ΝΗΣΤΕΙΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ;
Θα ειπούν οι πιστοί: Τί ερώτημα είναι αυτό; Το ότι πρέπει να νηστεύουμε είναι από τα αυτονόητα και δεν επιτρέπεται να τίθεται τέτοιο ερώτημα.
Ναι, το καθήκον της νηστείας είναι από τα αυτονόητα. 'Αλλ' είναι από τα αυτονόητα για τους πιστούς, τους αληθινούς χριστιανούς, όχι και για τους κατ' όνομα χριστιανούς, τους κοσμικούς, και μάλιστα τούς γαστρίμαργους και λαίμαργους, «ών ό Θεός ή κοιλία» (Φιλιπ. γ' 19). Κατ' όνομα χριστιανοί και ιδίως κοιλιόδουλοι ερωτούν τούς πιστούς: Που βρήκατε τη νηστεία; Τη νηστεία, λέγουν, όρισαν οι παπάδες, για να μη τρώγει ό λαός και να περισσεύουν υλικά αγαθά, για να τρώγουν αυτοί! Παρερμηνεύοντας μάλιστα ένα λόγο του Χριστού λέγουν, ότι τα εισερχόμενα δεν βλάπτουν, τα εξερχόμενα βλάπτουν. Και συμφώνως προς τις αντιλήψεις τους δεν τηρούν τις νηστείες της Εκκλησίας. Πολλοί απ' αυτούς και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο κρεοφαγούν σαν τα σαρκοβόρα θηρία!
Στο ερώτημα των κοιλιόδουλων, «Πού βρήκατε τη νηστεία;», οι συνειδητοί χριστιανοί απαντούν: Στο θεόπνευστο κείμενο της Θρησκείας μας, την Αγία Γραφή, εκεί βρήκαμε τη νηστεία. Αναφέρουμε μερικά μόνο διδάγματα και παραδείγματα νηστείας από την Αγία Γραφή.
Ό Κύριος έδωσε στους πρωτοπλάστους την εντολή να μη φάγουν από ένα δένδρο του παραδείσου. Και απείλησε, αν παραβούν την εντολή, θάνατο (Γεν. 6' 16-17). Αυτή ή εντολή του Θεού ήταν εντολή νηστείας. Και όπως παρατηρεί ό Μέγας Βασίλειος, συμφώνως προς αυτή την εντολή ή νηστεία είναι συνηλικιώτις του ανθρώπου. Τόσο αρχαία ή νηστεία, όσο αρχαίο το ανθρώπινο γένος. Ή δε παράβαση εκείνης της νηστείας επέφερε το θάνατο, πρώτα τον πνευματικό και έπειτα τον σωματικό.
Ό Μωυσής και κατά τις δύο αναβάσεις του στο όρος Σινά νήστευσε τελείως και έτσι αξιώθηκε να παραλαβή από το Θεό τις δέκα εντολές (Δευτ. θ' 9, 18. Βλέπε και Έξόδ. λδ' 28).
Για την ήμερα του Εξιλασμού, πού συμβόλιζε τη δική μας Μεγάλη Παρασκευή, ό Θεός διέταξε ταπείνωση των ψυχών διά νηστείας. Ό δε παραβάτης θα εξολοθρευόταν από το λαό διά θανάτου (Λευϊτ. κγ' 27, 29. Βλέπε και ιστ' 29 και Άριθ. κθ' 7).
«Τάδε λέγει Κύριος παντοκράτωρ* νηστεία ή τετράς και νηστεία ή πέμπτη καί νηστεία ή εβδόμη και νηστεία ή δεκάτη έσονται τω οίκω Ιούδα εις χαράν καί εύφροσύνην και εις έορτάς άγαθάς» (Ζαχ. η' 19. Πρβλ. ζ' 5). Απ' αυτό το χωρίο σαφώς φαίνεται, ότι οι Εβραίοι είχαν τακτές νηστείες
«Και ήγετο έν τω Πνεύματι εις την έρημον ημέρας τέσσαρακοντα πειραζόμενος υπό του Διαβόλου, και ούκ έφαγεν ουδέν έν ταίς ήμέραις έκείναις» (Λουκ. δ' 1-2. Βλέπε και Ματθ. δ' 2). Καίτοι ό Χριστός δεν είχε ανάγκη νηστείας, νήστευσε τελείως επί σαράντα ήμερες για να διόρθωση το πταίσμα των πρωτοπλάστων και να μας διδάξει να νηστεύουμε και εμείς, μάλιστα προς αντιμετώπιση των πειρασμών.
Στην επί του Όρους Ομιλία του ό Κύριος περιέλαβε και τη νηστεία. Και δίδαξε να γίνεται χωρίς επίδειξη, όχι όπως γινόταν από τους υποκριτές (Ματθ. στ' 16-18).
«Έλεύσονται ήμέραι, όταν άπαρθή απ' αυτών ό νυμφίος, και τότε νηστεύσουσιν», είπε για τους μαθητές του ό νυμφίος των ψυχών ό Χριστός (Ματθ. θ' 15. Βλέπε και Μάρκ. 6' 19-20 και Λουκ. ε' 34-35). Οι άνθρωποι τού Χρίστου νηστεύουν προς τιμήν του Χρίστου.
Ή νηστεία, λοιπόν, είναι κατοχυρωμένη από την Αγία Γραφή. Άλλα που αφήνει ό Διάβολος να διαβάσουν οι άνθρωποι την Αγία Γραφή; Ολίγοι, πάρα πολύ ολίγοι, έχουν την αγία συνήθεια να διαβάζουν την Αγία Γραφή.
Ή νηστεία έχει πολλαπλή σημασία.
