pagina5

Capitolul 2

 

STATICA  PUNCTULUI MATERIAL

 

2.1.Echilibrul punctului material liber

2.1.1. Punct material liber. Punct material supus la legături

        

Un punct material este liber atunci când poate ocupa orice poziţie în spaţiu. Poziţia lui va fi determinată de forţele care vor acţiona asupra lui. Algebric, poziţia unui punct material este determinată de trei parametri scalari, spre exemplu coordonatele carteziene x,y,z ale acestuia. Dacă nu există constrângeri de natură geometrică asupra punctului, poziţia lui este definită de trei parametri scalari independenţi şi spunem că punctul material are trei grade de libertate.

         Dacă punctul material este supus unor constrângeri de natură geometrică, spre exemplu este obligat să rămână pe o suprafaţă sau pe o curbă, atunci spunem că punctul material este supus la legături. În acest caz numărul de parametri independenţi necesari pentru a descrie poziţia corpului va determina numărul de grade de libertate ale acestuia. Dacă este obligat să rămână pe o suprafaţă spunem că are două grade de libertate întrucât sunt necesari doi parametri independenţi pentru a-i descrie poziţia pe suprafaţă, dacă este obligat să rămână pe o curbă spunem că are un singur grad de libertate întrucât este necesar numai un parametru independent pentru a descrie poziţia punctului material pe curbă.  

 

2.1.2. Rezultanta unui sistem de forţe

a) Suma a două forţe (compunerea forţelor)

         Dacă avem un sistem de forţe care acţionează asupra unui punct material, întrucât punctul de aplicaţie al forţelor este acelaşi, spunem că avem un sistem de forţe concurente. Principiul paralelogramului ne spune că, dacă avem două forţe care acţionează asupra unui punct material, acestea pot fi înlocuite cu una singură, denumită rezultantă, obţinută prin regula de compunere a doi vectori (fig.2.1). Avem (teorema lui Pitagora generalizată):

                                               

        (2.1)                                                  

    

unde: 

  .    Dacă utilizăm un sistem de coordinate carteziene,  putem exprima componentele rezultantei sub forma:

 

Fig.2.1. Compunerea a două forţe

 

Unghiul făcut de rezultantă cu axa Ox este dat de relaţia:

        (2.2)                                     

      

Dacă considerăm un caz particular în care axa Ox este aleasă în prelungirea forţei F1, rezultatele se simplifica şi devin:

 

                                                  

   

       (2.2’)                                               

  

     

 

b) Descompunerea unei forţe după două direcţii

         Am spus că forţele sunt vectori, deci toate proprietăţile vectorilor se pot aplica forţelor, inclusiv compunerea şi descompunerea acestora. Pentru importanţa lor în probleme, tratăm totuşi separat câteva dintre aceste proprietăţi. Astfel, utilizând regula paralelogramului, se poate face descompunerea unei forţe după două direcţii date.  Prin punctul de aplicaţie al forţei se duc două drepte paralele cu direcţiile date (fig.2.2). Se mai duc paralele la direcţiile date prin vârful vectorului.

 

Fig.2.2

 

Se obţine astfel un paralelorgram ale cărui laturi sunt componentele forţei după cele două direcţii. Valorile proiecţiilor se obţin din teorema sinusului:

 

Fig.2.3

 

Dacă se aleg axele de coordonate, componentele forţei sunt proiecţiile după cele două axe. Menţionăm că în acest caz  se ataşează mărimii proiecţiei şi semnul plus sau minus care indică dacă proiecţia este în acelaşi sens sau în sens opus cu sensul pozitiv al axei considerate. 

.

Deci dacă  

 cel puţin una din componente va fi negativă.

 

c) Suma mai multor forţe  (poligonul forţelor)

Dacă avem mai multe forţe care acţionează asupra unui punct material, prin inducţie matematică, forţa rezultantă se obţine ca fiind segmentul care închide poligonul alcătuit din aceste forţe, puse cap la cap (poligonul forţelor). În acest caz modulul rezultantei va fi dat de expresia:

 

                                

      (2.3)         

       

 

Algebric, componentele X,Y,Z ale rezultantei sunt date de expresiile:

 

                                               

cu rezultanta:

                                         

 

2.1.3. Echilibrul punctului material liber

 

         Principiul inerţiei ne spune că, pentru ca un punct material să rămână în repaus relativ, este necesar ca rezultanta forţelor care acţionează asupra lui să fie zero. Invers, dacă rezultanta sistemului de forţe este zero, legea a doua a lui Newton ne spune că acceleraţia este zero, deci punctul material rămâne în repaus relativ. Ca urmare rezultă  condiţia necesară şi suficientă ca un punct material să rămână în echilibru: rezultanta sistemului de forţe concurente care acţionează asupra sa să fie zero. Analitic, avem:

                                                      

        (2.4)                                                               

         

 

sau, dacă proiectăm relaţia pe axele sistemului de coordonate carteziene, avem:

               

       (2.5)                              

    

În cazul în care sistemul de forţe acţionează în plan, dacă considerăm că acest plan este Oxy, se obţine:

                                 

         (2.6)                                          

       

 

ecuaţia de proiecţii după axa Oz fiind identic satisfăcută.

