ερωτησεις

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Τι ονομάζεται διαλυτότητα ενός σώματος σε ορισμένο διαλύτη, σε τι μονάδες εκφράζεται συνήθως αυτή και από ποιους παράγοντες εξαρτάται;

2. Αν αναμείξουμε κορεσμένο διάλυμα KJ με ακόρεστο διάλυμα KJ της ίδιας θερμοκρασίας, το διάλυμα που θα προκύψει θα είναι κορεσμένο ή ακόρεστο; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

3. Το CaCO3 (ανθρακικό ασβέστιο) είναι το κύριο συστατικό του ασβεστόλιθου, του μαρμάρου, του κελύφους των αυγών, του κελύφους των αχινών κ.λπ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες πώς μπορείτε να συμπεράνετε αν το CaCO3 είναι ευδιάλυτο ή δυσδιάλυτο στο νερό;

4. Η διαλυτότητα του ιωδιούχου καλίου (KJ) στο νερό:

i) είναι μέγεθος που εκφράζει:

α. τη μάζα σε g του KJ που περιέχεται σε 100g διαλύματος

β. την ελάχιστη ποσότητα KJ που μπορεί να διαλυθεί σε ορισμένη ποσό­τη­τα νερού

γ. τη μέγιστη ποσότητα KJ που μπορεί να διαλυθεί σε ορισμένη ποσότητα νερού

δ. τη μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να διαλύσει ορισμένη ποσότητα KJ.

ii) και εξαρτάται από:

α. το είδος του διαλυόμενου σώματος

β. το είδος του διαλύτη

γ. τη θερμοκρασία

δ. τη θερμοκρασία, το είδος του διαλυόμενου σώματος και το είδος του δια­λύ­τη.

5. Η διαλυτότητα του NaCl, στους 30 °C, είναι 35g/100g νερού. Για να παρασκευάσουμε κορεσμένο διάλυμα NaCl, στους 30 °C, μπορούμε να αναμείξουμε:

α. 7g NaCl με 30g νερό β. 5g NaCl με 20g νερό

γ. 7g NaCl με 20g νερό δ. 100g NaCl με 35g νερό

6. Τέσσερα κορεσμένα υδατικά διαλύματα Α, Β, Γ και Δ έχουν θερμοκρασία 20 °C, μάζα 100g το καθένα και περιέχουν αντίστοιχα 0,2g θειϊκού ασβεστίου (CaSO4), 24g χλωριούχου νατρίου (NaCl), 70g ζάχαρης (C12H22O11) και 0,0012g ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3).

7. Να διατάξετε τις τέσσερις παραπάνω διαλυμένες ουσίες κατά σειρά αυξανόμενης διαλυτότητας στο νερό Να προτείνετε ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε ένα κορεσμένο διάλυμα σε ακόρεστο, χωρίς να μεταβάλουμε τη μάζα και τη σύσταση του διαλύματος. Να εξετάσετε αν μπορεί να γίνει η μετατροπή αυτή σε όλα γενικά τα διαλύματα.

8. Διαθέτουμε κορεσμένο υδατικό διάλυμα CO2 θερμοκρασίας 2°C. Αν θερμάνουμε το διάλυμα αυτό στους 12°C, να εξετάσετε:

α) αν θα μεταβληθεί η περιεκτικότητα του διαλύματος και με ποιο τρόπο

β) αν το διάλυμα των 12°C είναι κορεσμένο ή ακόρεστο.

9. Ένα ποτήρι περιέχει κορεσμένο διάλυμα αερίου H2S σε νερό και έχει θερμοκρασία 25°C. Αν ψύξουμε αυτό το διάλυμα στους 10°C:

α) θα μεταβληθεί ή όχι η μάζα του;

β) το διάλυμα των 10°C που θα προκύψει θα εξακολουθεί να είναι κορεσμένο;

Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.

