Normativa/Currículum

LLEI ORGÀNICA 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4.5.2006)


FINS DE L'EDUCACIÓ

Cap dels 11 fins establerts esmenta explícitament la lectura però, es pot considerar que d'una manera implícita es parla de la regulació del propi aprenentatge, els hàbits intelectuals i tècniques de treball o la comunicació en diferents llengües.

LA LECTURA EN EL PROJECTE EDUCATIU

La LOMLOE desenvolupa el contingut del projecte educatiu (Art. 121) en un document. En l'apartat 2 bis, recull que els centres adoptaran les mesures necessàries per compensar les carències que puguin existir en la competència de comunicació lingüística, en llengua castellana i en el seu cas en les llengües cooficials prenent com a referència l'anàlisi realitzat previament i incloint aquesta anàlisi i les mesures adopptades en el projecte educatiu.

L'Art 113 està dedicat a les biblioteques ecolars i s'especifica que tots els centres has de disposar d'una biblioteca de centre

Fomento de la lectura

En la sección dedicada a los recursos económicos, en la nueva ley se mantiene el texto de la LOE. El artículo 157, que trata sobre los recursos para la mejora de los aprendizajes y apoyo al profesorado establece que se deben «proveer los recursos necesarios para garantizar […] la puesta en marcha de un plan de fomento de la lectura.»

Educació Infantil

Es continua mantenint l'inici «en la lectura i escriptura» como un dels objetius de l'Educación Infantil. Desenvolupar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d’expressió així. En canvi, en l'apartat de l'ordenació i els principis pedagógics de l'etapa, s'introdueix la idea que les Administracions educatives han de fomentar una primera aproximació a la lectura i a l’escriptura, .sense que sigui exigible per a l'educació primària

Educació Primària

Un del principis generals de l'etapa especifica que: La finalitat de l’educació primària és proporcionar a tots els nens i nenes una educació que permeti afermar el seu desenvolupament personal i el seu propi benestar, adquirir les habilitats culturals bàsiques relatives a l’expressió i la comprensió oral, a la lectura... i, entre els objectius de l'etapa s'esmenta explícitament Conèixer i utilitzar de manera apropiada la llengua castellana i, si n’hi ha, la llengua cooficial de la comunitat autònoma, i desenvolupar hàbits de lectura...

En l'apartat dels principis queda clar que la comprensió lectora s'ha de treballar des de totes les àrees de l'etapa Sense perjudici del seu tractament específic en algunes de les àrees de l’etapa, la comprensió lectora, l’expressió oral i escrita, la comunicació audiovisual, les tecnologies de la informació i la comunicació i l’educació en valors s’han de treballar en totes les àrees.

També afegeix A fi de fomentar l’hàbit de la lectura, s’hi ha de dedicar un temps diari.

Educació Secundària Obligatòria (ESO)

Un dels objectius d'aquesta etapa és Comprendre i expressar amb correcció, oralment i per escrit, en la llengua castellana i, si n’hi ha, en la llengua cooficial de la comunitat autònoma, textos i missatges complexos, i iniciar-se en el coneixement, la lectura i l’estudi de la literatura.

Quan es parla de l'organització s'aporta que Sense perjudici del seu tractament específic en algunes de les matèries de l’etapa, la comprensió lectora, l’expressió oral i escrita, la comunicació audiovisual, les tecnologies de la informació i la comunicació i l’educació en valors s’han de treballar en totes les àrees. 

Finalment, un dels principis pedagògics estableix que durant la ESO..., A fi de promoure l’hàbit de la lectura, s’hi ha de dedicar un temps en la pràctica docent de totes les matèries.

Batxillerat

Un dels objectius indica Afermar els hàbits de lectura, estudi i disciplina, com a condicions necessàries per a l’eficaç aprofitament de l’aprenentatge, i com a mitjà de desenvolupament personal.

Un dels objectius és  Comunicar-se i representar la realitat a través de diferents llenguatges i formes d'expressió.

