Kapitel 2

KUNSTEN AT FINDE PÅ NYT OG VÆRE FORAN

Allerede fra første færd viste grundlæggeren Georg Anneberg udpræget forretningssans: Den første lastbil var med udskifteligt lad, så han både kunne transportere mennesker og grise.

I 1960’erne fik anden generation i Anneberg Transport, Gutte Anneberg, en god idé: I stedet for at holde mere eller mindre stille om vinteren, hvor der var gearet kraftigt ned for kørslen med sand og grus, kunne der køres med fyringsolie til f.eks. varmeværkerne. I begyndelsen fik han lagt en tank oven på den lastbil, der kørte med sand og grus om sommeren. Senere kom tankvognene til.

En sådan tankegang vil i dag betegnes som innovativ. Den gang blev det nok bare betegnet som almindelig sund fornuft. Men den innovative tankegang gjorde, at Anneberg Transport hurtigt lagde sig ud i overhalingsbanen i forhold til de mere traditionelle, lokale vognmandsforretninger.

I dag er Anneberg Transport et internationalt firma, der er blandt de større tankvognstransportører i Skandinavien. Der er stort set ingen lokale opgaver tilbage. I dag transporteres der primært farligt gods på både de danske og europæiske veje, men hovedkontoret ligger stadig i Grønbjerg.

Der gælder om at være først

”Det gælder om at finde på nye forretningsområder, og det gælder om at være først med det, så man får sig etableret på det pågældende område. Det er det, vi forsøger på,” siger Georg Anneberg.

En ganske ung Georg der sikkert ikke havde noget imod at blive fotograferet foran en af firmaets lastbiler.

I 1984 fik Anneberg Transport sin indtil dato største kontrakt. Det var med Tjærekompagniet i Nyborg – det senere Tarco og Tarconord, der i dag hedder Koppers. Her skulle Anneberg Transport transportere såkaldt kemisk beg også kaldet anodebeg – der bruges til fremstilling af aluminium. Det skulle blandt andet køres til Vesttyskland og Holland. Senere skulle det hentes i Polen og forarbejdes i Nyborg.

Nye tanke – nye fragtkombinationer

”Vi havde også forskellige andre transporter til f.eks. Ruhr-distriktet i Vesttyskland. Det betød, at vi havde behov for at kunne lave forskellige fragtkombinationer. Den gang kørte lastbilerne typisk tomme den ene vej. Vi tænkte: Det må vi kunne gøre anderledes. Derfor opfandt vi de såkaldte kombitankvogne, hvor vi kunne have såkaldte sorte produkter – f.eks. tjære-destillater – i det midterste rum, og så havde vi to andre, mindre rum til f.eks. rene kemikalier,” forklarer Georg Anneberg. På den måde kunne man undgå at skulle rengøre den midterste tank, men samtidig have gods med begge veje.

Kombi-tankvognen var større end en traditionel tankvogn, og den vejede derfor også mere. Men det kunne godt betale sig. ”Det gav os en fornuftig rundtursfragt. Jeg tror, vi var de første, der fandt på disse kombi-tankvogne. Det var Mørch & Sønner i Nordjylland, der byggede dem for os,” siger Georg Anneberg.

Anneberg Transport fik i 1984 sin største kontrakt til dato – Grønbjerg-firmaet skulle køre kemisk beg for Tjærekompagniet i Nyborg. Tankvognene var bygget hos Mørch & Sønner.

Hvad vil I dog i Polen....?

Anneberg Transport var også det første danske transportfirma, der åbnede en afdeling i Polen efter østblokkens sammenbrud. ”Da vi åbnede en afdeling i Polen, var der mange, der sagde: Hvad vil I dog dér..? Men vi fik en masse presenningskørsel til Polen og videre østpå med f.eks. køleskabe og frysere, som de tidligere kommunistlande skulle have i stort antal. Samtidig havde vi træ med tilbage til Danmark. Det var en god forretning dengang. Det er det ikke længere – så det er vi stoppet med for længe siden. I dag får man kun halvdelen af den pris, som vi fik dengang i begyndelsen af 1990’erne for at køre gods til Polen,” siger Georg Anneberg. Det gælder således om at finde nogle nicheområder, hvor konkurrencen ikke er så hård, og hvor prisen derfor ikke er presset så meget i bund, at det er svært at få en forretning ud af det. ”Det er derfor, vi har specialiseret os så meget, som vi har,” siger Georg Anneberg. Brødrene Sven og Georg Anneberg overtog Anneberg Transport i 1985. Altså for 30 år siden. Her var Georg Anneberg 32 år og Sven Anneberg 28 år.

