אורי שמחוני



27/11/2019. שעה נינוחה ומאלפת, בה אורי מספר לבקשת אתר הוותיקים על אגוז בתקופתו: פעילויות מבצעיות, המצב הבטחוני בתקופת ההתשה, טיפים צבאיים, המארבים השוחקים, מרכזיותה ויוקרתה של הסיירת בגזרה הצפונית ועוד. 


עירא ארנון (חובש גדודי) "הקשבתי קשב רב לאורי שבזכותו שירתתי באגוז. הוא אישית גייס אותי בבקו"ם לאחר ראיון נוקב. הוא החזיר אותי לאותה תקופה בה שרתתי ביחידה ולאותן פשיטות וחדירות שהייתה לי הזכות הגדולה לקחת בהם חלק. אורי היה מג"ד למופת.אנושי. הכיר כל חייל בשמו. ענק. כל הכבוד לזמן שהושקע בעריכת הראיון ולשיגורו אלינו". 

אורי מילשטיין משוחח עם אורי שמחוני

חמישה חודשים לפני מותו מתייחס אורי לשתי שאלות: מדוע המפקדים הולכים בראש הכוח הלוחם והחשש לחיי הלוחמים

הספר "לוייתן לבן" (הוצאת גלורי, 2006), שבעריכת גלעד שמחוני, הינו למעשה אסופת שיחות עם אביו, האלוף (במיל') אורי שמחוני, בעברו ראש מה"ד ונספח צה"ל בארה"ב, בהן חיווה האב את דעתו בנוגע ל-167 נושאים אישיים ולאומיים, קטנים וגדולים: אהבה, מלחמה, אליטות, פיקוד, מלחמת לבנון הראשונה (והשנייה), משפחה, אריק שרון הראשון (והשני), שכול, כדורגל ישראלי, מאיר שלו, קרבות, אלתרמן, סיירת אגוז, תנ"ך, מובי דיק, כיבוש וריצה. ללא ידיעת האב, תיעד בנו את הדברים והביאם אל הכתב. כך, שלא לפי הסדר, מתוודע הקורא למסכת חייו של אורי שמחוני, יליד 1936, אשר גדל בקיבוץ גינוסר. בשנת 1954, התנדב לצנחנים, ושובץ בגדוד 890 בפלוגה א' עליה פיקד תחילה "סופפו" ז"ל ולאחריו מאיר הר-ציון.

לדבריו, "פלוגה א', גדוד 890, שנת 1954, הייתה ללא ספק הקבוצה האיכותית ביותר שלתוכה נשאני גורלי. במשך שנות חיי הייתי במקומות רבים, בקבוצות רבות של אנשים, ביחידות שונות, בארצות רבות, בין אנשים ברמות שונות. הכרתי את האנשים הטובים ביותר, ואחרי שהשתחררתי מהצבא גם את הגרועים ביותר. אך מעולם לא הייתי בתוך חבורה כל כך מיוחדת, מגובשת ומשקיענית, חבורה של האנשים האמיצים ביותר, החכמים ביותר, המצחיקים ביותר והכיפיים ביותר; אנשים שהלכו לכל המקומות, לחמו בכל המלחמות והסתערו על כל הגבעות ומעולם לא ביקשו, רק נתנו. היו איתי חבריי לכיתה בבית הספר – מיכה לבני ואורי שחודה, וגם רמי כפכפי, שהיה חצי גינוסרי, וחברי לכיתה מקיבוץ גבת – יוחנן, ואליש ויוסי שווישה, ושמש ויהודה בן זאב מעין כרמל, ומוני ודואק ועמוס נאמן ופיקס מבית השיטה, ואפרים ודוביק וצביקי ויוסי מעין חרוד, ואבשה ושמיל העירוניים, וניר ניצן ואורי שיין, ואילן ועמוס ואורי משער העמקים ועוד אחרים. שלושה חודשים אחרינו התגייסה פלוגת בני קיבוצים נוספת ודרכינו התמזגו בגדוד: דן זיו מאיילת השחר ודודיק מכנרת ואלישע ויוסי ואמנון משריד, ועוד רבים וטובים. יוצאי שתי הפלוגות האלה – פלוגות בני הקיבוצים הראשונות שהתגייסו לגדוד 890 – היוו במשך שנים רבות את שלד הפיקוד ביחידות צנחנים רבות. כאשר אני נזכר בחבריי ובמפקדיי מאז, אני יודע שחייתי עם נפילים" (עמוד 122). בצנחנים הוא עבר מסלול הכשרה כלוחם, ולאחר מכן עבר קורס מ"כים חי"ר וקורס קציני חי"ר. במבצע קדש, כמפקד מחלקה בגדוד 890 השתתף בצניחה במיתלה ובקרב שנערך במקום.

