Kapitel 30

EGET VÆRKSTED KLARER DE FLESTE OPGAVER

Chancen for en tur ud i Europa bag det store lastbilrat spøgte lidt i baghovedet, da den nyuddannede personvognsmekaniker Kent Vang blev ansat hos Anneberg Transport i 1987.

Han blev ganske vist ansat på værkstedet, men muligheden for at få en tjans som langturschauffør var absolut til stede. En tanke, der tiltalte den unge Kent Vang.

”Det var jo lidt spændende det med at køre lastbil til udlandet, så jeg håbede selvfølgelig at få nogle ture, selv om mit primære job var at arbejde på værkstedet,” fortæller Kent Vang, der var af sted på enkelte ture i Europa.

Han har siden slutningen af 1990’erne været leder af Anneberg Transports værksted i Grønbjerg, der her i jubilæumsåret 2015 tæller i alt ni ansatte, hvoraf de to er lærlinge.

Holdet på værkstedet. Fra venstre er det lagermand Bent Søndergård, lærling Mathias Vang Lembcke, værkfører Kent Vang, mekaniker Daniel Nicolaisen, lærling Daniel Bro Lauridsen (siddende på dæk), smed Ole Damgård, mekaniker Peter Dürr og mekaniker Iulien Butnaru.

I 1987 var værkstedet af en beskeden størrelse sammenlignet med i dag. Der var to porte ind til værkstedet. I dag er der seks porte. Dengang i 1987 hørte garagen og værkstedet sammen. I dag lægger værkstedet beslag på hele arealet, og dermed kan mekanikerne arbejde på otte lastbiler på én gang, hvis det er påkrævet.

”Da jeg begyndte, var det Sven Anneberg, der ledede værkstedet, men efterhånden som firmaet og dermed de administrative opgaver voksede, kom Sven Anneberg til at sidde på kontoret, og jeg overtog ledelsen af værkstedet,” siger værkføreren Kent Vang.

Akutte og planlagte opgaver

Annebergs værksted klarer mange forskellige opgaver. Der er de akutte. Dem, der helst skal klares her og nu, så lastbilen kan komme hurtigt ud på landevejen igen og køre kroner i kassen. Så er der de planlagte – når der skal laves service, skiftes dæk, klargøres til syn og laves forebyggende vedligeholdelsesarbejde.

Så er der ombygningerne. Når f.eks. Anneberg Transport køber en lastbil, hvor der skal ændres lidt på konstruktionen, så den passer fuldstændig til Grønbjerg-firmaets behov med at køre med f.eks. bitumen, kemikalier, beg eller andet farligt gods.

Stor kapacitet og viden

”Vi er på mange måder et specialværksted. Det er vi især med vores tanke. Her må vi siges at være eksperter. Her har vi gennem årene opbygget stor kapacitet og viden,” siger Kent Vang.

Det er dog ikke alle opgaver, som Anneberg Transport vælger at lave på deres eget værksted.

”Hvis der sker et uheld med en lastbil langt væk fra Grønbjerg – og der er jo ingen af vores lastbiler, der kører i lokalområdet længere – så skal vi altid vurdere, om det kan betale sig at få repareret lastbilen hos os selv, eller om det er billigere at vælge et fremmed værksted tættere på lastbilens fysiske placering,” siger Kent Vang.

En stor del af Annebergs lastbiler er Volvo- og Renault-lastbiler, og her er

der en hotline med base i Belgien, som Anneberg Transport kan ringe til, hvis deres chauffører løber ind i problemer uden for normal arbejdstid. Så finder man frem til det værksted, der med fordel kan bruges til at udbedre skaden. Anneberg Transport har betalingsgarantier liggende, så reparationen kan påbegyndes dag og nat.

”Jeg er i kontakt med den chauffør, der har fået en defekt på bilen, eller hvad der nu er opstået af problemer. Nogle gange kan jeg guide ham frem til en midlertidig løsning, så værkstedsbesøget kan udsættes,” siger Kent Vang.

80 trækkere og 100 trailere

Annebergs polske afdeling har deres eget værksted, og selve trækkerne fra den polske afdeling kommer ikke på værkstedet i Grønbjerg. Det kan dog godt ske, at de polske trailere bliver serviceret i Grønbjerg.

”Vi har omkring 80 lastbiler – altså trækkere – som vi servicerer her i Grønbjerg, og så er det nok omkring 100 trailere, der lægger vejen forbi vores værksted. Vi laver service på dem, og det kræver en del planlægning at få det puslespil til at gå op. Samtidig gør vi dem også klar til syn. En lastbil skal synes hvert år, og i Tyskland er der syn hvert halve år på lastbiler,” siger Kent Vang.

De 80 lastbiler, der besøger Grønbjerg-værkstedet med jævne mellemrum, kører til dagligt i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland.

