Sumbawa, Lombok en Bali

Maandag, 26 September, 2011, Karimunjawa, een eiland ten Noorden van Midden Jawa.

Op 7 September kwamen Olm en Josee in Labuang Bajo, West Floris, bij ons aan boord en hoewel Stamper vrij vol is, gaat het prima. Natuurlijk wilden zij ook graag de Komodovaranen zien en daarna voeren we naar Sumbawa waar Olm is geboren in Sumbawa Besar, de hoofdstad van West Sumbawa. Robs moeder had instructie gegeven over het geboortehuis: het mooiste huis op een kruispunt. Daar kwamen we natuurlijk niet heel ver mee. Op Sumbawa bestaat het openbaar vervoer uit door kleine paardjes getrokken karretjes, die BenHur heten. Twee paleizen van Sultans, waarvan een echt oud en helemaal van hout is gebouwd en Rob wordt helemaal hebberig van de verzameling krissen die hij ziet en zet zich in het hoofd dat hij een familietraditie wil herstellen: er moet vervanging komen van een 'van Olmen kris' die ooit in de familie was maar waarvan niemand weet waar die is gebleven. We komen terecht in een dorp waar weer traditionele sarongs worden geweven maar nu komen we binnen in de huizen van de families. Het zit er vol met vooral vrouwen en kinderen en het proces van kijken, bieden en kopen is een avontuur op zich. Jammer dat Rob dit allemaal niet meemaakte want hij had zijn favoriete klus aan boord, het ontstoppen van verkalkte w.c. Leidingen.

In Sumbawa Besar hadden we voor het eerst te maken met een corrupte havenmeester die doodleuk meldde dat hij voor een stempel wat geld voor zijn smokers wilde. Op een van de bijeenkomsten van de Indonesia Rally werd een brief van president SBY voorgelezen waarin hij zich persoonlijk wilde inzetten om de organisatie voor zeilboten in Indonesia zo soepel, duidelijk en corruptloos mogelijk te maken.

Het vulkaaneiland Sangiang bij Sumbawa gezien vanaf de Komodo's.

Hier als we er overdag langsvaren.

De moskee in Bima op Sumbawa

De hoofdstraat van Bima

In het sultanspaleis van Bima vindt je oude electriciteitsspullen naast een schatkamer met gouden krissen.

De bemo is in Bima vervangen door de 'Ben Hur' de kleine paardjes zijn best pittig.

Het sultanspaleis in Sumbawa Besar, hier is Olm's geboorte akte getekend.

Ikat weven in Sumbawa en daarbij uitgebreid onderhandelen met de hele familie over de 'fair' price.

Dan komen we aan op Lombok waar zich een heleboel jachten van de Rally hebben verzameld en het een drukte van jewelste is met bijkletsen. De ankerplaats is zo onrustig door deining dat Olm en Josee het na een nacht even voor gezien houden en een hotelletje boeken. Natuurlijk is het de tweede nacht een stuk minder woelig, maar een nachtje bijslapen kan geen kwaad. We maken een tour met een lokale boot naar mooie snorkelplaatsen rond om de eilanden bij Lombok, de Gili eilanden. Die eilandjes zijn vol met toeristen maar wel leuk om te bezoeken.

De laatste aktiviteit op Lombok is een autotour naar het binnenland waar Rob de nieuwe van Olmen kris kan kopen, we zien hoe meubels en andere dingen met parelmoer worden ingelegd, een Sarong warenhuis waar ik waarschijnlijk mijn nieuwe Aussiebril verlies. Jammer en wat gemopper van Rob.

De vulkaan op Lombok: 3700 m hoog

Dansen op Lombok

Een instrument van het orkest in de vorm van een kikker.

Hieronder wordt een bruiloft voorbereid in Lombok.

Een Hindu tempel op Lombok

Bali. Het is mooi, de rijstvelden, Sawa's zijn zoals je ze op foto's en postkaarten ziet, de dansen zijn prachtig, de tempel op Zuid West Bali, beschreven in het boek “Jihad met Sambal” van Step Faessen, journaliste eerst bij de Nos, nu van El Jazeera. Omdat onze gids Hindu is, mogen we ook in het binnenste gebedsgedeelte van de tempel en hij doet een Hinduritueel met ons. Heel apart. We halen zoveel mogelijk uit ons verblijf op Bali en bezoeken in een bergdorpje een piepklein schuurtje waar ze Wajangpoppen maken.

Wat valt nog meer op op dit volgens folders magische eiland? In tegenstelling tot de andere eilanden zijn de Hindu's in de meerderheid, dus geen moskeeën met oproepen tot gebed 24 uur per dag, maar huistempeltjes, dorpstempels en hoofdtempels, overal stalletjes waar je de maandjes met rituele offergaven kunt kopen plus de wierookstokjes en bloemen.

Drie keer per jaar worden er bij Lovina Beach waar we geankerd zijn, de Noordkust van Bali, Bullraces gehouden en we hebben het geluk er een bij te kunnen wonen. Hierbij gaat het niet alleen op snelheid van bull en bestuurder, maar ook om de houding van de stier en de versiering daarvan.

Rob wilde ook graag een hanengevecht meemaken, illegaal maar “gedoogd”. Daarbij komen we terecht midden in een bananenplantage waar we de enige blanken zijn tussen heel veel opgewonden lokale mannen die dus gokken op de hanen. Dat gokken gaat gepaard met een typisch geluid dat diep uit de kelen komt en de hanen vechten echt op leven en dood. Als een haan het dreigt te verliezen, wordt er door de eigenaar weer via de snavel lucht in geblazen. Aan de poten zijn vlijmscherpe messen gebonden.

Dan komt de tocht met Olm en Josee van Bali naar hier. We zien er een beetje tegenop, want 340 mijlen, geen tussenstops dus twee nachten doorvaren, met Stamper en vier bemanningsleden, ieder moet maar zien waar hij kan liggen op een woelige zee. Maar alles valt mee en we kwamen hier gistermiddag aan. Vanochtend een ontbijtfestijn op de wal, proeven van lokale dingen, van pittig tot mierzoet maar wel leuk. Vandaag brengen we orde op Stamper aan, vanavond welkomst diner aan de wal. Morgen vertrekken we voor vier dagen en vijf nachten naar Java en de Borobudur. Om jullie even lekker te maken:

dag 1. vertrek met snelferry naar Solo. (net een aanslag gepleegd.) s'Avonds diner in het paleis van Surakarta.

Dag 2. van Solo naar Yogyakarta. Bezoek Batik museum en Prambanan tempel, de grootste Hindu tempel op Java.

Dag 3. Yogyakarta naar Magelang. Paleis en yogyasilver wijk. In de middag Borobudur en dan naar Semarang.

Dag 4. in de ochtend gaan we naar een centrum waar men miniborobudurs maakt en we mogen dat ook zelf doen. Na de lunch naar Semarang en diner ergens op een romantische plaats.

Dag 5. Terug naar Karimunjawa.

In de toer is alles inbegrepen, eten hotel en alle trips, voor 330 Aussie $ p.p. Omdat Olm en Josee terug naar huis vliegen, doen zijn gereduceerd, mee voor twee dagen en dan moeten we alweer afscheid nemen. De tijd is omgevlogen.