De Heilige Graal

Post date: May 20, 2014 3:21:32 PM

Om het af te leren gaan we nog één keer lekker lang met ons kampeerbusje weg. Nou ja, lang... drie maanden. Een vluggertje in vergelijking met onze eerdere zwerftochten door Zuid-Europa, van anderhalf jaar en een half jaar.

De eerste ochtend was het fijn wakker worden, foto genomen vanuit bed (Ardèche, Frankrijk)

Het klimmen: Fauzan

De eerste week hebben we in zuidwest Frankrijk doorgebracht in het land van de Catharen, dat gezegend is met goddelijk weer en goddelijke druiven (voor de wereldberoemdeVins MInervois). Maar wij ontdekten dat het er ook nog eens stikt van de klimrotsen! Je vindt ze in lange rivierkloven zoals die van de Cesse. Misschien zijn ze niet de Heilige Graal van het klimmen, maar goed zat om je een paar weken mee te vermaken.

De Cesse kronkelt door steil met dicht struikgewas begroeid land en nabij het dorpje Fauzan heeft het fraaie, hoge kalkrotsen in de aanbieding. Aan de noordoost kant van de kloof klim je op vertikale wanden met ondergewaardeerde zessen en zevens.

Lunchen in de schaduw:hier begint de zomer al in mei

Maja chilt in een 6a+, Fauzan noordoost kant van de kloof

Aan de warme zuidwestkant van de kloof, zijn er routes in alle moeilijkheidsgraden, van relaxte vijven tot overhangende achten. Je moet dan wel eerst de kloof door, plus een lange en steile helling omhoog klauteren. Voordat je aan de klimpret kan beginnen, ben je al doorweekt van het zweet. Je bevindt je dan wel in een ruig natuurgebied zonder weg, huizen of wat dan ook, waar everzwijnen ongehinderd door jaaggespuis gedijen.

Uitzicht op de zuidwest kant van de kloof van de rivier de Cesse

Deze grote nachtpauwoog (maar liefst 12 cm.!) hing onder onze klimroute te niksen

Kunst & Cultuur pagina: De Catharen

Links: MinerveHet nabij Fauzan gelegen dorpje Minerve aan de Cesse stamt uit de vroege Middeleeuwen. Het kan bogen op een Kerkje met het oudste altaarblok van Europa, uit de 5e eeuw. Minerves prachtige ligging en zijn intact gebleven Middeleeuwse huizen, trekken kunstenaars uit alle winstreken die hun werk in piepkleine galerietjes en winkeltjes verkopen.

De schilders die met alpinopet en al achter hun ezels zitten, de stralende lentezon en de geur van kruiden en lavendel, het staat allemaal ver af van Minerves bewogen verleden.

Want ook dit dorpje uit de Hérault getuigt van de bloedige onderdrukking van de Catharen.

In de dertiende eeuw bleek een groep van 200 Cathaarse vluchtelingen uit Béziers – waar iedereen afgeslacht werd door Katholieke ridders in opdracht van de Paus - ook in Minerve niet veilig...

Net als de meeste edelen in zuidwest Frankrijk, was de hertog van Minerve tolerant tegenover de Catharen en stond hen toe hun versie van het Christelijk geloof te beleiden (wat mij betreft een sympathieke variant, o.a. omdat bij de Catharen vrouwen ook geestelijk leider mochten zijn). Maar sympathiek of niet, de door de Paus opgetrommelde troepen uit de rest van Europa, belegerden Minerve. Door de watervoorziening van het dorp te blokkeren, konden ze snel korte metten maken met de verdediging van Minerve en De Cathaarse vluchtelingen stierven er voor hun geloof, op de brandstapel.

Detail in een muur van 'n Middeleeuws huis te Minerve