Strategier for de fem sentrumsområdene

Denne delen handler om strategier for utvikling av de ulike sentrumsområdene. Områdeløsningene viser hvordan de overordnede strategiske plangrepene for hele sentrum videreføres til konkrete løsninger i de fem delområdene Trondheim sentrum er delt opp i:

Strategiens mål, virkemidler og tiltak har en tidshorisont til 2050. Sentrumsstrategien vil møtes av utviklingstrekk som kan gjøre det nødvendig å justere strategiske plangrep og områdeløsningene. Sentrumstrategien skal være robust nok til å gi retning for framtidens Trondheim sentrum. Den skal integreres i selve kommuneplanen ved neste rullering.

Vi har gjennomført et parallelloppdrag i forbindelse med sentrumsstrategien, med tredimensjonale modeller, framtidsbilder og konseptskisser for ulike delområder i Trondheim sentrum fram mot 2050 for å visualisere handlingsrommet strategien gir. Se hele utstillingen av parallelloppdragene på framtidstrondheim.no

Midtbyen

Strategier for å utvikle Midtbyen

  • Ta vare på Midtbyens skala og historiske kvaliteter.

  • Kongens gate og Munkegata bør videreutvikles som grønne praktgater.

  • Prioritere og legge til rette for handel, kultur, opplevelser, servering og arbeidsplasser foran boliger i nordøstre kvadrant i Midtbyen.

  • Legg til rette for infillprosjekter og hensiktsmessig bruksendring i Midtbyen.

  • Legg til rette for at Midtbyen er godt tilgjengelig for alle både å komme til og være i. Lede gjennomgangstrafikken utenom bykjernen.

  • Lage et godt parkeringssystem i og rundt Midtbyen. Legge til rette for at parkeringstilbudet i områder med mye handel og service først og fremst brukes til korte opphold. Ta i bruk ny teknologi for å utnytte parkeringskapasiteten best mulig. Tilrettelegge et godt og system for bylogistikk, som er fleksibelt over tid, tar i bruk nye teknologiske muligheter og som gir mulighet for sambruk av etterspurt gateareal.

  • Utvikle en strategi for opprusting av gatenettet i Midtbyen og tilfør parkmessige kvaliteter. Løfte fram strategier og tiltak kommunen har for byliv i sentrum – og få folk med, sommer som vinter. Opparbeide flere lekeplasser og arenaer for barn og barnefamilier. Sikre sammenhengende områder uten trafikk.

  • Gjøre Midtbyen til et arnested for etablerere, opplevelsesindustri og nye handelskonsepter. Legge til rette for at Midtbyen oppleves som svært attraktiv for store kultur- og idrettsarrangementer. Styrke befolkningens historiske røtter gjennom aktiv deltagelse.

  • Vurdere å redusere kjørehastighet til 30-sone i hele Midtbyen for lavere støy og følgelig flere friskmeldte bygårder for bolig.

  • Lage analyse av bakgårder og bygging på tak i samarbeid med gårdeiere og antikvariske myndigheter.

  • Utarbeide en områdeplan for nordøstre kvadrant

  • Oppgradere Prinsens gate, Kongens gate og Olav Trygvassons gate

  • På sikt oppruste Nordre gate

  • Jobbe for områdefredning og vitalisering av Bryggene i Kjøpmannsgata.

  • Avklare om det går an å åpne for boligbebyggelse i enkelte av Bryggene i Kjøpmannsgata.

  • Lage gatebruksplan for Midtbyen, med et forutsigbart og klart prinsipp for kjøremønster i Midtbyen og i innfartsårene inn til sentrum, hvor blant annet bilfrie nabolagsgater utredes.

Midtbyen i går

I Midtbyen kan man kan se mange av de mest sentrale enkeltelementene og kulturminner etter byens historie. Midtbyen har synlige spor etter alle sentrale faser av Trondheims over tusenårige historie.

Les mer om kulturminner i Midtbyen

Midtbyen i dag

  • Areal: 1,2 km2 / 1 173 685 m2 / 1 174 dekar

  • Boliger: 3 928

  • Beboere: 4 604 (cirka 6000 inkludert studenter)

  • Ansatte: 19 506

Midtbyen definerer selve bykjernen i Trondheim, og er en identitetsbærer for hele byens befolkning.

Les og se hele stedsanalysen av Midtbyen

Midtbyen i morgen

Fortettingspotensial:

  • 76 000 m2 totalt. 38 000 m2 bolig.

