Coneixements previs

QUÈ ÉS?

El coneixement previ que tenen els alumnes és fruit de les seves experiències personals tant siguin accions que hagin realitzat, lectures que hagin fet, històries que hagi escoltat... Quan no es té coneixement previ sobre un tema és més difícil fer prediccions o connexions, és a dir no ens podem fer una imatge mental.

Els bons lectors utilitzen els seus coneixements previs, és a dir l’esquema per a un tema particular, si una persona no té un esquema per un tema concret, ha d’obtenir informació abans de començar a llegir el text.

Els coneixements previs són necessaris per “construir en el que ja saps per aprendre el que no saps” (Becky Spence). Quan s’aprenen coses noves, el cervell necessita una àncora on es puguin fixar les noves informacions sobre el tema. Sovint aquestes relacions es fan de manera natural però hi ha lectors que tenen més dificultats i els hem de mostrar com es fa.

De vegades els lectors no tenen prou coneixements previs, llavors s’haurà d’ajudar a construir o recolzar ja que sinó serà molt difícil que el noi o noia connecti amb el text d’una manera significativa.

Com es pot obtenir experiència d’un tema abans de començar a llegir el text?. Aquesta es pot obtenir amb una altra persona que tingui experiència sobre el tema,  un text amb una petita informació, internet...un cop es té aquesta informació mirar per sobre les notes i pensar què és important.

Si l’alumne no té cap coneixement sobre el tema, vol dir que el text no serà prou adequat i s’haurà de vestir amb una sèrie de bastides (fotos, esquemes...).

Molts alumnes ja tenen textos que poden llegir independentment però els hi estem donant textos que no poden llegir sols i necessiten la nostra ajuda. Això vol dir que està dintre de la seva zona de nivell pròxim. A mesura que els anem guiant en aquests nous textos els alumnes poden créixer tant en vocabulari com en noves estratègies lectores i passar a la següent etapa de desenvolupament de la lectura. Moltes estratègies de comprensió que tenen els bons lectors depenen en gran part dels seus coneixements previs.

Segons Journey North Teacher, el coneixement previ és una combinació d'actituds del lector preexistents, les experiències i el coneixement:

També hem de tenir en compte el vocabulari utilitzat. Un alumne que té coneixements previs sobre el tema disposa també d’unes paraules específiques. En el cas que no hi sigui serà necessari fer una anticipació d’aquest vocabulari.


Preguntes per ajudar els estudiants a activar el seu coneixement previ: 

ANTICIPACIÓ DEL VOCABULARI

DEFINICIÓ I EXPLICACIÓ DE L'ESTRATÈGIA

El professor proporciona a l'alumnat una llista de termes o conceptes de material de la lectura. Els alumnes posen les paraules en diferents categories a partir del significat de cada paraula. Aquestes categories les pot establir el professor o l'alumne.

Quan es fa en aquest moment de la lectura (abans) serveix per a que el professor faci una observació sobre els coneixements previs que tenen d'aquells termes mentre que, quan es fa després de la lectura es pot avaluar la comprensió dels conceptes que s'han treballat. És una estratègia molt útil quan hi ha molt vocabulari nou a introduir. 


PROPÒSIT DE L'ESTRATÈGIA

S'utilitza per introduir el vocabulari d'un nou tema o llibre.

PROCEDIMENT

1. Es presenta el tema o passos a seguir

2. Se seleccionen els termes i vocabulari més rellevant.

3. S'escriuen les paraules en targetes (una paraula per cadascuna)

4. S'estableixen les diferents categories i els alumnes ho ordenen per targetes.

Nota: Una forma més estructurada per utilitzar tipus de concepte amb un nou llibre és la creació de categories de la història (és a dir, els personatges, l'escenari, problemes, i solucions), i que els alumnes determinen on van els termes seleccionats. Els professors poden demanar als alumnes que escriguin una breu predicció del que podrà haver en la lectura. Exemple: (golfs, turons, colls, caps, congostos, badies, deltes, penya-segats, altiplans, pujols, massissos, tossals. Ordenar els termes d'acord amb les categories: a) El relleu de la muntanya, b) El relleu de la plana, c) El relleu de la costa (en cursos més elevats es pot demanar quines categories farien).

