Bærekraftuka 2020

Program for Bærekraftuka på Saupstad-Kolstad 2020!

Hva er Bærekraftuka 2020?

Bydelen Saupstad-Kolstad har gjennom en flerårig områdesatsing jobbet med å styrke sine nærmiljøkvaliteter med fokus på økologisk og sosial bærekraft. "Relasjoner" og det "å dele" kommer klart til uttrykk både i byutvikling, bomiljø og måten vi lever på i denne bydelen. Mot avslutningen av områdesatsingen har ulike aktører i bydelen gått sammen om å arrangere en bærekraftsuke med fokus på lokale kvaliteter og bærekraft i lokalsamfunnet. Resten av byen inviteres også til å komme på besøk og delta på arrangementene denne uka. Skolene Heimdal vgs og Huseby ungdomsskole har egen temauke og innovasjonscamp om bærekraft for sine elever.

Hva gjør skolene i Bærekraftuka?

Huseby ungdomsskole:

– I anledning bærekraftuka jobber hele 9. trinn med temaet bærekraft i ukene 36-38. Vi gjennomfører innovasjonscamper i samarbeid med FN-sambandet og Ungt entreprenørskap Trøndelag; her skal elevene være sosiale entreprenører og finne gode bærekraftige løsninger på reelle utfordringer som bydelen står ovenfor. Utfordringene dekker seks av FNs klimamål. Etter innovasjonscampen går de over til å opprette elevbedrifter hvor noen av ideene som har kommet fra innovasjonscampen settes ut i livet.

– Sammen med elever fra valgfaget Demokrati i praksis på 10. trinn har ungdommene i Saupstad-Kolstad ungdomsråd laget en klimaforeldrefilm som skal spres via mange plattformer i kommunen. Filmen viser ungdommenes tanker om bærekraftsmål og klimautfordringer. Her har ungdommene tatt for seg sju av FNs klimamål. Perlen med denne filmen er at ungdommene viser vei! De forteller hva de er bekymret for, men de kommer også med hverdagstips om hvordan du og din familie (og hele nabolaget) enkelt kan være med å bidra til en bedre verden og hvordan vi oppfyller klimamålene.

Du kan se hele klimaforeldrefilmen på ungdomsrådets Facebook-sider!

Heimdal videregående skole:

– Vi gjennomfører temauke for elevene i uke 38 med fokus på kultur og bærekraft. Klikk her for å lese mer om hva uka inneholder på skolens nettsider.

Mandag 14. september til lørdag 19. september:

Saupstad-Kolstad – Trondheims mest bærekraftige bydel?

Siden 2012 har bydelen Saupstad-Kolstad fokusert på livskvalitet og helse, barn og unge, møteplasser og deltakelse – mye av det som gjør en bydel bærekraftig. Men hva betyr egentlig bærekraft i lokalsamfunnet, og hvordan planlegger vi for det? Are Risto Øyasæter, leder for Områdeløft Saupstad-Kolstad, gir en guidet omvisning i bydelen.

 • Mandag 14., tirsdag 15. og onsdag 16. september kl. 17.30 - 19.00. Lørdag 19. september kl. 15:00 - 16:30.
 • Oppmøte ved inngangen til Saupstad bibliotek, Saupstadsenteret. Maks 20 personer pr. omvisning.
Photo: Unsplash/Courtesy of James Wheeler

Mandag 14. september - fredag 18. september:

Bærekraft i torgbasaren

Har du alt klart til bålkosen? Heimdal bo- og aktivitetstilbud selger egenproduserte og bærekraftige opptenningsbriketter i basaren på Saupstad torg / Saupstadsenteret.

Mandag 14. september kl. 17:00 - 19:00:

Bygg din egen fuglekasse!

Har du lyst til å hjelpe fuglene på Saupstad-Kolstad? Å snekre er gøy, og som takk for hjelpen får du muligheten til å følge fuglenes familieliv. Dette kan være veldig spennende og lærerikt – og du kan få en finere hage! Visste du at en kjøttmeisfamilie spiser over 10 000 insekter i løpet av tiden foreldrene fôrer ungene i fuglekassa? Sammen med andre småfugler er de med og opprettholder en fin balanse i hagen og ellers i naturen.

Tirsdag 15. september kl. 18.00 - 19.00:

Kunstsafari på Heimdal VGS

Bli med kunstfaglig rådgiver Ingun Myrstad på spennende kunstsafari og bli kjent med et stort utvalg av våre 180 kunstverk. Ingun har tidligere jobbet som prosjektleder for kunsten på nye Heimdal.

