker et Europakort op på sin computerskærm. Der er små prikker rundt på det europæiske vejnet. Hovedparten af dem er centreret omkring Danmark og det nordlige Europa. Systemet – der hedder Transics – er koblet op på Google Earth, og Sven Anneberg kan klikke på den enkelte bil og se, hvor den præcis befinder sig i dette øjeblik.

De polske lastbiler er ikke med – den polske afdeling har sit eget system. På kontoret i Grønbjerg kan de dog logge ind på det polske Transics. Der arbejdes på at få et fælles system.

Sven Anneberg kan huske som ung, at forældrene investerede i en 49 meter høj kommunikationsmast ved siden af huset. Det gav Rigmor Anneberg mulighed for at kalde bilerne over samtaleanlægget i en radius af 100 kilometer. Anneberg Transport kørte for alvor ind i den moderne it-tidsalder i begyndelsen af 1990’erne. Den gang var systemerne selvfølgelig langt fra så avancerede som i dag, men det første system omkring 1992 løste en væsentlig funktion: Kommunikation med chaufførerne rundt på ikke mindst de østeuropæiske landeveje.

Lastbilerne i den polske afdeling blev også udstyret med en sender, så der via satellit kunne skabes forbindelse mellem kontor og chauffør.

Dårlig telefonforbindelse til Østeuropa

”Behovet for kommunikation med vores chauffører opstod for alvor, da vi etablerede vores polske afdeling. I det vestlige Europa var telefonforbindelserne nogenlunde gode, og det betød, at chaufførerne altid kunne ringe hjem og forhøre sig om næste transport. Men det var ikke tilfældet i Østeuropa. Telefonerne var særdeles upålidelige – chaufførerne skulle nærmest finde et firestjernet hotel for at gøre sig håb om at komme i telefonisk forbindelse med os,” siger Sven Anneberg.

Det betød, at Anneberg Transport ikke kunne fortælle chaufførerne, hvor de skulle køre hen for at hente næste læs, når de havde læsset af – noget, der ikke nødvendigvis var aftalt fra turens begyndelse.

”Vi fik installeret et satellit-system i lastbilerne. Der blev placeret en sender på lastbilens tag, og via en satellit kunne vi også dengang se på vores computerskærme, hvor lastbilerne befandt sig i Europa. Det var et system, der var udviklet af det amerikanske forsvar og med tiden kom i almindelig handel. Det var et ret dyrt system at købe, men det var uundværligt for os,” siger Sven Anneberg.

Troede det var spionage

Satellit-systemet betød også, at der var tovejs kommunikation mellem hovedkontoret i Grønbjerg og de enkelte lastbiler. Der kunne sendes beskeder frem og tilbage.

”Vi oplevede ikke, at chaufførerne følte det som overvågning. Det var i stedet en lettelse, at vi nu kunne kommunikere sammen. Til gengæld var der ved nogle af de gamle østeuropæiske grænseovergange en vis skepsis over for udstyret. Man troede, det var en form for spionage. Jeg husker dog ikke, at det ligefrem gav ubehagelige oplevelser for vores chauffører,” siger Sven Anneberg.

Efter cirka 10 år blev satellit-udstyret afløst af det danske Comlog-udstyr, der var koblet op på sendemasterne til mobiltelefoner. Det gjorde det muligt at booke direkte ud på lastbilen. Dét system er i dag videreudviklet i Transics - et såkaldt flådesystem, som Anneberg Transport fik i 2013.

”Systemet ude i lastbilerne er koblet på vores bookingsystem, og det betyder, at ordren fra kunden ryger direkte ud til chaufføren i lastbilen. Chaufføren kan f.eks. også give kunden besked om vægten af lasten, hvis det ønskes,” siger Sven Anneberg.

Kan aflæse kørefærdighederne

I det nye system kan man også aflæse chaufførernes kørefærdigheder, og det er ikke blot brændstofforbruget, der tænkes på. Der bliver også målt hastighed, acceleration, gearskifte, forudseenhed og panikbremsninger.

”På den måde får vi en god fornemmelse af, hvor god den enkelte chauffør er til sit job. Det er selvfølgelig også noget, chaufføren selv kan bruge til at blive bedre. På en udskrift kan han se, hvordan han ligger i forhold til gennemsnittet,” siger Sven Anneberg.

Han kunne godt tænke sig, at ledelsen – og dermed blandt andre ham selv – blev bedre til at give chaufførerne feedback på deres kørsel.