În mecanică intervin în general două tipuri diferite de probleme care trebuiesc rezolvate:

 

Problema directă: dacă se dau forţele care acţionează asupra punctului material se pune problema de a determina poziţia acestuia. Întrucât avem trei ecuaţii de echilibru şi pentru definirea poziţiei punctului sunt necesari trei parametri scalari, rezultă că, în general, avem trei ecuaţii şi trei necunoscute. Pot exista următoarele cazuri: să existe soluţie unică, adică o singură poziţie de echilibru, să existe soluţie multiplă, adică mai multe puncte de echilibru, sistemul să fie imposibil, adică să nu existe nici o poziţie de echilibru sau sistemul să fie nedeterminat, deci să existe o infinitate de poziţii de echilibru.

 

Problema inversă: dacă se cunoşte poziţia de echilibru se cere să se determine sistemul de forţe care îl menţine în această poziţie. Această problemă este nedeterminată deoarece există o infinitate de sisteme de forţe concurente care pot avea aceeaşi rezultantă. În anumite situaţii, când se impun condiţii suplimentare privind numărul forţelor, direcţia lor, mărimea lor, problema poate avea soluţie.

         În practică există puţine situaţii în care un punct material supus unui sistem de forţe poate fi modelat printr-un punct material liber; în general el este supus la constrângeri de natură geometrică. Se spune că punctul material este supus la legături.

 

2.2. Echilibrul punctului material supus la legături

2.2.1.Legături.Axioma legăturilor

 

         Dacă un punct material este supus la legături atunci condiţia  

   nu mai asigură echilibrul. Dacă un punct material este obligat să rămâna pe o suprafaţă de exemplu, el nu se va putea deplasa pe o direcţie normală la suprafaţă, deşi există o componentă a rezultantei după această direcţie neechilibrată. Putem presupune că punctul material nu se poate deplasa după normala la suprafaţă întrucât va apare o reacţiune normală, suficient de mare, astfel încât să echilibreze componenta rezultantei după direcţia normalei. În acest caz putem considera punctul material liber dar asupra lui va acţiona o forţă suficient de mare, necunoscută, care îl va menţine în această poziţie în echilibru. În consecinţă o legătură geometrică poate fi suprimată şi înlocuită cu o forţă care să asigure respectarea legăturii de către punctul material liber.

 

         Axioma legăturilor. O legătură geometrică poate fi întotdeauna înlocuită cu o forţă numită forţă de legătură (reacţiune). Punctul material, eliberat de legături, acţionat de forţele date şi de reacţiune, este echivalent din punct de vedere mecanic cu punctul material supus la legături.

 

         Deci condiţia necesară şi suficientă pentru ca un punct material să rămână în echilibru este ca:

                                                         

        (2.7)                                                                

           

unde 

  este  reacţiunea.

         Prin utilizarea principiului lucrului mecanic virtual introducerea reacţiunilor poate fi evitată în rezolvarea unei clase bogate de probleme de mecanică. Din punctul de vedere al inginerului, determinarea reacţiunilor, deci a forţelor care solicită o anumită piesă, poate juca un rol important în rezolvarea aplicaţiei date. Pe lângă determinarea echilibrului sau a mişcării inginerul trebuie să găsească şi soluţia constructivă şi materialele care fac posibilă realizarea unei situaţii generate de practică deci în multe aplicaţii se impune şi calculul reacţiunilor. Dacă acestea nu sunt necesare o abordare a problemei utilizând principiul lucrului mecanic virtual poate fi o alternativă deosebit de utilă.

 

2.2.2. Echilibrul punctului material supus la legături ideale

2.2.2.1. Legături ideale

 

         O legătură ideală este o legătură în care nu există frecări. În realitate astfel de legături nu există totuşi, pentru o clasă mare de probleme, frecarea este de un asemenea ordin de mărime încât poate fi neglijată fără a influenţa în mod hotărâtor rezultatele. Dacă considerăm un punct material obligat să rămână pe o suprafaţă sau pe o curbă atunci se poate scrie:

                                                        

         (2.8)                                                            

        

unde reacţiunea este normală la suprafaţă în cazul punctului material obligat să rămână pe o suprafaţă şi este într-un plan normal la curbă în cazul punctului material obligat să rămână pe o curbă.