Ό Χριστιανισμός είναι Θρησκεία θυσιών. Ή δε νηστεία είναι μία από τις θυσίες, πού απαιτεί ό Θεός από τους οπαδούς της Θρησκείας του.
Ό νηστεύων κάνει θυσία, διότι στερεί τον εαυτό του από ορισμένες γευστικές και ελκυστικές τροφές, των οποίων ορέγεται.
Στην Καινή Διαθήκη ή νηστεία λαμβάνει χριστοκεντρικό χαρακτήρα. Οι χριστιανοί νηστεύουμε, όπως ήδη είπαμε, προς τιμήν του Χριστού. Ειδικώς δε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύουμε πενθούντες για τα σεπτά πάθη, τα όποια υπέστη για μας ό Χριστός (Μάρκ. 6' 19-20, ιστ' 10).
Η νηστεία είναι αρετή ταπεινώσεως· ταπεινώνει τη σάρκα, ή οποία με το πάθος της γαστριμαργίας επαναστατεί κατά του πνεύματος.
Ή νηστεία είναι όπλο καταπολεμήσεως των σαρκικών πειρασμών και κατευνασμού των σαρκικών παθών.
Η νηστεία είναι πένθος για τις αμαρτίες μας.
Ή νηστεία δημιουργεί στον άνθρωπο καλή ψυχική διάθεση, και ιδίως διάθεση για προσευχή.
Ή νηστεία συντελεί σε οικονομία προς άσκηση ελεημοσύνης. Νηστεύσωμεν, ίνα έλεήσωμεν, έλεγαν οι πρώτοι χριστιανοί.
Ή νηστεία καταπολεμεί τον Διάβολο και εκβάλλει δαιμόνια. Για ιδιαιτέρως ισχυρά δαιμόνια ό Χριστός είπε: «Τούτο το γένος ούκ εκπορεύεται, εί μη έν προσευχή και νηστεία» (Ματθ. ιζ' 21).
Με τη νηστεία ό άνθρωπος προσφέρει ύλη και λαμβάνει πνεύμα, λαμβάνει ουράνια χαρίσματα. Για τον χαρισματούχο άγιο ή Εκκλησία λέγει: «Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή ουράνια χαρίσματα λαβών».
Ή νηστεία ωφελεί και στην υγεία. Οι πολλές ζωικές και λιπαρές τροφές επιβαρύνουν και καταστρέφουν την υγεία. Για μας τούς ανθρώπους της καταναλωτικής κοινωνίας είπε κάποιος, ότι σκάβουμε τον τάφο μας με τα κουτάλια και με τα πηρούνια. Με τη νηστεία αποτοξινώνεται ό οργανισμός, προλαμβάνονται ασθένειες και θεραπεύονται ασθένειες.
Ή νηστεία δεν έχει καλά αποτελέσματα μόνο σ' αυτή τη ζωή. Έχει και ανταμοιβή στον ουρανό (Ματθ. στ'19).
Εδείχθη, ότι ή νηστεία είναι δίδαγμα της Γραφής, εντολή Θεού, θεσμός ιερός. Εδείχθη επίσης, ότι ή σημασία της νηστείας είναι πολλαπλή και πολύ σπουδαία. Είναι δε προς το συμφέρον μας ή νηστεία και για την παρούσα ζωή και για τη μέλλουσα. Και γι' αυτούς τούς λόγους στα θρησκευτικά μας καθήκοντα είναι και το καθήκον να νηστεύουμε.
Αλλά στο σημείο τούτο πρέπει να παρατηρηθεί, ότι, όπως άλλα πράγματα, έτσι και ή νηστεία πρέπει να γίνεται με διάκριση. Όλοι οι οργανισμοί δεν έχουν την ιδία δύναμη. Άλλοι οργανισμοί είναι ισχυροί και άλλοι είναι αδύνατοι. Γι' αυτό άλλοι δύνανται να νηστεύουν αυστηρώς και άλλοι επιεικώς. Νηστεία το κατά δύναμιν, λέγουν οι Πατέρες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις ασθενειών, οι όποιες δεν επιτρέπουν νηστεία. Και αν σ' αυτές τις περιπτώσεις επιμένει κανείς να νηστεύει, αμαρτάνει.
Πρέπει επίσης να παρατηρηθεί, ότι μερικοί, προκειμένου να κοινωνήσει ό άνθρωπος την Κυριακή, ισχυρίζονται, ότι το Σάββατο πρέπει να νηστεύσει. Άλλ' αυτός ό ισχυρισμός δεν είναι ορθός. Ή Θεία Κοινωνία είναι άσχετη προς τη νηστεία. Οι πρώτοι χριστιανοί κοινωνούσαν και καθημερινώς (Πράξ. β' 46). Αλλά βεβαίως δεν νήστευαν και καθημερινώς. Ώς προς το Σάββατο ειδικώς, υπάρχει ό ξδ' Κανών των Αγίων Αποστόλων, συμφώνως δε προς αυτόν τον Κανόνα, όποιος θεωρεί το Σάββατο ήμερα νηστείας, έκτος του Μεγάλου Σαββάτου, εάν είναι κληρικός καθαιρείται, και εάν είναι λαϊκός αφορίζεται.
Πρέπει τέλος να λεχθεί και τούτο: Όταν νηστεύουμε, να μη γινώμεθα κατηφείς και σκυθρωποί, αλλά να αίσθανώμεθα χαρά (Ζαχ. η' 19).(Από τον «ΣΤΑΥΡΟ»)
ΝΗΣΤΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ
Πολλά θα μπορούσαν να λεχθούν για το αληθινό, το πνευματικό νόημα της νηστείας, για νά είναι ευάρεστη στον Θεό. Για νά αποτελεί νικηφόρο πνευματικό άθλημα για τον αγωνιστή Χριστιανό. Άλλωστε στον αγώνα της νηστείας δεν καλούνται μόνον οι υγιείς, οι ισχυρές σωματικές κράσεις. Καλούνται όλοι ανεξαιρέτως οι πιστοί και εκείνοι που εμποδίζονται για λόγους υγείας. Και αυτοί μπορούν και προσκαλούνται από την Εκκλησία του Χρίστου νά «άναζωσθούν τόν καλόν της νηστείας αγώνα». Εφόσον και αυτοί μπορούν νά νηστεύσουν με ποικίλους άλλους τρόπους.
