Kapitel 34

DANSK GAS-KØRSEL BREDTE SIG TIL SVERIGE

Anneberg Transports samarbejde med Shell begyndte tilbage i 1960’erne med olie-transporter, og derfor var det naturligt for Grønbjerg-firmaet at byde på den gas-kørsel i Danmark, som Shell ikke længere selv ønskede at udføre. Det var i 2000.

”Vi havde ganske vist ikke transporteret gas før, men vi valgte at afgive et bud på opgaven efter at have spurgt os for i branchen,” siger Georg Anneberg.

Anneberg Transport fik opgaven og overtog de 12 gas-biler hos Shell, der bragte gas ud til f.eks. hoteller, korntørrerier og industrien generelt. I første omgang gjaldt det kørslen vest for Storebælt i 2001– senere kom kørslen til de sjællandske modtagere.

”Det viste sig dog, at vi havde sat prisen alt for lavt. Allerede efter 3-4 måneder havde vi sat et betragteligt beløb til. Vi kontaktede Shell og forklarede dem situationen. Shells øverste direktør i Danmark, Ole Brinch-Nielsen, tog turen fra København til Grønbjerg, og vi fremlagde åbent alle papirer og beregninger,” siger Georg Anneberg

Åbenheden faldt i god jord hos Shells danske direktør.

I 2000 begyndte Anneberg Transport at køre med gas for Shell i Danmark. I 2003 fik Grønbjerg-firmaet også gas-kørslen for Shell i den sydlige del af Sverige, og derfor blev Annebergs svenske afdeling i Göteborg åbnet.

”Han kunne godt se, at det ikke hang sammen, men de ville gerne fortsætte med os som transportør, så derfor fik vi forhandlet os frem til en fair pris for begge parter. Det var et særdeles konstruktivt møde, og det gav os et endnu bedre forhold til Ole Brinch-Nielsen og Shell, end vi havde i forvejen,” siger Georg Anneberg.

Anneberg Transport havde gas-kontrakten i Danmark i seks-syv år.

I 2003 var Shell i gang med en lignende udlicitering af gaskørslen i Sverige, og det betød, at Anneberg Transport – der i mellemtiden havde ansat Jan Pedersen som administrerende direktør – kom med et tilbud på den svenske kørsel. Og vandt.

”Vi havde sidst i 90’erne set på muligheden for etablering i det sydlige Sverige, da vi kørte meget for en kunde dér. Kørslen i 2003 var anledningen til, at vi oprettede vores svenske afdeling i Göteborg. Det var fra Göteborg, at Shell administrerede den del af gaskørslen i det sydsvenske, som vi overtog,” siger Georg Anneberg.

I begyndelsen havde Anneberg Transport to medarbejdere siddende på kontoret i Göteborg, men det fungerede ikke, og de administrative opgaver blev flyttet til hovedkontoret i Grønbjerg. Det er det samme med afdelingen i Tyskland. Den var også i en periode bemandet. I dag er afdelingerne i Sverige og Tyskland kun delvist bemandede.”

Det dur ikke at have én mand siddende alene på et kontor. Det bliver for kedeligt i længden for vedkommende. Derfor er det bedre at styre tingene her fra Grønbjerg,” siger Georg Anneberg.

Anneberg Transport har stadig meget kørsel i Sverige. Det er blandt andet flyveaske fra de svenske kraftvarmeværker. Det bliver kørt til øen Langøya i Oslo Fjorden, hvor det bliver deponeret i en kalkgrav.

”På det seneste har vi fået en del ekstra kørsel med flyveaske i Sverige. Det er blevet et pænt stort område for os,” siger Georg Anneberg.