CORSICA II: klimmen en sight-seeing

Post date: Jun 11, 2011 9:42:52 AM

Klimmen in Restonica

Links: Bart inspecteert de aan de weg gelegen sector 'Bord de route,' (deelsector Picellu), een van de sectoren met overhangende zevens en achtenIn de prachtige, brede kloof van de rivier de Restonica wordt heel veel gewandeld, maar je komt er ook rotsklimmers uit allerlei landen tegen. Er is namelijk heel wat graniet in de aanbieding, zo'n 200 sportklimroutes, van lage vijven t/m achten (zwaartepunt 6a t/m 7b). Alles is makkelijk bereikbaar, sommige routes kun je zelfs vanuit je auto zekeren. Op steenworp afstand van het klimmen kun je in een restaurantje koud bier en de Corsicaanse pot krijgen en je kunt zo een verfrissende duik nemen in het kristalheldere water van de rivier. Er zijn veel campings en hotels in de buurt van het klimmen. Gelukkig maar, want wild kamperen is er streng verboden. In Restonica tref je het typische grantiet:

scheuren/banden en wrijvingsklimmen

Nieuwe vrienden maak je als rotsklimmer in een handomdraai! Hieronder de goedlachse François en Héloïse, onze makkers uit Bretagne (Héloïse lijkt volgens ons als twee druppels water op Jilske Hupkes!)

Hieronder is Oostenrijkse klimmer Thomas aan de slag in het technische monster 'Chjucarella' 7B, sector La Conque (deelsector Picellu)

Sector L'Ortale en sommige deelsectoren van Picellu die vlakbij de weg liggen, vinden wij niet verbluffend - de rotsen zijn aan de lage kant en sommige zijn bemost- maar de sectoren van Sorbellu op een kwartier lopen zijn werkelijk heel mooi. We hebben de lokale topo aangeschaft voor een tientje in een boekwinkel in Bastia, maar hij is op allerlei plaatsen te krijgen waaronder camping 'Tuani.'(in de 'Vallée de la Restonica' aan de D623).

In deze topo van Quilici en Lacroix staat niet alleen al het sportklimmen van Restonica, maar ook 10 mooie touren ('grandes voies', deels behaakt), het watervalklimmen van Le Grotelle, een tiental wandeltochten én het canyoning walhalla rond rivier de Tavignanu. Je hoeft je dus niet te vervelen! Boulderblokken zijn overal voorhanden, haal je 'compressie-technieken' en Bleau wrijvingservaring maar uit de kast!

Oké het water was best wel koud...

maar toch lekker!

Sight-seeing op Corsica

Het eiland Corsica staat bekend om zijn natuurschoon. Het kan bogen op ontelbare prachtige zand- en kiezelstranden, steile beboste bergen vol everzwijnen en ander dieren en overal kronkelen heldere rivieren met snelstromend water. Het wordt dan ook het 'Isle de Beauté' genoemd.

Het binnenland is een en al berg met toppen tussen de 2000 en 2700 meter en heeft tientallen klimgebieden met name rond rivierkloven, waaronder het beroemde Bavella. Maar de toeristen die het eiland in de zomer overspoelen zitten vooral aan de zuid- en westkust. Die regio's hebben een warm en droog klimaat. De prachtige zandstanden die tussen de steile kliffen genesteld zijn, kunnen zich meten met de mooiste van de wereld. Het zijn er zo veel dat je zeker niet op elkaar gepakt hoeft te zitten zoals aan de Spaanse Costa's.

De ruige bergen van het binnenland waar vaak mist hangt en het in de namiddag onweert, staan in sterk contrast met de lieflijke kust vol uitnodigende zandstranden waar de zon altijd lijkt te schijnen

De cultuurliefhebber kan ook zijn lol op. Zo zijn er Romeinse ruïnes en viaducten, menhirs en dolmen, forten en kastelen, musea, het geboortehuis van Napoleon en de historische stad Bonifatio met zijn spectaculaire ligging en talloze bezienswaardigheden.

de jachthaven van Bonifatio gelegen in een zee-arm met de stad eromheen

We hebben Bonifacio bezocht en waren onder de indruk van de prachtige jachthaven met het azuurblauwe water, het gigantische fort, de steile straatjes met pittoreske huizen, de klif waarop de stad ligt, de omliggende kustlijn, de vele terrasjes direct aan het water etcetera. Zelfs voor ons, hard-core natuurliefhebbers en klimmers, was een dagje Bonifacio een groot succes!

Een stukje van Bonifatio (helaas heb ik geen groothoeklens of een helikopter om het goed in beeld te krijgen!)

Prehistorische tijden herleven op Corsica

Aan de zuidkust nabij Propriano hebben we de 'Site de Cauria' bezocht waar drie verschillende megalithische 'bouwwerken' te bewonderen zijn: twee groepen van in totaal 80 menhirs die 4500 tot 4100 jaar voor Christus werden opgericht en enkele dolmen uit het begin van het Bronzen Tijdperk, waarvan bekend is dat ze een rol speelden in begrafenisrituelen.

Bij een van de dolmen ontmoeten we nog een stel Britse mafkezen, die er zeker van waren dat de menhirs en dolmen door buitenaardse wezens neergezet waren.

Zij zouden de menselijke beschaving gestart hebben en zich aan onze prehistorische voorvaderen als goden geopenbaard hebben. Tja... Stiekem nam ik een foto van de vrouw die zelfs een petje met het welbekende alien-symbool droeg. Ze vonden het niet goed dat wij in de dolmen gingen staan (zonder ook maar iets van de dolmen aan te raken overigens). We hebben de dolmen maar niet beklommen -mocht ook niet- hoewel het graniet er best mooi uitzag.

Een mafkees (met alien petje)

Een koe (met hoorns)

Aan de Corsicaanse kust zijn vele wijngaarden, vooral hun rode wijn is uitstekend én betaalbaarEn dan nu nog een cliffhanger: de volgende blogpost kunnen jullie rekenen op maar liefst twee foto-collages! Eentje die de uitwassen van de onafhankelijkheidsbeweging toont en eentje -om het blog lekker luchtig te houden- die de Corsicaanse strandcultuur in beeld brengt middels sfeervolle anischtkaarten...