         Necunoscutele în cazul problemei punctului material supus la legături sunt poziţia de echilibru şi reacţiunea. Reacţiunea, în mod evident, este egală şi de sens contrar cu rezultanta forţelor efectiv aplicate, deci rămâne de rezolvat o singură problemă, aceea de a determina poziţia de echilibru.

 

2.2.2.2. Echilibrul punctului material pe o suprafaţă netedă

 

Să considerăm un punct material obligat să rămână pe o suprafaţă, fără frecare. În general, rezultanta forţelor care vor acţiona asupra punctului material, poate fi descompusă după două direcţii, una normală la suprafaţă şi una în planul tangent la suprafaţă. Componenta normală va fi echilibrată de o forţă de reacţiune, care împiedică punctul să treacă prin suprafaţă. Componenta aflată în planul tangent va provoca o mişcare a punctului în acest plan. Pentru ca punctul material să nu se mişte este necesar ca această componentă a forţei să nu existe. Deci, punctul material va rămâne în echilibru pe o suprafaţă în punctele în care rezultanta forţelor aplicate acţionează după direcţia normalei (normala are aceeaşi direcţie cu rezultanta).

Valoarea reacţiunii normale este egală cu rezultanta forţelor aplicate, are aceeaşi direcţie cu ea şi sens contrar. Să studiem analitic problema echilibrului punctului material pe o suprafaţă. Se presupune cunoscută rezultanta forţelor care acţionează asupra punctului material şi dorim să aflăm poziţiile de echilibru (problema directă). În acest caz, pentru a rezolva problema, este necesar de a determina punctele de pe suprafaţă în care normala are aceeaşi direcţie cu rezultanta.

 

Fig.2.4. Echilibrul punctului material pe o

suprafaţă netedă

 

a. Ecuaţia suprafeţei este dată sub forma implicită

Să presupunem că ecuaţia suprafeţei este data sub forma implicită:

 

                                                     

               (2.9)

 

Un vector normal la suprafaţă este dat de:

 

                                                       

     (2.10)

 

Reacţiunea normală la suprafaţă va avea direcţia normalei:

 

                                       

     (2.11)

 

Dacă rezultanta forţelor aplicate asupra punctului material este:

                                             

         (2.12)

ecuaţiile de echilibru, prin înlocuirea legăturii cu forţa de reacţiune, vor fi date de relaţia:

                                                          

                   (2.13)

sau, dacă scriem pe componente:

 

                                                  

        (2.14)

 

care împreună cu ecuaţia suprafeţei, formează un sistem algebric de patru ecuaţii cu patru necunoscute, trei fiind coordonatele poziţiei de echilibru a punctului material x, y, z iar a patra scalarul  care determină valoarea lui N. Scalarul   poate fi determinat cu uşurinţă:

 

                                 

       (2.15)

însă nu prezintă importanţă în practică.

Reacţiunea N se calculează uşor fiind egală, având aceeaşi direcţie şi sens contrar cu rezultanta forţelor aplicate:

 

   

                                  (2.16)

 

iar componentele ei după axe vor fi egale şi de semn contrar cu componentele lui  

.  Eliminându-se    care, în general, nu poate fi zero întrucât ne aflăm în prezenţa unei forţe, se obţine:

 

                     r2.31      (2.17)

 

care, împreună cu ecuaţia suprafeţei, formează un sistem algebric de trei ecuaţii cu trei necunoscute. Ultimele ecuaţii au sens, în ipoteza în care componentele rezultantei sunt nenule. Dacă una dintre componentele forţei se anulează, spre exemplu  r2.32, atunci trebuie să avem

                                                                      . r2.33                                                (2.18)

         Sistemul poate avea soluţie (unică sau multiplă), adică există poziţii de echilibru, poate fi nedeterminat (adică există o infinitate de puncte de echilibru) sau imposibil (nu există nici o poziţie de echilibru).

         Dacă se impune poziţia de echilibru şi se cere determinarea forţei care să menţină punctul în acea poziţie (problema inversă) se obţine, în general, o problemă static nedeterminată. Impunând condiţii suplimentare se poate obţine şi în acest caz o soluţie determinată.