  • Boenheter (70 m2): 543

  • Bosatte (to personer per bolig): 1 086

Eksempel på vedtatte planer: Kalvskinnet, Midtbyplanen

Eksempel på pågående planer: Gatebruksplan for Midtbyen, Områdeplan for nordøstre kvadrant i Midtbyen, Områdeplan for Kjøpmannsgata

Tidligst ferdig utbygget: 2040

Se 3c sitt samskapte forslag for Midtbyen.

Det er viktig å bygge videre på “Midtbyens DNA” og eksisterende kvaliteter. Nidarosdomen, bryggene, Cicignons byplan og veitestrukturen er svært viktige kulturminner, og ivaretakelse av gamle bygninger er også god klimapolitikk.

«Det viktigste kulturminnet er byplanen. Fortetting må styrke denne.» - Team Lala Tøyen

Kommunen har fått utarbeidet en kulturminneanalyse, DIVE-analyse, av alle kvartalene inkludert bakgårdene, i nordøstre del av Midtbyen. Teamenes forslag til framtidsbilder viser at fortettingspotensialet er lavt i forhold til de negative konsekvenser det kan ha for de historiske kvalitetene i Midtbyen. Det er derfor hensiktsmessig at den største fortettingen av boliger skjer i de andre delene av sentrum. Fortetting i Midtbyen må skje i mindre skala som fremhever de historiske kvalitetene. Dette forutsetter høy utnyttelse på blant annet Brattøra og Nyhavna og gode forbindelser mellom disse områdene og Midtbyen. Ved fortetting i Midtbyen og de andre historiske byområdene er det viktig å huske på at «klassisk» bymessig kvartalsbebyggelse i fire til seks etasjer kan gi like god arealutnyttelse som høye punkthus. Det bør være et mål å bevare bakgårder, både som viktige halvprivate soner og historiefortellere. Samtidig er bakgårder en ressurs i videreutvikling av byen, og det er viktig å avklare hvilke som skal bevares og hvilke som kan endres.

Videreutvikle Kongens gate og Munkegata som grønne praktgater

Det har kommet svært mange innspill i medvirkningsprosessene om at det må legges bedre til rette for lek, byliv og myke trafikanter i Midtbyen. Når Torvet er ferdig vil det fungere som et generøst og attraktivt samlingssted. Kongens gate og Munkegata er de store og rette praktgatene i Cicignons byplan. Disse gatene skal være både som en regional attraksjon og møteplass, og samtidig bidra til at det blir attraktivt å bo i sentrum, med og uten barn.

Kongens gate fra Prinsenkrysset og østover mot Nidelva, med biblioteket, Vitensenteret, Litteraturhuset og Vår Frue kirke, er et område i Midtbyen med flere aktivitetstilbud for barn. Her bør det derfor videreutvikles til fordel for barn og unge som tilrettelegges myke trafikanter. Kongens gates allmenning må få en bedre tilknytning til Torvet for å kunne bli familienes og barnas allmenning med aktivitet og opphold.

Munkegata er hovedaksen i Cicignons byplan fra Nidarosdomen mot Munkholmen, som bør ivaretas som en paradegate, og som bør rustes opp til å bli en grønn praktgate. Forbindelsen fra Munkegata til Ravnkloa må styrkes for myke trafikanter. Å utvikle såkalte parkgater som er foreslått av både team Pir II og team Asplan Viak i parallelloppdraget bør derimot utvikles videre i mindre gater og rom på tvers av hovedgatene, som for eksempel Fjordgata.

Ny gatebruk: Forslag til ny gatebruk for et levende sentrum i nordøstre kvadrant i Midtbyen. Illustrasjon: Pir II

Grønne praktgater: Bilfrie gater kan utformes med attraksjoner for byen og besøkende. Illustrasjon: Pir II

Prioritere og legge til rette for handel, kultur, opplevelser, servering og arbeidsplasser foran boliger i nordøstre kvadrant i Midtbyen

Det er en utfordring at boliger kan fortrenge næringsvirksomhet som forretninger og kontorer i Midtbyen. Boliger fragmenterer eiendomsstrukturen og kan være til hinder for framtidige endringer og initiativer/næringsutvikling. Dette gjelder også bryggebebyggelse, som må vernes gjennom bruk. Spesielt viktig er det med åpne fasader som muliggjør næringslokaler på bakkeplan, og det må tilrettelegges spesielt for næringslokaler på alle hjørner.

