14 feiten

1. Tehilim staat ook bekend als Psalmen

Tehilim , een boek dat slank is van formaat maar torenhoog in belang, heeft een speciale plaats in de Joodse bibliotheek. De Hebreeuwse naam, Tehilim (תהילים), betekent "lof", en het bevat veel lofprijzingen en smeekbeden tot G'd . In het Nederlands noemen we het boek ' Psalmen ', van het Griekse ψαλμοί, wat 'instrumentale muziek' betekent.

Begin met het lezen van Psalmen

2. Het is samengesteld door koning David

Een groot deel van het boek is gecomponeerd door koning David , die de ' lieflijke zanger van Israël ' wordt genoemd. Inderdaad, bijna de helft van de hoofdstukken wordt voorafgegaan door "Mizmor Ledavid" ("Een lied voor David") of een andere openingszin die het aan David toeschrijft. Sommige zijn niet-toegeschreven, terwijl sommige de namen hebben van anderen, zoals Asaf , de zonen van Korach , Salomo , en Mozes . De Talmoed vertelt ons dat David het heeft gecomponeerd met behulp van de output van 10 oudsten, van wie er slechts enkele in het boek der Psalmen worden genoemd.

Lees: Wie heeft het boek Psalmen samengesteld?

3. Het is verdeeld in 5 subboeken

Het Boek der Psalmen is verdeeld in vijf kleinere secties (' boeken '). Onze wijzen vergelijken het met de Torah , die ook vijf boeken bevat (vandaar de naam Vijf boeken van Mozes). De Torah werd overgedragen door Mozes, "de grootste van de profeten", en we ontvingen de Psalmen via David, "de grootste van de koningen".

Lees: Wat zijn de vijf boeken van Mozes?

4. Het werd gezongen in de heilige tempel

Toen de Heilige Tempel in Jeruzalem stond, zongen en speelden de Levieten muziek. Wat zouden ze zingen? Psalmen. Er waren speciale hoofdstukken voor elke dag van de week, en Psalmen die waren gereserveerd voor wanneer de Eerste Vrucht ( bikoerim ) werd gebracht, en andere speciale gelegenheden. En natuurlijk is er het Hallel (Psalm 113-118), dat gezongen werd toen het Pesach offer werd gebracht.

Lees: 9 feiten over de heilige tempel in Jeruzalem

5. Het gaf ons het woord halleluja

De Psalmen van Hallel (wat "lof" betekent) bevatten vaak het woord הללוי-ה, wat "lof G-d " betekent en is in het Nederlands verminkt tot "halleluja". Het woord komt in totaal 24 keer voor in de Psalmen, allemaal in het laatste derde deel van het boek, en nooit in andere boeken van de Schrift.

Merk op dat aangezien dit woord de naam van G'd bevat, Joden het niet gebruiken in een informeel gesprek.

Lees: Waarom zeggen Joden de naam van G'd niet?

6. Het heeft 150 hoofdstukken

Open een willekeurig boek met psalmen en je kunt gemakkelijk tellen dat er 150 afzonderlijke psalmen zijn. Interessant genoeg vertelt de Talmoed ons echter dat er 147 Psalmen zijn, overeenkomend met de jaren van het leven van Jacob , de gemeenschappelijke voorouder van alle Joden. Deze discrepantie komt doordat er bepaalde psalmen zijn (zoals psalmen 1 en psalmen 2) die oorspronkelijk als één hoofdstuk werden beschouwd.

7. Het is het eerste boek in "Geschriften"

De Hebreeuwse Geschriften bevatten 24 boeken, die in drie delen zijn verdeeld: Torah (de vijf boeken van Mozes), profeten ( Nevi'iem ) en geschriften ( Ketoevim ). In de standaardedities is Tehilim de 14e van het stel en de eerste in de rubriek Geschriften.

Lees: De structuur van de Hebreeuwse Geschriften

8. De kortste psalm is 117

Het kortste hoofdstuk van Psalmen, 117 , luidt als volgt:

Prijs de HEER, alle naties, prijs Hem, alle volkeren.Want Zijn goedheid heeft ons overweldigd, en de waarheid van de Heer is eeuwig. Hallelujah!

Luister: een Chassidisch koor zingt Psalm 117

9. De langste psalm is 119

De gemiddelde lengte van een hoofdstuk van de Psalmen is 17 verzen. Psalm 119 is verreweg de langste, met maar liefst 176 verzen. In navolging van het Hebreeuwse alfabet heeft het 8 verzen die beginnen met elk van de 22 letters ( 22 x 8 = 176 ). Deze reusachtige psalm spreekt over de zoetheid van de Torah en hoe het een persoon verheft, ongeacht de moeilijkheden die hij of zij kan ervaren.

Bekijk: De geheime matrix van Psalm 119

10. Verschillende andere Psalmen zijn alfabetisch

Drie keer per dag zeggen Joodse mensen Psalm 145 (bekend als Ashrei , omdat het vaak wordt voorafgegaan door een regel uit Psalm 84:5, die met dit woord begint). Samen met Psalm 25 heeft het één vers voor elke letter. Volgens de wijzen garandeert het regelmatig zeggen dat het iemands plaats in het Paradijs garandeert, aangezien het (a) G'd prijst met elke letter van het alfabet, en (b) het superbelangrijke verzoek heeft:

Open Uw hand en bevredig elk levend wezen [met] zijn verlangen.

Leuk weetje: in Psalm 145 ontbreekt een vers voor de letter noen, want dat is de eerste letter van het woord nofel, "vallen".

Luister: leer Ashrei . zingen

11. Het is verdeeld in 7 en 30

Een standaarduitgave van Psalmen is ook verdeeld in 7 delen, één voor elke dag van de week en 30, één voor elke dag van de maand. Het dagelijkse deel van de Psalmen, zoals gezegd wordt over de maandelijkse cyclus, maakt deel uit van het dagelijkse studieregime, dat sterk werd aangemoedigd door de rebbes van Chabad .

Lees het gedeelte van vandaag

12. Elk jaar zeg je een ander hoofdstuk

Volgens de chassidische traditie zeg je wanneer je voor een persoon bidt de psalm die overeenkomt met het huidige jaar van hun leven. Dus het hoofdstuk voor een pasgeborene, die zich nog in het eerste levensjaar bevindt, is Psalm 1, en het hoofdstuk voor een 12-jarige, die momenteel in hun 13e levensjaar is, is Psalm 13, enz.

Lezen: Waarom Psalmen reciteren volgens het jaar?

13. Het werd gekoesterd door de eenvoudige joden

In vervlogen tijden waren er veel eenvoudige Joden voor wie zelfs een elementaire Torah-klas misschien te hoog gegrepen was. Velen van hen wisten echter hoe ze moesten lezen. Met tranen en met liefde lazen ze overvloedige Psalmen, waarin ze hun meest intieme verlangens uitten en hun oprechte wens om dichter bij God te komen.

Lees: De Baal Shem Tov en de 'eenvoudige' Tehillim Sayers

14. Het is voor iedereen

De Midrasj vertelt ons dat toen koning David de Psalmen samenstelde, hij zichzelf, elke Jood en elke omstandigheid in gedachten had. Wie je ook bent of wat de situatie ook is, de woorden van de Psalmen spreken de woorden van je hart en worden in de hoogte gehoord.