 

Fig.2.5. Echilibrul pe o  curbă  plană

         Condiţia de echilibru  se poate pune şi sub forma:                 

                                                           r2.34                        (2.19)

 

(forţa rezultantă şi normala sunt colineare) sau

 

                                                      r2.35               (2.20)

de unde:

            ;    ;  r2.36     (2.21)

Cele trei relaţii nu sunt independente,întrucât dacă înmulţim prima relaţie cu r2.37 , a doua cu r2.38 şi a treia cu r2.39 şi le adunăm, obţinem identitate. Atunci, dacă considerăm două dintre ecuaţiile scrise (care sunt independente), împreună cu ecuaţia suprafeţei, va rezulta un sistem de trei ecuaţii cu trei necunoscute care vor da poziţiile de echilibru. Se observă cu uşurinţă că din cele trei ecuaţii se pot obţine condiţiile de echilibru determinate anterior (2.17). Acest mod de prezentare oferă avantajul de a nu introduce constanta artificială λ.

b. Caz particular. Dacă se consideră o curbă plană şi un punct material obligat să rămână pe acestă curbă, sub acţiunea unor forţe care acţionează în acelaşi plan, rezultatele se obţin ca un caz particular al problemei prezentate.  Astfel avem:     

      

    r2.40               (2.22)

                                        

                                              r2.41                                (2.23)

 

iar ecuaţiile de echilibru se scriu:

                                                    r2.42                        (2.24)

sau:                               

                                            r2.43                        (2.25)

 

care, împreună cu ecuaţia curbei plane, formează un sistem de două ecuaţii cu două necunoscute care oferă punctele de echilibru.

         Dacă se pune condiţia ca produsul vectorial dintre rezultantă şi normală să fie zero se obţin aceeaşi relaţie.

 

c. Ecuaţia suprafeţei este dată sub forma explicită

Să presupunem că ecuaţia suprafeţei este dată sub forma explicită:

 

                                             r2.44                              (2.26)

 

Ea poate fi adusă la forma implicită:

 

                                                         r2.45               (2.26’)

 

iar ecuaţiile scrise anterior vor suferi o uşoară modificare:

 

                                                  r2.46                        (2.27)

 

sau, în cazul în care se elimină λ, care poate fi calculat cu formula:

 

        r2.47                     (2.28)

se obţine:

               r2.48                       (2.29)

 

concluziile şi discuţia rămânând aceleaşi ca în cazul precedent.

 

d. Ecuaţia suprafeţei este dată sub formă parametrică

 

Să presupunem că ecuaţia suprafeţei este dată sub forma parametrică:

                                       

                                                r2.49                             (2.30)

unde  u  şi  v  sunt parametri. În acest caz, normala la suprafaţă are expresia:

                                   

                           r2.50             (2.31)

 

iar ecuaţiile de echilibru, iau forma, după operaţii elementare:

                                                     r2.51               (2.32)

 

Rezolvarea acestui sistem conduce la aflarea valorilor  u, v  şi  λ. Prin eliminarea lui λ se vor obţine ecuatiile:

        r2.52      (2.33)

 

Fig.2.6

 

care oferă valorile parametrilor u  şi  v  pentru poziţia de echilibru.

Dacă se utilizează condiţia ca produsul vectorial să fie nul, vom alege două din relaţiile:

 

                                          r2.53      (2.34)

 

Două dintre aceste ecuaţii, împreună cu ecuaţia suprafeţei, oferă cele trei ecuaţii necesare pentru determinarea punctelor de echilibru.

 

Aplicaţii. 1. Să considerăm un punct material obligat să stea în echilibru pe cilindrul eliptic orizontal r2.54 sub acţiunea greutăţii  r2.55 şi a unei forţe orizontale  r2.56 . Se cer punctele de echilibru ale punctului material.

 

Soluţie: În acest caz ecuaţia vectorială de echilibru va fi:

       r2.57

unde reacţiunea nor-mală este dată de:

     

 r2.58.

Rezultă ecuaţiile de echilibru:

                                 r2.59 ,

 

care, împreună cu ecuaţia cilindrului,  formează un sistem de trei ecuaţii cu trei necunoscute de unde se obţine imediat:      

                                        ;     r2.60

Înlocuind în ecuaţia elipsei, rezultă:

 

                                        r2.61

 

cu poziţia de echilibru dată de coordonatele:

 

         ;        r2.62

şi:

                         ;        r2.63        

                 

Cele două soluţii corespund punctelor reprezentate pe fig.2.5; în prima poziţie punctul stă în interiorul elipsei iar, în a doua poziţie, punctul stă pe exteriorul elipsei.

 

Aplicaţie. 2. Să se determine poziţia de echilibru a unui punct material obligat să rămână pe parabola  r2.64 (fig.2.7) dacă asupra punctului acţionează forţa orizontală   r2.65 şi greutatea  r2.66 .

 

Fig.2.7.