Det er utfordringer knyttet til å sikre god folkehelse gjennom god bokvalitet i Midtbyen. Spesielt der det er kort avstand til næringsvirksomhet som lager støy på nattestid (restaurant, nattklubb), og støy og lukt fra ventilasjon (restaurant). Det er også vanskelig å sikre gode uteoppholdsplasser med dagens trafikkløsning i Midtbyen.

Legge til rette for infillprosjekter og hensiktsmessig bruksendring i Midtbyen

I Midtbyen er det få opplagte byggeklare tomter, men man kan drive småskala fortetting gjennom å endre bruken i eksisterende bygg, bygge mellom bygg (infill) og på tak (onfill), og å tilsette grønnstruktur (greenfill).

Forslag til verktøykasse for småskala fortetting i Midtbyen:

Endre bruk

• Tilbakeføring til bolig der det i dag er kontorer.

• Alternative boformer med delingsordninger, små, kompakte leiligheter og fellesarealer kan tilpasses fleksibelt til eksisterende bygningsmasse

• Svalganger i bakgårder kan gi flere boenheter

• Tilpasning av eksisterende bygning med takoppbygg/ små karnapper mot bakgårder

• Lysgårder som gir dagslys i dype bygningskvartaler kan vurderes.



Bygg mellom

• Det finnes enkelte åpne kvartaler og andre strukturer i Midtbyen og sentrum som kan fylles igjen med bygg tilpasset kvartalets skala.

• Branntomter kan bygges igjen

• Flere bakgårder i Midtbyen kan heves en etasje. Slå sammen arealer på hver side av en bakgård for å få større og mer hensiktsmessige arealer på gateplan. Mulig å gå igjennom kvartaler- passasjer

• Tak på mellombygget kan fungere som overlys og/ eller takhage

• Noen bakgårdsbygg bør bevares, hvilke det gjelder bør avklares gjennom en grundigere analyse.



Bygg på

• Påbygg der eksisterende bygningsmasse anses som robust nok og egnet for det, og der dette kan aksepteres med hensyn til nabobebyggelsen, ut fra skala, høyde og form.

• Leilighet/ rekkehus på tak (a la dagens boliger på Byhaven), Inntrukne påbygg for bolig og/ eller kontor.

• Mer markante og synlige påbygg (tilsvarende Rockheim) bør unngås i Midtbyen av hensyn til virkningen for det helhetlige kulturmiljøet.



Tilsett grønt

• Bevare og styrke eksisterende grønnstruktur.

• Transformasjon av flate tak til takhager og sosiale fellesarealer på tak. Urban dyrking: kjøkkenhager på tak.

• Grønne gårdsrom og bakgårder som møtested og oppholdssoner

• Videreutvikle grønne elementer i gate/ byrom

• Stort potensial for forgrønning og forskjønning både i bakgårder, på tak og i byrom i Midtbyen.



Illustrasjon og bildetekster: Team Asplan Viak

Team Rodeo forteller om Antwerpen, som er kjent for sin infill-strategi der kommunen har tatt en aktiv rolle gjennom å kartlegge og kjøpe opp gamle bygg, og rive og bygge nytt før de selger byggene. Oppdragene går til unge arkitektkontor som har en form for rammeavtale med kommunen. Gjennom denne byutviklingsstrategien har kommunen selv kontroll over byreparasjonen og er bedre i stand til å sikre at den arkitektoniske kvaliteten på byggene og at de tar hensyn til omgivelsene. Team Rodeo mener dette er et system som også kunne fungert i Trondheim, men at man ikke er avhengig av at det er kommunen som kommer inn som aktiv utvikler og utbygger. Det viktigste grepet kommunen kan gjøre er å tydeligere identifisere hvilke tomter man ønsker utviklet, og definere krav og rammer som gjør at det blir økonomisk lønnsomt og praktisk gjennomførbart – samtidig som de arkitektoniske kvalitetene blir ivaretatt. En del av bebyggelsen i Midtbyen må anses som mulige objekter for omfattende transformasjon eller riving i et 2050-perspektiv, mener team Rodeo. Team Rodeo har en fin idé med sin grammatikk for fortetting, «midtbystandarden», men den må tilpasses hvert kvartal. Det er ikke bare å rive all bakgårdbebyggelse – en del av den bør bevares som historiefortellende og opplevelse. Det må skilles mellom delområder hvor bakgårdssaneringen skal gagne beboere (altså fremdeles privatisering av bakgårdene for å bedre bomiljøet og attraktiviteten) og noen andre delområder, hvor man river ikke-verneverdige bygg for å åpne opp for allmennheten. Dette bør kombineres med å utvikle gater hvor det er «godt» å oppholde seg. Hvis man sanerer bakgårder må det gjøres en grundig vurdering av hvilke bakgårder som bør være «private» og hvilke som bør være «offentlige».

