Kapitel 31

DER ER FÆRRE ALVORLIGE UHELD

Når man transporterer farligt gods, skal man have fokus på sikkerheden, og det har Anneberg Transport. Det er sund fornuft i forhold til medarbejdernes sikkerhed, og samtidig er det et krav fra myndighedernes side.

Transport af farligt gods er i dag underlagt den såkaldte ADR-konvention – det er en europæisk konvention om international transport af farligt gods ad vej.

Alle virksomheder, der beskæftiger sig med transport af farligt gods, skal have en sikkerhedsrådgiver. Hos Anneberg Transport er det Sven Anneberg.

”Det er en omfattende opgave at være sikkerhedsrådgiver. Hvert år skal der skrives en rapport for vores transport af farligt gods, og jeg skal løbende på kursus for at være opdateret på området,” siger Sven Anneberg.

Her i slutningen af jubilæumsåret 2015 udløber Sven Annebergs fem-årige godkendelse som sikkerhedsrådgiver. Så skal beviset fornyes.

”Reglen om en sikkerhedsrådgiver trådte i kraft i 2000, og jeg har været det lige siden. Vi har besluttet, at vi i fremtiden vil have en ekstern sikkerhedsrådgiver, så jeg ikke skal bruge tid på kurser og eksaminer,” siger Sven Anneberg.

En ekstern sikkerhedsrådgiver kan fås gennem organisationen ITD (International Transport Danmark), hvor Anneberg Transport er medlem.

Sikkerhedsrapportens indhold

I den seneste rapport for 2014 kan man f.eks. læse, at Anneberg Transport i 2014 kørte 7,2 millioner kilometer med farligt gods. Det var for afdelingerne i Danmark, Tyskland, Sverige og Norge. Afdelingen i Polen laver deres egen sikkerhedsrapport.

I rapporten er der lavet en opgørelse over de uheld, der har været i årets løb. Det kan f.eks. være spild af bitumen, en personskade eller et uheld i trafikken.

”Hver gang en af vores chauffører oplever en såkaldt afvigelse – altså hvor tingene ikke foregår som normalt – så bliver det noteret i vores database, så vi altid kan finde tilbage til den pågældende situation, hvis det skulle blive nødvendigt. Samtidigt bliver det registreret som en afvigelse og indgår i sikkerhedsrapporten,” siger Sven Anneberg.

I rapporten kan man læse, hvordan Anneberg Transport honorerer kravene på sikkerhedsområdet. Det er f.eks.:

- Der anvendes udelukkende godkendte leverandører af transportmateriel.

-Et tæt samarbejde med eget værksted, der udfører alt vedligeholdelse gennem dokumenterede servicelister og kontroller.

- Uddannelsen af chaufførerne udføres i form af gældende myndighedskrav, kundekrav og Anneberg Transports krav.

- Der er 24 timers vagtordning hos Anneberg Transport – ligesom den øverste kvalitets- og sikringschef (Sven Anneberg) altid vil være tilgængelig.

Anneberg Transport oplever færre uheld på landevejene.

”I dag har vi heldigvis færre alvorlige trafikuheld med personskade eller totalskadede lastbiler. Til gengæld er der nok kommet flere af de små uheld. Der er kommet mere trafik på vejene, og måske er trafikanterne også mere utålmodige i dag,” siger Sven Anneberg.


FAKTA

Simmersted-ulykke

I ”gamle dage” var der ingen forholdsregler i forhold til at transportere farligt gods på landevejene. Men i 1972 fandt den såkaldte Simmersted-ulykke sted.

Tæt ved Simmersted Å i nærheden af Haderslev væltede en lastbil med 20 ton fenol. Det forgiftede både åen og det nærliggende vandværk. Der blev øjeblikkeligt lukket for vandværket, og beboerne i området måtte forsynes med drikkevand et andet sted fra.

Det tog fire måneder at normalisere situationen, idet myndighederne ikke mindst lokalt var helt uforberedte på en forureningsulykke af denne karakter. En af konsekvenserne af Simmersted-ulykken blev derfor opbygningen af et mere effektivt lokalt miljøberedskab.

Det var også startskuddet til f.eks. at forsyne lastbilerne med skilte, der oplyser om lastens indhold.

FAKTA

Har de nødvendige certificeringer

De hedder ISO 9001, 14001 og 18001, og de fortæller, at Anneberg Transport har styr på diverse arbejdsgange og procedurer.

Certificeringen ISO 9001 handler om kvalitetsstyring, mens de to andre numre beviser, at Grønbjerg-firmaet har styr på både miljø og arbejdsmiljø.

Hvad betyder disse certificeringer så? Hvis vi f.eks. tager ISO 18001, så betyder det, at Anneberg Transport har et ledelsessystem, der ”understøtter arbejdet for sundhed og sikkerhed for medarbejderne”.

”Når vi skal afgive tilbud, så er det ofte et krav fra kundens side, at vi er i besiddelse af disse tre certificeringer,” siger Sven Anneberg.

Certificeringerne gør virksomheden mere strømlinet med f.eks. ens arbejdsgange i de enkelte afdelinger.

Har dokumentationen i orden

”I bund og grund gjorde vi mange af disse ting i forvejen. Det er som regel en logisk måde at arbejde på. Med certificeringerne har vi nu dokumentation for, at tingene bliver gjort på den rigtige måde,” siger Sven Anneberg.

Det er Niels Madsen fra DIC, Dansk Institut for Certificeringer, der hvert år besøger både Anneberg Transport i Grønbjerg og den polske afdeling for at kontrollere, at kravene til de ovennævnte certificeringer overholdes.

Niels Madsen har et indgående kendskab til lastbilbranchen. Han har både været mekaniker og chauffør, og han har også arbejdet med at udstede de såkaldte ADR-beviser til chaufførerne. Det er beviser på, at man må køre med farligt gods.

I øvrigt udstedte han et ADR-bevis til Gutte Anneberg i 1995, så den 70-årige Gutte Anneberg havde et bevis på, at han måtte køre med farligt gods.

Pædagogiske videoer

”De seneste 10 år er jeg kommet hos Anneberg Transport i forbindelse med ISO-certificeringerne. Anneberg er begyndt at bruge video i instruktion af chaufførerne. Det er videoer, som Sven Anneberg selv producerer. Og de er simpelthen fremragende. De fortæller ganske pædagogisk, hvad chaufførerne skal gøre i forskellige situationer, og denne form for visuel vejledning virker meget bedre end en masse ord på skrift,” siger Niels Madsen.

DIC er en del af Intertek, der er det tredjestørste certificerende organ på verdensplan.

Roman Miłkowski (tv) og Niels Madsen under audit i Polen, hvor de går certificeringerne igennem.