De Vogezen, même pas mal

Post date: Jul 5, 2011 3:03:56 PM

We zijn aangenaam verrast door het fraaie landschap hier in de Franse Noord-Vogezen. Beboste heuvels, schilderachtige dorpjes, weilanden vol bloemen en groener dan groen gras. En overal hoor en zie je dieren. De uitgestrekte open loofbossen met tamme kastanje bomen, eikenbomen frambozen- en bramenstruiken, zijn een perfecte habitat voor herten, everzwijnen, kleine zoogdieren als boommarters en knaagdieren, roofvogels... noem het maar op.

's Avonds als we met de bus in het bos staan, horen we ze overal om ons heen scharrelen en het gefluit van de vogels is 's ochtends een waar concert (waarbij je je afvraagt waar de volumeknop zit :-).

Een ooievaar vangt een muis en slokt hem op -klik op de foto's voor een vergroting-

Ook de weilanden trekken veel dieren zoals ooievaars. Met m'n zoomlens kon ik vastleggen hoe bovenstaand exemplaar een onfortuinlijke muis te pakken kreeg. Dat viel niet mee trouwens want die dieren die we aan de lopende band tegenkomen zijn nogal camera schuw. Zo heeft Bart de hele avond op zijn buik in het kreupelhout gelegen om een hert, onscherp, op de foto te krijgen Vervolgens moest ik hem weer op teken controleren en hij heeft véél huidoppervlak. Maar we hebben nu wel een coole foto van een ree!

Wat ons verder opvalt aan deze streek, dat zijn de jaloersmakende huizen. Zowat iedereen woont vrijstaand in kasten van huizen met een dubbele garage erbij en een flink stuk grond dat mooi ingericht is met bloemen, moestuinen, waterputten, kippenrennen etc. En de kleuren van de huizen maken je vrolijk: abrikoos, lichtgeel, babyblauw, terracotta, lavendel, mintgroen, zachtroze...We gaan eens uitzoeken wat dat mag kosten. Voor zover we weten is de Alsace -zo heet het département- niet duur. Een stuk goedkoper in elk geval dan alles in het zuiden van Frankrijk, waar veel Europeanen een tweede huis hebben. In dit deel van de Vogezen hebben we nog geen toerist gezien. In de dorpen wordt er zelfs omgekeken naar ons Nederlandse nummerbord. Dat heb je niet vaak in Frankrijk en zeker niet in de zomer, als er 1,5 miljoen (!) van onze landgenoten op vakantie naar Frankrijk gaan. bron ANWBVoor de klimmers: Roches Plates Bart klimt Boomerang (6C+) op Roches Plates, een atletische route

Alle bad rep ten spijt vonden we het klimmen op Roches Plates prima (GPS coördinaten N48.76624° E007.34679°, de topo is niet zo duidelijk wat de aanloop betreft). Natuurlijk, de rotsen zijn niet zo briljant en hoog als die van Saint-Léger of Gorges du Loup, maar Roches Plates doet zeker niet onder voor de nabij gelegen Pfalz. En dan is het hier een stuk rustiger: de streek is minder bevolkt en er zijn minder klimmers. Voor 5,5 uur rijden krijg je een hoop.

Komt nog bij dat vooral Maja dol is op conglomeraat en laten ze dat nou net hebben hiero! De Fransen noemen het gesteente 'grès' en het lijkt een mix te zijn van zandsteen en conglomeraat. Je hebt in elk geval heel veel kiezels. Daar tussenin zitten zandstenen banden met opleggers en dunne horizontale knijpers.

Links: Maja klimt 6B+ 'L'empire du milieu' -klik op de foto voor een vergroting-Er zijn tegen de 100 routes t/m 7B. Er is een wand met lage vijven en vieren, maar er zijn vooral zessen en 7a's, die gemiddeld 15 tot 20 meter hoog zijn en vaak verrassend atletisch.De meeste routes worden regelmatig beklommen en daar zit alles goed vast, maar als je een minder populaire route doet, kan er best eens een kiezel uitbreken. Dat ondervond ik aan den lijve, maar dankzij m'n bekwame spotter (Bart) beschadigde ik m'n enkel niet (toevallig gebeurde het voor de eerste haak). De meeste routes zijn royaal behaakt. Sommigen hebben slechts één gewone haak aan de top, de meeste twee haken naast elkaar. De rotsen bereik je middels een vlakke boswandeling van een half uur. De wandeling voert door een bos waar je allemaal lekkers zo van de struik kunt eten: frambozen, bramen, en bosaardbeitjes.

Survivor Man of Bear Grills zouden het hier een eitje vinden om te overleven. Smakelijk eten ligt letterlijk voor het oprapen (linksboven tamme kastanje, rechtsboven bramen, linksonder framboos, rechtsonder paddestoel).

Rotstructuur te Roches Plates