En l'article 5, L'objectiu lingüístic de l'etapa d'educació infantil és desenvolupar la competència comunicativa i lingüística dels infants des d'una perspectiva plurilingüe i intercultural, reconeixent i afavorint el coneixement de les seves llengües familiars i les seves cultures.

Una de les competències és la competència en comunicació lingüística especifica La interiorització i l'ús dels diferents llenguatges han de permetre a l'infant anar esdevenint una persona capaç de comunicar-se i expressar-se de forma ajustada als diversos contextos i situacions de comunicació habituals i augmentar la seva creativitat, autonomia, seguretat i habilitats relacionals intrapersonals i interpersonals.


En l'Eix 2. Un infant es comunica amb diferents llenguatges, trobem la Competència específica 1. Interpretar, comprendre i expressar missatges, emprant recursos i coneixements basats en la pròpia experiència, per avançar en la comunicació i la construcció de nous aprenentatges. En l'apartat dels sabers, aproximació al llenguatge escrit, segon cicle, un dels apartats explicita que L'ús significatiu d'estratègies per aproximar-se a la lectura: formulació d'hipòtesis; identificació de paraules i lletres significatives i usuals; utilització del context i del format de l'escrit, i ús de les il·lustracions, gràfics i altres imatges que acompanyen els textos.

DECRET 175/2022 de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica

Uns dels principis pedagògics són:

Objectius

A nivell de règim lingüístic

La implantació d'estratègies educatives d'immersió lingüística i de tractament integrat de llengua i contingut s'ha d'ajustar al que estableix la normativa reguladora.

ANNEX  

Aquests són els indicadors operatius de les competències clau .

En completar l’educació primària, l’alumne o alumna...

CCL2. Comprèn, interpreta i valora textos orals, signats, escrits o multimodals senzills dels àmbits personal, social i educatiu, amb acompanyament puntual per participar activament en contextos quotidians i per construir coneixement.

CCL3. Localitza, selecciona i contrasta, amb el degut acompanyament, informació senzilla procedent de dues o més fonts, sap avaluarne la fiabilitat i utilitat en funció dels objectius de lectura i la integra i transforma en coneixement per comunicar-la adoptant un punt de vista creatiu i personal i al mateix temps respectuós amb la propietat intel·lectual. 

En completar l’educació bàsica, l’alumne o alumna...

CCL2. Comprèn, interpreta i valora amb actitud crítica textos orals, signats, escrits o multimodals dels àmbits personal, social, educatiu i professional per participar en diferents contextos de manera activa i informada i per construir coneixement. 

CCL3. Localitza, selecciona i contrasta de manera progressivament autònoma informació procedent de diferents fonts, avaluant-ne la fiabilitat i pertinença en funció dels objectius de lectura i evitant els riscos de manipulació i desinformació, i la integra i transforma en coneixement per comunicar-la adoptant un punt de vista creatiu, crític, personal i respectuós amb la propietat intel·lectual

EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Els criteris d'avaluació de la competència específica 2 Comprendre i interpretar textos orals i multimodals, i identificar el sentit general i la informació més rellevant, valorant, de manera progressivament autònoma, aspectes formals i de contingut bàsics per construir coneixement, formarse una opinió i eixamplar les possibilitats de gaudi i lleure a nivell oral indica que  els alumnes han de:

1r i 2n 

2.2 Reconèixer, de forma acompanyada, el tema, idees principals i missatges explícits de textos orals i multimodals. Iniciar-se, també de forma acompanyada, en la valoració del contingut i de la forma (elements no verbals). 

3r i 4t 

2.2. Reconèixer en produccions orals i multimodals idees principals i secundàries, els missatges explícits i els implícits més senzills. Progressar, de manera acompanyada, en la valoració crítica del contingut i de la forma (elements no verbals). 

5è i 6è 

2.2 Reconèixer en produccions orals i multimodals formals les idees principals i les secundàries, els missatges explícits i implícits, valorarne el contingut i la forma (elements no verbals).