Ιδιαίτερα ή εκ ψυχής συγχώρηση, ή μεγαλοκαρδία, το νά μην κρατάει ο Χριστιανός κακία, αντιπάθεια στην καρδιά του. Νά μην καλλιεργεί και συντηρεί το μίσος στην ψυχή του. Νά μην είναι εύκολος στις κατηγορίες -είτε ο ίδιος τις λέει είτε από άλλους τις ακούει- για τον συνάνθρωπο του. Όλα αυτά είναι από τις βασικές προϋποθέσεις της ευπρόσδεκτης στον Θεό νηστείας. Γιατί όλα αυτά στηρίζονται στην πρώτη και μεγάλη εντολή της αγάπης. Και χωρίς αγάπη όχι μόνο δεν μπορούμε νά μιλάμε για νηστεία, αλλά ούτε για χριστιανική ιδιότητα. Δεν υπάρχει καν στοιχειώδης πνευματική ζωή. Την αλήθεια αυτή παρουσιάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
«Αν σού πω: "νήστεψε", θα μου προβάλλεις πολλές φορές την σωματική σου αδυναμία. "Αν σου πω: "δώσε στους φτωχούς", θα μου προφασιστείς τα βάρη τα οικογενειακά, την οικονομική σου στενότητα. "Αν σον πω: "σύχναζε σε κηρύγματα και συναντήσεις θρησκευτικές", θα μου προβάλλεις τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις, τις τόσες βιοτικές σου φροντίδες. Αν σόυ πω: "παρακολούθησε με προσοχή το κήρυγμα, για νά νιώσεις τη δύναμη της διδασκαλίας", θα προβάλλεις την έλλειψη πολλής μορφώσεως. Αν σου πω: "διόρθωσε τον γείτονα σου", απαντάς πώς αυτός δεν ακούει. Πολλές φορές, πού προσπάθησα νά του μιλήσω, με περιφρόνησε. Κρύες προφάσεις βέβαια όλα αυτά. Αλλά όμως έχεις επί τέλους κάποια πρόφαση γι' αυτές τις παραβάσεις.
»Αν όμως σου πω: "άφησε το μίσος", τι από όλα αυτά μπορείς νά επικαλεστείς; Ούτε αδυναμία φυσικά σωματική ούτε φτώχεια ούτε αμάθεια ούτε μέριμνες και φροντίδες ούτε τίποτε άλλο έχεις νά προφασιστείς. Γι αυτό είναι και ασυγχώρητη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτή ή αμαρτία σου. Πώς θα μπόρεσης νά ύψωσης τα χέρια σου στον ουρανό; Πώς θα κίνησης την γλώσσα; Πώς θα ζήτησης συγχώρηση; Κι αν ακόμα θέλει ο θεός νά αφήσει τις αμαρτίες σου, δεν τον αφήνεις εσύ ο ίδιος, όταν δεν συγχωρείς τα λάθη του συνδούλου σου».
Γιατί κάνουμε λόγο περί νηστείας; Μήπως γιατί μπήκαμε στην περίοδο της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων; Θα ήταν λάθος νά δούμε την νηστεία μονάχα ως υπόθεση μιας περιόδου ή μερικών ήμερων του έτους. Ή νηστεία, ως πνευματικός αγώνας, ως αυτοκυριαρχία, ως άσκηση πρέπει νά είναι καθημερινό μας μέλημα. Όχι μονάχα υπόθεση Τετάρτης και Παρασκευής ή Σαρακοστής, άλλά ρυθμιστής ζωής.
Διερωτηθήκαμε, επί παραδείγματι, ποια θέση έχει ή αυτοκυριαρχία στην αγωγή μέσα στην οικογένεια μας; Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στην αυτοσυγκράτηση, στην αυτοπειθαρχία, στην εγκράτεια, για νά αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις πού δέχονται μέσα κι έξω από το σπίτι; Τα εμπνέουμε με το παράδειγμα μας, για νά λένε «όχι» στις ατέλειωτες απαιτήσεις, στην λαιμαργία ή στην σπατάλη ή σε μία ακατάλληλη εκπομπή, σ' ένα όχι καλό βιβλίο, για νά μπορέσουν νά αντισταθούν και ατούς άλλους πειρασμούς της αμαρτίας; Τα γυμνάζουμε στο σώμα. Τα ασκούμε και στην ψυχή; 'Ή ικανοποιούμε κάθε τους επιθυμία, χωρίς πραγματική ανάγκη και διαμορφώνουμε τύπους εγωιστικούς, απαιτητικούς, ανίκανους αύριο νά επιβληθούν στον εαυτό τους, νά μην παρασυρθούν από το ρεύμα, νά αντιμετωπίζουν υπεύθυνα την ζωή; Τα ίδια ερωτήματα θα έπρεπε νά απευθύνουμε και στον εαυτό μας, ιδιαίτερα οι γονείς και όσοι ασκούν έργο αγωγής. Νά γιατί λέμε, πώς ή νηστεία δεν είναι απηρχαιωμένη συνήθεια. Είναι σύγχρονη απαίτηση, αγώνας πάντα επίκαιρος και δυναμικός, για νά υπερνίκηση ο άνθρωπος τα τυραννικά δεσμά πού του χαλκεύει ή σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία. «Το στάδιον τών αρετών ήνέωκται» ή μάλλον είναι πάντοτε ανοιχτό. «Οι βουλόμενοι άθλήσαι εισέλθετε».
