Lleida: un paraíso para el escalador

Post date: Oct 8, 2011 5:47:44 PM

Lleida en omgeving trekt niet alleen klimmers aan, ook ooievaars vertoeven er graag. Hier zie je een mooi staaltje aanpassingsvermogen van wilde dieren: middenin de drukke stad Balaguer nestelen op diverse hijskranen ooievaars. De hijskranen waren nog in gebruik ook! Kennelijk liggen ze daar niet wakker van, hoog en droog als ze zitten.

hieronder de hele hijskraan met details, klik op de foto voor 'n vergroting:

Het klimmen

Links: Maja, 7B+'l'Atac dels Gnoms,' Tartareu

We hebben voor ons doen lang in één regio rondgehangen. Dat was dan ook de Lleida-regio van Spanje, een van de sportklimparadijzen van de wereld. Er worden belachelijk veel negens geopend door Sharma en Andrada en die trekken weer überklimmers als Adam Ondra en Enzo Oddo aan.

Maar ook voor de mindere goden valt er veel te klimmen. Jongejonge, wat een boel mooie rots! En lekker gevarieerd: kalk, conglomeraat, kalkzandsteen of graniet, zwaar overhangend tot liggend, lang of kort, je hebt voor elk wat wils. Zelfs road-side rotsen zoals die van Camarasa zijn beslist de moeite waard.

Meestal zijn er campings en hostels in de buurt - vaak zelfs op loopafstand - en wild gaan staan met je kampeervehikel is over het algemeen dik in orde.

Vanwege het schitterende weer waren we meestal beperkt tot de oost- en noordwanden. In de zon klimmen als het 28 graden is, is wat teveel van het goede. Je kunt de uitstekende overzichtstopo 'Catalunya Lleida climbs' op de Spaanse Desnivel website aanschaffen, die geschreven is door Pete O'Donovan en Dani Andrada. Ter plaatse is 'ie ook te verkrijgen (klimmerscampings, sportwinkels enz.). Er staan maar liefst 21 gebieden in waaronder welbekende Villanova de Meía en Terradets.

Bart, 6B 'Del Guillem,' Camarasa

Maja, 7a+ 'Temptació Prohibida,' Tartareu

De rots van Camarasa is loodrecht tot licht overhangend en heeft opvallend veel positieve greepjes. Het kalkgesteente heeft een zandsteen ondertoon, waardoor het relatief ruw is. Zelfs de rotsen aan de weg (Sector Marcant Estil) vonden we erg mooi.

Ook de oostwanden van Tartareu bevielen ons uitstekend. Je hebt er loodrechte wanden en overhangende wanden, veel hoge zessen en zevens (weinig onder de 6b). Enig nadeel van dit gebied: geen schaduw voor onze kampeerbus, behalve een beetje schaduw van een olijfboom dan.

Waar het overdag lekker warm is in de zon, is het 's nachts (hier in de heuvels) behoorlijk koud! Vannacht gaf onze thermometer 4 graden Celsius aan. De zomer is duidelijk voorbij...

Klimmen tussen de gieren

We hebben veel bijzonder vogels gezien in de anderhalf jaar dat we op pad zijn: slangenarenden, flamingo's, kolibri's en rotskruipers in Frankrijk, lepelaars, kwartels, bijeneters, pelikanen en tapuiten in Spanje, visarenden, oehoe's en valken in Italië en nog veel meer. Maar de vogels die je als klimmer het meest opvallen, zijn natuurlijk de gieren. Vooral in Zuid-Frankrijk en Spanje hebben we er tientallen boven onze klimrotsen zien cirkelen, wachtend op een naar beneden stortende geit of klimmer.

In Espiel in Zuid-Spanje zagen we zelfs een geitenkadaver met gieren. Helaas gingen de gieren ervandoor voordat ik mijn camera gereed had, de spelbrekers! De kraaien bleven natuurlijk wél zitten, maar die zijn niet fotogeniek genoeg...

Toen we gisteren op sector Cine van Collegats klommen, op een langgerekt rotsmassief bovenaan een steile helling, zaten we ineens letterlijk midden tussen de gieren

Een stuk of 50 gigantische jongens vlogen langs ons heen. Ze waren zo dichtbij dat we ze door de lucht hoorden 'zoeven' en goed konden zien hoe ze hun roomwitte koppen alle kanten opdraaiden, speurend naar aas. Eindelijk de kans om er eentje goed op de kiek te zetten! Later maakte ik nog wat groepsfoto's. Toen zaten ze alweer hoger in de lucht, dat wil zeggen recht boven onze klimroute. Het gaf onze klimdag extra cachet.

Vale gieren boven onze klimrotsen (sector Cine, Collegats)

De vale gier is de meest voorkomende gier in Europa. Het dier heeft een spanwijdte van 2,4 tot 2,8 meter, zweeft op grote hoogte in groepjes en is te vinden in rotsachtige berggebieden, (vandaar dat we ze steeds tegenkomen!). Hij nestelt op rotsrichels.

Sector Cine van Collegats is een van de zeldzame Lleida massieven waar je veel mooie vijven en 6a's kunt klimmen (tussen de gieren!). Alles ligt de hele dag in het zonnetje, we zijn er behoorlijk afgefakkeld :-). Je ziet mij een van die mooie vijven klimmen.De monniksgier Een paar keer zagen we ook de zeldzame monniksgier, die helemaal donker gekleurd is en in hoge bomen nestelt. Hij zweeft rond in het open landschap van bergen op zoek naar aas. Bij aas is hij dominant over de andere gieren, niet zo vreemd als je bedenkt dat zijn spanwijdte 3 meter kan worden! Eenmalig, in 1948, is er tot grote opwinding van de Nederlandse vogelaars een monniksgier in ons kikkerlandje gesignaleerd. Dat was een zogenaamde dwaalgast die flink was afgezwaaid, want monniksgieren horen thuis in Spanje en Griekenland. Saillant detail: volgens mijn gids maakt de monniksgier krakende, sissende en miauwende geluiden. Dat soort geluiden horen we geregeld op onze kampeerplaatsen, maar wij denken dat die van de zoogdieren en slangen uit het kreupelhout komen. Kunst & Cultuur

Hieronder het fort van het dorpje Ager. En jawel hoor, ook bij Ager zijn er prachtige rotsen om te beklimmen! Je kunt er zowel sportklimmen als touren klimmen. Er zitten heel wat avontuurlijke lange touren, waarvoor je je nuts en friends wel uit het vet kunt halen.

Naast klimmen wordt er ook veel aan parapenten gedaan boven de rotsen en er is een groot astronomisch obervatorium. De lucht is hier meestal wolkenloos en veel mensen (met licht) wonen er ook niet, dus sterren zie je s' nachts uitstekend.