Legge til rette for at Midtbyen er godt tilgjengelig for alle, men lede gjennomgangstrafikken utenom bykjernen

Midtbyen bærer i dag preg av mye gjennomgangstrafikk, og det må være et mål å redusere den både for å bedre bymiljøet og sikre god fremkommelighet for kollektivtrafikken – dette er nødvendig for å nå nullvekstmålet for personbiltrafikken. Team Asplan Viak foreslår et tydelig gatenett for kollektivtrafikken. Team Lala Tøyen foreslår å stoppe gjennomgangstrafikk ved å sektorinndele Midtbyen med inn- og utkjøring samme veg. Dette er forslag kommunen bør se nærmere på gjennom blant annet gatebruksplan for Midtbyen, og det bør vurderes om en kunne få fellesparkering tilknyttet disse områdene. Virkningene av løsninger som reduserer gjennomgangstrafikken i Midtbyen må ses i en større sammenheng. Ikke alle deler av vegnettet rundt Midtbyen er egnet for økt trafikk, og alternative ruter utenfor Midtbyen kan i en del tilfeller gi økt transportarbeid.

System for mobilitet og varetransport i sentrum. Illustrasjon: Team Lala Tøyen

Lage et godt parkeringssystem i og rundt Midtbyen. Ta i bruk ny teknologi for å utnytte parkeringskapasiteten best mulig. Drive aktiv parkeringspolitikk.

Lage et godt parkeringssystem i og rundt Midtbyen. Legge til rette for at parkeringstilbudet i områder med mye handel og service først og fremst brukes til korte opphold. Ta i bruk ny teknologi for å utnytte parkeringskapasiteten best mulig. Tilrettelegge et godt og system for bylogistikk, som er fleksibelt over tid, tar i bruk nye teknologiske muligheter og som gir mulighet for sambruk av etterspurt gateareal.

Skal man kunne skape attraktive uterom i sentrum, må gater kunne brukes til ulike formål. Å utvikle et godt parkeringssystem er viktig for å kunne frigjøre areal. I tillegg er parkeringspolitikken et svært viktig virkemiddel for å påvirke bilbruken. Kommunen bør vurdere bydel for bydel for å finne hvor det er parkering i gata, for så å finne gode fellesløsninger både for beboere og de som besøker sentrum. Det nye parkeringshuset under Gryta kan for eksempel erstatte noen av dagens parkeringsplasser på gateplan. Likevel kan noe gateparkering faktisk styrke folkelivet og følelse av trygghet, men de må være korttids- og boligparkering til eksisterende boliger. Kommunen arbeider også med et prosjekt for å utvikle en mobilitetshub på Nyhavna.

Strategi for økt byliv i gatene. Illustrasjon: Team Rodeo

Team Lala Tøyen foreslår grønne nabolagsgater spredt rundt i hele Midtbyen som kan bidra til å bringe folk sammen. Ny utforming og bruk av gatene vil gjøre Midtbyen grønnere og gir mulighet for mer levende og aktive gater og byrom. Prosjektet viser en idé som ikke er vurdert mot drift, utrykningskjøretøy og universell utforming. Illustrasjon: Team Lala Tøyen

Utvikle en strategi for opprusting av gatenettet i Midtbyen og tilfør parkmessige kvaliteter. Løfte fram strategier og tiltak kommunen har for byliv i sentrum – og få folk med, sommer som vinter. Opparbeide flere lekeplasser og arenaer for barn og barnefamilier. Sikre sammenhengende områder uten trafikk.

Flere av teamene foreslår å lage hagegater, parkgater og/eller parkering. Ved å fjerne gjennomkjøring fra gater vil det bli mulig å etablere parker der det i dag er gater. Kongens gate og Munkegata kan få fremtredende roller som henholdsvis lekeplass, møteplass og paradegater for byens befolkning. Det er viktig å ivareta hovedgatenes historiske utforming gjennom tydelige historiske gaterom. Dersom man skal anlegge park- eller lekegater bør det skje i mindre gater, som for eksempel Thomas Angells gate eller Dronningens gate. Team Asplan Viak viser spennende løsninger for Kjøpmannsgata, med blant annet aktivisering av allmenningene ned mot Nidelva. Team Rodeo har fine tanker om Fjordgata og foreslår også gratis leie av gategrunn tilknyttet ulike aktiviteter. Hovedgater med behov for et løft, for eksempel Nordre gate, bør oppgraderes samtidig med teknisk infrastruktur i grunnen.

