Beeldende kunst
LEO STEEL (1878-1938)
Ongetwijfeld onze bekendste en meest getalenteerde kunstenaar. Groeide op in Stekene. Zijn grootvader en vader waren huisschilders. Tussen de potten verf blijkt snel het talent van de kleine Leo. Hij gaat naar de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en wordt er primus.
In 1904 huwt hij Sleinse Zulma Van De Walle, zelf ook schildersdochter, en komt hier wonen (Weststraat huidig nr 57) in een villa die hij liet bouwen op het erf van de kinderen Van De Veire. De oude boerenwoning gebruikt hij als atelier. Het is een zeer productief artiest, vooral bekend voor zijn portretten, landschappen en dorpstaferelen. Hij is een zeer figuratief schilder. De toen moderne stromingen (Latemse school, impressionisme, expressionisme) gaan aan hem voorbij.
Hij raakt bevriend met burgemeester Ghysbrechts en zo in de clan van d’èdnen, en krijgt onder andere de opdracht de gelagzaal van het Sanderushuis van muurschilderingen te voorzien (1929). Hieraan werkt hij ongeveer 3 jaar. Hij schildert ook de 14 staties van de huidige kruisweg (geschonken door zoon Maurice in 1987(!)) en schildert zelfs de decors van toneelgezelschap “voor God en Taal”
GEORGES STEEL (1923-2010)
Zoon van Leo. Ook plastisch zeer begaafd. Blijft in het ouderlijk huis wonen en schildert ook in het atelier van zijn vader. Verhuist naar Spanje, maar keert terug naar Belgie, waar hij begin 2010 overlijdt.
FIRMIN ANDRIES (1922-)
Vooral bekend als auteur van het "groene boekje", de eerste fotoverzameling die van Sleidinge gepubliceerd werd (zie onder uitgaven). Deze boekhouder uit de Dellaertsdreef was vooral bedreven in pentekeningen in Indische inkt. In andere rubrieken zullen we later nog enkele van zijn werken publiceren.
ANDRE BLANCKAERT (1924-1994)
Bediende die bij toeval en omwille van tijdsverdrijf in aanraking komt met de schilderkunst vanaf 1962. Volgt avondacademie in Eeklo bij Dirk en Luc Verstraeten.
Uit zijn eerste werken spreekt een maatschappelijke bekommernis.
Later schildert hij (o.a. winterse) landschappen, veelal van Sleidinge.
André exposeert zeer regelmatig.
LUCAS DE CONINCK (1946-)
Studeert aan de kunstacademie van Eeklo en stelt tentoon in Eeklo, Sleidinge en Gent. Na een carriere in de reclamewereld volgt een tweede periode van schilderen vanaf 1998. Evolueerde naar het impressionisme en maakt veel gebruik van olie op canvas. Exposeert in 2006 in Sleidinge zijn “reisindrukken” en portretten, en in november 2010 volgt er een thema-tentoonstelling “in de wolken”.
RONALD GHYSBRECHTS (1944-)
Schildert aquarellen. Een rake weergave van de natuur, met een fris kleurenpalet is een blijvende uitdaging voor deze autodidact. Uitgeweken naar Knesselare.
ETIENNE VAN ACKER (1933-2020)
Al sinds zijn kinderjaren geboeid door tekenen. Begint als twintiger al met zijn eerste penseeltrekken. Hij doet aan kalligrafie en verwerft bekendheid in Sleidinge en daarbuiten als reklameschilder. Hij besluit na zijn pensioen als autodidact "in de leer te gaan bij oude meesters". Vanaf 1985 maakt hij vooral stillevens en natuurprenten. Inspiratie vindt hij aan de Leie en het Krekengebied. Geleidelijk volgen er ook exposities, vooral in Gent, maar ook in Zelzate. Hij werkt vooral met olieverf en pastel, maar ook de aquarel geniet zijn voorkeur.
In de toekomst hopen we in deze rubriek nog bijdragen te kunnen leveren van onder andere:
Maurice Van Lauwe
Albert Steel
Antoon Bogaert
Fernand Lotigiers
Medard Bonamie
Hubert Van De Velde
… Alle informatie is welkom!