(Από την "ΖΩΗ")
Η ΝΗΣΤΕΙΑ
Με την χάρη του Κυρίου μας πλησιάσαμε και φέτος την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Και ή περίοδος αύτη, είναι μία ιερή περίοδος πνευματικών αγώνων, μετανοίας και νηστείας.
Γιατί νά νηστεύουμε;
Ασφαλώς όχι για νά φανούμε στους ανθρώπους, ότι νηστεύουμε. Ό Κύριος μας. πριν αρχίσει τη δημόσια δράση του. νήστεψε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες. Ή νηστεία αύτη πού έκανε, έδωσε αφορμή στον Σατανά για νά τον πειράξει. Παρόμοια και μες. ας έτοιμαζώμαστε και ας προγυμναζόμαστε στους αγώνες εναντίον των πνευματικών αντιπάλων. Σε μία αμφίβολη πολεμική συμπλοκή, τονίζει ο Μ. Βασίλειος, ή παρουσία συμμάχου στο πλευρό ενός εμπολέμου, προκαλεί την ήττα του άλλου. Το πνεύμα και ή σάρκα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Με ποιόν θα συμμαχήσεις; "Αν συμμαχήσεις με τη σάρκα θα εξασθένηση το πνεύμα. Ενώ αν συμμαχήσεις με το πνεύμα θα υποδούλωσης τη σάρκα. Εφ' όσον λοιπόν θέλεις νά ισχυροποίησης το πνεύμα σου, δάμασε τη σάρκα με τη νηστεία.
Με τη νηστεία δείχνουμε τον σεβασμό και την υπακοή στον Δημιουργό και Κύριο μας. Γιατί ή πρώτη εντολή πού έδωσε στους πρωτοπλάστους, τον "Αδάμ και την Εύα. ήταν εντολή νηστείας.
Μέσα στον αληθινό σκοπό της νηστείας υπάρχει ή αγάπη. Ή αγάπη μας πρώτα-πρώτα για τον Χριστό. Γιατί τηρούμε το λόγο πού μας είπε: «"Όταν άπαρθή ό νυμφίος, τότε (οί μαθηταί μου) νηστεύσουσι» (Ματθ. θ' 15). Ό άγιος Μάξιμος ο ομολογητής σημειώνει: «Όποιος αγαπά τον Θεό, ζει αγγελικό βίο στη γη. Γι αυτό νηστεύει και αγρυπνεί, ψάλλει και προσεύχεται και πάντοτε σκέπτεται καλά για όλους τους ανθρώπους». Αλλά νηστεύουμε από αγάπη για τούς φτωχούς, τούς ελαχίστους αδελφούς του Χριστού μας. Δεν τρώμε κρέας σαράντα μέρες π.χ. άλλά απλούστερα φαγητά και τα χρήματα πού εξοικονομούμε τα δίνουμε σε μία φτωχή οικογένεια.
Ακόμα νηστεύουμε γιατί διδαχθήκαμε από τον Κύριο μας ότι: «Τούτο το γένος (των δαιμονίων) ούκ εκπορεύεται εί μή έν προσευχή και νηστεία» (Ματθ. ιζ' 21). Ή νηστεία λοιπόν διώχνει τα δαιμόνια των παθών πού κυριεύουν και πολεμούν τη σάρκα μας και μολύνουν την ψυχή μας. Είναι για μας ή νηστεία όπλο και φάρμακο.Είναι πράγματι και πολύτιμο φάρμακο ή νηστεία, γιατί προφυλάσσει και θεραπεύει την αρρώστια τής ψυχής και του σώματος. Ή γαστριμαργία, ή καταστρεπτική αυτή πολυφαγία, αποχαυνώνει τον άνθρωπο και βλάπτει ανεπανόρθωτα την υγεία του.
Ή νηστεία, λοιπόν, είναι ένα από τα μέσα. για να κατασιγάσουν τα πάθη. Επειδή υποβάλλει σε εκούσιες στερήσεις δοκιμάζει την ηθική δύναμη και δαμάζει τα άτακτα σκιρτήματα τής σάρκας. Ό απόστολος Παύλος κάνει λόγο για τη χαλιναγώγηση του σώματος και των επιθυμιών. «Ύποπιάζω μου τό σώμα και δουλαγωγώ μήπως άλλοις κηρύξας, αυτός αδόκιμος γένομαι» (Α' Κορινθ. θ' 27).Γυμνάζω, λέει, το σώμα μου και το υποβάλλω σε στερήσεις, μήπως και άλλοι, στους οποίους έκήρυξα, βραβευθούν και εγώ αποδοκιμασθώ.
Πόσο ρεαλιστική και βαθιά ψυχολογημένη και ή παρατήρηση ενός ασκητού, πού έζησε τον πέμπτο αιώνα: «Θα ρωτήσει κανείς από αυτούς, πού βαριούνται τη νηστεία: Είναι αμαρτία ή χρησιμοποίηση τής τροφής: Ασφαλώς όχι. Ή τροφή δεν είναι αμαρτία. Ή αμαρτία μπορεί να έλθει σαν επακόλουθο τής τροφής».
Ή νηστεία άλλωστε έχει ένα πλατύ περιεχόμενο. Ή Εκκλησία μας δεν την στενεύει μονάχα στην τροφή. Την βλέπει με ευρύτητα θαυμαστή.