”Det er helt klart et område, hvor vi kan udvikle os, men der har ikke rigtigt været tid til at gøre det. Vi har for travlt i hverdagen, og det er skidt i forhold til at udnytte dette system fuldt ud. Forhåbentlig bliver det bedre i fremtiden,” siger Sven Anneberg.

En hvid skjorte for udstødningsrøret

Anneberg Transport kan konstatere, at brændstofforbruget er faldet de seneste år – nærmere præcis 17 procent inden for en kortere årrække på visse destinationer.

De sparede 17 procent er dog ikke en reel indtægt. Det er væsentlig højere udgifter til investering og servicering.

Ved yderligere brug af biodiesel bliver CO2-udledningen reduceret yderligere til gavn for miljøet.

”Besparelsen i brændstofforbruget skyldes både en ny generation af lastbiler, der bruger mindre brændstof, og vores fokus på området. Lastbilerne er i det hele taget blevet meget mere miljøvenlige de seneste år. I dag kan du holde en hvid skjorte foran lastbilens udstødningsrør, og der er ikke det mindste sod at se på den bagefter. Det er ret imponerende,” siger Sven Anneberg.

Han er overbevist om, at kunderne i fremtiden vil sætte endnu højere pris på miljøvenlig transport.

”Det er helt klart et parameter, der vil blive konkurreret endnu mere på i fremtiden. Men jeg tror dog stadig, at det er pris og service, der spiller den største rolle for kunden,” siger Sven Anneberg.

I øvrigt er lastbiler og busser ikke længere de største syndere, når det gælder forurening med skadelige NOx-gasser. En norsk undersøgelse viser, at nye personbiler på diesel udleder tre gange så meget NOx pr. kilometer som nye lastbiler og busser.

FAKTA

Solgte juletræer på Den Røde Plads i Moskva

Anneberg Transport har fragtet mange forskellige ting gennem de 90 år, men der er alligevel nogle transporter, hvor både indhold og turens mål hører hjemme i en kategori for sig selv. Sådan en tur havde Anneberg Transport omkring 2000. Det præcise årstal kan de involverede parter ikke huske. Men omkring år 2000 kørte Anneberg Transport juletræer til både Den Røde Plads i Moskva og til Hvideruslands hovedstad Minsk, hvor Grønbjerg-firmaet også har en afdeling. Og vel at mærke juletræer, der blev solgt direkte fra lastbilen til indbyggerne i de to store byer.

Aftalen kom i stand via Peter Knudsen fra Tvis ved Holstebro. Ham har Anneberg Transport samarbejdet med gennem mange år. Peter Knudsen sælger blandt andet bjælkehuse, der bliver produceret i Hviderusland og Estland, og det er Anneberg Transport, der kører dem ud til Peter Knudsens kunder i hele Europa.

Fik tilladelsen via spionen Arne Treholt

Peter Knudsen producerer også juletræer i Knudsens Plantage i Tvis, og de bliver blandt andet solgt til Rusland og Hviderusland.

”Vi syntes, det kunne være sjovt at sælge juletræerne direkte til indbyggerne i Moskva og Minsk. Vi har en norsk kontaktperson, der kender Arne Treholt, og via Arne Treholt lykkedes det at få en aftale i stand, så vi kunne sælge juletræerne direkte på Den Røde Plads,” fortæller Peter Knudsen.

Nordmanden Arne Treholt er dømt for at være spion for Rusland, og han boede på det tidspunkt i Moskva.

Flere sælgere blev anholdt

”Vi solgte juletræer ét år på Den Røde Plads og to år i Minsk. Vi havde omkring 1.000 juletræer med på hvert læs. Begge steder solgte vi juletræerne i dollars, og det gav især problemer i Minsk, hvor nogle af vores sælgere blev anholdt af politiet og tilbageholdt en halv dag, inden de blev sat fri igen,” siger Peter Knudsen.

Han sælger i øvrigt stadig juletræer til Hviderusland. Men ikke direkte ud til forbrugerne.

Mens Knudsens Plantage sælger masser af juletræer, så er der ikke meget gang i salget af bjælkehuse.

”Men det har der bestemt været, og Anneberg Transport har kørt flere hundrede læs for mig gennem de seneste 20 år. Vi har et fint samarbejde, og når man vælger Anneberg Transport, så ved man, at tingene kommer frem som planlagt,” siger Peter Knudsen.