Natur og landskap

Landskap, bebyggelse og strukturer i sentrum

Det store naturskapte landskapsrommet, Nidarosdomen og Nidelva er karakteristisk for Trondheim sentrum. To høydedrag i øst og vest danner landskapsrommet som ligner en «skål» og Nidelva danner en elvekorridor i dalbunnen. Det flate området innenfor elveslyngen rett før Nidelva renner ut i Trondheimsfjorden i nord danner den historiske bykjernen; Midtbyen.

Bebyggelsen ligger som et teppe over landskapet og følger terrengformasjonene. I sentrum består bebyggelsen i hovedsak av større institusjonsbygg, brygger og bygårder mellom to og fem etasjer fra starten av 1800-tallet fram til i dag. Bygårdene er hovedsakelig eldre trehusbebyggelse og murgårder, med innslag av moderne bygninger. I randsonen av sentrum, i høydene rundt og på Nidarø, er det store innslag av småhusbebyggelse med eneboliger og flermannsboliger i én til to etasjer. Sentrumsområdet har store mengder eldre bebyggelse, men det er også industribebyggelse og krigsminner på Nyhavna, moderne bebyggelse på universitetsområdet på Gløshaugen og St. Olavs hospital, og nyere bebyggelse på Brattøra og Nedre Elvehavn. Nidarosdomen er det mest dominerende landemerket i sentrumsområdet, men også hovedbygningen på Gløshaugen, Kristiansten festning, Tyholttårnet og Rockheim er tydelige enkeltelementer i landskapsrommet.

Trondheim sentrum sett fra lufta mot nord.

Tette rutenettstrukturer binder sammen sentrumsområdene. Det finmaskede systemet av veiter fra middelalderen, de storslåtte gatene og plassene etablert gjennom Cicignons byplan fra 1681, og de senere rutenettplanene fra 1800-tallet preger Midtbyen. Gatestukturen sør for Nidelva er hovedsakelig klassisk rutenettstruktur. Hovedinnfartsåren fra vest er Bynesvegen, fra øst Innherredsvegen, og fra sør Holtermanns veg/Elgeseter gate.

Friluftsliv og grønne områder i sentrum

Trondheim sentrum består i hovedsak av bymessige strukturer, men det er relativt kort vei til Bymarka i vest. Grøntdraget langs Ilabekken, som strekker seg fra Ilsvika til Theisendammen, knytter sentrum til Bymarka, og er blitt et av byens mest attraktive nærturområder. Ilaparken, Finalebanen og Marinen er gode byparker som brukes av folk fra store deler av byen. Det er også flere mindre grøntområder i sentrumsområdet. De siste årene er det lagt ned betydelig innsats for å oppgradere områdene langs Trondheimsfjorden, og både sjøfronten, arealene langs Nidelva og kanalen er svært attraktive rekreasjonsområder. Det er også store og godt tilrettelagte friområder rundt Gløshaugen, på Nidarø, Marinen og Skansen. 16,6 prosent av arealet både i sentrum og for byen som helhet er eksisterende eller framtidig grønnstruktur i kommuneplanens arealdel. Eksisterende grønnstruktur per innbygger er beregnet til 41 m2 i sentrum, noe som er nært gjennomsnittet for hele kommunen.

Grønnstruktur

Friluftsliv og grønne områder i sentrum. Kilde: Plan for friluftsliv og grønne områder

Blå strukturer


Topografi

Overordnet landskapsform og topografi (helningskart). Kote = 1 meter.

Viktige naturtyper

Grunnforhold

Faresone for kvikkleire. Kilde: NVE

Flom

Aktsomhetskart, flom. Kilde: NVE, 2016

Truede arter

Truede arter, dynamisk kart. Kilde: Miljøstatus.

Forurenset grunn

Forurenset grunn, dynamisk kart. Kilde: Miljøstatus

Kommuneplanens arealdel 2012-2024


Digitalt kart