Gjøre Midtbyen til et arnested for etablerere, opplevelsesindustri og nye handelskonsepter. Legge til rette for at Midtbyen oppleves som svært attraktiv for store kultur- og idrettsarrangementer. Styrke befolkningens historiske røtter gjennom aktiv deltagelse

I 2050 vil sentrumshandelen dreie seg like mye om opplevelser og møteplasser, som salg av varer. Team Asplan Viak anbefaler at det utvikles nye konsepter i samarbeid mellom en prosjektkoordinator (ekspert på området) og de enkelte aktørene, butikkdriverne og nye iverksettere. Byens utdannelsesinstitusjoner innenfor handel, service, økonomi, arkitektur, byplanlegging og håndverk bør inkluderes i arbeidet med å løfte detaljhandelen og også på andre måter skape en mer attraktiv by. Butikkene bør co-coaches (det vil si videreutdannes sammen i grupper) slik at de kan lære av hverandre underveis og knytte sterkere bånd.

Midtbyen må styrkes både som handels-, kultur-, turist-, mat- og kirkesentrum, og oppleves som svært attraktiv for store kultur- og idrettsarrangementer.

Trondheim kommune bør ha et bevisst og aktivt forhold til byens tusenårige historie, og kommunisere historien bedre. Trondheim bør ha et bymuseum i sentrum.



La det være plass til fest! Store områder i byrommene er i dag brukt til lagring av biler. Ved å frigjøre plass langs fasader og skape en større fleksibilitet i gatene, kan dette arealet brukes til ulike kortvarige arrangementer slik som som sport, kultur, festivaler”. Team Lala Tøyen

Sentrum nord: Brattøra

Strategier for å utvikle sentrum nord: Brattøra

  • Styrke Brattøra som viktig kollektivknutepunkt og utvikle havneområdet som et attraktiv sted for næringsvirksomhet, boliger og rekreasjon. Havnepromenaden og Nordre avlastningsvei er på plass. Ny stasjonsbygning er snart byggeklar. Området har store arbeidsplasser, museum, badeanlegg og gode byrom, men trenger boliger for å få det livet i bydelen som har vært målet for bydelen i planen for Havneområdene. For å få det på plass må areal frigjøres, og støy fra havneaktivitet og jernbane reduseres.

  • Havnefunksjonen i sentrum må utvikles, men komprimeres og tilhørende infrastruktur må utvikles andre steder, gjennom samhandling med Trondheim Havn som selskap.

  • Intensivere arbeidet med å få flyttet jernbanens godsterminal for å gi plass til byutvikling.

  • Flytte Nordre avlastningsveg inntil persontrafikksporene på jernbanen for å samle barrierene og gjør godsterminalområdet attraktivt til utvikling av arbeidsplassintensive virksomheter og boliger.

  • Styrke den visuelle og fysiske forbindelsen mellom fjord og land gjennom å styrke viktige siktlinjer, etablere offentlige rom og allmenninger, , og la Trondheimsfjorden være premissgivende for utformingen av bydelen på land.

  • Legge til rette for at et tilstrekkelig antall boliger, service, sosial infrastruktur, lokalhandel og at prinsippet med åpne fasader i første etasje blir ivaretatt etter som området utvikles.

  • Utrede om havneområdene på Pir II og deler av Pir I bør beholdes og videreutvikles som havn, eller om de bør transformeres til en ny og levende bydel på lang sikt. Det må etableres gode overganger mellom sentrumsformål og havn.

  • Knytte Brattøra sammen med Midtbyen gjennom et lokk over deler av jernbaneområdet, men beholde areal nok til å utvikle togtilbudet.

  • Utrede muligheten for å fylle ut deler av havnebassenget (Ytre basseng) og lage et stort nytt boligområde med attraktiv beliggenhet, kanaler og et stort offentlig byrom.

  • Redusere støy fra jernbanen slik at Vestre kanalkai kan utvikles til et boligområde der folk kan bo langs kanalen, men beholde kanalen som et generøst blått byrom tilgjengelig for alle.