 • Obligatorisk påmelding til kingo@trondelagfylke.no. Merk e-post med «Kunstsafari» og oppgi navn, antall deltakere og mobilnummer. (Maks 20 deltakere.)
 • Oppmøte ved hovedinngang mot øst (fotballbanen).
Photo: Unsplash/ Courtesy of Egor Myznik

Tirsdag 15. september kl. 17:00 - 19:00:

Gratis sykkelfiks på biblioteket

Er sykkelen din litt sliten etter sommeren? Ta den med til sykkelpatruljen på bydelsbiblioteket, så får du fiksa den helt gratis!

Onsdag 16. og torsdag 17. september kl. 12:00 - 14:00:

Lefse & info - informasjonstorg for eldre

 • Midteggen BRL (Høyvågtunet): onsdag 16.09 kl. 12:00 - 14:00.
 • Ringvegen BRL (Parken): torsdag 17.09 kl. 12:00 - 14:00.

Campingvogna til Vaffel & info besøker utvalgte tun i bydelen. Hyggelig slabberas og informasjon om aktuelle arrangementer for den eldre garde.

Enkel servering. Påmelding ikke nødvendig.

Onsdag 16. september kl. 17:30 - 19:00:

Kaffeslabberas i pallekarmhagen på Midteggen

Visste du at alle som bor på Saupstad-Kolstad har mulighet til å dyrke sine egne grønnsaker i bydelens egen pallekarmhage? Gartnergruppa ønsker nye og gamle hobbygartnere velkommen til pallekarmhagen på Midteggen.

 • Bygartner Eivind fra Voll gård forteller om hva som kan dyrkes på høsten, og hvordan man best forbereder en ny dyrkingssesong. Han svarer også på spørsmål og gir tips til dyrking av mat, både i hage, pallekarm og på balkong.
 • Arrangeres av gartnergruppa Dyrking på Saupstad. Påmelding ikke nødvendig.

Torsdag 17. september kl. 17:00 - 17:30:

Rabalderdans på Huseby

Rabalderdans er et tilbud i kreativ dans og bevegelse. Gjennom ledet improvisasjon og oppgaver utfolder vi oss til ulik musikk, leker med bevegelse og utforsker hva vi kan gjøre med kroppen. Bevegelse og dans - “kroppens språk” - er i fokus. Les mer om Rabalderdans her.

 • Kurset er tilrettelagt for barn i alderen 2-6 år, men yngre barn er også velkommen.
 • Kurset holdes i Storstua på Huseby skole, Saupstadringen 16.

Torsdag 17. september kl. 17.00 - 18.00:

Skolesafari på Heimdal VGS

Visste du at Heimdal VGS er ett av verdens mest klimavennlige skolebygg? Bli med samfunnskontakt Kine Goodman på en omvisning og lær mer om hvordan skolen jobber med bærekraftig utvikling.

 • Obligatorisk påmelding til kingo@trondelagfylke.no. Merk e-posten med «Skolesafari» og oppgi navn, antall deltakereog mobilnummer. (Maks 20 deltakere.)
 • Oppmøte ved hovedinngang mot øst (fotballbanen).
Foto: Courtesy of Kelley Sikkema/ Unsplash

Lørdag 19. september kl. 12:00 - 14:00:

Skattejakt på utstyrssentralen

I samarbeid med Trondheim kommune driver Kolstad fotball en av flere utlånssentraler, som låner ut tur- og sportsutstyr. Trenger du kano, kajakk, telt eller lavvo til å dra på tur i villmarka? Eller er du kanskje mer typen som foretrekker skateboard eller BMX-triksing? Her kan du låne det meste av det du trenger til sport og friluftsliv, uavhengig av hvor i byen du bor – helt gratis!

Søndag 20. september kl. 12:00 - 13:00:

Guidet fellestur: Saupstadrunden

På turen vil vi gå langs bydelens karakteristiske hvite borettslag og grønne omgivelser. I rundens sørlige del passerer vi Huseby idrettsanlegg og nye Heimdal videregående skole. I rundens østre del har vi mulighet til å ta en avstikker til nye Dalen park. Vi krysser Kongsvegen på to steder, ved Kolstadflaten borettslag og Kolstad kirke, urnelunden og Tusenårshaugen. Se kart over traséen her.

Mandag 21. september kl. 23:59:

"Å dele": Fotokonkurranse hos Saupstad frivilligsentral

Hva mener du det vil si å dele? Del ditt beste bilde med juryen på Saupstad frivilligsentral innen mandag 21. september! Vi kårer en vinner i hver av de følgende aldersgruppene: Fire klasser: Barneskolen, ungdomsskolen, videregående, unge voksne (18-35) og voksne (36-100).