ΕΧΕΙΣ ΑΓΝΟΙΑ;

ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΓΝΟΙΑ;

Μερικοί άνθρωποι επικαλούν­ται άγνοια, για να δικαιολογήσουν κάποια σφάλματα τους, κάποιες λανθασμένες ενέρ­γειες τους ή για να ξεφύγουν από κά­ποια κακοτοπιά. Τους ακούμε να λένε: «Δεν το είδα, δεν το άκουσα, κανείς δεν με πληροφόρησε γι' αυτό». Δηλώνοντας άγνοια, ελπίζουν ότι θα απαλλαγούν από την ευθύνη ότι θα ελαφρύνουν τη θέση τους ή ότι θα κριθούν επιεικέστερα, αν ενοχοποιούνται σε κάτι.

Ίσως ρωτήσει κανείς: «Είναι μεμπτός λόγος να λέμε ότι δεν τα γνωρίζουμε ό­λα;» Δεν είναι λόγος μεμπτός. Μακάρι να το πιστεύαμε βαθιά ότι δεν τα γνωρίζου­με όλα. Εφόσον είμαστε πεπερασμένα όντα, βεβαίως δεν τα γνωρίζουμε όλα. Ελάχιστοι άνθρωποι αναγνωρίσθηκαν από τούς συνανθρώπους τους πανεπιστήμονες. Διότι κατείχαν γνώσεις όχι μό­νο μιας επιστήμης, αλλά πολλών επιστη­μών. Αλλά ούτε κι αυτοί οι χαρισματούχοι πανεπιστήμονες τα ήξεραν όλα. Ό σοφός για την εποχή του Σωκράτης έλε­γε: «Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα». Ένα πρά­γμα γνωρίζω, ότι τίποτε δεν γνωρίζω.

Ιδίως στην εποχή μας, πού οι επιστή­μες έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ και οι επιστήμονες εξειδικεύονται σε περιορι­σμένο τμήμα του επιστητού, ποιος μπο­ρεί να ισχυρισθεί ότι τα γνωρίζει όλα; Ό απόστολος Παύλος γράφει στους Κοριν­θίους ότι όποιος μεγαλοφαντάζεται ότι ξέρει κάτι, ακόμη δεν έχει γνωρίσει τί­ποτε καθώς πρέπει να το γνωρίζει (Α' Κορ. η' 2). Είναι προτιμότερο να έχουμε τη συναίσθηση ότι ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε, παρά να έχουμε την ψευ­δαίσθηση ότι τα ξέρουμε όλα. Δεν είναι ντροπή να ομολογούμε ότι αυτό το θέμα δεν το κατέχουμε, το άλλο θέμα δεν το γνωρίζουμε πλήρως και ότι πολλά πρά­γματα τα αγνοούμε τελείως. Είναι γνώ­ρισμα αυτογνωσίας να παραδεχόμα­στε ότι έχουμε «ένδεια, αδυναμία και ά­γνοια», όπως γράφει ό αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Ματθόπουλος στο πνευμα­τικό βιβλίο του «Ό προορισμός του αν­θρώπου».

Αλλά δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι αγνοούμε κι αυτά πού οφείλαμε να γνωρίζουμε! Το θέλημα του Θεού είναι βασικό στοιχείο στη ζωή μας πού πρέ­πει να το γνωρίζουμε. Από μικρά παιδιά μεγαλώνουμε σε ορθόδοξη χριστιανική Πατρίδα, στην οποία ό λόγος του Θεού ακούγεται σε όλα το μήκη και πλάτη της. Δεν επιτρέπεται να αγνοούμε πλήρως το θέλημα του Θεού. Αν αγνοούμε τις αλήθειες του Ευαγγελίου, κατατασσόμαστε σε άλλη κατηγορία. Ανήκουμε στους αμε­λείς και αδιάφορους. Διότι ενώ στην ε­ποχή μας υπάρχουν τόσες δυνατότητες να γνωρίσουμε τις αλήθειες της Πίστε­ως μας, εμείς από αμέλεια δεν το πράτ­τουμε. Αυτό όμως δεν είναι άγνοια. Είναι αδιαφορία, έλλειψη καλής διαθέσεως να πληροφορηθούμε, να μάθουμε αυτά πού οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Στα Δικαστήρια όσοι επικαλούνται ά­γνοια νόμου, δεν απαλλάσσονται από την κατηγορία, αλλά ακούνε τον δικα­στή να τους λέει: «Άγνοια νόμου δεν επι­τρέπεται». Αν δεν επιτρέπεται να αγνο­ούμε τους νόμους των ανθρώπων, πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να αγνο­ούμε τον νόμο του Θεού.