”Alt i lastbilernes motorer er computerstyret i dag, og her kan vi også klare en stor del. Men det kan blive så kompliceret, at vi vælger at sende f.eks. Renault-lastbilen på et Renault-værksted. Det er trods alt ikke alt specialudstyr, vi har. Det ville ikke være rentabelt, hvis vi skulle være dækket 100 procent ind med de forskellige mærker, vi kører i,” siger Kent Vang.

Langt mellem olieskiftene

I ”gamle dage” blev der nærmest konstant skiftet olie på lastbilerne. Det kan Sven Anneberg huske fra sin tid på værkstedet.

”Ja, det var jo nærmest hver weekend, at der blev skiftet olie. Det var i hvert fald meget ofte,” siger Sven Anneberg.

”I dag kan nogle lastbiler køre 150.000 kilometer, inden de skal have skiftet olie. Det skal dog altid ske mindst én gang om året. Der skal til gengæld fyldes

olie på undervejs – det tager chaufførerne sig selv af. Da jeg begyndte i 1987, gik der kun 10.000 eller 20.000 kilometer mellem hvert olieskift. Men både motorerne og olien er blevet bedre siden,” siger Kent Vang.

Dækskifte er et andet stort arbejdsområde på værkstedet. Der er den almindelige slidtage på dækkene, og desuden skal de lastbiler, der kører i Norge, køre med vinterdæk om vinteren.

Værkstedsbesøg bliver registreret

Lastbilernes værkstedsbesøg bliver registreret hver gang, og dermed kan man f.eks. holde øje med, om nogle mærker er dyrere end andre i drift. Man kan også holde øje med den enkelte lastbils skadeshistorik for at se, hvornår det er på tide at skifte den ud.

Der gøres meget ud af den forebyggende indsats.

”Vi gør meget for at undgå nedbrud på både trækkere og trailere. Vi skifter tingene i tide. Det gælder om at undgå spildtid – spildtid er dyrt for firmaet,” siger Kent Vang.

FAKTA

Tidlig sans for Michelins kvalitetsdæk...

Her står Sven Anneberg i en særdeles ung udgave ved et af de mange Michelin-dæk, som Anneberg Transport har brugt gennem årene.

Anneberg Transport bruger også andre end Michelin-dæk, da det kendte, franske dækmærke ikke ligefrem er det billigste på markedet.

”Vi mener, at Michelin-dæk er mere værd, da vi har en garanti på vores brugte karkasser (dækkets ”skrog”), og desuden er rullemodstanden lavere, hvilket giver en bedre brændstofsøkonomi,” siger Sven Anneberg.

På værkstedet kan mekanikerne også mærke, at Michelin-dækkene ruller lettere end andre dæk, når de håndterer dem på værkstedet.

Når Michelin-dækkene er ved at være slidte, bliver de – ganske som Michelin anbefaler – skåret op, så rillerne bliver dybere. Dermed kan de køre flere kilometer.

FAKTA

Besøgte stort transportfirma i USA

Det kan altid være en god idé at hente oplevelser og inspiration ude i den store verden, og med det synspunkt i bagagen rejste Gutte Anneberg, Sven Anneberg, Ove Kristensen og Laurids Husted i 1994 til USA for at se verdens største show og messe for transportbranchen: Mid-America Trucking Show i Louisville i staten Kentucky.

Gutte Annebergs datter Lone er gift med Ove Kristensen, og Laurids Husted var tidligere chauffør hos Anneberg Transport og på det tidspunkt selvstændig vognmand.

”Vi kørte også en del rundt derovre, og vi mødte ofte lastbiler med det karakteristiske gule logo fra transportfirmaet J.B. Hunt, der har hovedkvarter i Arkansas. Det er et firma, der er kæmpestort i dag. Vi tænkte: Det kunne være spændende at besøge dem og måske få lidt inspiration til vores eget firma. USA er jo altid nogle år foran Europa,” siger Sven Anneberg og fortsætter:

”Så vi ringede undervejs og aftalte et møde. Da jeg så, hvilket firma det var, blev jeg lidt flov over at have involveret dem. Men jeg fik dog en snak med den øverste direktør, og jeg fik en bog om J.B. Hunt, som vel også gav lidt inspiration til denne bog.

” Amerikanske J.B. Hunt, der i dag beskæftiger cirka 19.000 medarbejdere, var særdeles gæstfrie, og de danske gæster fik lov til at se hovedkvarteret og få et indblik i firmaets strategi. I 2000 havde Anneberg Transport en lignende studietur til USA. Trucker-her- lighederne på messen i Kentucky var igen på programmet, og desuden besøgte den vestjyske delegation Volvos fabrik i North Carolina samt Wabash Trailer og Liquid Transport.

Delegationen fra det vestjyske besøgte det store amerikanske transportfirma J.B. Hunt.
Man kan jo altid hente lidt inspiration over Atlanten til et slogan: Annebergs ansatte gør forskellen.
Gutte Anneberg (tv) og Ludwik Miłkowski nyder opholdet i USA – her er de foran Volvos fabrik. Gutte var med på begge USA-ture, mens Ludwik var med på den anden.