מג"ד 890 בתקופה שאני הייתי בצנחנים היה אמיר ברעם. הימים היו ימי השיא של אינתיפאדת אל אקצה והלחימה בטרור באיו"ש, "חומת מגן" ושאר ירקות. קטע שכתב שמחוני, ששירת בגדוד 890 בעת שמפקדו היה אריק שרון, כתב פעם בספר, הזכיר לי את תחושותינו לגבי המג"ד שלנו והגדוד. שמחוני כתב כי "כשהתגייסנו לגדוד 890 אריק שרון היה המג"ד. כמג"ד הוא היה מדהים. היתה לו אותה יכולת נדירה, מתת אל הניתנת לבודדים בלבד, לבנות ולעצב יחידה כרצונו: הוא הגדיר את אופיה ואת מטרותיה, בחר בעצמו את האנשים והיעדים, קבע מֵעֶמדה של מג"ד - דרגה לא גבוהה - את מדיניות צה"ל, ולפעמים את מדיניות הביטחון של המדינה. הוא הכתיב נורמות וערכים ושינה את שיטות הלחימה של צה"ל" (עמוד 24). שמחוני מספר כי "הכול נוצר והתגבש בגדוד 890, בתקופה קצרה יחסית של שנתיים-שלוש, ומשם הפך לתורה ולנורמה; בהתחלה בגדוד, אחרי כן בצה"ל, ומצה"ל לצבאות אחרים. היה צורך בהבנה מעמיקה של מהות הלחימה החי"רית - איך נלחמים באמת ולא כמו בסרטים, איך נלחמים בחוכמה וחוסכים נפגעים ואיך לא נעים כמו מטרות דמות על קו הרקיע. היה גם צורך לקבוע שהתנועה מותרת רק קדימה, ושהעמידה בערכי הלחימה אינה ניתנת לשיקול דעת של אף אחד. צריך היה להגדיר הרבה מאוד דברים קטנים, החל מתרגולות טָקטיות וכלה בערבי שירה אדירים. כל אלה היוו מערך אחד שלם ויצרו את אחת ממכונות הלחימה הנחושות ורבות היכולת, בהתאם לזמן ולמצב, שידע צה"ל אי פעם: גדוד 890 של אמצע שנות ה-50. בזמנו היה ברור לכולנו שגדוד 890 יכול להגיע לכל מקום, לעשות כל דבר, אם רק יגידו לו. הרגשנו שאנחנו מעֵבר למגבלות, ש"אף אחד לא יכול עלינו". אריק של אז היה הכול" (עמוד 25).

אני לא משווה בין המג"ד שלי למי שהיה אולי המפקד הטקטי הטוב ביותר בצה"ל אי פעם, אני גם לא מתיימר לטעון שבתקופה הנ"ל הגדוד היה הטוב שבגדודי צה"ל בסדיר ובמיל', זה הרי לא ניתן לבדיקה, אבל אני כן חושב שבדרישותיו מאיתנו ובהובלתו את הגדוד הוא השיג הישגים מרשימים כנגד הטרור הפלסטיני ונטע בנו את התחושה שהגדוד יכול לבצע כל משימה, ממש כפי שכתב בשעתו עפר שלח, אודות שירותו שלו בגדוד צנחנים בשלהי שנות השבעים, "היינו חדורים בתחושת היכולת, רק תגידו לאן ואנחנו כבר נגיע" (מתוך הכתבה "30 שנה לך תזכור" מאת עפר שלח, בלייזר, מאי 2007).