 

Soluţie:  Normala la curba plană va avea expresia:

                        r2.67

iar rezultanta forţelor aplicate este:

                                            .  r2.68

Condiţia ca produsul vectorial dintre normală şi rezultantă să fie nul duce la sistemul:

                                      r2.69

cu soluţia:

                                        r2.70

 

2.2.2.3. Echilibrul punctului material pe o curbă netedă

 

În cazul punctului material obligat să rămână pe o curbă netedă (fără frecare), este necesar ca componenta forţei după direcţia tangentei să fie zero. În caz contrar, punctul material s-ar mişca după tangenta la curbă. Cealaltă componentă, aflată într-un plan perpendicular pe curbă, va fi echilibrată de reacţiunea care apare în legatură, împiedecând punctul material să treacă prin curbă. Deci condiţia necesară şi suficientă pentru ca un punct material să rămână în echilibru pe o curbă este ca rezultanta să se găsească într-un plan perpendicular pe curbă. În cele ce urmează vom determina expresii analitice pentru studiul echilibrului punctului material pe o curbă, fără frecare.

 

a) Ecuaţia curbei se obţine prin intersecţia a două suprafeţe

Să considerăm o curbă (C) a cărei ecuaţie este determinată de intersecţia a două suprafeţe (S1)  şi  (S2). Presupunem că cele două suprafeţe sunt date sub forma implicită:

 

            

                r2.71       (2.35)

 

Fig.2.8. Echilibrul punctului material pe o curbă netedă

 

Ecuaţiile de echilibru sunt date de:

                     r2.72       (2.36)

 

Reacţiunea N se găseşte în planul perpendicular pe curbă. Acest plan este generat de normalele la cele două suprafeţe luate într-un punct al curbei. Dacă notăm cu  r2.73 şi cu  r2.74 normalele la cele două curbe, reacţiunea normală va fi o combinaţie liniară a celor doi vectori, deci va avea forma:        

 

                                            r2.75                              (2.37)

unde avem:

                               r2.76

                                          r2.77             (2.38)

 

Ecuaţia vectorială de echilibru, scrisă pe componente, ne va da:

 

              r2.78               (2.39)

care, împreună cu cele două ecuaţii ale suprafeţelor, formează un sistem de cinci ecuaţii cu cinci necunoscute;  trei, coordonatele poziţiei de echilibru a punctului material iar două, scalarii λ1 şi λ2. În cazul problemei directe, adică a determinării poziţiei de echilibru, valorile λ1 şi λ2 nu interesează şi pot fi eliminate din primele trei ecuaţii, dacă se ţine seama de teoria sistemelor de ecuaţii lineare. În acest caz, primele trei ecuaţii sunt înlocuite cu una singură, reprezentată de determinantul caracteristic al sistemului linear în λ1 şi λ2:

                                             r2.79                      (2.40)

care, împreună cu cele două ecuaţii ale suprafeţelor, formează un sistem de trei ecuaţii cu trei necunoscute.

b) Condiţia ca reacţiunea să fie normală la curbă se poate exprima şi în felul următor: tangenta la curbă şi normala sunt perpendiculare. Deci, produsul lor scalar este nul. Tangenta se poate exprima sub forma:

 

  

                                      R2.80                                                           (2.41)

de unde condiţia de ortogonalitate se poate scrie:

 

                                      R2.81                                                           (2.42)

 

condiţie echivalentă cu determinatul exprimat anterior.

 

c) Suprafeţele sunt date sub forma explicită:

 

                                              

                                                        r2.82                       (2.43)

 

Ele sunt aduse la forma implicită:

 

                                           

                                                       r2.83               (2.44)

 

iar ecuaţiile de echilibru scrise anterior devin:

 

                                          r2.84             (2.46)

Dacă se elimină λ1 şi λ2 , care nu interesează, se va obţine:

 

                                             r2.85                     (2.47)

 

şi,  împreună cu ecuaţiile celor două suprafeţe, relaţia obţinută formează un sistem de trei ecuaţii cu trei necunoscute care vor oferi poziţiile punctelor de echilibru.

O altă formă, obţinută dacă se consideră ortogonalitatea dintre tangentă şi reacţiunea normală, este dată de:

 

                                      R2.86                                                            (2.48)

d) Ecuaţia curbei este dată sub forma parametrică

 

Se dă ecuaţia curbei sub forma parametrică:

                      r2.87            (2.49)

Tangenta la curbă va avea ecuaţia:

                                          r2.88         (2.50)

 

Fig.2.9. Ortogonalitatea dintre rezultantă şi tangentă

 

Aceasta trebuie să fie perpendiculară pe rezultanta forţelor, deci produsul lor scalar este   r2..89 sau, dacă se consideră componentele celor doi vectori:

 

                                      X x'(t) + Y y'(t) + Z z'(t) = 0  r2.90             (2.51)

 

Din această relaţie se scoate parametrul  t  la echilibru care, înlocuit apoi în ecuaţiile parametrice ale curbei, va da coordonatele poziţiei de echilibru. Acest mod de a rezolva problema este  foarte simplu dar nu întotdeauna se cunosc ecuaţiile parametrice ale curbei.

