Station


Hieronder belichten we het economisch en dienstverlenend aspect. Voor de geschiedenis van het stationsgebouw zelf, zie onder Gebouwen en Patrimonium/station

Van in den beginne blijkt dat de spoorlijn 58 een enorme economische aantrekkingskracht uitoefent: in 1884 vestigt weverij Dierman zich naast het station (makkelijke aanvoer van steenkool en grondstoffen).

Later komt er een derde (doodlopend) spoor naar de koer van zagerij Cornelis. Allerlei plaatselijke handelaren maken ervan gebruik om goederen te laten vervoeren (vooral de uitvoer van fruit). De Weststraat wordt ook Statiestraat genoemd.

'Slen' stoasse' in 1933. Goederen wachten op transport. Zou de gevel uiterst links het oorspronkelijk stationnetje kunnen zijn? (foto 0121 - Prentkaart Nels)

Tientallen jaren ziet het station dus niet alleen het komen en gaan van studenten, pendelaars, bezoekers van “de Knip”, Godelievebedevaarders, textielarbeiders, …. maar ook van lossen en laden van goederen allerhande.

In het station werkten op het hoogtepunt vier personeelsleden, waarvan de chef verplicht in het stationsgebouw moest wonen. De stationschefs vanaf 1900 waren achtereenvolgens Richard Martens, opgevolgd door zoon Gerard Martens, ? Van Petegem en Charles Depraetere.

Laatste stationschef (van 1954 tot 1984) Charles Depraetere en zoon Bart (foto 0119 - Joris De Wildeman)

In 1965 spreekt men een eerste keer van een sluiting, maar dat gaat niet door.

Rond 1978 verdwijnt het goederenvervoer volledig en raakt spoor drie in onbruik.

In 1983 zijn de vooruitzichten opnieuw somber en maakt de NMBS werk van de snelverbinding Gent - Eeklo, waarbij de stations van Waarschoot en Sleidinge opgeheven worden. Ondanks hevig protest onder impuls van schepen van mobiliteit Paul Van Kerckhove, is in 1984 de sluiting van het station van Sleidinge toch een feit.


Laatste werkdag voor het Sleins spoorwegpersoneel: sous-chef ?, stationschef Charles Depraetere, koerman ? (foto 2750 - Charles De Praetere)

Het laatste ticket in het station van Sleidinge uitgegeven. (foto 0869 - Joris De Wildeman)

Sleidinge wordt 'sluitinge' , protestactie 1984. (foto 0120 - Joris De Wildeman)

In 1989 echter leiden de niet aflatende protestacties en massale petities tot de heropening op 29 mei, weliswaar als stopplaats deze keer. Wissels en tweede spoor worden wel uitgebroken, omdat de functie van kruisingsstation vervalt en overgenomen wordt door Wondelgem.

Guy De Dapper helpt schepen en grote gangmaker Paul Van Kerckhove met feestbloemen voor de nieuwe eerste stoptrein (foto 2746 - Westvoorde Comité)

In 2005-06 worden de sporen en perrons van lijn 58 grondig gemoderniseerd, onder andere om de toegang tot de moderne treinstellen mogelijk te maken