שמחוני השתחרר אך חזר לשירות קבע ב-1964. בין היתר השתתף במלחמת ששת הימים כקמ"ן בחטיבת גולני ובגילוי מיקומה של גמלא. "ישבנו על סלע. שמריהו סיפר לי את סיפור גמלא ואני חשתי רוממות רוח נדירה. הוא תיאר באוזני את הטבח שהיה במקום, והרגשתי כאילו אני חלק מזה. מאוחר יותר אימתו הממצאים את הסיפור כולו. זה היה לפני כמעט אלפיים שנה, אבל אלה היו האנשים שלנו. הם ראו כל בוקר את המראות שאני ראיתי בילדותי – הכנרת, השקיעות מעל הארבל. הם דיברו עברית, ראו ממול את גינוסר, הם קראו לה גינוסר ולארבל קראו ארבל. הרי את המקום הזה, את הרכסים המשתפלים מדרום הרמה לכנרת, ראיתי כל יום בהיותי ילד בגינוסר, ישר ממזרח, ולא ידעתי מה אני רואה" (עמוד 35).

בשנת 1970 קיבל לידיו את הפיקוד על סיירת אגוז. שמחוני הוביל את סיירת אגוז למבצעים רבים בלבנון, ובהם הפשיטה על מפקדת המחבלים בכפר עינתא הסמוך לבינת ג'בייל, והפשיטה על מפקדת המחבלים בעיירה אל-ח'יאם. במלחמת יום הכיפורים שימש כקצין אג"ם של פיקוד צפון סיפור הלחימה מנקודת מבטו כקצין מטה בפיקוד, מתואר בספר והוא מטלטל את הקורא ומכה בו בעוצמה. במיוחד חוסר האמון שנותר בו כלפי הרמות הממונות. לאחר המלחמה שימש כמפקד חטיבת גולני וכמפקד בית ספר לקצינים. במבצע ליטני, כקצין חי"ר וצנחנים ראשי, פיקד על אוגדת הקחצ"ר. כאלוף שימש כראש מחלקת ההדרכה, בין היתר במלחמת של"ג. בספר הוא מספק אבחנה חשובה על לבנון. לדבריו, "סלט טבולה הוא לא רק טעים במיוחד, הוא גם הדבר היחיד הטוב שאי פעם יצא לנו מלבנון" (עמוד 101). בתפקידו האחרון בצה"ל כיהן כנספח צה"ל בארצות הברית.

עולם התוכן והעניין ששל שמחוני עשיר ומגוון והוא עוסק בטולסטוי, אנשי פאנפילוב, הפלמ"ח, מובי דיק (ומכאן שם הספר), בטהובן והביטלס (ואף ראה אותם בהופעה בנמל ליברפול בטרם זכו לפירסום והכרה). שפתו של שמחוני הינה עברית טובה ועשירה, וגישתו הרבה יותר ספקנית ושואלת מאשר נחרצת, במיוחד בהשוואה לספרים אחרים בסוגה זו של ספרות. ספר קטן שראוי שיקראו קציני ומפקדי צה"ל, בוודאי ובוודאי בחילות השדה, וכן חובבי מורשת הקרב וההיסטוריה הצבאית וכמובן כל מי שצה"ל והשירות את המדינה יקרים לליבו, שנעים לקרוא ומומלץ בחום!!! 

אורי שמחוני (נולד ב-24 באוקטובר 1936) היה אלוף בצה"ל.

אורי שמחוני נולד בקיבוץ גינוסר בשנת 1936 ושם גם גדל. התגייס לצה"ל באוגוסט 1954, התנדב לצנחנים, ושובץ בפלוגה א' בגדוד 890, עליה פיקד תחילה סעדיה אלקיים ולאחר מכן מאיר הר-ציון[1]. השתתף בפעולת התגמול בעזה ולאחר קורס מכ"ים הוצב בפלוגה ב' והשתתף במבצע הר געש ובמבצע כנרת. לאחר שסיים קורס קציני חי"ר שימש כמפקד מחלקה בפלוגה ה' בגדוד 890 של הצנחנים, השתתף בפעולות התגמול במבצע יהונתן, מבצע לולב, מבצע שומרון וצנח עמו במיתלה במבצע קדש[2]. ב-1957 השתחרר מצה"ל אך חזר לשירות קבע ב-1964. שמחוני שירת כקצין מודיעין של חטיבת גולני בתקופת מלחמת ששת הימים ובתקופת מלחמת ההתשה.