Όταν ό πλούσιος της Παραβολής (Λουκ. ις' 19-31) είπε στον Αβραάμ- «σε παρακαλώ, στείλε τον Λάζαρο στο πα­τρικό μου σπίτι να εξηγήσει στους πέντε αδελφούς μου όσα συμβαίνουν έδώ, για να μην έλθουν κι αυτοί στον ίδιο τόπο της βασάνου», ό Πατριάρχης του απάντησε: «Έχουν τον Μωυσή και τούς προφήτες (δηλαδή το Νόμο και τη διδασκαλία των προφητών), ας τούς ακούσουν».

Ό Κύριος ως απαράμιλλος Διδάσκα­λος μας δίδαξε τις αλήθειες της πίστεως, πού οφείλουμε να γνωρίζουμε. Αν εμείς από αδιαφορία τις αγνοούμε, δεν θα α­παλλαγούμε από την τιμωρία. Θα τιμω­ρηθούμε, διότι από ραθυμία δεν γνωρί­σαμε το θέλημα του Θεού (Λουκ. ιβ' 47-48). Κι αν ηθελημένα κλείνουμε τα αυτιά μας στις αλήθειες του Ευαγγελίου, θα καταδικασθούμε αυστηρότερα, μαζί με εκείνους για τούς όποιους έχει γρα­φεί: Είναι όμοιοι με δηλητηριώδες φίδι πού κλείνει ηθελημένα τα αυτιά του, την ώρα πού είναι θυμωμένο και επιτίθεται να χύσει το δηλητήριο του (Ψαλμ. νζ' [57] 5).

Αυτό δυστυχώς παθαίνουμε οι σύγχρονοι άνθρωποι. Είμαστε αδιάφοροι ή σκληροτράχηλοι. Δεν θέλουμε να γνω­ρίσουμε το θέλημα του Θεού. Αν όμως είμαστε τόσο πολύ αδιάφοροι, θα ισχύ­σουν για μας οι λόγοι του Κυρίου: 'Εάν δεν ερχόμουν και δεν σας έλεγα τί πρέ­πει να κάνετε, δεν θα είχατε αμαρτία. «Νύν δέ πρόφασιν ούκ έχετε περί της αμαρτίας υμών» (Ιω. ιε' 22). Τώρα πού ήλθα και σας είπα τί πρέπει να κάνετε, είστε τελείως αδικαιολόγητοι για το ότι εξακολουθείτε να αμαρτάνετε.

Αντί να επικαλούμαστε άγνοια, είναι ασυγκρίτως καλύτερο να δείχνουμε σπου­δή και επιμέλεια να γνωρίσουμε βαθύ­τερα το θέλημα του Θεού. Αντί να λέμε ότι δεν βρέθηκε κανείς να μάς διδάξει την αρετή, είναι επαινετό να δείχνουμε εμείς ενδιαφέρον και προθυμία να τη μά­θουμε. Επιπλέον έχουμε όλοι τη συνεί­δηση μας, πού ή φωνή της μάς λέει τί πρέπει να κάνουμε. Τη φωνή της συνει­δήσεως κανείς μέχρι τώρα δεν τη στε­ρήθηκε ποτέ, παρατηρεί ό ιερός Χρυ­σόστομος. Αρκεί να μην τη φιμώνουμε, αλλά να έχουμε πνευματικά αυτιά να την ακούμε.

Παρ' όλα αυτά, αν υποθέσουμε ότι εξ­ακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ψυ­χές πού έζησαν σε τελείως κοσμικά πε­ριβάλλοντα και βρίσκονται από άγνοια στην πλάνη, αν έχουν καλή διάθεση, ό άγιος και φιλάνθρωπος Θεός δεν θα τις αφήσει για πολύ καιρό απρονόητες. «Ού περιορά, ουδέ άφίησιν έπί πολύ άπρονόητον», παρατηρεί ό χρυσορρήμων Πα­τήρ. Κανένα δεν παραβλέπει, κανένα δεν αφήνει χωρίς την Πρόνοια, χωρίς την προστασία του, τίποτε δεν παραλείπει από εκείνα πού συμβάλλουν στη σωτη­ρία μας, αλλά μάς βοηθεί με ποικίλους πανσόφους τρόπους να βρούμε τον ορ­θό προσανατολισμό μας, να γνωρίσου­με το θέλημα του και να επιτύχουμε τη σωτηρία μας.(Από τον ¨ΣΩΤΗΡΑ¨)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