Fase inicial: observem


Ens hem fixat en la quantitat d'obligacions que ens envolten? Hi ha ordres, instruccions, recomanacions... Un món de normes!

SESSIÓ 1


Activitat 1

  1. Fixeu-vos en el cartell que està mirant el viatger a l’estació de tren de l’AVE.

    • Quina indicació dona?

    • Qui n’és l’emissor?

    • A qui va dirigida la indicació?

    • Quin tipus d’indicació és? Una recomanació, una ordre, una orientació?

  2. En quines llengües està escrit el cartell? Quina importància penseu que tenen aspectes com la mida o el tipus de lletra?

  3. On podríeu trobar cartells similars?

Fotografia de J. Monzó. (Las Provincias, 24/04/2020)

Activitat 2

En la vida quotidiana hi ha moltes normes, que serveixen per a regular el nostre comportament.


1. Fes un llistat amb les normes (ordres, instruccions, recomanacions...) que reps a casa, a les activitats d’oci i a l’institut. Escriu-les en la llengua en què les reps (castellà, valencià, anglés...).

2. Classifica les normes anteriors segons la llengua en què les has rebudes i subratlla les paraules que indiquen obligació.

3. Entre les normes, hi ha ordres i també instruccions. Per parelles, observeu els exemples de la taula i afegiu una ordre i una instrucció de la vostra vida quotidiana. Analitzeu-les d'acord amb els criteris indicats.

Fotografia extreta d'Autobild.es (3/03/2016).

Font: IconMonstr.

Activitat 3

En les activitats anteriors hem vist diferents tipus d’indicacions que serveixen per a dir-nos com hem de comportar-nos. Ara és el moment de sintetitzar les observacions i reflexions fetes.


Redacta una breu explicació sobre com i on rebem ordres i instruccions en la vida diària, tenint en compte aspectes com ara:


  • la situació comunicativa (segons siga de confiança o de distància entre interlocutors) en la manera d’expressar les ordres o les instruccions

  • les llengües en què reps les ordres

  • les diferències que trobes entre ordres i instruccions (tenen el mateix grau d’obligació?)

Per exemple, pots començar així: