Sleinse tiepen

Een aantal markante Sleidingenaren worden hier nader belicht. Dikwijls zijn zij een product van hun tijd, en de verhalen die over hen de ronde doen moeten dikwijls met een korrel(tje) zout genomen worden. Maar ze zijn wel de peper en het zout  in de Sleinse toatjespap.

Ook komen de Grote Sleidingenaren hier aan bod, die heel wat betekend hebben voor hun tijdgenoten. Hun daden hebben van Slenne gemaakt wat het nu is.

 

Brusselle, Richard

Brusselse vondeling (vandaar zijn naam), die ondanks hulp van begoede pleegouders, toch aan lager wal geraakte. Woonde eerst in de Schoolstraat, daarna in een tot noodwoning verbouwde tram, door de COO geplaatst in de het Oostveld 20 (toen). In 1969 verklaarde de gemeente het voertuig onbewoonbaar. Na een noodgedwongen verblijf in St. Jozef kan Sar een huisje van de gemeente huren (Meersstraat 1) voor de prijs van 750Fr per maand.   Hij zou ook de eerste Sleinse motard geweest zijn.


Helaas blijkt het verhaal over zijn afkomst niet helemaal te kloppen met de werkelijkheid:

Richard Guillaume Brusselle is een geboren en getogen Sleidingenaar! Hij werd geboren op 16/07/1908 in de Kaaistraat 19 te Sleidinge.  Zijn moeder, Emerence Brusselle, was geboren in Dudzele.  De vader was onbekend. Emerence was met haar moeder Prudence Plasschaert en haar stiefvader Joannes Blanckaert naar Sleidinge, Kaaistraat, komen wonen.  Na het overlijden van Joannes Blanckaert (05/03/1908) verhuisde het gezin naar het Akkerken (huidig nr. 5). Richard bleef uiteindelijk alleen over. Hij werd een echte excentriekeling die er een nogal liederlijk leven op na hield.  Uiteindelijk moest hij van armoede zijn huisje verkopen en kwam hij onder de hoede van de toenmalige COO die hem de noodwoning in het Oostveld ter beschikking stelde.  

Er hing iets geheimzinnigs rond de man waardoor er over hem allerlei verhalen de ronde deden.

De Cleene, Theofiel

Fietsenmaker en cafébaas in de Dorpsstraat rond de vorige eeuwwisseling. Excentriek, grappenmaker en goed verteller.

Theofiel De Cleene, guitig volksfiguur die zelfs de honderd haalde. (foto 2045 - bron x)

Wilfried Martens (foto 2754 - Bron familie Martens)

Rijckaert, Gerard

Door de bevolking beter bekend onder de naam Fernandel, wegens de zeer treffende gelijkenis met de Franse acteur. Uitbater van Café "In de nieuwe statie" (nu Weststraat 127). Werkte ook naast de deur in weverij Dierman.


Cafébaas Gerard Ryckaert-alias Fernandel (foto 2353)

Sanders, Antoon

In Antwerpen geboren, werd hij pastoor gewijd en aangesteld in Sleidinge in 1611, en verbleef hier tot 1622. Van 1615 tot 1618 moest hij ook instaan voor de parochie Oosteeklo, dat totaal verwoest was ten gevolge van de godsdienstoorlog. Later werd hij kanunnik van Ieper en nog later trok hij naar de abdij van Affligem, waar hij zou blijven tot zijn dood. In de abdij schreef hij gedichten en geschiedenis in het Latijn, en zoals alle geleerden in die tijd ondertekende hij zijn werk met een gelatiniseerde naam: Antonius Sanderus. In 1641 verscheen zijn meest beroemde boek "Flandria Illustrata": een geschiedeis van Vlaanderen.

Via Maurice Ghysbrechts, die in 1926 het Sanderushuis naar hem vernoemde, werd hij wereldberoemd in Sleidinge. Er kwam ook een Sanderustuinwijk (ca.1930), een Sanderuslaan en een Sanderuspad (1975).


Struyvelt, Gilbert

Postbode, vergroeid met zijn fiets. Muzikant, nachtraaf en begenadigd improvisator.


Van Heule, Cyriel 

Man van vele gedaanten: timmermansknecht, laatste suisse-kerkbaljuw of pijke, schapenkweker, lid van de Civiele Bescherming, selfmade-accordeonist op talloze kermisavonden, en pony-voerman van (naar eigen zeggen ) 22.600 kinderen  (foto 0134)

Willems, André

Self-made politicus uit de ACV-hoek, die het tot eerste schepen van Groot-Evergem bracht.  Bolder en Groot Sleidingenaar.

André Willems, Sleinse 'scheebn van fieestelijkkheedn', was een gekend en geliefd politicus. (foto 2044 - Bron Martine Willems)