  • Legge til rette for en grønn og sammenhengende gang- og sykkelforbindelse fra Ila, over Brattøra og gjennom Nyhavna og fram til Ladestien.

  • Etablere flere nye gang- og sykkelforbindelser over kanalen fra Ravnkloa og Tordenskjolds gate. Bruer over Kanalen må kunne åpnes for båttrafikken.

  • Videreutvikle de unike kvalitetene og mulighetene som ligger i Kanalen som maritimt byrom og kulturlandskap.

  • Videreutvikle Fosenkaia som byens veteranbåthavn.

Sentrum nord i går

Det ligger flere viktige samferdsels- og handelshistoriske kulturminner knyttet til sjøfart, transport, handel og fiske på Brattøra.

Les mer om kulturminner i sentrum nord

Sentrum nord i dag

  • Areal: 1,5 km2 / 1 498 569 m2 / 1 499

  • Boliger: 0

  • Beboere: 0

  • Ansatte: 4 797

Brattøra skapte i sin tid et hinder mellom byen og fjorden, men området er fremdeles viktig som en kobling mellom det historiske sentrum og den historiske innfartsåren, som var fjorden.

Les og se hele stedsanalysen for sentrum nord

Sentrum nord i morgen

Fortettingspotensial:

  • 370 000 m2 totalt. 185 000 m2 bolig.

  • Boenheter (70 m2): 2 642

  • Bosatte (to personer per bolig): 5 284

Vedtatte planer: Kommunedelplan for Havneområdet, Trondheim Stasjonssenter, Powerhouse, Tollboden

Tidligst ferdig utbygget: 2050

Se forslaget til framtidsbilder for sentrum nord av team Pir II.

Sentrum sør: Øya, Elgeseter, Gløshaugen og Lerkendal

Strategier for å utvikle sentrum sør

  • Utvikle Nordens mest attraktive og levende bycampus og følge opp tiltak i vedtatt strategi for campusutvikling.

  • Tilrettelegge for utvikling av innovasjonsdistrikt Elgeseter med NTNU, Sintef, St. Olavs Hospital, kunnskapsbasert næring og kontor.

  • Utvikle området rundt Finalebanen som et lokalt sentrum med ny, integrert skole.

  • Etablere strategisk plassert mobilitetshub.

  • Ta vare på sentrale kulturminner.

  • Skape en attraktiv plass foran Samfundet med et nytt kollektivpunkt hvor bilene spiller en mer tilbaketrukket rolle. Dette er viktig for å styrke kobling mellom Midtbyen, Høgskoleparken, universitetet og Nidelva - og gir rom for møter mellom ulike grupper mennesker.

  • Strategier for Elgeseter gate:

  • Prioritere byliv og fotgjengere høyest i Elgeseter gate, for å binde bydelen sammen og å knytte den bedre til Midtbyen.

  • Legge til rette for gode tverrforbindelser for fotgjengere og syklister i Elgeseter gate, med langsgående sykling i parallellgater.

  • Legge til rette for utadrettede funksjoner på begge sider av Elgeseter gate, særlig knyttet til de viktigste byrommene.

  • Legge til rette for god framkommelighet for metrobuss i Elgeseter gate.

  • Sette ned fartsgrensen i Elgeseter gate.

  • Vurdere å gjøre om nordre del av Elgeseter gate til en boulevard med kun to kjørefelt prioritert for kollektivtransport fra Høyskoleparken til Elgeseter bru, og fjerne gjennomgangstrafikken for privatbiler på sikt. Biladkomst til St. Olavs hospital må i så fall også etableres fra Marienborg i vest og framkommelighet for utrykningskjøretøy må sikres.

  • Flytte stoppestedet for jernbanen nærmere Elgeseter gate og etablere et viktig kollektivknutepunkt for tog og buss, og en møteplass for pendlere. Det vil være positivt for både omstigning og for å kunne skape mer liv rundt det skisserte byrommet.

  • La Øya være sentrums sentralidrettsanlegg og bevar dagens bebyggelsestruktur rundt.

  • Binde Øya sammen med resten av byen med nye gang- og sykkelbruer over Nidelva, spesielt fra Nidarø til Marienborg sør for Trondheim Spektrum.

Sentrum sør i går

I sentrum sør er tettheten av kulturminner og kulturmiljøer høy. Den fredede hovedbygningen er det dominerende landemerket.