Fik ledelseserfaring hos Junior Chamber

”Jeg havde ingen ledelseserfaring, og derfor var det guld værd for mig at komme med i Junior Chamber i Videbæk. Her var vi blandt andet på virksomhedsbesøg, hvor vi hørte, hvordan erfarne ledere havde udviklet deres virksomheder. Det var utroligt lærerigt,” fortæller Georg Anneberg.

I 1985 blev Georg og Sven Anneberg medejere af Anneberg Transport, der samtidig kunne fejre 60 års jubilæum. Her flankerer brødrene deres far Gutte (Peder August) Anneberg.

Det var under sådan et besøg, at en erfaren virksomhedsleder sagde: Der er kun én vej, og det er fremad – stagnation er tilbagegang...

”Jeg bed mærke i de ord, men den pågældende på det tidspunkt succesfulde erhvervsleder gik dog senere konkurs med sin virksomhed, og det understreger vigtigheden af, at økonomien hele tiden følger med. Det er vores princip,” siger Georg Anneberg. Arrangementerne i Junior Chamber var også personlighedsudviklende. ”I vores familie var vi f.eks. ikke vant til at stille os op og holde taler. Men det var en del af Junior Chamber, og vi skulle endda konkurrere mod andre Junior Chamber-foreninger i at være bedst til at holde taler. Så jeg fik lært at stille mig op foran en forsamling og holde en tale,” siger Georg Anneberg.I dag er Junior Chamber blev til Old Chamber. De mødes stadig, men i dag er det udelukkende for hyggens skyld.

Opsøgende og lidt pågående

Han skal som leder gerne kunne tyde krystalkuglen, når det drejer sig om fremtidens transport. ”Vi forsøger at se, hvad der er behov for i fremtiden. Hvordan ser branchen ud om 10 år? Vi skal hele tiden være i udvikling. Samtidig skal vi som ledere være nede i virksomhedens maskinrum, så vi ved, hvad der rører sig. Vi skal have flow i vores kørsler, så vi udnytter vores kapacitet så godt som muligt,” siger Georg Anneberg.

Her gælder det om at være opsøgende. Og det gør bestemt heller ikke noget, hvis man også er lidt pågående. Her i jubilæumsåret 2015 har Anneberg Transport ikke en administrerende direktør. Det er indehaverne selv – Sven og Georg – der står i spidsen for virksomheden.

Georg Anneberg i ungdomsårene – han blev som 32-årig medejer af Anneberg Transport.

”Vi kører f.eks. flyveaske fra svenske kraftvarmeværker. Der er meget fokus på såkaldt social dumping i transportbranchen – ikke mindst i Skandinavien. Vi bruger udelukkende skandinaviske chauffører til vores kørsel i Skandinavien. Det betyder, at vores pris ligger lidt højere end andre firmaers. Men det har de svenske varmeværker, som vi kører for, accepteret, og det er vi selvfølgelig glade for,” siger Georg Anneberg. I forbindelse med dén kørsel har Georg Anneberg været opsøgende over for andre firmaer, der kunne have behov for at få transporteret gods i de samme tankvogne, så der også kommer returlæs på.

”Her har jeg taget kontakt til svenske firmaer for at høre, om vi ikke skulle køre for dem. Det gælder om at kunne tilbyde dem en god service og selvfølgelig en skarp pris, og det er heldigvis lykkedes at få flere aftaler i hus på den måde,” siger Georg Anneberg, der selv rejser til Sverige for at forhandle med de mulige kunder.

Teksterne til denne bog skrives i efteråret 2015, og her ansætter Anneberg Transport yderligere to personer på kontoret i Grønbjerg.

”Vores it-system trænger til at blive skiftet ud, så vi får optimeret driften og f.eks. i højere grad end i dag kan se, hvor vi tjener pengene. Det er noget af det, som de nye medarbejdere på kontoret skal bidrage til,” siger Georg Anneberg.

Nyt samlingssted i Taulov

Selv om Anneberg Transport stort set ikke længere har kørsel i lokalområdet, så kan Georg Anneberg ikke forestille sig, at hovedkontoret og værkstedet bliver flyttet væk fra Grønbjerg. ”Men vi har bygget et samlingssted for vores chauffører og lastbiler i Taulov mellem Fredericia og Kolding. Det ligger et strategisk godt sted i forhold til vores fragtruter – det er et trafikalt knudepunkt. Her har vi en bygning med et opholdsrum og tre værelser. Hvis vi på et tidspunkt skal køre toholdsskift på lastbilerne, så vil afdelingen i Taulov være et fint mødested for chaufførerne,” siger Georg Anneberg.