Dacă se cere forţa necesară a ţine punctul material într-o poziţie de echilibru, atunci ecuaţia scrisă anterior este identic satisfăcută dacă se ia:

 

                                                    r2.91                        (2.52)

 

unde λ, μ, ν, sunt trei parametri arbitrar aleşi.

 

e) Aplicaţie. Un punct material este obligat să rămână pe o elice cilindrică sub acţiunea unei forţe orizontale   r2.92 şi a greutăţii   r2.93. Să se determine punctele de echilibru ale corpului pe curbă.

Soluţie:  Ecuaţia parametrică a elicei cilindrice este:

 

  r2.94  

 

de unde rezultă componentele tangentei:  

 

   r2.95

unde a este raza cilindrului care determină elicea. Condiţia de echilibru:   r2.96  conduce la:

 

  r2.97

 

sau:                                        r2.98

de unde:          

 r2.99

 

iar coordonatele punctelor de echilibru sunt date de relaţiile:

 

R2.100

2.2.3. Echilibrul punctului material supus la legături reale(cu frecare)

2.2.3.1. Legături cu frecare. Frecare de alunecare. Coeficient de frecare. Con de frecare

 

         În multe cazuri practice nu se poate neglija influenţa asperităţilor, care determină frecarea între punctul material şi o suprafaţă sau o curbă. În acest caz va apare o forţă de rezistenţă la tendinţa mişcării în direcţia tangenţială a unei curbe sau în planul tangenţial al unei suprafeţe, pe care o vom numi forţă de frecare la alunecare. Forţa de frecare nu poate fi oricât de mare ca în cazul normalei ci, experimental, s-a constatat că are o valoare limită ce depinde de valoarea apăsării normale şi de natura suprafeţelor în contact.

Fig.2.10. Determinarea legilor frecării

 

Experienţă(Coulomb). Pe un plan orizontal se aşează un corp de greutate G pe care îl asimilăm unui punct material. Acesta este legat printr-un fir inextensibil , care trece peste un scripete foarte mic, care nu are frecări, de un taler pe care se pun greutăţi. Dacă se pun greutăţi, se observă că la început greutăţile puse sunt echilibrate, în mod evident, de forţa de frecare T. Mărindu-se greutăţile care se pun pe taler se constată că la o anumită valoare limită sistemul începe să se mişte, deci legătura este ruptă. Această valoare limită a greutăţilor corespunde valorii maxime a modulului forţei de frecare. Experienţele efectuate cu diferite greutăţi, diferite materiale pentru corpul G a dus la formularea legilor frecării:

Ø    Valoarea forţei maxime de frecare nu depinde de mărimea suprafeţei în contact dintre cele două corpuri iar dacă se produce mişcare, forţa de frecare nu depinde nici de viteza relativă;

Ø    Valoarea forţei maxime de frecare depinde de natura corpurilor aflate în contact

Ø    Valoarea forţei maxime de frecare este proporţională cu modulul reacţiunii normale

             r2.101       (2.53)

în care  r2.102 se numeşte coeficient de frecare la alunecare. Acesta este o mărime adimensională. Coeficientul de frecare se determină experimental, pentru o pereche de suprafeţe aflate în contact şi este o constantă asociată suprafeţelor. El poate varia considerabil pentru două suprafeţe în funcţie şi de alţi factori iar pentru câteva cazuri mai des întâlnite în practică valoarea coeficientului de frecare, determinată experimental, este prezentată mai jos:

·       Lemn pe lemn    0,25-0,50;

·       Metal pe lemn  0,20-0,60;

·       Metal pe metal  0,15-0,30;

·       Metal pe piele  0,30-0,60;

·       Lemn pe piele  0,25-0,50;

·       Piatră pe piată  0,40-0,65;

·       Metal pe piatră 0,30-0,70;

·       Pământ pe pământ 0,25-1,00.