És en la competència específica 4 "Comprendre i interpretar textos escrits i multimodals, reconeixent el sentit global, les idees principals i la informació implícita i explícita, i realitzant, de manera progressivament autònoma, reflexions elementals sobre aspectes formals i de contingut, per construir coneixement, i respondre a necessitats i interessos comunicatius diversos" on destaca de forma més explícita els criteris d'avaluació referents a les estratègies lectores. En els criteris d'avaluació s'exposa que els alumnes han de:

1r i 2n 

4.2 Comprendre textos escrits i multimodals propers, adequats al desenvolupament cognitiu, amb l’ajuda d’elements gràfics i paratextuals bàsics, a través de la identificació del sentit global i informació rellevant i emprant, de forma guiada, estratègies bàsiques de comprensió.

3r i 4t 

4.2 Comprendre textos escrits i multimodals progressivament complexos, a través de la identificació del sentit global i la informació rellevant, amb l’ajuda d’elements gràfics, textuals i paratextuals, i distingir idees principals i secundàries i també estratègies bàsiques de comprensió de forma progressivament autònoma

5è i 6è 

4.2 Comprendre textos escrits i multimodals progressivament complexos, a través de la identificació del sentit global i la informació rellevant, amb l’ajuda d’elements gràfics, textuals i paratextuals, utilitzant l’estructura i el format de cada gènere textual, i també estratègies bàsiques de comprensió, més enllà de la interpretació literal.

Al primer cicle s’inicia així l’acostament a estratègies dirigides, d’una banda, a localitzar, entendre i integrar la informació rellevant i explícita, i, de l’altra, a transcendir alguns significats superficials, amb ajuda inferències directes, atenent a aspectes formals i no verbals elementals (imatges, distribució del text, etc.). 

En el segon cicle, l’alumnat ha d’adquirir estratègies que li permetin realitzar un nombre cada vegada més ampli d’inferències directes (generalitzacions, propòsit del text). 

Cap al final de l’etapa, de manera progressivament autònoma, l’alumnat ha de ser capaç de comprendre i valorar la informació en textos escrits variats amb diferents propòsits de lectura, transcendir alguns significats superficials, duent a terme inferències directes i fins i tot captar el doble sentit o la ironia.

Un dels sabers de comprensió lectora és:

1r i 2n 

Aplicació d’estratègies de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, inferències…), en textos diversos i amb acompanyament

3r i 4t 

Aplicació d’estratègies de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, inferències…), en textos diversos de forma progressivament autònoma.

5è i 6è 

Aplicació d’estratègies de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, inferències…), en fonts documentals diverses de forma progressivament autònoma.

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

És en la competència específica 4 Comprendre, interpretar i analitzar, amb sentit crític i diferents propòsits de lectura, textos escrits i multimodals reconeixent-ne el sentit global i les idees principals i secundàries, identificant-ne la intenció de l’emissor, reflexionant-ne sobre el contingut i la forma i avaluar-ne la qualitat i fiabilitat, per tal de construir coneixement i donar resposta a necessitats i interessos comunicatius diversos on destaca de forma més explícita els criteris d'avaluació referents a les estratègies lectores. En els criteris d'avaluació s'exposa que els alumnes han de:

1r i 2n

4.1 Comprendre i interpretar el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant i la intenció de l’emissor de textos escrits i multimodals senzills de diferents àmbits que responguin a diferents propòsits de lectura, realitzant-ne les inferències necessàries.

3r i 4t

4.1 Comprendre i interpretar el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant i la intenció de l’emissor de textos escrits i multimodals de certa complexitat, que responguin a diferents propòsits de lectura, realitzant-ne les inferències necessàries

Sabers

1r,2n,3r,4t

Comunicació.

Aplicació d’estratègies de producció, comprensió i anàlisi crítica de textos orals, escrits i multimodals de diferents àmbits amb atenció conjunta als aspectes següents:

Reflexió sobre la llengua.

Aplicació d’estratègies per a la construcció guiada de conclusions pròpies sobre el sistema lingüístic. Observació, comparació i classificació d’unitats comunicatives. Experimentació amb estructures, formulació d’hipòtesis, contraexemples, generalitzacions i contrast entre llengües, utilitzant el metallenguatge específic, en el marc de la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.