לאחר המלחמה למד במכללה הבין-זרועית לפיקוד ולמטה[3] וב-1970 קיבל לידיו את הפיקוד על גדוד הסיור של פיקוד צפון, סיירת אגוז[4]. שמחוני הוביל את סיירת אגוז למבצעים רבים בלבנון, ובהם הפשיטה על מפקדת המחבלים בכפר עינתא הסמוך לבינת ג'בייל, פשיטה רגלית בלילה קר וגשום במיוחד בה נהרגו כחמישה מחבלים[5], והפשיטה על מפקדת המחבלים בעיירה אל-ח'יאם. ב-1972 מונה לקצין אג"ם של פיקוד צפון, ומילא תפקיד זה במהלך מלחמת יום הכיפורים[6]. בשחר 22 באוקטובר 1973, מיד אחרי תום כיבוש החרמון מחדש, במבצע קינוח, טס לחרמון יחד עם אלוף הפיקוד, האלוף יצחק חופי כדי להחליף את מח"ט גולני אל"ם אמיר דרורי שנפצע בקרב. ניהול המלחמה ברמה הפיקודית מנקודת מבטו כקצין האג"ם הפיקודי, מתואר בספר "הסורים על הגדרות", שיצא לאור בין היתר ביוזמתו, ב-2008 בהוצאת משרד הביטחון ומערכות[7].

לאחר המלחמה התמנה למפקד חטיבת אלכסנדרוני וב-1974 למפקד חטיבת גולני[8]. בשנת 1975 מונה למפקד בית ספר לקצינים, ובאוגוסט 1976 הועלה לדרגת תא"ל, החליף את דן שומרון כקצין חי"ר וצנחנים ראשי[9], ופיקד על אוגדת הקחצ"ר, בין היתר במבצע ליטני[10]. באפריל 1980 מונה לעוזר ראש אג"ם[11], בשנת 1981 הועלה לדרגת אלוף ונתמנה לראש מחלקת ההדרכה. מ-1984 עד לשחרורו ב-1986 כיהן כנספח צה"ל בארצות הברית. היה מעורב בפרשת איראן-קונטראס[12] וזכה לעיטור אות לגיון ההצטיינות.

שמחוני הוא בעל תואר ראשון בהיסטוריה מטעם אוניברסיטת תל אביב. לאחר שחרורו כיהן כמנכ"ל סולתם מערכות.

בשנת 2006 יצא לאור הספר "לוויתן לבן" (הוצאת גלורי), המקבץ 167 נושאים שעליהם שוחח עם בנו גלעד שמחוני, ואשר תועדו ונערכו על ידי בנו ללא ידיעתו[15].

אורי שמחוני ומאיר אמסלם

מעריב, יום שישי, אוקטובר 17, 1986 

שמחוני פרק ב.pdf
שמחוני פרק ב עמוד שני.pdf

-אורי שמחוני קצין אג''ם פיקוד צפון במלחמת יום כיפור - "למעלה לא יודעים כלום..."

"גם בשבת, ה-6 באוקטובר, כאשר כבר ידענו שבשעות אחר הצהריים תיפתח מלחמה והתחלנו לגייס את המילואים, לא קלטתי ולא הבנתי ואני בטוח שגם אחרים לא את סוג המלחמה שעומד להתרחש. זה לא היה דומה לשום דבר שמישהו מאיתנו ראה לפני כן. בתודעתנו מלחמה היתה מלחמה כמו שראינו-כמו ששת הימים, כמו סיני: מלחמה עם קצב אש אחר, כמות כוח אחרת, התנגשות בעוצמה שונה, כמות נפגעים שונה, סכנה שונה. מלחמת יום הכיפורים לא הייתה דומה לשום דבר שמישהו ממשתתפיה חווה לפני כן.

צריך להבין מה זאת עוצמה.כל האש שנורתה בכל האינתיפאדה הראשונה והשנייה,מלחמת לבנון הראשונה והשנייה לא שווה לעוצמת מטח האש שחטפנו בשעה אחת ביומה הראשון של מלחמת יום הכיפורים.כל רמת הגולן רעדה.ענני האבק עמדו באוויר שלושה ימים.

מלחמת יום הכיפורים היתה המאורע החשוב ביותר מכל בחינה אפשרית, שום דבר אחרי אותה מלחמה כבר אינו כמו שהיה לפניה, הן ברמה האישית והן ברמה הלאומית.

