Soep Valeer Mekeirel


Na zijn profcarrière bij de wielrenners (zie onder Sportief Slenne/Wielrennen) begint Valeer vanaf 1953 samen met zijn echtgenote Godelieve Mekeirel (zelfde naam - geen familie) met het maken en venten van verse soep, terwijl ze terzelfdertijd café de Volksmacht (sedert 1952) uitbaten. In het begin trekt men de soep nog in uit Sint Amandsberg. De Ouders van Godelieve, die café het Boldershof in de Polenstraat uitbaten, beginnen al gauw de soep zelf vers te maken. (Dit café werd later afgebroken en stond waar nu de steenhouwerij naast de begraafplaats gevestigd is. Het huidig café Boldershof bestond nog niet.)

Twee Mekeirels op hun trouwdag: Valeer en Godelieve (foto 2734 - Bron Valeer Mekeirel)

In 1961 verhuizen Valeer en Godelieve naar de Polenstraat (huidig nr. 132, rechtover de parking van de huidige Smatch) waar ze zich, eerst nog samen met de schoonouders, volledig toeleggen op de soepronde. Samen met nog vier verkopers wordt er dagelijks tot 1100 liter soep aan huis besteld tot in Lovendegem, Evergem en Belzele. Ook Calcutta is klant.

De groenten worden vers her en der in Sleidinge gekocht bij de landbouwers, meestal bij gebuur Jules Martens. Enige bijproducten: de klanten konden ook keelstik en soepvlees bestellen. In 1975 stopt de zaak en gaat Valeer nog tot zijn pensioen bij Imperial Vleeswaren werken.