Ένας μαθητής εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί ένα σώμα να έχει διαλυτότητα 120%. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Να αναφέρετε ένα παράδειγμα για να υποστηρίξετε την άποψή σας.

11. Ένα ποτήρι περιέχει διάλυμα Δ1 ιωδιούχου καλίου (KJ). Στο ποτήρι αυτό προσθέτουμε μερικούς ακόμη κρυστάλλους KJ, ανακατεύουμε και αφήνουμε το διάλυμα σε ηρεμία για αρκετό χρονικό διάστημα, οπότε προκύπτει διάλυμα Δ2. Να συγκρίνετε τις μάζες m1 και m2 των διαλυμάτων Δ1 και Δ2 στις παρακάτω περιπτώσεις και να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

α) Αν το διάλυμα Δ1 ήταν ακόρεστο.

β) Αν το διάλυμα Δ1 ήταν κορεσμένο.

Το αδιάλυτο στο νερό CaCO3 με την επίδραση του CO2 και του H2O μετατρέπεται σε Ca (HCO3)2. Έχει αποδειχθεί ότι η κοίτη ενός ποταμού που αποτελείται κυρίως από CaCO3 έχει διαβρωθεί σε βάθος αρκετών μέτρων σε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τι συμπέρασμα προκύπτει για τη διαλυτότητα του CO2 και του Ca (HCO3)2 στο νερό;

12. Στον πάγκο ενός εργαστηρίου έπεσαν τρεις κρύσταλλοι χλωριούχου ασβεστίου (CaCl2). Μετά από μερικές ώρες διαπιστώθηκε ότι στη θέση των τριών κρυστάλλων υπήρχαν τρεις σταγόνες.

α) Ποια εξήγηση δίνετε σ’ αυτό το φαινόμενο;

β) Τι συμπέρασμα προκύπτει από την παρατήρηση αυτή σχετικά με τη δια­λυ­τότητα του CaCl2;

γ) Ποια επίδραση μπορούν να έχουν οι καιρικές συνθήκες στο χρόνο ολοκλήρωσης του παραπάνω φαινομένου;

δ) Αν σε ένα κλειστό χώρο βάλουμε αρκετή ποσότητα CaCl2 και μια φέτα ψωμιού, διαπιστώνουμε μετά από λίγες ώρες ότι η φέτα μετατρέπεται σε παξιμάδι, ενώ η πίεση στο χώρο μειώνεται.

7. Ποια εξήγηση δίνετε σ’ αυτά τα φαινόμενα;

1. Κορεσμένο διάλυμα ΚΝΟ3 20°C όταν θερμανθεί στους 40°C μετατρέπεται σε ακόρεστο διάλυμα.

2. Σε ορισμένη ποσότητα ζεστού νερού μπορεί να διαλυθεί μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης απ’ ότι στην ίδια ποσότητα κρύου νερού.

15.

10. Δύο ποτήρια Π1 και Π2 περιέχουν αντίστοιχα τα υδατικά διαλύματα Δ1 και Δ2 των ουσιών Α και Β αντί­στοιχα και βρίσκονται σε θερμοκρασία 10 °C. Αν αυξήσουμε τη θερ­μο­κρα­σία τους στους 20 °C παρατηρούμε ότι η μάζα του πρώτου διαλύματος παρα­μέ­νει σταθερή, ενώ του δευτέρου ελαττώνεται.

α) Με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ότι:

i) από τις ουσίες Α και Β αέριο είναι η ουσία ..... και στερεό είναι η ουσία .....

ii) στους 20 °C το διάλυμα που περιέχεται στο ποτήρι Π1 είναι ............... , και το διάλυμα στο Π2 είναι ......................... .

β) Εξηγήστε πως θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε το διάλυμα Π2 θερμο­κρα­σίας 10 °C σε ακό­ρε­στο χωρίς να μεταβάλλουμε τη μάζα του και τη θε­ρ­μο­­κρασία του.