La comprensió de vocabulari nou és fonamental per determinar la importància i poder connectar amb el que es va a llegir. Hi ha diferents maneres en què els autors ajuden els lectors a comprendre el vocabulari més important dins d'un text: 

GUIA D'ANTICIPACIÓ

guia_anticipacio_ficcio.pdf
guia_anticipacio_no_ficcio.pdf
GUIA D.docx
anticipationguide.doc

El gràfic KWL és una taula de 3 columnes amb cada columna titulada K,W i L. Les lletres representen " el que sé"(what I KNOW?), " el que vull saber"(what I WANT to know?) i "el que he après  en aquesta lliçó" (what I LEARNED). És molt útil com una estratègia prèvia a llegir textos expositius però, també ens pot ser de molta utilitat per avaluar el que els alumnes han après durant la lectura. Hi ha una adaptació de la taula KWS.


KWL/KWS

Taula KWL
k-w-l-chart (1).pdf
frayer.doc

MODEL FRAYER

"El Frayer és un organitzador gràfic que segueix la proposta de Barth en l’anàlisi dels significats de termes. Es pot començar per presentar als alumnes quadrants Frayer desenvolupats i demanar que endevinin el terme que defineixen, per després passar a fer que siguin els mateixos alumnes qui en construeixin, preferiblement en el marc d’una discussió per parelles."

EXTRET DE NODES TILC

KPSI

Els qüestionaris KPSI (Knowledge and Prior Study Inventory), són instruments d’autoavaluació els quals permeten a l’alumnat autoregular el seu aprenentatge d'una manera conscient de l'aprenentatge que fa des del punt on parteix i com van evolucionant els seus coneixements. Es pot utilitzar tant a l'inici com al final d'un tema.

EXTRET de Reading Rockets

KPSI-compartir-objectius---Marta-Mata.pdf

LLISTA/GRUP/ETIQUETA

LLISTA_grup_ etiquetes.docx.pdf
graphic-organizer-list-group-label.pdf

Llista-grup-etiqueta és una estratègia de vocabulari i comprensió que implica als estudiants en un procés de tres passos per organitzar activament la seva comprensió del vocabulari i els conceptes de l'àrea de contingut.

Com utilitzar llista-grup-etiqueta

1. Llista

2. Grup


3. Etiqueta

Extret de Reading Rockets 

ESCOLTAR, LLEGIR, COMENTAR

Escoltar-llegir- comentar, és una estratègia de comprensió que construeix els coneixements previs dels estudiants abans de llegir un text. Dóna suport tant a la comprensió auditiva com a la lectura introduint un tema nou en tres etapes. Durant la primera etapa, els estudiants escolten mentre presenteu el contingut de la seva lectura a través d'una explicació, sovint combinada amb un organitzador gràfic. A continuació, els alumnes llegeixen una selecció de text sobre el tema. Després de la lectura, hi ha un grup sencer o un grup reduït de discussió sobre el tema, on els estudiants comparen i contrasten la informació de la conferència amb la informació que llegeixen.


Per què utilitzar escoltar-llegir-debatre?


Com utilitzar escoltar-llegir-debatre

Escoltar: presentar informació als alumnes sobre el llibre que llegiran. Això pot ser en forma d'una explicació breu sobre el tema, utilitzant un organitzador gràfic.

Llegir: demanar als alumnes que llegeixin una selecció de text. El contingut ha de ser similar al material presentat durant la part "escoltada" de la lliçó.

Discutir: dirigir una discussió a l'aula sobre el material. Animar a reflexionar sobre les diferències entre la lectura del contingut i la presentació feta a l'inici. També es pot dividir la classe en grups més petits per a la discussió.

EXTRET DE READING ROCKET

FRASES POSSIBLES

Frases possibles és una estratègia de vocabulari prèvia a la lectura que activa els coneixements previs dels estudiants sobre el vocabulari i els conceptes de l'àrea de contingut.

Abans de llegir, els alumnes reben una breu llista de paraules del vocabulari de la seva lectura. Els alumnes creen, a partir de la seva predicció de què tractarà la lectura, una frase significativa per a cada paraula o concepte de vocabulari. Després de llegir, comproven si les seves "posibles frases" eren precises o s'han de revisar.

graphic-organizer-possible-sentences (1).pdf

Per què utilitzar frases possibles?

Com utilitzar frases possibles

EXTRET de Reading Rockets

PSM_Els-coneixements-previs.pdf