Les mer om kulturminner i sentrum sør

Sentrum sør i dag

  • Areal: 2 km2 / 1 978 198 m2 / 1 978 dekar

  • Boliger: 4 395

  • Beboere: 4 542 (i tillegg kommer studenter)

  • Ansatte: 19 034

Gløshaugen utgjør universitets campus. Øya er et boligområde med mange eldre flotte villaer, hager og trær, og lite trafikkerte gater. Et grønt rekreasjonsområde ved sykehuset og Nidelva. Preges av store institusjoner (St. Olavs, SINTEF og NTNU) med relativt lite utadrettet aktivitet.

Les og se hele stedsanalysen for sentrum sør.

Sentrum sør i morgen

Fortettingspotensial:

  • 470 000 m2 totalt. 235 000 m2 bolig.

  • Boenheter (70 m2): 3 357

  • Bosatte (to personer per bolig): 6 714

Vedtatte planer: Nidarø og Trondheim spektrum

Pågående planer: Campus, Elgeseter gate

Tidligst ferdig utbygget: 2040

Se forslag til framtidsbilder for sentrum sør av team Asplan Viak.

Sentrum øst: Nyhavna, Lademoen, Reina og Møllenberg

Strategier for å utvikle sentrum øst

  • Nyhavna skal bli en attraktiv og bærekraftig sentrumsbydel, med kulturminner og nærhet til vannet som områdets identitetsbærere.

  • Området må utbygges trinnvis, og være bærekraftig og lønnsom i alle faser. Utviklingen må også ivareta havnas behov.

  • Følge opp kommunedelplan for Nyhavna ved å lage ferdig kvalitetsprogram som viser prinsipper for videre byutvikling.

  • Bevare autensiteten til Nyhavna.

  • Teste ut ulike bebyggelsesstrukturer og typologier innenfor ulike delområder, som kan gi karakter og identitet til området.

  • Legge til rette for nye næringer, nye arbeidsplasser og nye boliger.

  • Etablere skole og barnehager som bidrar til en levende bydel.

  • Legge til rette for gjenbruk, ombruk og transformasjon av eksisterende bygningsmasse

  • Bruke kunst og kultur som drivkraft for byutviklingen på Nyhavna.

  • Ta vare på og løfte fram krigsminnene som viktige historiefortellere og gi dem nytt innhold som inviterer inn offentligheten.

  • Legge til rette for alternative bo- og eieformer.

  • Knytte Nyhavna bedre sammen med områdene rundt, gjennom å lage en tydelig kobling mellom jernbanestasjonen på Lademoen og Nyhavna, og legge til rette for gode gang- og sykkelforbindelser mellom Nyhavna og Midtbyen.

  • Sikre en sammenhengende Havnepromenade langs vannet.

  • Legge til rette for gode offentlige rom på Nyhavna som løfter frem kulturminnene og har god kontakt med vannet. Legge til rette for en sentral bydelspark i nærhet til Dora 1 og Dora 2.

  • Legge til rette for byliv på Strandveikaia.

  • Gjøre Møllenberg til et attraktivt område for barnefamilier gjennom å etablere park-/lekegater.

  • Ta vare på Møllenbergs bevaringsverdige arkitektur og rutenettplan fra 1890-tallet.

  • Lage en gatebruksplan for Møllenberg.

  • Gjennomføre piloter og involvere gjennom hendelser, som beskrevet i bylivstrategien Piloter og hendelser, som en første fase i å skape en attraktiv og levende bydel. Videreføre stillingen med prosjektleder for byliv på Nyhavna i samarbeid med Trondheim Havn.

  • Fortsette pilotarbeid og utvikling av alternative boligformer og byøkologiske forsøk på Svartlamon, og kontinuerlig vurdere hvilke lærdommer fra forsøkene som kan og bør overføres til andre prosjekt.

Sentrum øst i går

I området er det kulturmiljøer først og fremst fra 1700-tallet og fram til omkring 2. verdenskrig, men det er også spor etter middelalderhistorien.

Les mer om kulturminner i sentrum øst

«De som lykkes med sentrum i verden, er de som tar vare på det historiske.» Erling Dokk Holm



Sentrum øst i dag

  • Areal: 1,7 km2 / 1 702 240 m2 / 1 702 dekar

  • Boliger: 7 099

  • Beboere: 9 488 (i tillegg kommer studenter)

  • Ansatte: 8 350

“Ut over det rent praktiske må man ikke glemme verdien av havna som et grunnmotiv i fortellingen om Trondheim. På Nyhavna må man legge vekt på aktiviserende kulturminnevern.” Team Rodeo

Les og se hele stedsanalysen av sentrum øst



Sentrum øst i morgen

Fortettingspotensial:

  • 340 000 m2 totalt. 170 000 m2 bolig.

