Transport Vermeire St.-Joris Autocar-reisbureau Vermeire


In 1926 koopt de 34-jarige Hilaire Vermeire, 2 jaar na z’n huwelijk met Zulma Van Hecke, een eerste vrachtwagen: een Volvo. Hij start in Dorp 11, (huidige Polenstraat 13, later bibliotheek en eerste filiaal Profi). Het gaat vooral om vervoer voor textielbedrijf La Coriandre, het latere Bentex. Maar Hilaire raakt ook bekend als “voerman”: hij deed veel transport van en naar Gent voor tal van Sleinse winkeliers, stielmannen, bedrijven en soms zelfs particulieren, want toen was er nog geen sprake van bestelwagens. Ook verhuizingen zijn aan de orde. In 1939 komt er een Ford van 3 ton en Opel Blitz van 2,5 ton. Die laatste wordt opgeëist door het Belgisch Leger. Met een verdwijntruuk van afgedraaide wielen wordt dit verijdeld.

Een eerste advertentie, 1945 (foto 2956 - Bron Suzanne Verdegem)

Gezinsfoto bij de eerste vrachtauto Hilaire, zonen Antoine en Adrien, dochter Antoinette moeder Zulma Van Hecke, 1949 (foto 2958 - Bron Suzanne Verdegem)

Na WO II wordt ook de nieuwe markt van personenvervoer aangeboord met de aanschaf van een heuse bus: 'Sint-Joris Cars' ziet het levenslicht.

Hilaire, Antoine en de St-Joriscar, 1950 (foto 2960 - bron Suzanne Verdegem)

Twee jaar later staat er al een ORION pomp. Adrien, Antoinette en hun Franse nicht Georgette. En wat denk je dat van het minibusje? (foto 2961 - Bron Suzanne Verdegem)

Adreskaart St-Joriscars (foto 2966 - bron Suzanne Verdegem)

In 1962 nemen zonen Antoine en Adrien over. Het wagenpark wordt regelmatig vernieuwd. Door de steeds grotere mobiliteit kan iedereen zelf vervoer regelen, en krijgt de stiel als voerman steeds minder belang. Zo verdwijnt ook het "pakgoed op Gent" en stopt dit bedrijf met vrachtwagentransport. Er wordt des te meer ingezet op personenvervoer: er worden voor lokale verenigingen regelmatig busreizen georganiseerd. In 1967 start men met 'Autocar-reisbureau Vermeire', en komt ook het schoolvervoer op de planning.

Het wagenpark anno 1964... (foto 2967 - bron Suzanne Verdegem)

..is niet vergelijkbaar met dat van 1987 (foto 2968 - bron Suzanne Verdegem)

Maar steeds zat Antoine strak in het pak (foto 2969 - bron Suzanne Verdegem)

Om logistieke redenen verhuist men naar Polenstraat, (huidig nr 137). In die 62 jaar vervoer zitten achter het stuur: Hilaire, zonen Antoine en Adrien, schoondochter Suzanne Verdegem en chauffeurs Arsène Wauters en Antoine Bracke . Op 1 januari 1988 wordt de zaak overgenomen door Rado Reizen (Maldegem). De site wordt in 1999 ingenomen door De Broodbakker (toen Raf De Roo).