Anneberg Transports grund i Taulov er på 13.000 kvadratmeter – altså over én hektar – så der er god plads til både egne lastbiler og eventuelt andre lastbiler, der ønsker at leje sig ind. Skaberlysten er drivkraften Georg Anneberg er her i jubilæumsåret fyldt 62 år, men han har ingen planer om at trække sig tilbage. ”Jeg sagde en gang, at når jeg fyldte 60 år, så ville jeg holde fri hver mandag.

Men sådan er det jo ikke gået. Jeg arbejder stadig omkring 70 timer om ugen,” siger Georg Anneberg. Spørgsmålet er så, hvad der er drivkraften bag den energiske indsats? ”Det må være skaberlyst. Det er skønt at se, at tingene gror. Det er skønt at se, når det kører godt for vores virksomhed,” siger Georg Anneberg.

Et andet spørgsmål er fremtiden for Anneberg Transport. Hvornår skal der indledes et ejerskifte eller et generationsskifte, hvis f.eks. Georgs søn Frederik Anneberg beslutter sig for at gå ind i firmaet? Eller hvis et af Svens børn skulle få lyst til at gå ind i firmaet. ”Det er ikke noget, vi har taget stilling til her i 2015. Men inden for de nærmeste år er det selvfølgelig noget, vi skal have fundet en løsning på,” siger Georg Anneberg.

Jagt er Georg Annebergs store fritidsinteresse, og her har han nedlagt et flot eksemplar af en kronhjort. Det var Georg Annebergs farfar af samme navn, der introducerede ham til jagten.

FAKTA

Anneberg Transport

  • Anneberg Transport er grundlagt af Georg Anneberg i 1925. Har altid været hjemmehørende i Grønbjerg i Vestjylland.
  • Ejes i dag er brødrene Georg Anneberg (født i 1953) og Sven Anneberg (1957). De blev medejere af firmaet i 1985 sammen med deres far Gutte (Peder August) Anneberg, der i lighed med firmaet er fra 1925 og har fejret
  • 90 års fødselsdag her i jubilæumsåret.
  • Oprettede i 1990 den første udenlandske afdeling – det var i Polen. Har siden etableret afdelinger i Hviderusland, Tyskland, Sverige og Norge.
  • Antal ansatte: 230. Heraf er cirka halvdelen tilknyttet den polske afdeling.
  • Afdelingerne i Tyskland, Sverige og Norge administreres fra Grønbjerg. Afdelingen i Minsk i Hviderusland er et speditionskontor med seks ansatte her har Anneberg Transport ikke sine egne lastbiler.
  • Antal lastbiler: 165. Stort set alle er tankvogne.
  • Lastbilernes nationalitet: Dansk, polsk, tysk, svensk og norsk.
  • Har specialiseret sig i transport af farligt gods som gas, affald og pulver samt flydende gods som bitumen, beg, tjæredestillater og rene kemikalier.
  • Blandt de største kunder kan nævnes: Total (fransk olieselskab) og Koppers (amerikansk kemikalievirksomhed med afdeling i blandt andet Nyborg).

FAKTA

Tilbage i slægtens eje

Georg Anneberg bor lidt uden for Grønbjerg på et flot landsted – et sted med historisk betydning for slægten. Det var nemlig her, at Bertel Christensen havde sit hjem og sin mose, hvor der blev gravet tørv. Noget, som Gutte Anneberg kan huske og som er beskrevet andetsteds her i bogen.

Georg Anneberg købte selve mosen i 1976. Den ligger i et naturskønt område, hvor Georg Anneberg blandt andet kunne gå på jagt. Og stadig går på jagt.

I 1995 købte han selve gården, der hørte med til mosen. Stuehuset og avlsbygninger havde behov for en gennemgribende renovering, og Georg Anneberg besluttede at bygge nyt.

Der er siden blev anlagt en sø ved stuehuset. ”Jeg er et naturmennesker, og når jeg kommer hjem efter en lang og travl arbejdsdag på kontoret, nyder jeg at slappe af ude i naturen. Det er afstressende,” siger Georg Anneberg.

Han har blandt andet et større areal med juletræer på de i alt 60 hektar, der hører med til ejendommen.