  • Boenheter (70 m2): 2 429

  • Bosatte (to personer per bolig): 4 858

Vedtatte planer: Kommunedelplan Nyhavna, Svartlamon, Innherredsveien

Pågående planer: Reina, Jarlheimssletta

Tidligst ferdig utbygget: 2050

Sentrum vest: Ila og Marienborg

Strategier for å utvikle sentrum vest

  • Transformere Marienborg-området til en levende bydel gjennom å bygge blant annet boliger, kontorer, nærmiljøanlegg, turveger og parker. Sikre dagens areal på Marienborg til fortsatt jernbaneformål.

  • Transformere Marienborg gjennom flere utbyggingstrinn: Marienborg sør er under regulering og utvikling i dag, mens andre deler av Marienborg har trolig et lengre perspektiv enn 2050 for transformasjon.

  • Vurdere om deler av jernbaneområdet på Marienborg kan overbygges fra dagens nivå og oppover.

  • Vurdere om det kan bygges flere nye gang- og sykkelbruer over Nidelva mellom Marienborg og Øya.

  • Vurdere å utvikle studentboliger på Marienborg på grunn av nærheten til St. Olavs hospital og NTNU.

  • Ila har ikke fortettingspotensial av betydning, men Lala Tøyen har vist et forslag på lang sikt om å bygge ute i fjorden. Dette er ikke vurdert ut fra kostnader, infrastruktur og gjennomførbarhet (på grunn av havstigning og grunnforhold). De har også pekt på muligheten til å transformere Ila pir til en ny bydel.

  • Bygge park mot Skansen bro, gangpromenade langs nordsiden av kanalen. Utvikle «kulturløype» rundt kanalen.

Sentrum vest i går

I sentrum vest er tettheten av kulturminner og kulturmiljøer svært høy. I området er det kulturmiljøer først og fremst fra 1800-tallet og fram til omkring andre verdenskrig. Store deler ligger innenfor ulike hensynssoner kulturmiljø.

Les mer om kulturminner i sentrum vest

Sentrum vest i dag

  • Areal: 1,2 km2 / 1 201 852 m2 / 1 202 dekar

  • Boliger: 2 401

  • Beboere: 3 529

  • Ansatte: 1961

Langs Kongens gate til enden av Ilaparken ligger det trerekker på begge sider av gateløpet. Disse knytter seg også til flere viktige grøntdrag og parker i området, som Nidelvkorridoren og Ilabekken.

Les hele stedsanalysen av sentrum vest

Sentrum vest i morgen

  • Fortettingspotensial:

  • 290 000 m2 totalt. 145 000 m2 bolig.

  • Boenheter (70 m2): 2 070

  • Bosatte (to personer per bolig): 4 140

Vedtatte planer:

Pågående planer: Cecilienborg (tre planer) og fortettingssaker langs Osloveien

Tidligst ferdig utbygget: 2050

Bildetekst: Team Lala Tøyen viser en framtidsvisjon for hvordan Marienborg kan se ut om jernbanen kan gå i tunnel eller under lokk. Togstasjonen flyttes under bakken, og man kommer derfra opp til en allmenning med torg og park. På hver side av allmenningen er det større kvartaler som kobler seg på aksen til St. Olavs. lllustrasjon: Team Lala Tøyen

Se forslaget til framtidsbilder for sentrum vest av team Lala Tøyen.

Innhold i sentrumsstrategien:

Hovedformålet med strategien

Eksisterende mål

Måleindikatorer

Planområdet: Trondheim sentrum

Stedsanalyse av Trondheim sentrum

Dette finnes i sentrum i dag

Drivere og utfordringer for utviklingen

Elleve strategiske virkemidler for å få flere folk i sentrum

Midtbyen

Sentrum nord: Brattøra

Sentrum sør: Øya, Elgeseter, Gløshaugen og Lerkendal

Sentrum øst: Nyhavna, Lademoen, Reina og Møllenberg

Sentrum vest: Ila og Marienborg

Trondheim kommunes sentrale rolle

Medvirkning og innbyggerinvolvering

Planarbeid og tiltak for flere folk i sentrum

Planarbeid og tiltak for flere folk i Midtbyen