מבחינתי האישית המשבר הראשון התחיל ברגע שנפתחה האש, כאשר ישבתי ליד פתח בונקר החפ''ק בנפח ב-6 באוקטובר 1973, חמש דקות לפני השעה שתיים אחר הצהריים משבר המנהיגות. ספקות גדולים באים רק אחרי אמונה מוחלטת. כאשר סדר הדברים קורס, מי שמאמין בדברים רבים מאבד את האמונה במנהיגים שהיו חלק מובנה תפיסת העולם שלו. מאבד לתמיד. אני זוכר את הרגע ההוא בבהירות רבה. משחר ילדותי נבנתה כל ההתפתחות שלי, כל מערכת האמונות והערכים שלי הייתה בנויה על כך ששם למעלה- בממשלה, בתנועה, במשרד הביטחון יושבים אנשים שיודעים הכי טוב מה צריך לעשות. עובדה שעד עכשיו הכל היה בסדר. אנחנו צריכים להקשיב, להיות ממושמעים, לבצע את הדברים הכי טוב שאנחנו יכולים ובסוף לקבל מאותם אנשים מילה טובה או חיוך ולהיות מאושרים שזכינו לרגע של חסד. עד ה-6 באוקטובר 1973 לא הייתה שום סיבה לזעזע את הסדר הטוב הזה. אבל כשראיתי את העשן השחור אופף את רמת הגולן מאופק לאופק, כששמעתי את רעם התותחים לכל רוחב החזית, הבנתי שקרתה טעות נוראית. הרי הפקודה לגיוס מילואים ניתנה רק בשעה עשר בבוקר ועכשיו שתיים אחר הצהריים ייקח עוד שעות רבות עד שיגיע אל רמת הגולן כוח המילואים הראשון. אין סיכוי שהכוחות הסדירים יחזיקו מעמד כל כך הרבה זמן. היה ברור שנעשתה כאן טעות איומה ושהמדינה נמצאת בסכנה גדולה. שם למעלה כך התברר לא יודעים כלום. בשנים שחלפו לא מצאתי סיבה לשנות את השינוי החד שחל בתפיסתי אז. למעלה לא יודעים כלום..."

חלק ראשון מסדנה חודשית של הפורום לאזרוח תחקירי קרבות והפקת לקחים על הנושא: המלחמה ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים. מגישי התזות היו האלוף בדימוס אורי שמחוני ואלוף משנה בדימוס פסח מלובני 

תמונות ששלחו לוחמים בווטסאפ

מאיר אמסלם:

ואאו כמה מצער . ועצוב ליוויתי את אורי מספר שנים בשרות הצבאי .. בה״ד 1 מפקדת קצח״ר  . היינו ממש חברים קרובים, בגרף לעבודה תמיד עצרנו בווינגיט ועשינו ריצות והתעמלות יחד,לפני מספר שנים הייתי בביקור בארץ ונפגשתי איתו ועם אילנה אישתו. בביתם בחופית,

עם דוד אגמון ויהודית הפקידה הפלוגתית

אורי בשטח עם הגשש חסיין

 משמאל לימין: המג"ד אורי שמחוני, כרמל האלחוטן, סמח"ט החטיבה המרחבית בגבול לבנון

תמונה מהכנס של הסיירת בתל אביב עם האחים מוטולה , יוחנן אברהם , (ושלמה) שלו בני,  מפקד נערץ ואמיץ יהיה זיכרו ברוך

היום נפרדנו ממפקדנו הנערץ, איש ספרא וסייפא שידע להוליך את חייליו לקרב אבל ידע גם לתת יחס אישי לכל חייל בגדוד. בכריזמה שלו ידע להשרות על כולנו אוירה של משפחה חמה ומלוכדת ששום אתגר אינו מרתיע אותה.

לאחרונה פגשתיו באזכרה בקרית שאול למ״פ האגדי יוסי דירהלי ז״ל שנפל בהפגזה סורית בקוניטרה . גם עשרות שנים אחרי הוא לא שכח את החיילים שלא שבו מן הקרב. נזכור וננצור את הזיכרונות עם איש יקר זה שהיה לו חלק בעיצוב אישיותנו בהמשך חיינו.


איש של מילים: בעקבות מותו של אורי שמחוני, חזרנו לציטוטיו הבולטים


לזכרו של אלוף אורי שמחוני, שהלך היום לעולמו בגיל 85, ארכיון צה״ל במשרד הביטחון מפרסם תמונות נבחרות משירותו הצבאי. שמחוני צנח במיתלה במבצע קדש, השתתף במבצע אנטבה, פיקד על סיירת אגוז ועל חטיבת גולני וכיהן כנספח הגנה בארה"ב. יהי זכרו ברוך