Σ' αυτό το σημείο ιδιαίτερα επιμένει ο λόγος τού Θεού και ή πατερική σοφία και φρόνηση. Ή νηστεία δεν πρέπει νά είναι ένας ξηρός τύπος. Είναι προπάντων διάθεση ψυχής. Συνδυάζεται πάντα με τις άλλες αρετές, την εγκράτεια, την προσευχή, την μετάνοια. «Τιμή γάρ νηστείας ουχί σιτίων αποχή, άλλά αμαρτημάτων άναχώρησις», τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος.
Σε τίποτα, λοιπόν, δεν μάς ωφελεί αν δεν είναι έκφραση ειλικρινούς μετανοίας. Ίσα-ίσα μπορεί νά μάς παραπλανά και νά μάς δημιουργεί την ψευδαίσθηση τής πνευματικής αυτάρκειας. Μάς το υπογραμμίζει τόσο καθαρά ο Θεός με το στόμα τού προφήτη Ησαΐα: «Τη νηστεία και την αργία και τις γιορτές σας τις μισεί ή ψυχή μου... εφ' όσον δεν συνοδεύονται με μετάνοια, ειλικρίνεια, αγάπη και δικαιοσύνη...»
Επομένως ή νηστεία, ως πνευματικός αγώνας, ως αυτοκυριαρχία, ως εγκράτεια, ως άσκηση, πρέπει νά είναι καθημερινό μας μέλημα. "Όχι μόνο υπόθεση Σαρακοστής, άλλά ρυθμιστής ζωής. (Από την "ΖΩΗ")
ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Αγαπητά μου παιδιά, με τη βοήθεια του Θεού μπήκαμε στη Σαρακοστή. Στη γλώσσα της Εκκλησίας μας ονομάζεται αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.Ή αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με τη Μεγάλη Εβδομάδα πού ακολουθεί είναι μια περίοδος του χρόνου, πού διαρκεί 50 περίπου ημέρες. Ή περίοδος αυτή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μέγα Σάββατο. Αρχίζει με το «Κύριε των δυνάμεων» και τελειώνει με το «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γήν». Σε όλο αυτό το διάστημα οι χριστιανοί πού πιστεύουν και αγαπούν το Χριστό και θυμούνται όσα έπαθε ο Χριστός για τον κόσμο, νηστεύουν από πολλά φαγητά. Από κρέας, από γάλα, από τυρί, από αβγά, από ψάρια κι από άλλα φαγητά. Μόνο στις 25 Μαρτίου, πού είναι ή εορτή του Ευαγγελισμού, επιτρέπεται στους χριστιανούς να καταλύουν ψάρι. Όλες τις άλλες μέρες όσοι είναι υγιείς νηστεύουν, εξομολογούνται και προετοιμάζονται πνευματικώς για να κοινωνούν τακτικά τα άχραντα μυστήρια.Νηστεύουν οι μεγάλοι. 'Αλλά, θα ρωτήσετε, πρέπει να νηστεύουμε κ εμείς, τα παιδιά και οι νέοι, πού βρισκόμαστε πάνω στην ανάπτυξη και έχουμε ανάγκη από τροφή τονωτική;
Στο ερώτημα αυτό, αν δηλαδή τα παιδιά πρέπει να νηστεύουν, θ' απαντήσω με τούτη την επιστολή. Και θέλω να προσέξετε τί θα σας πω. Γιατί ό,τι θα σας πω δεν είναι διδασκαλία δική μου, αλλά διδασκαλία της αγίας μας Εκκλησίας, πού ό,τι ορίζει το ορίζει με αγάπη και στοργή. Ή Εκκλησία δεν θέλει το κακό του άνθρωπου, αλλά πάντα το καλό. Και ή νηστεία πού έχει ορίσει ή Εκκλησία μας δεν κάνει κακό, αλλά κάνει καλό. Για να σας πείσω δεν θα σας παρουσιάσω αποδείξεις και επιχειρήματα από γιατρούς και άλλους επιστήμονες, πού εγκωμιάζουν τη νηστεία σαν ωφέλιμο θεσμό για την υγεία του άνθρωπου. Έδώ θα αρκεσθούμε ν’ ανοίξουμε την αγία Γραφή, το αθάνατο αυτό βιβλίο, και από 'κει μέσα θα σας διηγηθώ ένα ιστορικό παράδειγμα. Ελάτε λοιπόν, παιδιά, με τη φαντασία να ταξιδέψουμε στα παλιά τα χρόνια. Σταματάμε στα 600 χρόνια πριν να έλθει ο Χριστός στον κόσμο. Στην εποχή εκείνη υπήρχε ένα ισχυρό κράτος, μια μεγάλη αυτοκρατορία, πού κυριαρχούσε στην Ανατολή, Ονομαζόταν «βασιλεία Βαβυλώνος». Πρωτεύουσα ήταν ή Βαβυλώνα. Βασιλιάς ήταν ο Ναβουχοδονόσορ. Αυτός έκανε πόλεμο εναντίον του Ισραηλιτικού κράτους πολιόρκησε την πρωτεύουσα, τα Ιεροσόλυμα, νίκησε τους Ισραηλίτες, και πήρε απ' το ναό του Σολομώντος τα χρυσά σκεύη. Μαζί με τούς θησαυρούς πήρε και αιχμαλώτους. Πολύς κόσμος, άντρες γυναίκες και παιδιά, μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του. Μια μέρα ο Ναβουχοδονόσορ λέει στον αρχηγό της βασιλικής αυλής-
-Από τα Ισραηλιτικά παιδιά, πού αιχμαλωτίσαμε και πήραμε εδώ στη Βαβυλώνα, θέλω να διάλεξης μερικά παιδιά, πού να κατάγονται από εκλεκτές οικογένειες, να διακρίνονται για την ομορφιά και τη δύναμη του σώματος μα και για την αγάπη τους στα γράμματα. Αυτά τα παιδιά πού θα διάλεξης θα τα πάρω στα ανάκτορα, θα τρώνε και θα πίνουν από το δικό μου τραπέζι, και θα τα σπουδάσω για να γίνουν μια μέρα ανώτεροι υπάλληλοι του κράτους μου. Γι’ αυτό πρόσεξε, παρακαλώ, στην εκλογή...