Fig.2.11. Conul de frecare pentru un

plan orizontal

 

Coeficientul de frecare definit mai sus se numeşte coeficient de frecare statică. Dacă cele două suprafeţe au o mişcare mai îndelungată una faţă de cealaltă atunci frecarea care apare între suprafeţe este definită de coeficientul de frecare dinamic (cinetic). Coeficientul de frecare dinamic este influenţat de mai mulţi factori decât cel static şi, într-o primă aproximaţie, se poate afirma că este mai mic decât el şi nu depinde de viteza relativă a suprafeţelor în contact (Morin, 1831). Experienţele au arătat totuşi că la viteze mari coeficientul de frecare la alunecare scade cu viteza. De asemenea, pentru viteze mici care se apropie de zero, coeficientul de frecare creşte, tinzând continuu către valoarea coeficientului de frecare static. Pentru suprafeţele lubrificate pot apărea şi alţi factori care să influenţeze coeficientul de frecare (spre exemplu temperatura).

         Deci forţa de frecare este tangentă la suprafaţa sau la curba pe care stă punctul material, sensul este în mod contrar tendinţei de mişcare iar mărimea este inferioară mărimii maxime date de legea lui Coulomb (   r2.103). Condiţia de echilibru impus de frecare este exprimată printr-o inegalitate, deci este în general nedeterminată. Nedetrminarea matematică se exprimă în limbajul ingineresc prin afirmaţia că există o zonă geometrică ( o infinitate de puncte) în care corpul este în echilibru. Dacă interesează poziţia de echilibru limită, când inegalitatea se transformă în egalitate, problema devine determinată.

         Con de frecare. Să considerăm un punct material de greutate G obligat să rămână pe o suprafaţă orizontală (fig.2.11) asupra căruia acţionează o forţă orizontală F. Coeficientul de frecare este egal cu μ. Reacţiunea R face un unghi  α  cu normala. Unghiul  α verifică relaţia:

                                                            r2.104                 (2.54)

Fig.2.12. Conul de frecare

 

Dacă se notează cu  φ unghiul dintre reacţiune şi normala la plan în cazul echilibrului la limită, avem:

   r2.105                       

                             (2.55)

Întrucât la echilibru avem:  r2.106 rezultă:

   r2.107

sau

            r2.108                                   (2.56)

sau

                 r2.109                                                           (2.56’)

 

Unghiul φ poartă numele de unghi de frecare. Unghiul ascuţit α definit ca unghiul dintre reacţiune şi normala la plan este egal cu unghiul dintre rezultantă şi normală, deoarece rezultanta şi normala sunt doi vectori cu acelaşi suport. În acest caz condiţia de echilibru poate fi formulată sub forma: 

Rezultanta forţelor efectiv aplicate trebuie să facă cu normala un unghi inferior unghiului de frecare.

         Să considerăm în continuare toate dreptele care fac cu normala un unghi φ. Locul geometric al tuturor acestor drepte formează un con numit conul de frecare.

 Deoarece, pentru echilibru, suportul rezultantei trebuie să facă cu normala un unghi mai mic decât unghiul de frecare, rezultă că se poate scrie condiţia de echilibru sub forma:

 

  r2.110  .

 

Fig.2.13

Pentru ca un punct material să se găsească în echilibru pe o suprafaţă aspră într-un punct A, este necesar ca rezultanta forţelor efectiv aplicate să se găsească în interiorul conului de frecare din acel punct.

 

Problemă: Pe un plan înclinat de unghi   se găseşte un punct material de greutate G în echilibru (   r2.111 ,   r2.112 cunoscut).  Să se determine cu ce forţă orizontală F, paralelă cu planul, trebuie acţionat asupra punctului material pentru ca acesta să înceapă să se mişte.

 

Soluţie: Forţa F şi componenta Gt dau o rezultantă R paralelă cu planul înclinat care tinde să deplaseze punctul în plan. Componenta normală la plan este   r2.113 şi este egală cu reacţiunea normală N. Condiţia de echilibru limită revine la:

 r2.114

sau:

 r2.115

Rezultă:

 r2.116

O aplicaţie a problemei precedente este următorul fapt: este mai uşor să introducem un dop în gâtul unei sticle rotindu-l şi împingându-l în acelaşi timp decât doar împingându-l.

 

2.2.3.2.Echilibrul punctului material pe o suprafaţă aspră

 

În cele ce urmează este generalizată concluzia obţinută anterior în cazul unui plan pentru o suprafaţă oarecare. Să considerăm un punct material obligat să rămână pe o suprafaţă aspră (S), deci există frecare între punct şi suprafaţă, coeficientul de frecare fiind μ.   În acest caz componenta tangenţială a forţei rezultante este echilibrată de o forţă de aderenţă Fr atâta timp cât nu depăşeşte o valoare maximă egală cu μN. Dacă φ este unghiul de frecare atunci unghiul α făcut de rezultantă cu normala trebuie să fie inferior unghiului φ. Întrucât nu are importanţă direcţia după care acţionează componenta tangenţială, rezultă că, indiferent în ce direcţie este orientată această componentă, trebuie ca forţa rezultantă să facă un unghi α inferior lui φ. Întrucât φ determină conul de frecare rezultă că pentru obţinerea echilibrului forţa rezultantă trebuie să se găsească în interiorul conului de frecare.