Ό αρχηγός συμμορφώθηκε με τη διαταγή του βασιλιά, και υστέρα από επιλογή διάλεξε τέσσερα παιδιά. Τα ονόματα των παιδιών ήταν Δανιήλ, Άνανίας, Άζαρίας και Μισαήλ. Αυτά τα τέσσερα παιδιά οδηγήθηκαν εμπρός στο βασιλιά, κι δ βασιλιάς ενέκρινε να μένουν στο παλάτι και να ζουν και να εκπαιδεύονται όπως αυτός είχε ορίσει.
Τα τέσσερα παιδιά μέσα στο παλάτι. Όταν ήρθε το μεσημέρι, οι υπηρέτες έστρωσαν το τραπέζι και κάλεσαν τα παιδιά να φάνε. Το τραπέζι ήταν γεμάτο από εκλεκτά φαγητά. 'Αλλά τα τέσσερα παιδιά δεν τα άγγιξαν. Θυμήθηκαν την θρησκεία τους που είχε τις νηστείες της και δεν επέτρεπε να τρώνε ορισμένα φαγητά. Και δεν ήθελαν να παραβούν την εντολή της θρησκείας τους. Γι’ αυτό παρακάλεσαν τον αρχηγό της βασιλικής αυλής να μην επιμένει να φάνε από τα φαγητά αυτά, αλλά να τα αφήσει να τρώνε χόρτα και όσπρια, πού συνήθιζαν να τρώνε στην πατρίδα τους.
-Δεν μπορώ, απάντησε ό αρχηγός. Έχω λάβει αυστηρή εντολή από το βασιλιά και δεν μπορώ να την παραβώ. Αν αλλάξω την εκλεκτή τροφή σας με την ευτελή τροφή πού θέλετε, υπάρχει κίνδυνος ν’ αδυνατίσετε, ν' αρρωστήσετε, και τότε τί θα πω εγώ στο βασιλιά;...
Τα τέσσερα όμως παιδιά επέμεναν. Και για να καθησυχάσουν τον υπεύθυνο, τον διαβεβαίωσαν ότι τρώγοντας χόρτα και όσπρια όχι μόνο δεν θ' αδυνατίσουν, αλλά έχοντας την ευλογία του Θεού θα 'νε στην υγεία πολύ καλύτερα από τα άλλα παιδιά, πού θα τρώνε κάθε μέρα τα εκλεκτά βασιλικά φαγητά. Ό υπεύθυνος για τη διατροφή των τεσσάρων παιδιών μπροστά στην επιμονή πού έδειξαν υποχώρησε, και κάθε μέρα τούς παρέθετε τη νηστήσιμη τροφή πού ήθελαν.
Αδυνάτισαν τα παιδιά; Όχι μόνο δεν αδυνάτισαν, αλλά ήταν και πολύ καλύτερα από τα αλλά παιδιά πού έτρωγαν κρέας και έπιναν διαλεχτό κρασί. Τα πρόσωπα τους έλαμπαν από υγεία. Και το μυαλό τους ήταν πιο καθαρό και με μεγάλη ευκολία ρουφούσε τη γνώσι. Τα παιδιά αυτά, πού κρατούσαν τη νηστεία και έτρωγαν όσπρια και έπιναν νερό, ήξεραν δέκα φορές περισσότερα απ’ όσα ήξεραν τα άλλα παιδιά, τα παιδιά της καλοφαγίας. Αγαπητά μου παιδιά! Ή ιστορία των τεσσάρων παιδιών της Βαβυλώνος, πού μπορείτε να τη βρείτε αν ανοίξετε την Παλαιά Διαθήκη και διαβάσετε το 1ο κεφάλαιο του βιβλίου του προφήτου Δανιήλ, αυτή ή όμορφη ιστορία μας διδάσκει, πόσο ωφέλιμη είναι ή νηστεία, και γι' αυτά ακόμα τα παιδιά.
Στην παλαιότερη εποχή τα παιδιά της πατρίδος μας ζούσαν πολύ στενάχωρα. Ή τροφή τους ήταν πολύ φτωχή. Κρέας σπάνια έτρωγαν. Το ψωμί τους ήταν από κριθάρι ή από καλαμπόκι. Το φαγητό τους κρεμμύδι κ ελιές, χόρτα και όσπρια...
Δεν θέλουμε σήμερα, πού υπάρχει αφθονία, τα παιδιά να υποσιτίζονται. Ας τρέφονται καλύτερα. Ας πίνουν το γάλα τους. Ας τρώνε το αβγό, το τυρί και το κρέας τις μέρες πού επιτρέπει ή Εκκλησία. Δεν λέμε όχι. Άλλ' ας προσέξουμε, μήπως από το ένα άκρο πέσουμε στο άλλο. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν παιδιά κακομαθημένα, παιδιά πού θέλουν κάθε μέρα να τρώνε κρέας και εκλεκτά φαγητά. Τα παιδιά όμως πού τρέφονται έτσι, αντί να γίνουν γερά παιδιά, γίνονται παιδιά μαλθακά, δηλαδή αδύνατα και ασθενικά, πού εύκολα προσβάλλονται από διάφορες αρρώστιες και είναι ανίκανα ν' αντιμετωπίσουν αργότερα τις στερήσεις και τις δυσκολίες της ζωής.
Εσείς, αγαπητά μου παιδιά, μη μιμηθείτε τα παιδιά αυτά τα κακομαθημένα. Μιμηθείτε τα τέσσερα παιδιά της Βαβυλώνας, το Δανιήλ, τον Άνανία, τον Άζαρία και το Μισαήλ. Τώρα πού μπήκαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή νηστέψτε κ εσείς. Και να είστε βέβαιοι, ότι έτσι, συνηθίζοντας από τη μικρή σας ηλικία να είστε εγκρατείς στο φαγητό και στο πιοτό, θα έχετε και κορμί γερό και μυαλό καθαρό. Ή νηστεία, όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος, είναι «οίκων αύξησις, ύγείας μήτηρ, νεότητος παιδαγωγός»· δηλαδή, πληθαίνει τα σπίτια, γεννά την υγεία, παιδαγωγεί τους νέους.
Με την ελπίδα, ότι όλα τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες των κατηχητικών σχολείων, θα υπακούσετε στη φωνή της Εκκλησίας, εύχομαι να περάσετε τη Μεγάλη Σαρακοστή μαζί με τους γονείς και τούς δασκάλους σας με υγεία και ν’ αξιωθείτε να γιορτάσετε με χαρά την ανάσταση του Χριστού.
Με πολλή αγάπη
ό πνευματικός σας πατέρας( επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ
Ή χριστιανική ζωή είναι ασκητική αγώνας να ελευθερωθούμε από το ζυγό της αμαρτίας και την κυριαρχία των παθών προσπάθεια να φθάσουμε με τη χάρη του Κυρίου στον αγιασμό και στη θέωση. Στον αγώνα αυτό σημαντικότατη θέση κατέχει και ή νηστεία.
Ή νηστεία είναι εντολή του Θεού αρχαιότατος θεσμός της Εκκλησίας· όπλο από τα βασικότερα της εν Χριστώ ζωής. Με τη νηστεία πού κάνουμε:
* αποκρούουμε τις επιθέσεις του διαβόλου
* χαλιναγωγούμε τις άτακτες επιθυμίες της σάρκας
* καθαρίζουμε την ψυχή μας από τα διάφορα πάθη
* αποδιώκουμε τους αισχρούς λογισμούς
* βοηθούμαστε στην προσευχή
* ενισχυόμαστε στον αγώνα για την απόκτηση των χριστιανικών αρετών.
Ή σημασία πού έχει για τη χριστιανική ζωή ή νηστεία οδήγησε την Εκκλησία μας στο να καθορίσει με σοφία και τον χρόνο και τον τρόπο με τον όποιο οι ορθόδοξοι χριστιανοί οφείλουμε να νηστεύουμε. Στη συνέχεια παραθέτουμε τις εκκλησιαστικές νηστείες ολοκλήρου του έτους. (Όποιος θέλει να πληροφορηθεί περισσότερα, μπορεί να συμβουλευτεί το χρησιμότατο βιβλίο του αδελφού μας, Άρχιμ. Συμεών Κούτσα, Ή νηστεία της Εκκλησίας, το οποίο έχει εκδώσει ή Αποστολική Διακονία).
1. ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Από τα αποστολικά χρόνια ακόμη oι ήμερες της Τετάρτης και της Παρασκευής, συνδεδεμένες με τα άγια Πάθη του Κυρίου μας, απέκτησαν μιαν ιδιαίτερη σημασία. Έχουν πένθιμο χαρακτήρα. Και ορίστηκαν ως ήμερες νηστείας.Τετάρτη και Παρασκευή, λοιπόν, νηστεύουμε όλο τον χρόνο. Και νηστεία γι' αυτές τις δύο ήμερες — ιδιαίτερα κατά τις περιόδους νηστείας (τις Σαρακοστές) — σημαίνει φαγητό χωρίς λάδι.
Αν κατά τις ήμερες της Τετάρτης ή της Παρασκευής συμπέσει κάποια εορτή, τότε έχουμε, όπως λέμε, κατάλυση, δηλαδή τρώμε και δεν νηστεύουμε. Αν συμπέσει εορτή Αγίου, τρώμε λάδι- αν είναι εορτή αφιερωμένη στην Παναγία ή στον Τίμιο Πρόδρομο, τρώμε και ψάρι.
Όλες τις άλλες ήμερες της εβδομάδας μπορούμε να καταλύουμε από όλα- ό,τι θέλουμε. Φυσικά, όταν δεν βρισκόμαστε σε κάποια περίοδο νηστείας.
Το Σάββατο και την Κυριακή δεν γίνεται ποτέ αυστηρή νηστεία, δηλαδή χωρίς λάδι. Το μοναδικό Σάββατο ολοκλήρου του έτους πού νηστεύουμε και το λάδι είναι το Μέγα Σάββατο, λόγω της μεγάλης ιερότητας της ημέρας.
2. ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Είναι ή μεγαλύτερη και ή πιο αυστηρή περίοδος νηστείας. Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα. Σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας μας επιβάλλεται νά νηστεύουμε το λάδι όλες τις ήμερες, πλην Σαββάτου και Κυριακής. Αν ορισμένοι τώρα τρώνε λάδι και άλλες ήμερες (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη), αυτό θα πρέπει νά γίνεται μόνο για λόγους αδυναμίας («δι'άσθένειαν σωματικήν») και ύστερα από έγκριση του Πνευματικού τους.Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής καταλύουμε:
* ψάρι κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όποια μέρα κι αν τύχει, και την Κυριακή των Βαΐων
* λάδι των αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων (9 Μαρτίου) και κατά την εορτή της Συνάξεως του αρχαγγέλου Γαβριήλ (26 Μαρτίου) .
3. Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Δεύτερη μακρά περίοδος νηστείας είναι ή νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του λαού μας και ως σαράντα (η)μερο. Αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.