Fig.2.14. Echilibrul punctului material

pe o suprafaţă aspră

 

         Se poate obţine şi expresia analitică, în coordonate carteziene, a acestei condiţii. Astfel se poate obţine expresia unghiului α cu relaţia:

                                       r2.117                    (2.57)

de unde: 

                                            r2.118                 (2.58)

Dacă se notează forţa rezultantă cu:

 

                                                  r2.119               (2.59)

 

normala este dată de relaţia:

                                               r2.120       (2.60)

 

iar relaţia obţinută poate fi pusă sub forma:

 

                      (2.61)

    R2.121

Funcţia cosinus este descrescătoare pe intervalul  r2.122 şi atunci condiţia:     r2.123  conduce la:

                       r2.124

Rezultă condiţia de echilibru:

        r2.125   (2.62)

Remarcăm că această condiţie este exprimată printr-o inegalitate, deci nu va exista un singur punct de echilibru ci, în general, o infinitate de puncte de echilibru, situate în jurul punctului de echilibru fără frecare. Există deci o zonă de echilibru, care înconjoară punctul de echilibru fără frecare  sau zone de echilibru care înconjoară punctele de echilibru fără frecare în cazul soluţiei multiple (fig.2.15).

Fig.2.15. Zone de echilibru pe o

suprafaţă aspră

 

Aplicaţie. Se consideră sfera de rază R şi un punct material obligat să rămână pe această sferă sub acţiunea greutăţii.

Între corp şi sferă există frecare, coeficientul de frecare fiind μ. Să se determine punctele în care corpul rămâne în echilibru.

 

Soluţie: Sfera:  r2.126 are un vector normal dat de:

  r2.127.

Fig.2.16. Echilibrul cu frecare pe sferă

 

Avem:

             r2.128       r2.129

În acest caz condiţia de echilibru

 r2.130

devine:

  r2.131

sau: 

  r2.132

 

de unde rezultă două zone de echilibru şi anume calotele determinate de condiţiile (fig.2.16):

  r2.133

 

2.2.3.3.Echilibrul punctului material pe o curbă aspră

 

Să considerăm un punct material obligat să rămână pe o curbă, între punct şi curbă existând frecare, coeficientul de frecare fiind egal cu μ. Ne propunem  să  determinăm poziţiile de echilibru ale punctului material pe curbă. În acest caz, cea mai convenabilă descriere a curbei este sub forma parametrică. Forţa rezultantă R care acţionează asupra punctului are două componente: una într-un plan normal la curbă care este echilibrată de o reacţiune normală (corpul nu poate trece prin curbă) şi cealaltă după direcţie tangenţială. Componenta după direcţie tangenţială este echilibrată de o forţă de frecare atâta timp cât aceasta este inferioară unei forţe limită egală cu μN. Dacă unghiul făcut de rezultantă cu tangenta este α se vede că acesta trebuie să fie superior unghiului de frecare φ:

Fig.2.17. Echilibrul cu frecare pe o curbă

 

                                            r2.134                                     (2.63)

 

Rezultă că poziţiile de echilibru sunt acelea în care rezultanta se găseşte în afara conului de frecare. Dacă se notează cu  r2.135 tangenta la curbă, unghiul făcut de rezultantă cu tangenta este dat de:

 

  r2.136     (2.64)

 

Inegalitatea scrisă anterior duce la:

 

            r2.137

sau:

                   r2.138     (2.65)

Din inegalitatea scrisă se determină domeniul de valori pentru parametrul t care verifică inegalitatea, după care se pot determina poziţiile punctului material pe curbă în care există echilibru.

 

Aplicaţie. Să considerăm punctul material obligat să rămână pe o elice cilindrică sub acţiunea unei forţe orizontale   r2.139 şi a greutăţii  r2.140  din problema anterioară şi să considerăm că între punct şi curbă există frecare, coeficientul de frecare la alunecare fiind μ. Să se determine zonele de echilibru ale corpului pe curbă.

Soluţie:  Avem:

                  r2.141

 

                                         r2.142

Condiţia:

   r2.143

conduce la:

 

                      r2.144

sau

                                  r2.145

sau încă:

 

R2.146

de unde rezultă condiţia de echilibru:

 

                                                    r2.147

 

care reprezintă zone aflate în jurul poziţiei de echilibru fără frecare.

 

 

 

 

 

 

 

 

PAGINA 6