* Κατά τη νηστεία αυτή καταλύουμε ψάρι -όλες τις ήμερες πλην Τετάρτης και Παρασκευής - μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου.
* Ψάρι καταλύουμε επίσης και στην εορτή των Είσοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ήμερα κι αν πέσει.
* Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται ή κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο, φυσικά εκτός των ήμερων Τετάρτης και Παρασκευής πού παρεμβάλλονται και κατά τις όποιες τηρούμε άνέλαιη νηστεία. * Επίσης συνηθίζουμε νά νηστεύουμε αυστηρότερα την πρώτη ήμερα της νηστείας (15 Νοεμβρίου), καθώς και την παραμονή της εορτής (24 Δεκεμβρίου), έκτος βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή.
4. Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Ή διάρκεια αυτής της νηστείας εξαρτάται κάθε χρόνο από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου, παραμονή της εορτής των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ό τρόπος με τον οποίο τηρούμε τη νηστεία αυτή είναι ο ίδιος με τη νηστεία των Χριστουγέννων. Απέχουμε από κρέας, γαλακτερά και αυγά και τρώμε ψάρι, αν θέλουμε, όλες τις ήμερες, πλην τής Τετάρτης και τής Παρασκευής κατά τις οποίες έχουμε αυστηρή νηστεία.
* Το ίδιο ισχύει - δηλαδή δεν καταλύουμε λάδι - και για την παραμονή τής εορτής, έκτος εάν συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή.
* Ψάρι καταλύουμε και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου), οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.
* Αν ή εορτή των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει ήμερα Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι.
5. Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ή νηστεία αύτη, με την οποία τιμούμε την Παναγία μας, αρχίζει την 1η και λήγει την 14η Αυγούστου. Είναι νηστεία αυστηρή, όπως εκείνη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Εφόσον μπορούμε, νηστεύουμε από λάδι όλες τις ήμερες, πλην Σαββάτου και Κυριακής. Ψάρι καταλύουμε μόνο κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως.
* Κατάλυση ιχθύος και μόνο έχουμε και κατά την ήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εάν αύτη συμπέσει Τετάρτη ή Παρασκευή.
6. ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
α) 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων. Με αυτήν προετοιμαζόμαστε πνευματικά για νά συμμετάσχουμε στον εορτασμό της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων και παράλληλα για νά πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό.
β) 14 Σεπτεμβρίου, Ύψωσις του Τιμίου Σταύρου.Ή ήμερα έχει σταυρώσιμο χαρακτήρα και κατά τα Τυπικά «φέρει τα Ίσα της αγίας και Μεγάλης Παρασκευής».
γ) 29 Αυγούστου, 'Απότομη τής τιμίας κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννου.
Κατά τις ήμερες αυτές δεν τρώμε λάδι, έκτος εάν συμπέσουν Σάββατο ή Κυριακή.
7. ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ
Έκτος από τις περιόδους νηστείας ή Εκκλησία μας καθόρισε και περιόδους απόλυτες, κατά τις όποιες τρώμε από όλα όλες τις ήμερες· και την Τετάρτη και την Παρασκευή πού περιλαμβάνονται σ' αυτές τις περιόδους. Τέτοιες περίοδοι είναι ol έξης:
α) Το Δωδεκαήμερο.
Είναι ή περίοδος από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου με εξαίρεση την παραμονή των Θεοφανείων, κατά την οποία, όπως προαναφέραμε, έχουμε αυστηρή νηστεία.
β) Ή Διακαινήσιμος εβδομάδα.
Αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επομένη Κυριακή του Θωμά.
γ) Ή εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή, δηλαδή από την Κυριακή τής Πεντηκοστής μέχρι την επομένη Κυριακή των Άγιων Πάντων.
δ) Οι τρείς πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου.
Στις απόλυτες περιόδους μπορούμε νά συμπεριλάβουμε και τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου. Για τις εβδομάδες αυτές προβλέπονται τα έξης:
* Την πρώτη εβδομάδα (του Τελώνου και Φαρισαίου) τρώμε όλες τις ήμερες από όλα.
* Την δεύτερη εβδομάδα (Κυριακή Άσωτου - Κυριακή των Απόκρεω) τρώμε από όλα, έκτος από την Τετάρτη και την Παρασκευή, κατά τις οποίες νηστεύουμε και το λάδι.
* Την τρίτη εβδομάδα (τής Τυρινής) τρώμε από όλα έκτος από κρέας όλες τις ήμερες και την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Όπως προαναφέραμε, ή νηστεία τής Τετάρτης και τής Παρασκευής όλο τον χρόνο είναι αυστηρή και άνέλαιη - χωρίς λάδι. Ωστόσο, όταν κατά τις ήμερες αυτές συμπίπτουν ορισμένες εορτές, έχουμε κατάλυση άλλοτε ιχθύος και άλλοτε οίνου και ελαίου.
Ψάρι τρώμε βασικά κατά τις εορτές τής Παναγίας και του Τιμίου Προδρόμου. Με κατάλυση ελαίου τιμούμε τη μνήμη ορισμένων Αγίων πού, όπως λέμε στη λειτουργική γλώσσα, έχουν Δοξολογία και κατά την εορτή των οποίων τελείται πάντοτε ή θεία Λειτουργία.
Σημειώνουμε ακόμη ότι ψάρι καταλύουμε και την Τετάρτη τής Μεσοπεντηκοστής, καθώς και την Τετάρτη τής Αποδόσεως του Πάσχα.
Κατάλυση οίνου κ΄ ελαίου - Κατάλυση ιχθύος ( εάν οί ημερομηνίες αυτές πέσουν Τετ. - Παρ.)
https://www.youtube.com/watch?v=0A00VCYzYK4